Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 14:27
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Yoga și gândirea pozitivă


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Yoga și gândirea pozitivă
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 15:56 View PostDownload Post

Yoga și gândirea pozitivă

de Monica Dascălu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Gândirea pozitivă este considerată în yoga o condiție sine qua non a succesului, fie că este vorba de succesul în practica yoga sau de orice altă acțiune benefică pe care noi dorim să o realizăm. Motivul pentru care yoga prețuiește atât de mult gândirea pozitivă este cunoașterea legii oculte a rezonanței. Conform acesteia, gândurile ne pun în rezonanță (legătură energetică subtilă) cu diferite sfere tainice de forță din Univers și facilitează astfel un transfer de energie din acele sfere de forță în ființa noastră.

Prin intermediul acestor mecanisme, care deși sunt tainice sunt perfect reale și infailibile, omul devine gradat ceea ce gândește, așa cum afirmă aforisme ale înțelepciunii yoghine. Prin intermediul gândirii noastre noi suntem artizanii succesului sau eșecului nostru în orice direcție acționăm, suntem cei care ne creem fericirea sau mizeria, suntem cei care suntem responsabili de dezvoltarea noastră interioară și de manifestarea noastră exterioară.

Gândurile de succes și reușită ne pun în legătură cu energiile succesului, gândurile haotice preponderent negative ne pun în rezonanță cu energiile specifice eșecului, greșelii, deziluziei. Dacă îi veți analiza cu atenție pe cei care sunt foarte norocoși sau plini de succes, veți remarca faptul că toți sunt plini de optimism și încredere în ei înșiși.

Gândirea pozitivă în practica hatha-yoga

Pentru a progresa cu ușurință în practica yoga, trebuie să învățați să gândiți pozitiv și să fiți optimiști. Nu vă spuneți niciodată: acest exercițiu de yoga este mult prea dificil pentru mine. Din contră, gândiți-vă că yoga este o disciplină științifică, în sensul că oricine practică yoga corect ajunge la rezultatele preconizate. Prin exercițiu, cu răbdare, veți reuși să realizați chiar și cele mai spectaculoase asane, chiar și cele mai dificile tehnici de pranayama.

O modalitate practică foarte eficientă este aceea ca, în timp ce realizați o anumită postură yoga pe care deocamdată nu o faceți prea bine (din cauza rigidității, a lipsei de echilibru etc.), să vă vizualizați sau să vă mentalizați executând perfect acea asana. Nu numai că efectele subtile ale asanei vor fi mult amplificate, dar și progresele dvs. nu vor întârzia să devină foarte vizibile!

Gândirea pozitivă în exercițiile de concentrare și meditație

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Același lucru se aplică oricăror exerciții de yoga. Dacă vă numărați printre cei care încă nu se concentrează bine, având mintea împrăștiată, sau dacă nu vă percepeți încă foarte bine (sau deloc) centrii de forță, dacă nu vă ies tehnicile de meditație prea bine, aplicați perseverent principiul gândirii pozitive! Este un mod de a vă afirma încrederea în eficiența practicii yoga și în voi înșivă.

Abordați întotdeauna tehnicile de concentrare și meditație cu optimism și bucurie, urmărind să beneficiați din plin de starea reconfortantă pe care, prin liniștirea minții, acestea le produc în ființă. Gândiți de fiecare dată anticipativ, cu bucurie, că meditația este un exercițiu care vă place foarte mult și care vă iese din ce în ce mai bine. Toate reușitele marilor yoghini sunt repetabile și pot fi actualizate și în ființa voastră!

Pentru cei care încă nu își percep direct centrii de forță sau o parte dintre ei avem câteva idei pozitive suplimentare: toți practicanții yoga ajung gradat să își perceapă centrii de forță mai devreme sau mai târziu. Este un lucru verificat prin experiență practică, directă, cu cursanții yoga. Centri de forță pot fi resimțiți în mai multe feluri: vibrații, senzație de presiune, de încălzire, dar și anumite stări specifice.

De exemplu, iubirea este o evidentă expresie a dinamizării lui anahata chakra. Toți îndrăgostiții simt „ceva” în inim㠖 de fapt, în anahata chakra! Mentalizați pozitiv, deci, că veți reuși să vă treziți și să vă conștientizați cât mai curând centrii de forță! Și nu neglijați importanța documentării pe această temă, trebuie să studiați foarte bine informațiile teoretice legate de subiectul centrilor de forță.

Realizări supranaturale? De ce nu?

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.E drept, yoghinii avansați nu au deloc fascinația puterilor paranormale. Dar, deoarece unele chiar sunt foarte utile (empatia, telepatia, cunoașterea vieților anterioare), este bine să știți că și aici gândirea pozitivă poate acționa ca un motor puternic care să ne propulseze spre succes. Deci: gândiți pozitiv în tot ceea ce vă propuneți benefic și studiați exemplul celor care deja au reușit în direcția respectivă.

Și în încheiere, un aspect fundamental: scopul practicii yoga este atingerea stării de îndumnezeire, fuziunea extatică cu Dumnezeu Tatăl, atingerea eliberării spirituale supreme. Yoga ne spune categoric că este perfect posibil să atingem acest scop fundamental al vieții întrupate și al practicii yoga chiar în decursul acestei vieți, pe acest Pământ, indiferent de conjuncturile karmice în care ne-am născut și trăim acum. Nu vă gândiți nici o clipă că acest lucru nu este posibil! Tocmai aceasta este forța căilor spirituale autentice. De aceea, gândiți pozitiv: puteți, dacă vreți și practicați yoga perseverent și cu dăruire, să atingeți eliberarea spirituală ultimă chiar în această viață!

sursa: yogaesoteric.net
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Puterea formidabilă a gândirii pozitive
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 16:03 View PostDownload Post

Puterea formidabilă a gândirii pozitive


“Unii oameni văd lucrurile așa cum sunt și se întreabă neputincioși:
‘De ce?’. Eu visez la lucruri care n-au fost niciodată și spun:
‘De ce nu?’.” - George Bernard Shaw


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Orice gând se manifestă printr-un conținut energetic la nivel vibrator. Un gând, odată emis, se propagă în spațiu și este în continuare acceptat sau respins de alți oameni, care au gânduri de aceeași natură. Gândul determină întotdeauna în emitent o stare de receptivitate pentru energiile specifice de același fel. De aceea, viața omului este rezultatul gândurilor sale. Indiferent de situația în care se află, ființa umană dispune întotdeauna de o forță de care nu este întotdeauna conștientă: aceasta este puterea formidabilă a gândirii pozitive, care o va pune instantaneu în rezonanță cu puterile benefice, minunate ale Universului.

Care a fost primul gând care v-a apărut în minte în această dimineață? A fost un gând frumos, spre exemplu, v-ați gândit la o persoană dragă sau v-ați bucurat că ați văzut soarele pe cer? A fost un gând negativ, de genul: “Sunt atât de obosit și n-am nici un chef să mă scol”? Amintiți-vă acum care au fost următoarele gânduri, care a fost starea generală pe care o aveați când v-ați început propriu-zis activitatea. Remarcați că întreaga “programare” pe care ați făcut-o în imaginație pentru această zi a fost de natură să vă susțină de-a lungul zilei sau, dimpotrivă, să vă aducă numai necazuri. Un mare filozof spunea: “În voi se află cauza a tot ceea ce vi se petrece în viață.”  

Fiecare om este creatorul propriului său destin, el este cel care își construiește propria sa existență alcătuită din lumini și umbre, din urcușuri și coborâșuri. Noi suntem cei care ne alegem țelul și depinde numai de noi să țintim spre abisuri sau spre înălțimi, iar ecoul năzuinței noastre reverberează la nivelul întregului Univers, căci: ”Orice suflet care se înalță, înalță lumea.” Să începem, așadar, fiecare zi impunându-ne să gândim pozitiv. A gândi pozitiv înseamnă a ne amplifica cu putere încrederea în noi înșine și în Dumnezeu și a fi în toate acțiunile noastre în armonie cu legile divine ale Universului.

Dacă privim cu atenție la noi înșine și la oamenii care ne înconjoară și urmărim să observăm atitudinea lor față de evenimente, vom remarca existența a trei atitudini fundamentale în fața vieții, aflate într-o strânsă legătură cu orientarea predominantă a gândurilor: atitudinea fatalist-pesimistă, atitudinea pseudo-idealistă și atitudinea activ-optimistă.

Atitudinea fatalist-pesimistă

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.“Omule nebunule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști aproape deloc puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce închipuiești este realizabil și se face direct proporțional cu încrederea ta … De ce te ferești oare să stai de vorbă cu tine însuți, descoperindu-te astfel un perfect zeu?”  (Tudor Arghezi)

Aceasta este atitudinea ce se manifestă prin frica față de viitor, sentimentul de inutilitate, disperare, neliniște și nesiguranță. Este cel mai adesea întâlnită în rândul oamenilor dezorientați, nefericiți, dezechilibrați. Am cunoscut probabil cu toții indivizi care ratează în mod sistematic ocaziile favorabile, care întotdeauna se găsesc în fața unor dificultăți, care se consideră victime ale evenimentelor negative. Ei sunt cei care, la primul obstacol întâlnit, concluzionează: “Știam că nu voi reuși! Nu pot să fac nimic, nu pot să schimb nimic!”. Când au de rezolvat o problemă importantă, primul gând care le apare în minte este că această muncă nu li se potrivește. Imediat devin nemulțumiți și neinteresați și cred cu tărie că în alte circumstanțe, cu alte mijloace ar fi putut să rezolve totul mult mai bine și mai repede. Din această cauză, soluțiile problemei le scapă și încep să capete convingerea că nu o vor putea rezolva. Toate eșecurile trecute sunt reamintite, iar posibila reușită dispare în fața unui munte de dificultăți. Și toate acestea pornind de la un singur gând negativ. Și totuși, nu se poate spune că ei nu doresc să acționeze. Am auzit de atâtea ori unii oameni afirmând: “Îmi voi reface viața”, “Voi reîncepe pe noi baze”, “Îmi voi schimba norocul” dar, cu toate acestea, ei reiau aceleași comportamente, aceleași atitudini negative, același mod de a privi lucrurile, chiar dacă situația exterioară este alta. Tendințele conflictuale, incapacitatea de a depăși obstacolele, de a privi situațiile cu obiectivitate, de a-și pune în valoare calitățile, de a trăi și de a resimți permanent acel sentiment indescriptibil de calm și armonie interioară sunt reluate mereu și mereu.

Atitudinea pseudo-idealistă

“Nimic măreț nu a fost niciodată dobândit de altcineva decât de aceia care au îndrăznit să creadă că ceva din interiorul lor era superior circumstanțelor.” (Bruce Barton)

“Mintea, în felul său propriu și prin ea însăși, poate face din paradis un infern și din infern un paradis.” (John Milton)

Cea de-a doua atitudine fundamentală este caracterizată de fuga de responsabilitate și de tendința de a fugi din fața realității într-o lume iluzorie, în care obligațiile și necesitățile cotidiene sunt ignorate în numele superiorității spiritului. Întâlnim în această categorie falșii filozofi, veșnicii nemulțumiți, eternii visători. Ei sunt cei care cedează imediat în fața proastei dispoziții; îi găsești mereu visând la ceea ce ar putea avea, fără a face niciodată nimic pentru ca visele să devină realitate; se enervează din lucrurile cele mai mărunte și găsesc defecte la toți cei din jurul lor, dar niciodată la ei înșiși. Atitudinea pseudo-idealistă nu este, de fapt, decât un mijloc fals de auto-protecție, de punere la adăpost în fața realității și a destinului propriu.  Pseudo-idealiștii acceptă o manieră pasivă de a lăsa lucrurile să evolueze la voia întâmplării, de a evada în reverii despre lumi ideale, care nu vor exista niciodată, deoarece nu se întreprinde nimic pentru ca ele să existe. A nu acționa reprezintă, în acest caz, un mod de a acționa, dar unul negativ și care duce la rezultate negative.

Dacă atitudinea pseudo-idealistă se transformă într-o atitudine autentic-idealistă, ceea ce presupune ca teama de responsabilitate și fuga din fața realității să se transforme în încredere în sine și în viață, atunci apare cea de a treia atitudine, cea activ-optimistă. Contemplarea poate deveni, în acest caz, un mijloc de a gândi corect, de a trăi cu adevărat și de a deveni stăpânul vieții.

Atitudinea activ-optimistă

http://yes.dreamhosters.com/files//img/yogaes/articles/yoga/gandire_pozitiva_3.jpg“Istoria lumii este aceea a câtorva oameni extraordinari care au avut credință deplină în ei. Această credință face să se manifeste Divinul care este totdeauna în spatele nostru. O ființă umană care are o credință mare poate orice; acesteia îi este totul cu putință. O asemenea ființă umană va eșua numai când nu-și va mai da în mod suficient osteneala să manifeste puterea subtilă infinită a Universului. Cel ce va înțelege aceasta va realiza cât de important este să credem, înainte de toate, în forțele noastre proprii.” (Swami Sivananda)  

A treia atitudine fundamentală, cea activ-optimistă, este caracteristică celor care evaluează cam tot ceea ce există în jurul lor ca fiind pozitiv. Atitudinea profund pozitivă a minții este credința fermă, de nezdruncinat, că lucrurile evoluează în bine și că orice problemă sau dificultate poate fi depășită. Viața e plină de împrejurări asupra cărora nu putem acționa direct; ceea ce se poate face este modificarea modului de a le privi. Activ-optimiștii își construiesc o stare de spirit pozitivă, fiind astfel capabili să facă față evenimentelor și să-i influențeze, astfel, în bine, pe cei din jur. Ei își învăluie toate relațiile personale într-o căldură afectuoasă, fermecătoare. Acești oameni știu că dificultățile reprezintă necesități ale vieții, care ne ajută să înțelegem profund viața și să ne depășim propriile limite. Activ-optimiștii știu că nu sunt jucării în mâna destinului, ci creatorii propriei fericiri. Ei fac din starea lor permanentă de entuziasm o adevărată artă și trezesc astfel capacitatea de a trece cu ușurință peste toate obstacolele. Ei nutresc aproape întotdeauna și din toate puterile gânduri pozitive și acționează mai mereu în bine, fiind din plin și prompt susținuți de forțele benefice captate prin rezonanță din Macrocosmos. Acești oameni sunt deschiși către tot ceea ce îmbogățește spiritul, sunt gata să învețe totul din orice și cred cu tărie că cel mai revoluționar act pe care îl pot realiza în lumea aceasta este să fie fericiți. Și tocmai pentru faptul că ei afirmă binele în tot, evenimentele și ființele le reflectă cea mai bună parte a lor.

Cu alte cuvinte: “Spune DA Vieții și Viața îți va spune DA!”

sursa: yogaesoteric
articol preluat din Revista Yoga Magazin
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 2 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !