Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 15.4.2024, 21:57
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
AICI și ACUM: repere fundamentale în practica yoga


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
AICI și ACUM: repere fundamentale în practica yoga
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 15:39 View PostDownload Post

AICI și ACUM: repere fundamentale în practica yoga


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
În practica spirituală se pune un accent important pe conștientizarea momentului prezent, adică a lui „aici” și „acum”. În goana sa după fericire, mentalul inferior al omului speră neîncetat să-și găsească împlinirea printr-o evadare din condițiile obiective în care el se află. Astfel, fericirea este mereu amânată pentru mai târziu, într-un "atunci și acolo" fantasmagoric în care proiectăm de cele mai multe ori dorințe confuze și contradictorii. Cu toate acestea, YOGA arată că adevărata fericire nu poate fi atinsă decât printr-o reală și profundă cunoaștere de Sine, iar pentru ca această cunoaștere să apară este necesară o permanentă atenție față de clipa prezentă.

Împărțirea timpului în trecut, prezent și viitor este un paradox. Nimeni nu poate trăi în trecut sau viitor. Ceea ce desemnăm prin noțiunea de "trecut" sau "viitor" nu poate fi experimentat efectiv decât ca prezent. Chiar în cazul călătoriei paranormale în timp, trecutul sau viitorul sunt percepute ca "prezent" în momentul în care sunt experimentate. Putem sesiza astfel că noțiunile de "trecut" și "viitor" nu pot fi acoperite de o experiență efectivă. Ele sunt doar categorii temporale prin care mentalul ordonează evenimentele; prin urmare, trecutul și viitorul aparțin în mod aparent lumii obiective, dar ele nu pot fi experimentate de subiectul cunoscător.

În privința timpului, singura experiență pe care o poate avea subiectul cunoscător este doar prezentul. Cu toate acestea, omul obișnuit are o percepție foarte vagă asupra prezentului. El înregistrează sub numele de "prezent" un interval de o zi sau chiar câteva zile în jurul momentului în care se află efectiv.

Pe măsură ce mentalul se rafinează,  yoghinul realizează că - din punctul de vedere al lumii obiective (al derulării evenimentelor exterioare) - prezentul nu este un interval (o oră, o zi, o săptămână), ci este o fracțiune infinitezimală, "o cuantă"  de timp, el fiind suspendat între ceea ce s-a petrecut deja (și numim trecut) și ceea ce nu s-a petrecut încă (și numim viitor).

Mentalul obișnuit nu sesizează decât în condiții cu totul excepționale acest aspect "infinitezimal" al prezentului. Spre exemplu, atunci când se confruntă cu o situație neașteptată foarte neplăcută, mintea comună este stupefiată să constate că ceea ce s-a petrecut cu doar câteva secunde înainte este deja ireversibil (aparținând de trecut).

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Pe de altă parte, rafinarea percepțiilor lăuntrice ce apare ca urmare a practicii spirituale îi  permite yoghinului să realizeze faptul că, din punctul de vedere al subiectului conștient, nu există trecut sau viitor, ci doar un etern prezent. Dacă mentalul ar fi mai puțin agitat de reamintirea trecutului și de dorințele legate de viitor, orice ființă ar trăi în mod spontan starea de etern prezent care este accesibilă yoghinului în timpul stării de extaz divin (SAMADHI). Trăirea repetată a acestei stări favorizează apariția și fundamentarea gradată a unei profunde stări de pace și libertate lăuntrică. Astfel, chiar în timpul activității obișnuite, yoghinul renunță la agitația obișnuită a minții întrucât el a realizat interior, prin experiență directă, că oriunde s-ar proiecta mental în trecut sau viitor se întâlnește tot cu el însuși - și această întâlnire cu Sine este plină de savoare.

Dispare astfel aviditatea de a devora timpul. În mod paradoxal, oamenii aleargă clipă de clipă după veșnicul "mâine". Chiar și în clipele cele mai fericite ei sunt avizi de viitor. Tinerii sunt avizi de viitor, deși viitorul le aduce bătrânețea. Bătrânii sunt și ei avizi de viitor, deși viitorul le aduce moartea. În momentele în care acest "viitor" pare să întârzie, intervine imediat plictiseala. Omul trăiește astfel întreaga viață într-un cerc vicios: el aleargă veșnic după "mâine", care "mâine" nu poate fi experimentat niciodată întrucât atunci când este atins de subiectul cunoscător, "mâine" devine "azi". El se îndreaptă astfel cu pași repezi către moarte, alergând după fantoma a ceea ce nu poate să existe.

Există un criteriu simplu după care puteți recunoaște cât de mult are acces o ființă la starea de eternitate: urmăriți cât de des folosește expresia "abia aștept să...". Este o expresie foarte frecventă în limbajul multor oameni. Abia așteptăm să vină vacanța, abia așteptăm să mergem la mare, abia așteptăm să ne întoarcem de la mare și să mergem la munte etc. Există chiar persoane care afirmă: "Nu știu ce să mai fac: când ajung la serviciu abia aștept să plec acasă; când ajung acasă abia aștept să mă întorc la serviciu...". Această situație arată cu claritate că aviditatea de a "devora" timpul nu reflectă o necesitate reală a ființei, ci ea este de fapt rezultatul unei stări de agitație interioară.

Pe măsură ce experimentează starea de eternitate în timpul stărilor de extaz divin (SAMADHI), yoghinul ajunge să simtă efectiv că întreaga savoare a tuturor timpurilor există chiar în această clipă. El înțelege astfel de ce scrierile sacre afirmă că Eliberarea spirituală se află AICI și ACUM.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Pe de altă parte, TIMPUL înseamnă succesiune, adică el implică totdeauna trecutul și viitorul. Nu putem vorbi despre timp în lipsa acestor două noțiuni (trecut și viitor), care implică în realitate o percepție falsă a mentalului nostru. Într-adevăr, observând cu luciditate mecanismele de funcționare ale minții, vom remarca faptul că ea (mintea) se raportează aproape în mod exclusiv la noțiunile de trecut și viitor (care implică timpul) și la spațiu. Conștientizarea profundă a momentului prezent determină însă o blocare efectivă a activității mentale și realizarea saltului în domeniul universal al supramentalului, acolo unde nu mai există limitările impuse de timp și spațiu. Din această cauză, etapele din ce în ce mai profunde ale expansiunii conștiinței în procesul elevării spirituale sunt totdeauna corelate cu accesarea domeniului supramental, aceasta fiind de fapt cheia fundamentală a iluminării spirituale, adică a perceperii și conștientizării unui etern prezent.

Tratatul yoga fundamental „Yoga Sutra” de Patanjali începe cu un aforism lapidar care enunță, în traducere literală: „Acum disciplina yoga”. De regulă, comentatorii au completat acest text astfel: „Acum urmează instrucțiuni cu privire la disciplina yoga”, însă marele înțelept Vyasa a preferat următoarea formulare: „ACUM este disciplina yoga”, deoarece trăirea plenară în ACUM este chiar esența stării de yoga.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !