Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 15.4.2024, 22:03
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Yoga pentru începători


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


Goto page 1, 2  Next
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Yoga pentru începători
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 17:47 View PostDownload Post

Yoga pentru începători
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Această serie de articole este destinată celor care se apropie cu curiozitate de tradiția Yoga, dar parcă nu înțeleg toate cuvintele articolelor. Precum și acelora care ar dori să practice Yoga, dar nu sunt în totalitate lămuriți ce implică acest lucru. Sau care au venit la cursurile de Yoga, au cunoscut colegi din anii superiori de curs, dar limbajul lor li se pare criptic. Dar și celor care mai au unele rețineri, datorită prejudecăților opiniei publice față de practica Yoga.

Citiți aceste articole redactate special pentru începătorii în Yoga, pentru a pătrunde astfel într-un domeniu fascinant care vă poate transforma viața.

Ghid pentru anul zero de curs

De ce Hatha Yoga?

Câtă practică, atâta flexibilitate
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Ghid pentru anul zero de curs
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 17:59 View PostDownload Post

Ghid pentru anul zero de curs

un articol de Robert Leontescu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Primii pași în yoga seamănă cu primii pași pe Lună. Devin din ce în ce mai siguri atunci când descoperi că cineva a înfipt steagul înaintea ta. Dar nu poți porni în marea expediție a cunoașterii, până nu-ți faci ordine în bagajele cu care ai venit de-acasă: întrebări, obstacole, clișee.

De ce? Cum? Ce? Când?

„De ce am nevoie de yoga? Ce o să obțin în urma acestei practici?“

Să zicem că ai plecat în căutarea fericirii. Știi doar că locuiește pe strada Speranței, într-un cartier necunoscut. Ai două variante: o cauți singur, oricât ar dura asta și fără să fii sigur că o s-o găsești prea curând sau rogi un taximetrist să te ducă direct la adresa mult dorită. Avantaj: taximetristul n-o ia pe ocolite și nici nu cere bacșiș. Ce alegi?

„Sunt creștin, pot să practic yoga fără să renunț la religia mea?“

Becul electric a fost inventat de Thomas Edison și astăzi toată planeta îl folosește: creștini, musulmani, budiști, hinduși etc. Yoga, chiar dacă a fost inventată de indieni, aduce și ea o lumină în viața celui care o practică. Nimic nu ne împiedică să ne bucurăm cu toții de ea.

„Cum o să mai merg cu colegii la o bere?“

Exact cum făceai și înainte. Numai că de data asta tu o să fii centrul atenției, în timp ce le vorbești despre efectele extraordinare pe care le-ai obținut practicând yoga. E posibil să le spui niște lucruri atât de interesante, încât să-i lași cu gura căscată și să uite cu toții de bere.

„Ce garanție am că ceea ce voi învăța la cursul de yoga este autentic?“

N-ai de unde să știi până nu realizezi tehnicile specifice yoga un timp suficient de lung, sub îndrumarea unui ghid competent.

„De ce să am încredere în instructorul de yoga? Are el vreo diplomă? Cine i-a dat-o?“

Se spune că pe maestru îl face exercițiul. Diploma unui instructor se constituie din experiența teoretică și practică pe care acesta o are în domeniu. Iar dacă tot ce spune se probează cu fapte și se bazează pe tratatele tradiționale yoga, nu văd de ce nu l-ai crede.

„O să fiu nevoit să renunț la stilul meu de viață?“

Dacă ai fi mulțumit cu stilul tău de viață, nu ai mai căuta nimic. Ți-ar fi suficient atât cât ai. Dar din moment ce s-a născut un interes pentru misteriosul univers al sistemului yoga, e clar că aspiri la ceva mai mult. Îți trebuie doar un strop de curaj și o lume fascinantă își va deschide porțile pentru tine.

„Cât timp trebuie să practic yoga?“

Atât cât vrei tu să rezervi zilnic exercițiilor specifice. Nici mai mult, nici mai puțin. Depinde ce îți dorești. Proporțional cu scopul propus este și efortul depus. Cine are un pian Steinway și se mulțumește să cânte game nu trebuie să exerseze prea mult, dar cine vrea să atingă măiestria și să interpreteze un concert de Mozart… Oricum, pentru cei care aprofundează învățătura acestui sistem, yoga devine un mod de viață.

„Yoga mă poate ajuta să slăbesc?“

Da, dar te poate ajuta să te și împlinești fizic, dacă este necesar. Ideal este să ai un corp armonios și plin de vitalitate.

„Prin yoga o să capăt puteri paranormale?“

Ai vrea să știi dinainte numărul câștigător la extragerea Loto de duminică seară. Sau când lumea înoată în jurul geamandurii, tu să mergi pe apă, depășindu-i relaxat pe cei care fac schi nautic. Dar chiar dacă ai putea levita în zone unde nici pelerina lui Superman nu a fost zărită, puterile paranormale n-au legătură cu practica spirituală autentică. Sunt doar flori pe marginea căii spirituale.

Se povestește că Buddha a ajuns odată pe malul unui râu. Aici a întâlnit un yoghin care i-a mărturisit că a exersat 20 de ani pentru a reuși să meargă pe apă.

Ca să-și întărească spusele, yoghinul i-a făcut pe loc o demonstrație: într-o jumătate de oră a traversat râul și după o altă jumătate de oră era din nou lângă Buddha. Satisfăcut și-a ridicat întrebător ochii spre maestru. Acesta s-a apropiat în tăcere de barcagiu și i-a întins un bănuț de argint. Pentru suma primită, barcagiul l-a dus pe malul celălalt și l-a adus înapoi într-un sfert de oră. Ajungând din nou lângă yoghin, Buddha a zis: „Ai pierdut 20 de ani din viață pentru a traversa râul dus-întors într-o oră. Mie nu mi-a trebuit pentru asta decât un sfert de oră. Dacă în toți anii aceștia ai fi căutat să te desăvârșești, cu siguranță ai fi atins eliberarea supremㅔ.

E evident... Toată lumea știe... Sunt convins că...

„...Yoga autentică înveți doar în India“

Iată o dezvăluire senzațională: yoga se poate practica în India și în oricare altă țară de pe glob. Poți realiza tehnici yoghine oriunde te-ai afla: acasă, la serviciu, la bunici, la munte sau la mare, în avion, pe Turnul Eiffel, în piramide, pe un aisberg sau în sala unde se ține cursul de yoga. Contează cât de perseverent ești cu practica spirituală, nu locul unde o desfășori.

„...Yoga, doar cu un maestru indian“

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Dorința de a face yoga cu un maestru indian e firească. Pe vremuri practicam artele marțiale și n-o să-ți vină să crezi, dar singurul maestru care mă putea antrena pe mine era Bruce Lee. Doar el. Și din câte îmi aduc aminte, nu gândeam doar eu așa. Bruce Lee a plecat demult dintre noi și uite că au mai fost campioni de arte marțiale și după dispariția sa fizică.
În ceea ce te privește nu-ți face griji. Cineva acolo Sus a prevăzut totul cu mult timp înainte: biletele de tren o să se scumpească, zborurile aeriene o să fie cam nesigure, iar ca să faci pe jos o călătorie până în India, ar trebui să-ți iei un concediu de vreo doi ani. Așa că ce s-a gândit El? Oriunde în lume există căutători spirituali, să se nască și maeștri autentici.

„...Yoga te izolează de societate“

Societatea, ca orice sistem creat de om, are părți bune, dar și părți mai… nebune. Practicantul yoga care trăiește în comunitate trebuie doar să discearnă care sunt aspectele pozitive ale sistemului și să opteze întotdeauna pentru acestea. Suntem bombardați cu reclame pentru țigări, alcool și tot felul de produse răcoritoare? Nu suntem obligați să consumăm așa ceva. Televiziunile au cam luat-o razna, cu programe de calitate îndoielnică? Nu înseamnă că trebuie să te refugiezi într-o peșteră pentru a evita un film de groază din programul de seară. Nu! Ia telecomanda… dacă o poți smulge de la ceilalți membri ai familiei. Dacă nu, ai libertatea să te retragi într-o altă cameră. Se lasă noaptea, orașul și-a domolit trepidațiile de peste zi. Este un moment bun pentru o ședință yoga; este un moment ideal pentru a te întâlni cu tine însuți.

„...Nu e pentru omul contemporan“

Unii spun că yoga se potrivea mai bine acum multe secole, când omul nu trebuia să meargă zilnic la serviciu, nu naviga pe Internet ore întregi, nu privea războiul în direct la televizor, nu erau blocaje de trafic, iar dacă cineva dorea să trimită un SMS, folosea un porumbel călător. La o privire mai atentă, lucrurile sunt exact pe dos: omul contemporan are nevoie de tehnicile yoga mai mult ca niciodată. Poluarea atinge cote din ce în ce mai alarmante; durata medie de viață a populației a scăzut; stresul, boala omului modern, face ravagii în metropolele occidentale; conflictele armate s-au înmulțit; din cauza tehnologiei folosite în sens negativ riscăm un cataclism nuclear; SIDA seceră milioane de vieți și lista poate continua. Chiar nimeni nu are nevoie de yoga?

„...O să port ghirlande de flori în jurul gâtului“

Unii dintre cei care doresc să urmeze un curs de yoga se tem că, odată înscriși, vor fi obligați să îmbrace roba portocalie, să poarte ghirlande de flori în jurul gâtului și să intoneze cât e ziulica de lungă: „Hari Krishna, Hari Krishna”. Adevărul este altul. Cursul de yoga integrală propus de MISA demarează cu tehnici specifice sistemului Hatha yoga, adică posturi corporale. Mai mult ca sigur că roba și ghirlandele or să te împiedice să faci asanele (posturile corporale) corect, ca să nu mai vorbim de Shirshasana – postura statului în cap – poziție în care îți va fi foarte dificil să cânți cu mâinile împreunate. Crede-mă pe cuvânt…

„...Yoga este o sectă“

Căutând cuvântul sectă în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, găsim următoarea definiție: „comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă”. Cum este o veritabilă știință ezoterică a trupului și a minții, yoga nu „s-a desprins” niciodată de vreo biserică de care nici n-a fost lipită. Ba mai mult decât atât, originea ei se pierde în negura vremurilor, cu mult timp înainte ca bisericile să-și facă apariția.

„...E bună numai pentru cei care au chemare“

Atâta timp cât ai un corp, respiri, mănânci, dormi, gândești și îți dorești să fii fericit, yoga te poate ajuta enorm. Depinde ce vrei tu de la acest sistem; unii vor sănătate, alții vor să-și amplifice capacitățile fizice, psihice și mentale. Sunt persoane care se îndreaptă către ezoterism pentru că doresc să se cunoască mai bine, să comunice mai bine cu ceilalți, sunt atrase de fenomenologia paranormală sau își doresc desăvârșirea spirituală. Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi caută ceva spre care se simte chemat.

„...Risc să-mi pierd libertatea“

Uneori conceptul de libertate este foarte fragil. O singură vorbă răutăcioasă din partea cuiva și libertatea de a fi voios s-a dus. Dacă un străin îți privește cu insistență iubita mai mult de 3 secunde, libertatea de a fi relaxat s-a dus și ea. Iar dacă iubita ta răspunde necunoscutului cu o privire galeșă, s-a terminat și cu iubirea. La fel un ghiont primit în aglomerație, o zgârietură pe portiera mașinii, un meci de fotbal ratat de echipa preferată, chitanța la întreținere… sunt 1001 de motive pentru ca zilnic să ne autoprivăm de libertatea de a fi fericiți. Așa că nu trebuie să fim îngrijorați că putem pierde ceva ce nici nu prea avem. Dimpotrivă, prin yoga este posibil să ne câștigăm adevărata libertate.

Aș vrea, m-ar interesa, mi-ar plăcea, DAR...

„N-am mobilitate...“

Chiar dacă articulațiile tale sunt mai rigide deocamdată, nu te îngrijora. Sistemul Hatha yoga îți pune la dispoziție 8.400.000 de posturi corporale (asane). Ce înseamnă asta? Oricât de puțin reușești să te apleci în față sau în spate, lateral stânga sau dreapta, sigur poți realiza cel puțin una dintre posturile în care simți curgerea energiilor pozitive prin corp. Asta pentru început, deoarece, cu timpul, practica yoga te face să devii din ce în ce mai flexibil.

„Nu pot să renunț la carne - sunt un om activ și am nevoie de energie...“

Ai auzit de celebra formulă a lui Einstein E = mc2? „E” definește energia, „m” masa, dar „c” nu înseamn㠄carne”. Ceea ce demonstrează că putem să ne descurcăm foarte bine și fără ea, întrucât nu reprezintă singura sursă de energie din alimentație. Soia, de pildă, are un conținut proteic mai bogat. În plus, dacă ești curios să cercetezi meniul zilnic al unui culturist, o să remarci uimit că preparatele din carne nu predomină, iar el e totuși capabil de antrenamente solicitante. Așadar, cât de dinamic ești tu? Lucrezi pe post de ventilator în deșertul Sahara?

„Nu pot să mă las de fumat...“

Fă tot posibilul să renunți la fumat. Roagă-te la Dumnezeu să te ajute, solicită sprijinul tuturor prietenilor, rudelor, colegilor de serviciu. Citește presa de specialitate și pune în practică sfaturile utile pe care ți le oferă. Consultă un specialist în domeniu sau mergi la o clinică de dezintoxicare, urmează unul dintre programele speciale. Scrie televiziunilor să-ți mediatizeze cazul, cere să fii legat de calorifer atunci când apar perioadele de criză. Dacă nici una dintre metode, dar absolut nici una nu dă rezultat, atunci e clar: nu vrei să renunți la fumat!

„Sunt prea tânăr/ Sunt prea în vârstă...“

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Niciodată nu ești prea tânăr ca să înveți ceva despre tine, niciodată nu ești suficient de în vârstă ca să le știi pe toate. Oricând e loc pentru o transformare pozitivă în viața ta.

„Nu sunt pregătit încă...“

În cazul acesta, chiar că nu e nici o problemă. Pentru că asta este menirea sistemului yoga: să se pună la dispoziția oamenilor nepregătiți și să-i pregătească pentru ca în orice moment să treacă examenele vieții cu brio - fără fițuici și fără pile. E clar că ți-a sosit timpul. Nu sta pe gânduri.

„N-am timp, sunt un om ocupat...“

Și noi suntem foarte ocupați, așa că fii liniștit. Cineva te înțelege cu adevărat. De fapt, întreaga planetă se confruntă cu criza de timp. Din fericire există o formă de practică spirituală care vine cu o soluție. I-am putea spune yoga pentru cei foarte, foarte, foarte ocupați. În cazul acesta nu este necesar să rezervi pentru exerciții o perioadă specială a zilei. Tot ce trebuie să adaugi în agenda ta de lucru este atenția. Să fii total prezent, total conștient de ceea ce faci și gândești, de felul cum gândești, de ceea ce simți și de modul în care reacționezi. O să elimini astfel timpii morți, activitățile inutile și uite-așa, încetul cu încetul, o să faci rost de… timp. Fiind atent mereu, îți va crește randamentul în toate domeniile de activitate. Și cine știe, poate că într-o zi vei fi capabil să observi și intervalul dintre două gânduri, spațiul cuantic în care țâșnește iluminarea… Până atunci ți-ar prinde bine să știi că atenția este un fel de mușchi al conștiinței. Trebuie antrenată. Iar yoga este printre cele mai rapide tipuri de antrenament.        

Un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 51
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
De ce Hatha Yoga?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 18:09 View PostDownload Post

De ce Hatha Yoga?

de Robert Leontescu

Vrei să-ți potolești setea direct de la sursele universale de energie?
Folosește-ți propriul corp și propria minte. Ai la dispoziție 8.400.000 de asane.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Ding dong, ding dong! se aude dinspre  intrarea apartamentului, în cea mai curată limbă a soneriilor. Cin’ să fie, cin’ să fie? Poștașuuuul! Ți-a adus o scrisoare. Vrei s-o citești imediat, dar un gând jucăuș îți trece prin minte: „Ce-ar fi să ghicesc expeditorul?“

A șezi plicul pe masă cu fața în sus și iei loc pe aproape în poziția Gânditorul de la Hamangia. Nici un chip cunoscut nu-ți luminează cerul minții. Brusc, sprâncenele tale ating curba maximă devenind astfel podoabă capilară. „O fi venit factura la telefon?”, te săgetează un gând până în portofel. „N-are cum. Abia a fost, iar tu ești cu plata la zi“, îți șoptește grijulie conștiința. Inspiri adânc de câteva ori, pentru a te relaxa. Răsfoiești din nou și din nou, filă după filă, agenda mentală personală. Cu majoritatea prietenilor comunici la telefon, prin SMS-uri, prin e-mail, așa că cin’ să fie? Problema devine din ce în ce mai apăsătoare. Te ridici. Începi să măsori camera cu pași mari și apăsați. Degeaba. Nu vrea si pace. Dar tu nu te dai bătut cu una, cu două. Ci cu trei. Te îndrepți hotărât spre masă, întorci plicul cu fața în jos și citești cu sufletul la gură numele expeditorului: Yoga Magazin. Înăuntru? Doar patru cuvinte: De ce Hatha Yoga?

Chiar așa, de ce? Pentru că oricum corpul nostru execută zilnic o „coregrafie“ perfect mulată pe stările și gândurile pe care le avem. Mergem aplecați când ne apasă greutățile vieții, dar ne umflăm  pieptul ca niște cocoși când triumfăm asupra obstacolelor. Căscăm și ne întindem atunci când ne e somn. Ținem brațele încrucișate la piept când protestăm, dar le ridicăm deasupra capului în semn de victorie. Până și o banală scrisoare poate stârni în noi o serie întreagă de reacții.

Vrem - nu vrem, trupul adoptă în fiecare moment o poziție strâns legată de trăirile noastre. Și în secunda în care citești articolul de față ești așezat într-un fel anume, care determină un anume fel de a fi. Chiar dacă ai dori să te sustragi acțiunii complexului corp-minte, n-ar fi posibil; nu ai face decât să alegi o altă variantă pe care acesta ți-o oferă. Nu ai unde să fugi; nu ai unde să te ascunzi. Atâta timp cât trăiești total identificat cu aceste două învelișuri (corp-minte), ești definit de matricea numită OM. Dar să nu înțelegi că e ceva rău în asta. Nu! Nimic nu este greșit. Totul este exact așa cum trebuie să fie. Ce rezultă de aici este imensa responsabilitate a faptului că ceea ce faci și gândești clipă de clipă ești TU.

Corpul e în sărbătoare

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Înțelepții trecutului cunoșteau foarte precis legătura dintre învelișul fizic și mental al omului și profundele sale implicații în viața acestuia. Ei s-au exprimat destul de laconic: atitudinea generează aptitudinea. Ce înseamnă asta? Corpul ne influențează mintea. Dar este valabil și invers. Mintea ne influențează corpul. Ele relaționează intim și reciproc totodată. Aparent, cele două sunt separate, dar în realitate acționează ca o unitate organică. Și asta nu e tot.

Yoghinii au mai descoperit existența unui „triunghi de aur“, minte-corp-respirație, care guvernează toată gama de trăiri umane. Fiecare dintre cele trei le influențează pe celelalte două. Așadar o respirație profundă și calmă liniștește mintea și relaxează corpul. Sau de exemplu râsul; respirația este sacadată, corpul execută niște contracții specifice, iar mintea este aproape complet deconectată. Bazându-se pe relația interdependentă în cadrul triadei mai sus amintite, sistemul Hatha Yoga propune un complex de posturi corporale (asane) și de exerciții pentru controlul respirației (pranayama), care au darul de a restabili și menține în ființa umană echilibrul dintre energiile polar opuse, yin și yang. Însuși numele acestui sistem spiritual sugerează armonia dintre cele două principii fundamentale: Ha (masculin, „+“, solar, emisiv, yang) și Tha (feminin, „-“, lunar, receptiv, yin).

Așadar, există o relație spontană și reciprocă între corp-minte, iar respirația joacă un rol determinant în cadrul ei. Prin Hatha Yoga, putem modifica valoarea aleatoare a acestor „parametri”, alegând numai atitudinile și aptitudinile care ne conduc spre pozitivitate, frumusețe, iubire, armonie, universalitate. Chiar și așa  fiind, pentru foarte mulți oameni domeniul fascinant al Hatha-ei Yoga rămâne totuși undeva destul de departe, parțial înțeles sau intuit și în unele cazuri de-a dreptul inaccesibil. „Bine, bine“ spun unii, „dacă o să stau nemișcat în pozițiile acelea cu ochii închiși, o să devin mai bun? Păi și la televizor stau nemișcat și nu se petrece nimic; ba chiar sunt momente când mă simt mai obosit și mai deprimat după ce îl închid. Așa că ce-mi trebuie mie asane și meditații?“ Chiar așa, de ce Hatha Yoga?

În primul rând, în timp ce practici yoga nu stai, ci șezi într-o poziție specifică. E complet diferit. Într-adevăr, realizarea posturilor corporale (asane) și a meditațiilor presupune o imobilitate a corpului fizic; dar aceasta este o pasivitate aparentă, care are legătură doar cu trupul. Înăuntrul nostru totul este pregătit de sărbătoare: energiile dansează, mintea capătă străluciri extatice, iar respirația devine un izvor de vitalitate. Un întreg univers nebănuit se trezește la viață. În  sfârșit, partea nevăzută a iceberg-ului iese la suprafață.

Acesta este mersul firesc al lucrurilor. Dacă vrei să simți ceva subtil în interiorul tău trebuie să lași deoparte tot ce te perturbă din exterior. Altfel nu se poate. Și noi facem asta în mod natural. De exemplu, când vrem să ne aducem aminte un lucru care s-a petrecut cu mult timp în urmă; primul pas - încetăm orice activitate; apoi, cu ochii într-un ușor strabism convergent privim în gol; respirația tinde spre zero. Numai în vidul mental care se creează poate apărea ceva. În acele momente, la orice intervenție din partea cuiva reacționăm foarte hotărâți: „Lasă-mă puțin, te rog“.

De ce nu acordăm atunci atenția noastră nimănui? Pentru că firul invizibil care ne leagă de trecut se poate rupe. El este atât de fin, de greu perceptibil, încât și scârțâitul parchetului îl poate tăia. La fel, cei care se concentrează intens, artiștii care se lasă inspirați, cu toții se „rup de realitate“ pentru a putea percepe vocea invizibilului. De aceea este necesară imobilitatea fizică în practica Yoga. Este nevoie de multă liniște pentru a pătrunde în propria ființă, pentru a asculta ritmurile universale.

Energiile dansează

[img=fight]http://www.yogaesoteric.net/uploads/images/03_yoga/yoga_pentru_incepatori/3556/hatha3.jpg[/img]Vorbim de condițiile necesare realizării asanelor și a meditațiilor. „Dar ce simt yoghinii când sunt așezați în posturile acelea neobișnuite“ se miră majoritatea oamenilor. E și normal să se întrebe; îi văd cum rămân nemișcați minute întregi, cu ochii închiși, total absorbiți, dar cu zâmbetul pe buze. „Ce se petrece oare? Ce fac ei acolo? Și de ce neapărat poziții spectaculoase?“ Totul e atât de exotic, de fascinant, dar nu te ajută să înțelegi de ce preferă ei ședințele yoga altor activități cotidiene. Mister total… Ce caută sau mai degrabă ce-au găsit yoghinii de sunt dispuși să investească atâta timp în practica lor? Chiar așa, de ce Hatha Yoga?

De când genialul Einstein a reușit să demonstreze faimoasa formulă E=mc2, savanții au început să ia în calcul un adevăr tulburător: în Univers totul este energie. Totul e plin de viață, vibrează. Materia? Este energie condensată. Este „apa” care „a înghețat”. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Pe plan științific informația a fost luată pentru prima dată în serios și folosită ca atare, chiar dacă înțelepciunea milenară yoga afirma același lucru cu mult timp înainte de Christos.

Pentru majoritatea oamenilor însă descoperirea a rămas o simplă curiozitate; o știre insignifiantă în noianul de probleme cotidiene. Dar adevărul rămâne adevăr: totul este energie. Yoghinii au cunoscut dintotdeauna această lege de bază a Universului și de aceea toată practica yoga se bazează pe acest principiu. Orice trăire pe care o poate avea un om, de la cea mai obișnuită până la cea mai elevată, este susținută în ultimă instanță de o formă de energie.

Deosebit de interesant este faptul că fiecare dintre aceste stări este percepută în același loc în corpul fizic, ori de câte ori o retrăim. Iubirea vine în ospeție întotdeauna pe adresa inimii, starea de excitație își are sediul în dreptul organelor genitale, inspirația creatoare se ivește întotdeauna de sus, ș.a.m.d.

De ce prezența în corp a unei anumite energii este localizată mereu identic? Înțelepții yoghini au avut nenumărate revelații în ceea ce privește anatomia subtilă a omului. Ei au identificat prezența a 7 vortexuri energetice, centri de forță (chakre) situați în plan subtil de-a lungul coloanei vertebrale, care au corespondenți în Macrocosmos (energiile infinite din Univers). Pe lângă acestea, anatomia subtilă a omului prezintă o întreagă rețea de canale energetice foarte fine (nadi), binecunoscute și în acupunctură. Ori de câte ori trăim pregnant o stare, înseamnă că unul dintre aceste puncte-focar a început să vibreze, să pulseze. Energia se adună în acel loc.

Cheia este rezonanța

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cel mai adesea, această energizare a chakrelor se produce fără o dorință conștientă din partea noastră și durează atâta timp cât întreprindem o activitate care o potențează. De exemplu, dacă ne manifestăm afecțiunea față de un prieten, centrul energetic din dreptul  inimii (Anahata chakra) va începe să vibreze. În momentul în care acțiunea noastră se oprește, și dinamizarea chakre-i încetează. Aptitudinea de a iubi este direct condiționată de atitudinea noastră de a fi afectivi.

Și acest mecanism se aplică la orice fel de stare, la oricare centru energetic dintre cei șapte. Vrem să dinamizăm centrul mental de comandă Ajna chakra, care se află situat în plan subtil în mijlocul frunții, deasupra sprâncenelor? Trebuie doar să realizăm acțiuni specifice: concentrarea intensă, memorarea unor texte, atenția susținută, asane speciale etc. Yoghinul cunoaște foarte exact coordonatele fiecărui vortex energetic și efectele pe care dinamizarea acestora le generează; de aceea  acționează direct asupra lor, prin intermediul tehnicilor specifice din Hatha Yoga. În felul acesta, practicantul poate deprinde un control deplin al tuturor stărilor și trăirilor sale, care sunt hrănite și direct legate de centrii de forță. Bazându-se pe energia formei, el își folosește corpul precum o antenă. Își poziționează trupul astfel încât să poată capta din Macrocosmos doar energiile benefice pe care le dorește. Fiecare postură corporală executată dinamizează un anume centru energetic.

Cum este posibil așa ceva? Simplu! Există un principiu care stă la baza practicii și înțelegerii sistemului Hatha yoga: fenomenul de rezonanță. Se spune că două sisteme intră în rezonanță sau rezonează, atunci când au aceeași frecvență de vibrație. Putem sesiza foarte ușor acest proces atunci când dorim să ascultăm muzică la radio. Răsucim potențiometrul până reușim să prindem frecvența postului de radio care emite. Când audiția capătă acuratețe, este limpede că aparatul nostru a intrat în rezonanță cu postul de radio care emite.

Oricât de clar și logic este exemplu de mai sus, rămâne totuși un fapt oarecum exterior nouă. Există însă momente în viață când trăim din plin fenomenul de rezonanță, chiar dacă nu știm nimic despre asta. De fapt, în fiecare clipă rezonăm cu ceva, cu cineva. Dar când iubim simțim asta cel mai intens. Cine a fost binecuvântat măcar o dată de grația nesfârșită a iubirii, știe despre ce este vorba; există o comuniune atât de profundă între îndrăgostiți, încât nici distanțele mari nu-i împiedică să simtă că sunt unul. Fiecare dintre ei știe clipă de clipă ce face, simte și gândește celălalt, pentru că ei se află într-un autentic proces de rezonanță. Inimile lor bat la unison. În sufletele lor răsună aceeași muzică celestă.

Yoghinul autentic trăiește și o poveste de dragoste cu… Universul; el este îndrăgostit de viață. Folosește propriul corp și propria minte pentru a-și potoli setea de fericire direct de la izvoarele tainice din Macrocosmos. Fiecare ședință de asane este o baie de lumină. Fiecare meditație este un sărut al eternității. Fiecare centru energetic al său (chakra) bate în același ritm cu inima lui Dumnezeu. Fiecare postură corporală (asana) însoțită de o atenție susținută, îl ajută să reintre în marele joc al energiilor infinite din Univers. Respiră conștient pentru a se putea bucura cât mai mult de forța Vieții (prana) care îi picură vitalitate în fiecare celulă a corpului. La fiecare inspirație soarbe nectarul subtil și purificator al aerului.

De ce Hatha Yoga? Răspunsurile pot fi cuprinse în biblioteci întregi. Dar răspunsul complet îl găsești practicând tu însuți Yoga. Pentru a ajunge la el îți trebuie curajul de a te întreba sincer: de ce Hatha Yoga?                

Un articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 52

sursa: yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Câtă practică, atâta flexibilitate
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 18:23 View PostDownload Post

Câtă practică, atâta flexibilitate

de Mihai Vlădăreanu
Motto: "Asana este o simultană strădanie a corpului, a sufletului și a minnții de a vibra la unison cu nemărginirea" - Gregorian Bivolaru


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Raluca S. și-a dat seama că atunci când era tristă, stătea cu umerii strânși și coloana curbată. Și-a propus așadar să își îndrepte de fiecare dată spatele și să scoată pieptul înainte. Uimitor, după câteva minute uita de amărăciune și gânduri mai luminoase îi apăreau în minte. Pentru că, într-adevăr, „atitudinea naște aptitudinea”.

Poziția de rugăciune a creștinului, în genunchi, cu palmele lipite, sau a musulmanului, cu fruntea pe pământ ori poziția corpului în practica Zazen arată că și alte culturi au intuit același principiu. Însă yoghinii au studiat acest aspect timp de milenii, în detaliu, și au identificat chiar corespondența dintre poziția corpului și energia cu care ființa practicantului intră atunci în rezonanță.

De aceea, asana nu este o banală postură pentru întărirea musculaturii sau elasticizarea articulațiilor. Efectele fizice apar, evident! Sunt însă doar partea vizibilă a iceberg-ului; beneficiile subtile ale asanei reprezintă fața nevăzută. La fel cum coarda unei chitare va vibra la sunetul corespunzător emis vocal, la fel asana, pentru cel care o practică, este canalul prin care primește energie și chiar informație, specific modulată, din Macrocosmos.

Cu toții ne dorim să beneficiem de pe urma asanelor, să ne umplem carențele energetice, să ne armonizăm. Dar ce facem în situația în care lipsa flexibilității ne împiedică să abordăm postura sau să o menținem suficient de mult timp?

Există practicanți care se descurajează după primele tentative nereușite și abandonează practica respectivei posturi. Din păcate, conform legii universale a rezonanței, exact asana pe care o executăm cu greutate ne-ar aduce energia care ne trebuie. Dar o rigiditate anume este semnul necesității de a lucra tocmai la acel aspect. Iată cum devine important să ne mobilizăm, să nu permitem punctelor noastre slabe să ajungă cât călcâiul lui Ahile.

Singura regulă este cea a bunului simț. Aurita cale de mijloc. Nu trebuie să abandonăm, dar nici să forțăm, provocându-ne suferințe regretabile. De altfel, încrâncenarea, încordarea excesivă se opun însăși realizării scopului. Avem la dispoziție sfaturi simple, cum ar fi o alimentație mai puțin sărată sau masajul articulației cu ulei volatil de turmeric. La care trebuie să adăugăm o doză mare de perseverență și de răbdare, căci „pe maestru îl face exercițiul”.

De la cinci minute la o oră

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Pentru a realiza corect o asana, cea mai importantă este concentrarea, grație căreia se poate crea rezonanța cu energiile infinite din univers. De asemenea este necesar să cunoaștem centrii de forță pe care acționează postura, tipul energiilor pe care le dinamizează, traseele acestora în corp

Folosindu-ne de legea rezonanței putem obține rezultate neașteptate. Putem profita de câmpul subtil creat de o persoană sau mai multe care practică respectiva asană corect, sau de prezența maestrului.

Paul B. își amintește: „Eram la concursul de yoga de la sfârșitul anului al treilea. Niciodată până atunci nu reușisem să fac Padmasana, Postura lotusului, deși încercasem de mai multe ori. Spre disperarea mea aud: următoarea etapă, Padmasana, realizată 15 minute. Am început, fără prea mari speranțe, să fac niște exerciții de elasticizare… Eram la capătul rândului, mai aveam până se ajungea la mine. Mă uitam cu jind la colegii mei care își încrucișau picioarele cu eleganță, fără efort, și rămâneau concentrați în postură… Și, dintr-o dată, încerc (pentru a câta oară anul acela?!) și constat cu uimire că genunchii mei nu mai opun rezistență! N-am executat-o decât 10 minute, însă am reușit, și de atunci am crescut gradat timpul de execuție.”

Mihaela V. vorbește despre una dintre cele mai speciale perioade din viața ei: „Eram îndrăgostită de un bărbat care realiza zilnic 3 ore Shirshasana, Postura statului pe cap. Eu abia dacă o făceam 5 minute! Cum lucram de multe ori împreună, mi-am dorit să fac și eu mai mult. Chiar dacă la început coboram și mă urcam la loc de nenumărate ori, am constatat după un timp că puteam să realizez Shirshasana mai bine de o oră fără probleme! Și uite-așa s-a dovedit din nou că dragostea face minuni”, spune Mihaela cu un zâmbet radios.

Dorința sinceră, arzătoare, lipsită însă de încrâncenare și orgoliu pare să fie soluția.

Cristian G. povestește tot despre Padmasana: „Îmi doream atât de mult să o realizez, încât mă gândeam în fiecare zi numai la asta. Nu puteam atunci nici măcar să urc al doilea picior peste pulpa primului. Cred că mă preocupa într-atât, încât într-o noapte m-am visat stând în Padmasana, fără nici cea mai mică jenă sau durere din cele de peste zi. Dimineața următoare m-am trezit atât de fericit! Iată, se poate!, mă gândeam încântat. Deși a fost doar un vis, am căpătat încredere și curând după aceea am putut să o fac de câte ori voiam!”

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Mihai N. a reușit să își elimine rigiditatea corpului prin intermediul vizualizării și conștientizării: „Se terminaseră primii doi ani de yoga, și asanele erau încă, cu puține excepții, un adevărat chin pentru mine. Îmi plăceau în schimb foarte mult meditațiile și Laya yoga, atâta vreme cât aveam un scaun pentru asta. Mă gândeam atunci mult la ce înseamnă că puncte din microcosmosul ființei mele intră în rezonanță cu sfere nesfârșite de energie din Macrocosmos și pot să spun că intuiam deja realitatea acestei afirmații. Făceam, de exemplu, meditații în care simțeam clar ca Anahata mea se hrănește, este inundată cu energii pe care le simțeam venind din afară, dintr-o sursă misterioasă… M-am gândit atunci: dacă există deci o Maha Anahata, poate că există și o Maha Bhujangasana sau o Maha Halasana! Din momentul acela am făcut asane raportându-mă mereu la Maha asana corespunzătoare. Ca și cum eu n-aș mai fi aici, într-un corp mic și rigid, ci aș realiza postura perfect într-un corp uriaș și desăvârșit. Dacă aș fi deschis ochii, aș fi văzut cei 10 cm pe care îi mai aveam până să îmi ating degetele de la picioare… Înăuntru însă, conștientizam energii gigantice care parcurgeau exact circuitul ideal. După câteva săptămâni am reușit să mă relaxez ca niciodată înainte, și nu mică mi-a fost mirarea când articulațiile mele, țepene înainte, s-au înmuiat ca prin farmec și am reușit să fac asane de durată, fără nici un fel de disconfort!”

„Acțiune” – execuția unei posturi, de exemplu – înseamnă altceva decât efort inutil, încordare. Flexibilitatea este mai mult decât elasticitate fizică. Este deschidere, calm, echilibru interior. Nu e doar practică yoga pentru o oră sau mai multe în fiecare zi. Este o atitudine de viață. Un mod de a trăi.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Test pentru a identifica centrul subtil de forță (CHAKRA) pe care trebuie să îl armonizezi în ființa ta
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 18:34 View PostDownload Post

Test pentru a identifica centrul subtil de forță (CHAKRA) pe care trebuie să îl armonizezi în ființa ta


La fiecare întrebare puteți da una sau mai multe răspunsuri, încercuind litera corespunzătoare.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.1.Vă confruntați frecvent cu stări de:
a) letargie, somnolență, anxietate sau frică de a fi agresat;
b) zăpăceală sau suspiciune exagerată;
c) furie sau agresivitate;
d) avariție;
e) aversiune inexplicabilă pentru orice;
f) neatenție;
g) completă inconștiență;

2. În situația în care iubitul/iubita se îndrăgostește de altcineva, reacția dumneavoastră se caracterizează prin:
a) indiferență, apatie;
b) gelozie;
c) orgoliu rănit;
d) tristețe sau împietrire afectivă;
e) neputința de a te face înțeles sau blocarea comunicării cu iubitul/iubita;
f) dependență sau indecizie în legătură cu ceea ce veți face în continuare;

3. Suferiți sau ați suferit de una dintre afecțiunile de mai jos:
a) diaree cronică, colită;
b) varice, boli ale rinichilor sau ale vezicii urinare;
c) boli ale ficatului, vezicii biliare sau ale ochilor;
d) boli respiratorii, cardiace sau afecțiuni circulatorii;
e) tulburări legate de vorbire (răgușeală, mutism), afecțiuni ale urechilor;
f) memorie slabă, amnezie;
g) schizofrenie, paranoia sau alte boli psihice grave;

4. Vă deranjează, vă creează disconfort psihic sau chiar fizic:
a) mirosurile puternice;
b) anumite gusturi ale mâncării;
c) culorile vii, intense, țipătoare;
d) atingerile, contactul fizic cu alte persoane;
e) zgomotele.

Interpretarea rezultatelor:
Litera pe care ați încercuit-o de cele mai multe ori indică CHAKRA care este cel mai dizarmonios sau cel mai deficitar activată în ființa dumneavoastră.
a -    MULADHARA CHAKRA
b -    SWADHISTANA CHAKRA
c -    MANIPURA CHAKRA
d -    ANAHATA CHAKRA
e -    VISHUDDHA CHAKRA
f  -    AJNA CHAKRA
g -    SAHASRARA

Dizarmoniile sau deficiențele energetice se pot ameliora sau chiar înlătura folosind o perioadă mai lungă de timp (în funcție de gravitatea dereglării) pulberile de plante precum și practicând consecvent tehnici și posturi YOGA specifice. Caracteristicile esențiale și locul în care sunt conștientizați în ființa noastră cei șapte rezonatori sau centri de forță (CHAKRA), le puteți afla citind următoarele articole:

CHAKRA-e: centri secreți de forță
Idei forță care ne permit să ne inducem și să ne menținem starea de YOGA la nivelul trupului

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN

yogaesoteric
04 noiembrie 2009
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Chakra-e: centri secreți de forță
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 18:38 View PostDownload Post

Chakra-e: centri secreți de forță
În microcosmosul lăuntric al ființei umane există 7 sisteme fundamentale complexe de recepție și emisie a energiilor din cele 7 game fundamentale de vibrații al Macrocosmosului. Aceste sisteme, cunoscute sub numele de chakra-e (centri de forță sau focare de putere) au rolul de a pune ființa în rezonanță instantanee, atunci când sunt treziți și conștient controlați, cu o infinitate de energii ale întregii manifestări din întregul Univers.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


Iată în continuare o prezentare succintă a celor 7 rezonatori, chakra-e sau centri secreți de forță, caracteristicile lor esențiale și locul în care sunt conștientizați în și în afara corpului fizic, în plan subtil:

1. MULADHARA CHAKRA

Este situată la baza coloanei vertebrale, între anus și sex (în plan subtil, energetic) și este sediul energiei fundamentale a ființei Kundalini Shakti. Atribute: sursă de viață, vitalitate.

2. SWADHISTANA CHAKRA

Este situată deasupra zonei sexului, în plan subtil. Atribute: energie sexuală, sensibilitate, mimetism social.

3. MANIPURA CHAKRA

Este situată imediat sub zona ombilicului, în plan subtil. Atribute: solaritate, expansiune, voință, dinamism.

4. ANAHATA CHAKRA

Este situată în zona plexului cardiac, adică în zona centrală a pieptului, în plan subtil. Atribute: afectivitate, armonie, altruism, iubire.

5. VISHUDDHA CHAKRA

Este situată în zona gâtului, în plan subtil. Atribute: rafinament, intuiție, elevare, trăiri sublime, revelații estetice, inspirație.

6. AJNA CHAKRA

Este situată în zona centrală a frunții, în plan subtil. Atribute: genialitate, putere mentală extraordinară, clarviziune, intuiție superioară.

7. SAHASRARA

Este situată în zona creștetului, în plan subtil. Atribute: detașare, legătura cu Adevărul etern, spiritualitate pură, contactul cu Dumnezeu, înțelepciune.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Muladhara Chakra - sinteză
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:49 View PostDownload Post

Muladhara Chakra - sinteză

Localizare – la baza coloanei vertebrale, în zona dintre anus și sex, în plan subtil

Reprezentare simbolic㠖 o floare de lotus cu 4 petale (4 nadi-uri sau canale energetice)

Reprezint㠖 conștiința obiectivă, priza asupra conștiinței concrete terestre, fizice

Funcția psihică controlat㠖 voința de a supraviețui, controlează instinctul de conservare, starea de siguranță lăuntrică, încrederea în sine la nivel fizic, dorința de acumulări materiale, profesia sau meseria aleasă, sentimentul de stabilitate, apartenența la grup și identitatea de grup (familială)

Temeri esențiale – Teama de supraviețuirea fizică, abandonarea de către grup sau pierderea ordinii fizice, teama de a fi atacat sau agresat

Reacții specifice în cazul perturbării energetice – fuga sau frica

Elementul cu care ne pune în rezonanț㠖 energiile subtile ale pământului

Organ de simț – nasul

Simț – mirosul

Culoarea specific㠖 galben-argilos

Divinitățile corespunzătoare acestui centru de forță în tradiția hindusă sunt Brahma și Dakini.

Animalul simbolic al centrului subtil de forță Muladhara Chakra este elefantul


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Muladhara Chakra- aspecte psihologice
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:54 View PostDownload Post

Muladhara Chakra- aspecte psihologice

de Elena Godeanu


La nivelul primei chakra învățăm că aparținem unei comunități, că suntem într-o strânsă legătură cu aceasta. Acest aspect se traduce prin sentimente precum: stabilitate, siguranță, supraviețuire, conservare. Atunci când ne naștem, viața noastră depinde de grupul de apartenență, de familie. A fi parte integrantă din grup este, la acest nivel, o necesitate esențială a noastră, pentru că nevoile fundamentale de supraviețuire (hrană, adăpost, îmbrăcăminte) sunt oferite de către grup. Aici, există o anumită dificultate de a interpreta într-un mod simbolic sau de a percepe adevărata semnificație a evenimentelor vieții noastre.

Grupul te învață supraviețuirea

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În general, ființa umană nu se manifestă de la început ca o ființă conștientă, cu voință proprie. Acest simț al identității se dezvoltă mai târziu, în etape, de la copilărie până la maturitate. Viața începe prin apartenența la conștiința unui anumit grup de la care asimilăm un sistem de valori, transmis din generație în generație, dar de la care preluăm, de asemenea, și prejudecățile, temerile și slăbiciunile. Interacțiunea cu un grup ne învață să împărtășim experiențele noastre cu ceilalți.

Acest ghid al comportamentului se află la baza procesului educațional al copiilor în primii lor ani de viață, conducând la apariția sentimentului de apartenență. Grupul de apartenență ne oferă primele lecții de viață. El ne prezintă lumea ca fiind sigură sau periculoasă, bogată sau săracă, educată sau neștiutoare, un loc din care să iei sau un loc în care să dăruiești. Și tot grupul este cel care ne oferă primele informații cu privire la realitatea însăși. Moștenim de la grupul nostru atitudinea sa față de alte grupuri etnice, rasiale și religioase, precum și un sistem de credințe care sunt o îmbinare de adevăr și ficțiune. Multe dintre aceste credințe au o valoare autentică, dar altele țin mai mult de separarea unui grup de altul, de violarea adevărului fundamental al acestui nivel: “Toate sunt Una”.

Procesul dezvoltării spirituale ne provoacă să reținem din influențele de grup doar pe cele pozitive, benefice și să renunțăm la cele opuse. Forța noastră spirituală crește atunci când devenim capabili să vedem dincolo de contradicțiile inerente învățăturilor de grup și să atingem un nivel mai profund al adevărului. De fiecare dată când facem un pas către conștiința simbolică, aducem o influență pozitivă sistemelor noastre energetice și biologice. Și de asemenea și sistemelor globale.

“ - ...  într-o zi, Pescăruș Jonathan Livingston, vei înțelege că orice nesăbuință e fără rost. Viața este necunoscutul și incognoscibilul; noi am fost aduși pe lume ca să mâncăm și să supraviețuim cât mai mult.
Un pescăruș nu are dreptul să replice în fața consiliului, dar vocea lui Jonathan se auzi:  - Nesăbuință? Fraților! – strigă el.  – Oare un pescăruș care descoperă și urmează un sens în viață, un țel mai înalt este nesăbuit? Mii de ani ne-am zbătut să obținem pește; acum, rațiunea vieții noastre e alta – să ne desăvârșim, să explorăm, să fim liberi!”    
(din “Pescărușul Johnatan Livingston”, de Richard Bach)

Ai forța alegerii

Fiecare dintre credințele de grup direcționează o anumită cantitate a energiei noastre într-un act de creație și are astfel o consecință directă asupra noastră. Când împărtășim o convingere cu alte grupuri, participăm la evenimentele fizice și energetice create de aceste grupuri. Aceasta este expresia simbolică și creatoare a adevărului sacru al acestui nivel: “Toate sunt Una”. Partea negativă este că individualitățile implicate într-un grup negativ de acțiune rareori acceptă responsabilitatea și rolul lor personal în acțiune. Legile nescrise ale grupului susțin că liderii acceptă responsabilitatea, nu cei care îl urmează.

Dată fiind această putere a credințelor, fie bune, fie rele, este dificil să fim mereu în armonie cu grupul. Suntem învățați să facem acele alegeri care au asentimentul grupului, să-i adoptăm manierele sale sociale, atitudinile. Simbolic, această adaptare reflectă unirea voinței individuale cu voința de grup. Este un sentiment puternic de a aparține unei familii sau unui grup în care există o deplină armonie la nivel fizic, emoțional și spiritual. O asemenea unire ne conferă putere – atâta vreme cât continuăm să facem alegeri consonante cu ale grupului.

În același timp noi avem în interior o profundă dorință de a explora propriile noastre abilități creatoare, de a ne dezvolta forța noastră individuală. Această dorință se află în spatele tuturor demersurilor noastre pentru a deveni “conștienți”. Călătoria umană universală spre desăvârșire presupune să devenim conștienți de puterea noastră și să aflăm modul de a folosi această putere. A deveni conștient de responsabilitatea ce se ascunde în puterea alegerii reprezintă esența acestei călătorii.

Privind din acest punct de vedere, evaluarea credințelor noastre personale și separarea acelora care nu ne mai susțin în dezvoltarea noastră spirituală este o provocare extremă, adeseori dureroasă. Transformarea este natura vieții; transformarea exterioară și interioară se menține constant. Transformarea interioară presupune renunțarea la unele credințe și întărirea altora. Primele convingeri pe care trebuie să le analizăm sunt cele de grup – ele s-au format la început și sunt fundamentale; creșterea noastră spirituală urmează structura sistemului nostru energetic.

Evaluarea convingerilor noastre este o necesitate spirituală și biologică. Momentele de criză ale vieții noastre subliniază că avem nevoie să ne eliberăm de acele credințe care nu ne mai susțin în dezvoltarea noastră spirituală. Aceste puncte în care noi trebuie să alegem între a evolua și a stagna sunt cele mai mari încercări ale noastre. Fiecare nouă răscruce înseamnă a intra într-un nou ciclu al schimbării, iar schimbarea înseamnă inevitabil părăsirea a ceea ce este familiar, cunoscut și îndreptarea către o nouă etapă a vieții.

Majoritatea oamenilor rămân blocați între două lumi; una de care au nevoie să se elibereze și alta în care le este teamă să pășească. Noi vrem să devenim mai conștienți, dar în același timp ne este teamă de aceasta pentru că presupune să devenim responsabili pentru noi înșine – în ceea ce privește sănătatea, cariera, atitudinile și gândurile noastre. O dată ce acceptăm aceasta, chiar doar într-unul dintre aceste domenii – nu vom mai putea evita niciodată consecințele alegerilor noastre personale.

Dincolo de legea junglei

[img=lrft]http://yes.dreamhosters.com/files/img/yogaes/articles/yoga/chakre/muladharapsiho2.jpg[/img]Predominanța energetică dizarmonioasă la acest nivel este semnul unei excesive preocupări de a nu fi răniți de ceilalți. Respectivei ființe îi este mai mereu teamă să nu fie cumva atacată sau, dimpotrivă, are o puternică tendință de a-i ataca pe ceilalți, în același mod, în funcție de polaritatea pe care se manifestă echilibrul. Teama implicată aici este cel mai adesea o teamă intensă, irațională, de tipul aceleia asociată rolurilor de vânător și vânat.

Societățile primitive, preocupate mai ales de vânătoare și în care pe primul loc se impune nevoia esențială de supraviețuire în mediul lor natural, în care domnește “legea junglei” sau altfel spus a supraviețuirii celui mai apt, reflectă predominanța energizării unilaterale a lui Muladhara Chakra. De asemenea, această energizare este reflectată de toate situațiile sociale în care legea și ordinea sunt temporar suspendate sau distruse ori, dimpotrivă, sunt aplicate într-un mod excesiv și rigid.

Evoluția spirituală ne provoacă să reținem din influențele de grup doar pe cele pozitive, benefice și să renunțăm la cele opuse.

“Cei mai mulți pescăruși nu caută să învețe decât elementele de bază ale zborului – cum să ajungă de pe mal până la apă și înapoi. Pentru cei mai mulți pescăruși nu zborul contează, ci hrana. Dar pentru acest pescăruș, zborul era totul, nu hrana. Mai mult decât orice pe lume, pescărușului Jonathan Livingston îi plăcea să zboare. (...) – De ce, Jon, de ce? – îl întrebă mama lui. – De ce-ți vine atât de greu să fii ca toți ceilalți din stol, Jon? De ce nu lași pelicanii sau albatroșii să zboare așa de jos? De ce nu mănânci? Fiule, ai ajuns numai pene și os! – Nu-mi pasă că am ajuns numai pene și os, mami. Vreau să știu ce pot realiza în văzduh și ce nu. Atâta tot. Vreau să știu.”    
(din “Iluzii”, de Richard Bach)

Un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 36
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Swadhisthana Chakra - sinteză
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:56 View PostDownload Post

Swadhisthana Chakra - sinteză


Localizare – zona situată deasupra organelor sexuale, în plan subtil

Reprezentare simbolic㠖 o floare de lotus cu 6 petale (6 nadi-uri sau canale energetice)

Reprezint㠖 conștiința senzuală, erotismul, imaginația, fiind asociat cu potențialul creator

Funcția psihică controlat㠖 dorință nestăvilită, imaginație debordantă, halucinații, senzualitate, nevoia de a avea familie

Reacții specifice în cazul perturbării energetice – stări de “aspirare” a psihicului în jos, provocând stări de agitație și de confuzie mentală

Elementul cu care ne pune în rezonanț㠖 energiile subtile ale apei

Organ de simț – limba

Simț – gustul

Culoarea specific㠖 argintiu

Divinitățile corespunzătoare acestui centru de forță în tradi ț ia hindusă sunt Vishnu și Lakshmi

Animalul simbolic al centrului subtil de forță Swadhisthana Chakra este crocodilul.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Swadhisthana Chakra - aspecte psihologice
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:59 View PostDownload Post

Swadhisthana Chakra - aspecte psihologice

un articol de Ionela Voicu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Persoanele influențate predominant de Swadhisthana Chakra sunt puternic impresionabile; ele posedă o imaginație activă și fertilă, precum și aptitudinea de verbalizare a percepțiilor, ceea ce le face excelente în profesiile de îndrumare și vindecare.

Ideea forță corespunzătoare celei de-a doua chakra este: „respectați-vă unii pe alții”. Ea se aplică tuturor interacțiunilor dintre noi și orice formă de viață. Din punct de vedere spiritual, fiecare relație pe care o dezvoltăm, de la cea mai formală la cea mai intimă, are menirea de a ne ajuta să devenim mai conștienți, să evoluăm spiritual.

Energiile specifice celei de a doua chakra simbolizează în plan fizic toate relațiile noastre înțelese ca fiind în esență mesageri spirituali. Prin intermediul acestor interacțiuni descoperim, ca într-o oglindă, propriile noastre calități și defecte și avem astfel șansa de a amplifica în noi ceea ce este bine și a îndrepta ceea ce este rău.

Energia specifică a primei chakra, reprezentată de mentalitatea de grup, se divide în polarități la nivelul celui de-al doilea centru. Apare polarizarea de genul: feminin-masculin, bărbat-femeie. A înțelege cu adevărat ce presupune această polaritate înseamnă a înțelege mesajul transmis de acest al doilea nivel. Existența energiilor duale ne asigură că suntem atrași în anumite relații în ultimă instanță pentru a ne cunoaște tot pe noi înșine.

Contrariile se atrag – aceasta este o lege binecunoscută și tocmai această lege face ca noi să asimilăm de la ființele cu care ne aflăm într-o relație (de orice fel) calități specifice lor, dar complementare nouă.

Provocarea celei de-a doua chakra este aceea de a învăța să interacționăm în mod conștient cu ceilalți, această interacțiune reprezentând pentru noi un mare sprijin în dezvoltarea noastră spirituală.

Depășind pragul alegerilor de grup, ca fiind în legătură cu primul centru de forță, trebuie acum să învățăm să facem alegeri între modele pozitive și negative. Alegerea în sine este un proces de creație. La acest nivel, creativitatea este o formă de evoluție. Energia creatoare trebuie lăsată să se manifeste din plin aici, deoarece ea ne scoate cu ușurință din rutină, închistare, limitare. Una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm este că alegerea reprezintă un act creator al puterii noastre spirituale, iar responsabilitatea acțiunilor noastre ne aparține în întregime.

Cel de lângă tine te oglindește

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Puterea noastră interioară nu va crește niciodată dacă ne vom lăsa seduși de toate tentațiile legate de bani, modă, erotism necontrolat. Aici, un dezechilibru cunoscut este mimetismul, care este o dovadă că, deși ființa a depășit primul nivel, al desprinderii de grup, nu are încă forța interioară de a-și manifesta plenar individualitatea sau propriile sale însușiri. De acest nivel țin toate manifestările legate de modă, manevrarea banilor, afaceri mondene. Dacă dorim să deținem controlul asupra vieții noastre, trebuie să ne îndreptăm nu spre exterior, ci spre interior.

Suferințele și nemulțumirile cu care ne confruntăm nu apar datorită unor circumstanțe exterioare, sociale nefavorabile, ci datorită propriilor noastre gânduri și atitudini. La acest nivel trebuie să învățăm să descoperim care sunt adevăratele motivații interioare, profunde, care ne determină să acționăm într-un fel sau altul. Aici, călătoria noastră spre desăvârșire presupune integrarea superioară a relațiilor noastre. Trebuie să facem alegeri prin care să urmărim transcenderea dualismului. Atâta timp cât ne focalizăm în a controla alte persoane, noi continuăm să menținem conflicte cu noi înșine. Văzându-ne pe noi și pe ceilalți într-o uniune profundă, aceasta ne va ajuta să ne formăm o cu totul altă idee despre viață.

O altă caracteristică a acestui centru de forță este exprimată în nevoia de a avea o familie. Spre deosebire de primul centru de forță, unde primordială era lupta pentru supraviețuire a individului și a grupului, aici accentul se pune pe perpetuarea speciei. La acest nivel apare dorința sexuală creatoare. Aici sexualitatea este un mod de exprimare, care arată o ușurință de a relaționa cu ființele din jurul nostru. Cu cât atitudinea noastră față de aspectele sexualității este mai lipsită de prejudecăți, mai profundă, mai deschisă, cu atât posibilitatea de a evolua spiritual este mai mare. Controlul energiei sexuale se impune la acest nivel, pentru a putea merge mai departe. Pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă a controla energia sexuală vă oferim în continuare definițiile termenilor de transmutare și sublimare, orgasm și continență sexuală.

„Cel care se concentrează intens și meditează profund asupra lui swadhisthana chakra și asupra energiilor sale ascunse corespondente nu se mai teme deloc de apă. El obține mari puteri psihice, imaginație creatoare genială, cunoaștere intuitivă și se bucură de o stăpânire perfectă a funcției sexuale și a simțurilor. De asemenea, el cunoaște cu ușurință lumile sublime astrale. Pasiunea înlănțuitoare, mânia, atașamentul, orgoliul, gelozia și alte impurități psihice sunt ușor și complet eliminate de el. Ființa în cauză își regenerează corpul fizic, rămâne tânăr și ajunge să cucerească moartea.” - Swami Shivananda

Swadhisthana Chakra: cuvinte cheie

Transmutație - transformare sau schimbare însoțită de o declanșare uriașă de energie, a unui element chimic în altul printr-o nouă grupare a elementelor constitutive în atomi, obținută prin dezintegrarea radioactivă naturală sau prin reacții nucleare posibile în anumite condiții chiar și în sfera biologicului la temperaturi slabe. Transmutațiile biologice la energie slabă reprezintă o realitate uluitoare. În ființa umană, procesele de transmutații atomice la energii slabe se produc în mod continuu, mai mult sau mai puțin intens în cadrul metabolismului, al proceselor sexuale, al stărilor afective, al activității mentale, al experiențelor spirituale.

Sublimare - în lumina experienței milenare a Orientului cu privire la eros și sexualitate, prin controlul conștient al funcțiilor sexuale în ființa umană se declanșează reacții de transmutație biologică care fac să apară gradat o energie lăuntrică biomagnetică uriașă. Procesul ulterior de deplasare interioară și modificare a acestor energii rezultante, din punctul de vedere al frecvenței lor caracteristice, pe măsură ce străbat nivelele ființei umane, provocând la fiecare asemenea nivel efecte specifice pregnant conștientizabile și remanente în timp, este definit în yoga drept sublimare. Fiind un proces care se angrenează ulterior, după fenomenul de transmutație, sublimarea se diferențiază prin faptul că permite redirecționarea în sensul unei veritabile reacumulări a energiilor pulsionale în alte planuri lăuntrice ale microcosmosului ființei umane. Printre toate celelalte efecte, sublimarea pozitivă, benefică, permite ajustarea socială și dezvoltarea echilibrată, accelerată a personalității.

Orgasm  -  provine din grecescul „orgao” care înseamn㠄a fi plin de încântare și pasiune”. Satisfacerea erotică și orgasmul presupun fenomene fiziologice în care componentele sexuale substanțiale, atât ale femeii cât și ale bărbatului intră într-o stare inefabilă de efervescență și alimentează ca un „combustibil” trezirea și amplificarea stărilor resimțite, culminând cu starea maximă care este ORGASMUL. În momentul orgasmului cu descărcare însă fenomenele care se declanșează conex cu orgasmul fac să fie expulzată o cantitate uriașă de fluide și componente substanțiale care vor produce o stare de somnolență, senzație de diminuare și chiar vlăguire, în cazul repetării acestui proces conducând la scăderea lăuntrică a stării plenare care era resimțită la începutul trăirii amoroase. Dar dacă această descărcare fiziologică este controlată și suspendată nedefinit, componentele sexuale vor fi transmutate în energie, și astfel se va produce în universul lăuntric al fiecărei ființe o gamă vastă de fenomene și procese, grație sublimării care se va angrena ulterior (sau chiar în timpul trăirii amoroase plenare).

Continență sexuală - înfrânare, reținere, control deplin conștient al funcției sexuale  atât de către bărbat cât și de către femeie, implicând contactul sexual cu atingerea unui număr nelimitat de orgasme de către cei doi (la unison sau separat), dar care nu se finalizează prin ejaculare la bărbat și nici prin descărcarea explozivă la femeie. Acest mod superior de a trăi actul sexual fără epuizare, permite transmutarea biologică a potențialului sexual, creator, în forme superioare de energie vitală, psihică, mentală, spirituală, datorită unor procese inefabile de sublimare lăuntrică.

un articol preluat din revista Yoga Magazin nr. 37
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 2  [ 17 Posts ]
 

Goto page 1, 2  Next
Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !