Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 15.4.2024, 21:22
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Meditația este cea mai înaltă formă de activitate


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Meditația este cea mai înaltă formă de activitate
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 13:17 View PostDownload Post

Meditația este cea mai înaltă formă de activitate

o conferință a lui Paramahamsa Yogananda


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Meditația este mai importantă decât activitatea, devoțiunea, ori rațiunea. A medita înseamnă a te concentra doar asupra Spiritului. Aceasta este meditația esoterică. Este cea mai înaltă formă de activitate pe care o poate practica omul, dar este și cea mai echilibrată cale de a-L descoperi pe Dumnezeu. Dacă lucrezi tot timpul este posibil să devii ca un robot și să Îl pierzi în timpul preocupărilor, muncilor și datoriilor pe care le îndeplinești; dacă Îl cauți cu ajutorul gândirii discriminatorii Îl poți pierde în labirinturile infinite ale rațiunii; iar dacă îți cultivi doar devoțiunea pentru Dumnezeu, transformarea se poate limita doar la nivelul emoțional. Însă meditația le combină și echilibrează pe toate acestea.

Lucrează, mănâncă, plimbă-te, mediteaz㠖 numai pentru El. Aceasta este cea mai bună cale de a trăi. Astfel, vei fi cu adevărat fericit că Îl servești, să Îl iubești și să comunici cu El. Atâta vreme cât le permiți dorințelor și slăbiciunilor din corpul fizic să îți controleze gândurile și acțiunile, nu Îl vei descoperi. Fii întotdeauna stăpânul propriului tău trup. Când te afli în biserică sau în templu, probabil simți puțină devoțiune sau percepție discriminatorie, dar nu este îndeajuns. Activitatea esoterică a meditației este extrem de necesară, dacă vrei cu adevărat să fii conștient de prezența Sa.

Poți gândi că după două ore de meditație vei fi plictisit de moarte. Nu este așa; eu nu am găsit în lume nimic mai îmbătător ca Dumnezeu. Când beau vinul învechit al sufletului, în inimă îmi pătrunde un fior extraordinar de fericire. Bucuria Divină se află în fiecare dintre noi. Soarele își trimite razele în mod egal și asupra cărbunelui și asupra diamantului – însă numai diamantul îi reflectă lumina. La fel se petrece și în cazul puținelor minți transparente care cunosc și reflectă Spiritul.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Astfel, în activitatea esoterică de meditație ai posibilitatea de cunoaștere a lui Dumnezeu. Eu nu învinuiesc pe nimeni de ceea ce face, ci de ceea ce nu face. Mulți cred că nu au timp pentru Dumnezeu. Îți imaginezi ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu ar fi prea ocupat pentru a se mai îngriji și de tine? Atunci ce ai de făcut? Îndepărtează-ți mintea de la mirajul oferit de simțuri și obiceiuri. De ce să te amăgești în acest fel? Eu îți vorbesc despre o fericire care va dura zi și noapte – prin ea nu mai ai nevoie de nici o tentație sau senzație trupească. Disciplinează-ți corpul și mintea. Controlează-ți simțurile. Descoperă-l pe Dumnezeu!

Adesea spun că acest trup nu este altceva decât o centrală, iar cele cinci simțuri nu sunt decât instrumentele sale telefonice. Prin ele, eu mă aflu în contact cu lumea;  dar când nu mai vreau să comunic, îmi „închid” simțurile și trăiesc în fericirea inexprimabilă a lui Dumnezeu. Tatăl Ceresc nu vrea ca oamenii, copiii Săi, să mai sufere. Iluzia senzorială în care trăiește fiecare poate fi spulberată. Fiecare trebuie să și-L imagineze pe Dumnezeu ca pe o necesitate supremă a vieții. Cătușele limitării sunt foarte ușor de deschis; obiceiurile și rutina mecanică de zi cu zi sunt extrem de ușor de eliminat. Eu nu condamn nici un om – doar necredința și uitarea oamenilor. Dumnezeu poate fi cunoscut prin folosirea tehnicii de meditație. Atunci El va pulsa ca înțelepciune în mintea fiecăruia și ca fericire în inimă, ajungând astfel ca omul să fie mai activ și să aibă mai mult succes în tot ceea ce face.

Dragii mei, cândva am fost și eu ca voi. Trăiam pe pământ căutând adevărul și fericirea, dar tot ce îmi promitea bucurie îmi oferea doar durere și atunci m-am întors spre Dumnezeu. Cu toții trebuie să descoperiți propria divinitate și să ajungeți singuri în împărăția Divinului.

Sinele este Mântuitorul tău

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.„Aceste adevăruri profunde nu sunt oferite pentru a putea depăși anumite momente grele din viață, ci trebuie practicate și asimilate. Dacă oamenii ar ști că în lăuntrul lor se află totul! Pentru cei care acționează greșit, Sinele este un dușman. Împrietenește-te cu Sinele și El te va salva. Nu există alt mântuitor decât propriul Sine.Omul trebuie să se ridice din ego prin Sine. Pentru acela al cărui ego a fost cucerit de Sine, Sinele este prietenul eu-lui; dar, cu adevărat, Sinele devine inamicul eu-lui care nu este cucerit.” (Bhagavad Gita VI:5-6)

Lanțurile ignoranței și obiceiurile rele sunt cele care încătușează. Omul nu suferă decât datorită faptului că își urmează orbește obiceiurile rele. Dacă cineva poate să privească puțin înainte în viața sa, ar vedea clar cum timpul rămas, prețiosul timp oferit de Divinitate, se scurge inutil. Hindușii au un proverb: „Copilul este preocupat de joacă, tânărul de sex, iar adultul de griji. Cât de puțini sunt preocupați de Dumnezeu!”

Înlătură speranța iluzorie că fericirea va veni prin realizările materiale. Prosperitatea nu este îndeajuns, „trăirea în lux” nu este îndeajuns. Toți vor să fie veșnic fericiți. Privește-l pe Dumnezeul interior și realizează că Sinele este Divinitatea ființei tale. Fiecare trebuie să își răspundă clar la întrebarea: „De unde am apărut?”

Dumnezeu și nemurirea nu sunt niște mituri. A muri crezând că ești o ființă muritoare este cea mai gravă insultă adusă Sinelui interior. Cât de mult îți vei mai permite, fiu al lui Dumnezeu, să fii târât prin mlaștina morții, fără să încerci niciodată în timpul vieții să învingi maya, ignoranța?

Rațiunea oferă omului puterea de a-L căuta pe Dumnezeu

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Există Dumnezeu. El i-a oferit omului independență, putere și rațiune. Omul Îl poate descoperi pe Dumnezeu datorită rațiunii. A-ți pierde timpul doar jucându-te cu viața și nedescoperindu-L pe Dumnezeu înseamnă irosirea puterii divine implementate înăuntrul tău.

Folosește cheia rațiunii. Aceasta nu se găsește nicăieri în minerale, plante și animale. Dumnezeu i-a oferit omului rațiune astfel încât să poată descoperi eliberarea de iluzia mortalității. Dacă îți lași rațiunea copleșită de ego și obiceiuri rele, ce se va întâmpla? Dacă oamenii încep să se închine în fața puternicei voințe pe care o ai, ce vei rezolva? Fericirea tot te va ocoli. Tocmai de aceea Iisus l-a ales pe Dumnezeu în locul Diavolului, când Satana a încercat să îl ispitească. Iisus a realizat că deși puterea materială este foarte atrăgătoare și oferă multe satisfacții, aceasta nu durează. El a descoperit ceva mult mai prețios decât toate bogățiile din univers. Lucrurile pe care le doresc majoritatea oamenilor sunt efemere. Dar Dumnezeu nu îl va părăsi niciodată pe Iisus. Și el se bucură și trăiește în omniprezenta împărăție divină. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să aleagă viața care îl conduce spre Dumnezeu.

Prin îngroparea și afundarea în lumea materială, viață după viață, înfricoșat de coșmarurile suferinței și morții, sufletul se simte pur și simplu pedepsit. Realizează că tu ești sufletul! Amintește-ți că Simțirea din spatele simțirii, Voința din spatele voinței, Puterea din spatele puterii, Înțelepciunea din spatele înțelepciunii este Dumnezeul Infinit. Unifică-ți sentimentul inimii cu rațiunea minții într-o armonie perfectă. În castelul liniștii și calmului, înlătură identificarea cu titlurile și pozițiile lumești și pătrunde în meditația profundă pentru a realiza divinitatea interioară.

Privește în interiorul tău. Ține minte: Infinitul este pretutindeni. Cufundându-te profund în supraconștiință, poți călători și ajunge instantaneu pe cele mai îndepărtate stele. Mintea este complet echipată pentru a trimite razele supraconștiinței chiar în inima Adevărului. Folosește-o pentru aceasta.

Ține minte: tu ești cel care trebuie să călătorească spre împărăția cerurilor; aceasta nu va veni la tine. Fiecare om trebuie să își bătătorească singur calea. Începând de astăzi insuflă-ți în inimă dorința de a-L căuta pe Dumnezeu. Iar când mulți căutători ajung să se îndrepte spre Dumnezeu, este inevitabilă apariția „Statelor Unite ale Lumii”, avându-L ca Ghid și Îndrumător  pe Dumnezeu și Iubirea Sa.

Eu vreau să ofer tuturor mult mai mult decât inspirația temporară oferită de cuvinte; doresc să sparg carcasa care ascunde lumina înțelepciunii, pentru ca aceasta să se reverse asupra nopții spirituale în care trăiesc oamenii, astfel încât prin lumina sa strălucitoare fiecare să poată vedea singur adevărul despre care am vorbit.

Pentru a recapitula, vreau să spun că există două atitudini fundamentale prin care ne putem apropia de Dumnezeu: cea exterioară și cea interioară, ori transcedentală. Calea exterioară este realizată prin activitatea corectă, iubirea și servirea umanității, având conștiința centrată în Dumnezeu; calea transcedentală este realizată prin meditația esoterică. Prin această cale realizezi tot ceea ce nu ești și descoperi Ceea ce ești cu adevărat: „Eu nu sunt respirația; eu nu sunt corpul, nici carnea și nici oasele. Eu nu sunt mintea și nici sentimentele. Eu sunt Acela care este dincolo de respirație, trup, minte și sentimente.”

sursa: martie 2005
yogaesoteric.net
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !