Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 3.3.2024, 08:29
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Fiziologia energetică a ființei umane: corpuri subtile, centri de forță, canale energetice


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Fiziologia energetică a ființei umane: corpuri subtile, centri de forță, canale energetice
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:30 View PostDownload Post

Fiziologia energetică a ființei umane: corpuri subtile, centri de forță, canale energetice
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Atât în acest Univers, cât și în celelalte universuri sau dimensiuni de existență, totul este de natură energetic-vibratorie și se supune analogic principiilor rezonanței.

Ființa umană este constituită din mai multe sisteme energetice-vibratorii, fundamentale, (șapte la număr), fiecare dintre acestea funcționând, acționând și reacționând prin rezonanță.

Corpul fizic sau cu alte cuvinte cel material (care este alcătuit din majoritatea elementelor tabelului periodic al lui Mendeleev, prezente în diferite proporții în corpul uman) se încadrează în domeniul de vibrație al celor mai joase frecvențe vibratorii, ce caracterizează cele șapte sisteme vibratorii ale omului.

Formarea corpului fizic, dezvoltarea, întreținerea, menținerea, perfecționarea precum și refacerea celulelor sale sunt rezultatul operării adecvate, optime a sistemului – câmp de energie de pe nivelul de vibrație al doilea, imediat superior celui fizic.
Acest sistem sau altfel spus „corp energetic vibratoriu” este numit adeseori corp eteric sau corp bioplasmatic.

Mentalul conștient, structura subconștientă și esența supraconștientă caracteristice fiecărei ființe umane, (aspecte în general cunoscute sub numele de spirit, mental și suflet) pot fiecare în parte genera, atunci când sunt suficient de bine trezite și dinamizate, un câmp subtil de energie specifică, sau altfel spus o sferă proporțională de forță, care în esență este de fapt un sistem de natură vibratorie, separat dar în același timp întrepătrunzându-se, intercorelându-se și interacționând la unison cu celelalte. Fiecare dintre aceste sisteme are propriul său domeniu distinct de vibrație și o anumită frecvență.

La o analiză atentă, realitatea eternă ultimă a fiecăruie dintre noi este „spirit” (expresie a Supremului Absolut Divin), o formă nemuritoare fundamentală de energie cosmică, care există dintotdeauna și care va continua să existe neschimbată și nealterată mereu în viitor, manifestându-se prin vehiculele sale, sau corpuri subtile energetice, specifice atât în acest univers cât și în toate celelalte universuri.

Să fim deci conștienți că eul nostru real nu este haina de materie densă pe care o numim corpul fizic, ci mai degrabă Spiritul Etern (ATMAN) esența ce ghidează și conduce corpul fizic pe care noi îl ocupăm  întocmai ca pe un veșmânt temporar.

Orice om ce trăiește în prezent pe planeta Pământ și care vrea să urmeze îndemnul divin, biblic plin de înțelepciune „caută, bate la ușă, cere și vei găsi”, dacă va acționa constant și sincer, plin de aspirație un anumit interval de timp, cu o dăruire lăuntrică suficient de mare, cu o minte deschisă și cu dorința arzătoare de a înțelege, poate să intre gradat în rezonanță cu focare infinite sau altfel spus cu izvoare de forță, înțelepciune și iluminare capabile să-i aducă pacea interioară, înțelegerea menirii sale pe acest pământ, fericire, satisfacție durabilă în viață, înțelepciune, desăvârșire spirituală, sănătate, armonie deplină, inspirație genială. El poate de asemenea să privească cu încredere și să aspire plin de optimism la supraviețuirea sa în alte forme după moartea fizică, având siguranța vieții eterne și în final reintegrarea sa în Împărăția Tatălui (DUMNEZEU).
Fragment din lucrarea "A.B.C.-ul condensat al metaștiinței în lumina tradiției milenare a sistemului YOGA" de prof. yoga Gregorian Bivolaru

Vă invităm să parcurgem împreună această călătorie misterioasă în fiziologia subtilă a ființei umane, urmând inscripția de pe frontonul Templului de la Delphi: "Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște astfel tot universul împreună cu forțele ascunse ale sale":
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
PANCHA-KOSHA - cele cinci învelișuri ale ființei umane
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:32 View PostDownload Post

PANCHA-KOSHA - cele cinci învelișuri ale ființei umane

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
În conformitate cu învățăturile tradiției spirituale orientale, ființa umană este înzestrată cu cinci învelișuri corporale, numite KOSHA-uri, ansamblul lor fiind numit la modul generic PANCHA-KOSHA. Literal, cuvântul sanscrit KOSHA înseamn㠄înveliș” sau „vehicul al conștiinței”. Cele cinci învelișuri ale ființei sunt numite:

1.ANNA-MAYA-KOSHA, învelișul grosier sau altfel spus învelișul fizic,
2.PRANA-MAYA-KOSHA, învelișul bio-energetic sau PRANA-ic,
3.MANO-MAYA-KOSHA, învelișul mental,
4.VIJNANA-MAYA-KOSHA, învelișul cunoașterii superioare,
5.ANANDA-MAYA-KOSHA, învelișul cel mai subtil, care ne permite să experimentăm starea de beatitudine.

Cuvântul sanscrit KOSHA desemnează existența unei realități asemănătoare, analogic vorbind, abajururilor care acoperă lumina unei lămpi. Tradiția spirituală orientală folosește adesea următoarea analogie pentru a sugera cât mai bine realitatea existenței celor cinci învelișuri (KOSHA) ale ființei umane. Fiecare ființă umană este descrisă ca fiind întocmai ca o lampă, înzestrată cu un bec în jurul căruia se află cinci abajururi suprapuse. Fiecare abajur prezintă o culoare și o densitate proprie. Când lumina trece prin fiecare dintre cele cinci abajururi, ea își modifică gradat culoarea și intensitatea ei inițială, astfel încât lumina lămpii este modulată în mod specific de către fiecare abajur. Pe de altă parte, toate cele cinci abajururi ale unei lămpi îi conferă acesteia frumusețea care îi este specifică.

Prin urmare, respectând această analogie, putem afirma că toate ființele umane ascund în realitate pura lumină spirituală unică, ce este modulată în mod tainic de cele cinci învelișuri (KOSHA), dar care rămâne în eternitate tainica lumină divină spirituală a Sinelui Suprem Nemuritor (ATMAN). Calea revelării Sinelui Suprem Nemuritor (ATMAN) este o cale a mișcării progresive a conștiinței individuale către interior, ca și cum ai trece, analogic vorbind, de fiecare abajur, pentru a putea experimenta în final puritatea divină ce se află în lumina ce se află în veșnicie în centrul etern al ființei noastre, Sinele Suprem (ATMAN). În același timp, procesul descoperirii de Sine permite trezirea și dinamizarea armonioasă a celor cinci învelișuri (KOSHA), făcând astel posibil ca starea de puritate spirituală să ne anime gradat individualitatea, la toate nivelele ființei noastre.

Iluzia (MAYA) generează în mod continuu senzația de apartenență. În realitate, toate nivelele, straturile sau învelișurile (KOSHA-urile) realității spirituale esențiale sunt numai aparențe, fiind manifestări ale iluziei cosmice (MAYA), deși ele sunt percepute ca fiind foarte reale atunci când noi interacționăm cu lumea exterioară. Cu toate aceste aparențe, noi suntem în esență conștiință pură, divină și eternă. Acesta este unul din principiile fundamentale ale învățăturii spirituale. Unii consideră în mod greșit iluzia (MAYA) ca fiind o irealitate și ajung astfel la o practică intelectuală sterilă. În realitate, iluzia (MAYA) este expresia forței creatoare universale (SHAKTI). Prin urmare, noi putem experimenta existența celor cinci învelișuri ale ființei (KOSHA) atât din perspectiva transcenderii limitărilor pe care ele le generează asupra conștiinței individuale, cât și din perspectiva manifestării pline de frumusețe și armonie a luminii esențiale, unice a lui DUMNEZEU, prin fiecare dintre ele.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În permanență, sufletul nostru (JIVATMA) interacționează cu aceste cinci învelișuri (KOSHA) pentru a se manifesta în diferitele planuri ale existenței. În conformitate cu KARMA acumulată, el se „leag㔠de ele și astfel el este prins în ciclul fără sfârșit al nașterii, morții și renașterii (SAMSARA). Pe măsură ce ființele evoluează spiritual, progresând gradat către starea de eliberare spirituală (MOKSHA), ele încep să devină din ce în ce mai conștiente de existența lumilor subtile, prin trezirea unor capacități spirituale speciale, numite SIDDHI-uri, cum ar fi de exemplu clarvederea, simțirea paranormală a stărilor energetice-vibratorii, clar-audiția, etc.

Parcurgând diferitele existențe succesive, ființa renaște din nou și din nou atât în universul fizic, cât și în felurite lumi subtile. Aceste tărâmuri subtile astrale prezintă diferite nivele de vibrație ce corespund diferitelor nivele de conștiință pe care le pot atinge ființele în decursul evoluției lor spirituale. În unele asemenea lumi subtile există ființe ce sunt orientate preponderent către satisfacerea plăcerilor și dorințelor proprii, în timp ce în alte dimensiuni subtile trăiesc ființe care și-au trezit o intensă aspirație spirituală, urmărind constant dezvoltarea lor spirituală și contribuind astfel la beneficiul spiritual al tuturor ființelor din Manifestare.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Anna-maya-kosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:34 View PostDownload Post

ANNA-MAYA-KOSHA

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Cuvântul sanscrit ANNA înseamnă hrană. ANNA-MAYA-KOSHA este învelișul fizic, care este format din hrana fizică (ANNA). Toate aspectele fizice ale vieții vin și trec, iar apoi sunt consumate de un alt aspect al realității exterioare. Tocmai de aceea, cel mai exterior înveliș (KOSHA) este numit înveliș de hrană sau ANNA-MAYA-KOSHA. În cursul vieții fizice noi ne antrenăm acest înveliș prin exerciții fizice, avem grijă de el, îl hrănim în mod corespunzător, astfel ca să ne bucurăm cât mai mult de beneficiile vieții fizice și să putem continua nestingheriți practica spirituală interioară, fără ca acesta să fie un obstacol în meditație sau în introspecție.

Prima dimensiune vibratorie a ființei este deci corpul material, numit ANNA-MAYA-KOSHA. ANNA mai înseamnă și „materie manifestată”, iar MAYA înseamn㠄a fi plin de”. Corpul fizic (ANNA-MAYA-KOSHA) este compus din materia fizică tangibilă și el este distrus după moartea fizică. Din perspectiva fizicii newtoniene, ANNA-MAYA-KOSHA reprezintă masa noastră inerțială care interacționează cu gravitația și rezistă la schimbări. Prima lege newtoniană a mișcării afirmă că un corp fizic aflat în mișcare tinde să rămână în mișcare, iar un corp fizic aflat în repaus tinde să rămână în repaus, dacă asupra lui nu se acționează cu forță externă. Sistemul nervos al ființei umane a evoluat gradat pentru a putea media interacțiunile noastre cu inerția și cu gravitația, iar controlul conștient asupra acestui sistem poate fi mult îmbunătățit prin practica sistematică a posturilor corporale (asana), care armonizează acest tip de interacțiuni.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Prana-maya-kosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:36 View PostDownload Post

PRANA-MAYA-KOSHA

PRANA-MAYA-KOSHA este învelișul eteric sau bio-energetic al ființei umane și urmează imediat după corpul fizic, înconjurându-l pe acesta.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.PRANA (în limba sanscrită) înseamnă energie subtilă a vieții. Prana este forța subtilă sau energia ce animă toate ființele vii. Ea se află în spatele aspectelor fizice ale simțurilor și ale acțiunilor corpului fizic. Prana permite ca locatarul nevăzut al corpului nostru, martorul tăcut care este fără încetare Sinele nostru Suprem (ATMAN) să poată anima lumea exterioară. În același timp, vibrațiile specifice  corpului bioenergetic (PRANA-MAYA-KOSHA) fac ca majoritatea oamenilor să se identifice în mod eronat, datorită iluziei, cu corpul fizic, care este vizibil și mișcător (în cursul vieții).

Pentru a avea o viață cât mai fericită și totodată pentru a putea practica cu succes meditația, este foarte util, chiar esențial ca acest nivel de vibrație al ființei noastre să fie cât mai bine pregătit, reglat din punct de vedere energetic subtil și cât mai bine acordat, astfel încât fluxurile energetice care alcătuiesc substanța acestui înveliș să poată să se manifeste liber sau, altfel spus, ca fluxurile de energie PRANA-ică să circule liber. În timpul meditației noi putem deveni conștienți de nivelul vibrator specific lui PRANA-MAYA-KOSHA atunci când simțim manifestarea anumitor fluxuri intense de energie-vibrație, de-a lungul anumitor trasee energetice din ființă, trasee ce alcătuiesc PRANA-MAYA-KOSHA.

PRANA-MAYA-KOSHA este al doilea nivel înveliș (învelișul energetic), ce este mai subtil (mai rafinat și mai greu de perceput) decât primul înveliș al ființei umane, ANNA-MAYA-KOSHA (corpul fizic) și reprezintă legătura dintre corpul fizic și minte. De la acest nivel se asigură menținerea structurii moleculare și deci integritatea corpului fizic aflat în viață. Când suntem obosiți și simțim că nu avem energie, de fapt corpul energetic se află într-o stare de deficit energetic. PRANA-MAYA-KOSHA cuprinde totodată și mișcarea forței subtile PRANA-ice, care direcționează activitățile noastre mentale și fizice. Această mișcare subtilă continuă se realizează prin canalele subtile (nadi-uri), care conduc energia de-a lungul lor și care sunt controlate de către cele șapte focare energetice esențiale ale ființei (chakra-e). Începând cu nivelul vibrator al lui PRANA-MAYA-KOSHA noi începem să conștientizăm manifestările tainice ale centrilor secreți de forță (chakra-elor).

Printr-o conștientizare adecvată la nivelul lui PRANA-MAYA-KOSHA vom realiza că centrul secret de forță MULADHARA CHAKRA, situat în plan subtil, în regiunea perineală, controlează eliminarea substanțelor și energiilor nocive, atât din trup cât și din minte. În cursul procesului fizic al digestiei, ceea ce mâncăm este transformat în tubul digestiv, iar atunci corpul extrage nutrienții necesari trupului și totodată el extrage energia subtilă necesară ființei și care este din hrană. Ceea ce este rezidual este apoi excretat. La fel este, analogic vorbind, și procesul eliminării mentale. Ființele umane obișnuite nu înțeleg de regulă acest proces de eliminare mentală. Tocmai de aceea, marea majoritate a ființelor umane ignorante au tendința  de a acumula experiențe reziduale (klesha-uri), fie că este vorba despre ignoranța cu care fiecare începe drumul său în această lume fizică, fie că este vorba de frica de moarte pe care cei mai mulți oameni o manifestă atunci când părăsesc planul fizic. Datorită ignoranței, oamenii nu elimină din minte aceste emoții rele, ci le păstrează sub forma experiențelor dureroase. Ca urmare a acestui mod greșit de a proceda, conștiința umană se învârte în jurul amintirilor rele și a experiențelor legate de suferință.

La nivelul lui PRANA-MAYA-KOSHA noi putem să învățăm cum să eliminăm deșeurile subtile, energetice și mentale și cum să învățăm să fim cât mai calmi, liniștiți și armonioși. Pentru a ne ajuta în înțelegerea acestei armonizări și vindecări interioare de natură subtilă putem să ne orientăm atenția asupra celui de-al doilea centru secret de forță, situat în plan subtil la nivelul organelor genitale, SWADHISTHANA CHAKRA, care guvernează printre altele subconștientul, ce este depozitul experiențelor și amintirilor noastre. Amintirile și experiențele care sunt stocate în conștiința noastră sunt denumite samskara-uri sau impresii reziduale. Practica yoga afirmă că samskara-urile pot fi eliminate sau transformate atunci când știm cum să trezim în mod armonios și să energizăm PRANA-MAYA-KOSHA, prin folosirea curenților benefici de energie PRANA-ică.

De asemenea, dinamismul bio-energetic, starea debordantă de forță atât trupească, ca de altfel și cea mentală sau emoțională sunt controlate de la nivelul celui de-al treilea focar energetic de forță care este MANIPURA CHAKRA, situat în plan subtil în regiunea abdominală. Atunci când noi dinamizăm în mod armonios acest focar, facilităm transformarea energiei subtile care se manifestă acolo pentru a putea experimenta o cât mai armonioasă stare de energizare a ființei.

Cel de-al patrulea focar secret de forță ANAHATA CHAKRA controlează manifestarea sau proiecția sentimentelor și emoțiilor, care se exprimă de regulă prin atracție și repulsie. În cazul dinamizării armonioase a lui ANAHATA CHAKRA noi ne manifestăm plini de iubire și de bunăvoință față de ceilalți.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cel de-al cincelea centru energetic, VISHUDDHA CHAKRA, este centrul energetic focar prin care învățăm cum să interacționăm eficient și creativ cu lumea. Când se realizează trezirea și energizarea armonioasă a lui VISHUDDHA CHAKRA, noi ne modificăm perspectiva și viziunea asupra vieții, ne îmbunătățim creativitatea, ne amplificăm pozitivismul și ne mărim optimismul, iar capacitatea noastră de comunicare armonioasă cu ceilalți se îmbunătățește considerabil.

Cel de-al șaselea focar secret de forță AJNA CHAKRA este poarta secretă dintre energia subtilă manifestată și conștiință și totodată poarta dintre energia transcendentă nemanifestată și conștiință. Acest focar secret tainic din ființă ne permite să ne deplasăm de la dimensiunea manifestată a personalității noastre (așa cum „ne știm” că suntem) către aspecte nemanifestate, latente ale personalității noastre, permițând trezirea capacităților benefice latente, de natură spirituală, care se află prezente în stare potențială în noi.

SAHASRARA este centrul secret coronar prin energizarea căruia noi simțim plenar impulsionarea divină ce pătrunde în ființă la toate nivelele vibratorii care ne alcătuiesc. Prin intermediul acestui focar secret noi putem simți în ființa noastră manifestarea tainică a lui DUMNEZEU ca ghidare și impulsionare divină.

PRANA-MAYA-KOSHA mai este numit și „învelișul subtil al respirației” și el este compus din energii subtile care controlează principalele funcții fiziologice ale corpului fizic, cum sunt respirația, circulația sângelui, excreția, digestia, funcționarea sistemului endocrin și reproducerea. Procesul respirației este legătura  cea mai puternică dintre corpul fizic și corpul energetic. Practica posturilor corporale (asana) ne ajută să conștientizăm această legătură între cele două învelișuri. De asemenea, procedeele yoga de respirație conștientă controlată (pranayama) determină rafinarea și controlul asupra acestui înveliș, PRANA-MAYA-KOSHA.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Mano-maya-kosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:39 View PostDownload Post

MANO-MAYA-KOSHA

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Al treilea " înveliș" al ființei umane se numește MANO-MAYA-KOSHA. Cuvântul MANAS înseamnă minte. MANO-MAYA-KOSHA este nivelul manifestării gândurilor și emoțiilor. Acest înveliș controlează activitatea corpului fizic și a simțurilor. El este întocmai, analogic vorbind, ca un supraveghetor într-o fabrică, prin faptul că el dă instrucțiuni practice, dar cu toate acestea el nu este directorul fabricii. Din această cauză el este supus adeseori îndoielii. Când primește instrucțiuni clare de la un nivel mai profund, funcționează bine. Când este "acoperit" de iluziile generate de ignoranță, înțelepciunea profundă care ar trebui să se manifeste prin el este și ea acoperită.

MANO-MAYA-KOSHA este dimensiunea vibratorie a conștiinței mentale. Această dimensiune mentală are două ipostaze: mintea operativă (manas) și mintea decizională (buddhi). MANAS este mintea liniară, secvențială, cu gânduri bine definite și vehiculate în mod secvențial, unul câte unul. Buddhi este mintea discriminativă, care manifestă cunoașterea, acționând în scopul îndepărtării ignoranței. Practica retragerii simțurilor (pratyahara) urmărește să permită conștientizarea naturii lui MANO-MAYA-KOSHA. Pentru aceasta trebuie să se realizeze mai întâi o stare de armonizare a lui MANO-MAYA-KOSHA prin echilibrarea energiilor complementare din sfera de vibrație a lui PRANA-MAYA-KOSHA.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.MANO-MAYA-KOSHA este învelișul mental, mai subtil decât cel energetic, mai profund și mai extins. Aici se desfășoară toate activitățile mentale și de aici provin sub formă de impulsuri primare-gând cele patru necesități bazale ale ființei: necesitatea de a mânca, de a dormi, de a supraviețui și cea de reproducere. Aceste necesități sunt comune tuturor creaturilor vii. Hrana este necesară pentru supraviețuire, somnul pentru refacere, reproducerea pentru perpetuarea speciei și supraviețuirea pentru continuarea existenței. Combinarea acestor patru necesități dă naștere multor gânduri nuanțate, care necesită o practică sistematică destinată unei cât mai bune conștientizări a lor.

MANO-MAYA-KOSHA este „învelișul simțurilor și al minții”. El asimilează și coordonează informația primită de la organele de simț pentru a crea o reprezentare coerentă a realității și tot el organizează acțiunile inconștiente ca răspuns la informația primită. Multe din acțiunile noastre comune reprezintă obișnuințe și ele sunt în realitate răspunsuri condiționate determinate de anumiți stimuli familiari. Prin practica consecventă a posturilor corporale (asana) noi putem să experimentăm noi senzații subtile, mult mai rafinate, care nu ne sunt familiare. Focalizarea atenției asupra acestor noi trăiri ne ajută să ne trezim nivelul vibrator al lui MANO-MAYA-KOSHA. Prin practica sistematică a procedeelor de control asupra simțurilor, noi explorăm relațiile dintre organele de simț și minte, rafinându-ne și mai mult MANO-MAYA-KOSHA.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Vijnana-maya-kosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:42 View PostDownload Post

VIJNANA-MAYA-KOSHA

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Al patrulea înveliș al ființei umane este VIJNANA-MAYA-KOSHA. Cuvântul VIJNANA înseamnă cunoaștere. VIJNANA-MAYA-KOSHA este învelișul cunoașterii superioare, este sediul intelectului, aspect superior minții. El cunoaște, decide, judecă și exercită funcția discriminatoare între ceea ce este bun sau rău, valoros sau lipsit de valoare, util sau nefolositor. Este de asemeni nivelul conștiinței individuale, adică valul puternic a lui “eu sunt”. Când este orientat către desăvârșirea spirituală, acest “eu sunt” este o manifestare pozitivă, dar când starea lui “eu sunt” este amestecată cu amintirile trecute și atunci când este acoperită de influența minții senzoriale (MANAS), această stare, în realitate neutră, își pierde puterea pozitivă. O mare parte a practicii spirituale (sadhana-ei) constă în trezirea și dinamizarea armonioasă a acestui nivel al ființei. Nivelul lui VIJNANA-MAYA-KOSHA este un nivel unde se găsește înțelepciunea superioară, care caută adevărul pentru a pătrunde mai adânc în căutarea spirituală a centrului etern al ființei, Sinele Nemuritor (ATMAN).

VIJNANA-MAYA-KOSHA este învelișul intelectual, care este mai subtil decât corpul mental și uneori este numit intelectul superior. Acesta este nivelul în care există facultatea de discriminare și unde există o necesitate, cea de cunoaștere. Aici apar cele patru întrebări – necesități: Cine sunt eu? De unde vin? Unde mă duc? Care este menirea mea? Trezirea armonioasă a acestui nivel ne permite să eliminăm ignoranța și să putem descoperi situațiile favorabile care să ne ofere răspunsuri la aceste patru întrebări fundamentale.

VIJNANA-MAYA-KOSHA este “învelișul inteligenței”. El guvernează procesele cele mai înalte de raționament și judecată. Acesta este învelișul conștiinței individuale, unde se iau deciziile și de unde sunt inițiate acțiunile având drept fundal o stare mai mereu proaspătă, necondiționată, de trăire în prezent. În limba sanscrită cuvântul JNANA înseamn㠓înțelepciune” sau “cunoaștere”. Prefixul VI este o confirmare a intensității cunoașterii care derivă nu numai din experiențe și amintiri pe care le-am strâns în timpul unei vieți, ci și din viețile trecute. Există un depozit de cunoaștere în fiecare dintre noi, dar noi nu suntem de regulă pregătiți să experimentăm această înțelepciune interioară. VIJNANA-MAYA-KOSHA cuprinde nivelul conștiinței profunde (citta) prin trezirea căreia ființa își trezește capacitatea de a cunoaște la modul autentic, sau altfel spus capacitatea de a fi un observator lucid și detașat față de ceea ce se petrece. În această stare omul poate fi capabil să trăiască realitatea și nu să fantazeze sau să speculeze despre ea.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.De asemenea, la nivelul lui VIJNANA-MAYA-KOSHA începe să se trezească procesul cunoașterii “eu-lui”. La acest nivel ființa urmărește să devină conștientă de identitatea sa cu Sinele Suprem (ATMAN). Această trezire spirituală este un prim pas pe calea înțelepciunii și apare în ființă atunci când începem să ne trezim și să dinamizăm în mod armonios VIJNANA-MAYA-KOSHA. Odată ce am înțeles că identitatea “eu-lui” nu trebuie căutată la nivelul învelișurilor grosiere, lumina Sinelui Nemuritor (ATMAN) va continua să ne ghideze către experimentarea nivelului vibrator al lui ANANDA-MAYA-KOSHA, dimensiunea subtilă a beatitudinii, fericirii, plenitudinii și mulțumirii.

Modalitatea practică fundamentală de trezire și dinamizare a acestui vehicol superior al ființei umane este practica meditației yoghine profunde, la loc de cinste aflându-se aici procedeele le meditație Laya-yoga.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: InvisionBlue (574)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Ananda-maya-kosha
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 15.10.2010, 19:45 View PostDownload Post

ANANDA-MAYA-KOSHA

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
ANANDA-MAYA-KOSHA este cel mai interior și mai subtil dintre KOSHA-uri, cel care este cel mai aproape de Sinele Suprem (ATMAN). Cuvântul ANANDA înseamnă în limba sanscrită beatitudine. Aceasta este starea spirituală de beatitudine, și nu doar o simplă emoție experimentată la nivel sentimental. Starea de beatitudine include starea de pace interioară, de bucurie și de dragoste, stări care sunt dincolo de nivelul emoțional al ființei, nivel care este adeseori condiționat de felurite motive interioare de natură mentală, precum și de stimulii care determină apariția unei reacții mentale fericite. Starea de beatitudine care apare în ființă odată cu trezirea acestui înveliș foarte subtil (ANANDA-MAYA-KOSHA) reprezintă ființarea simplă, plină de fericire (ANANDA). Totuși, chiar și această stare superioară de beatitudine, oricât de minunată ar fi, este și ea un văl, un înveliș, sau altfel spus un fel de "abajur" care acoperă lumina pură a Sinelui Suprem (ATMAN).

ANANDA-MAYA-KOSHA este cel mai subtil dintre cele cinci KOSHA-uri. ANANDA-MAYA-KOSHA este chiar starea de liniște profundă, care, în cele din urmă, trebuie lăsată în urmă (transceansă) pentru a putea experimenta centrul spiritual al ființei, Sinele Nemuritor (ATMAN). ANANDA-MAYA-KOSHA este totodată corpul spiritual al ființei, el fiind numit uneori și „învelișul soarelui”, deoarece el este alcătuit din starea de beatitudine pură (ANANDA). ANANDA-MAYA-KOSHA este cea mai subtilă manifestare a conștiinței individuale. Este planul extazului transcendent. Yoghinii afirmă că mici sclipiri ale acestui plan care apare în conștiința noastră obișnuită ne conferă sentimentele de plăcere și bunăstare. Nivelele mai înalte ale stărilor de extaz divin (samadhi) ne permit să ne trezim și să ne dinamizăm în mod armonios ANANDA-MAYA-KOSHA.

Din punct de vedere al cunoașterii subtile, învelișul beatitudinii (ANANDA-MAYA-KOSHA) este cel mai subtil. El este numit în diferite moduri în tradiția spirituală orientală: hiranya-maya-kosha (învelișul de aur), hrii-kamal (lotusul inimii), hridaya-chakra (plexul inimii), hridaya-guha (cavitatea inimii), hridaya-pundaril (lotusul inimii), anahata-chakra (centrul sunetului nemanifestat și esența sunetului creator pur), karana-sharira (corpul cauzal), linga-sharira (cel mai subtil corp), brahmapur (cetatea lui Brahma) și ANANDA-MAYA-KOSHA (învelișul cel plin de beatitudine).

În corpul uman, în mijlocul pieptului, ascunsă în spatele celor doi plămâni, se află inima fizică care este rezervorul de sânge al trupului. Însă în zona inimii se află și proiecția în corpul fizic al focarului secret tainic de legătură cu ANANDA-MAYA-KOSHA sau învelișul beatitudinii. Textele străvechi descriu „un spațiu oval, ca o boabă mică de strugure alb fără semințe, aflat în inimă”. Acesta este focarul secret de corespondență cu învelișul subtil al beatitudinii. În Purana-e acest focar tainic este numit jyotir-linga, regiunea centrală cea luminoasă, aducătoare de fericire.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Dacă dintr-un anumit motiv, mecanismul inimii fizice se oprește, sufletul individual (jivatma) iese din corp, luând cu el și energia vitală, simțurile subtile și cele patru organe interne de cunoaștere mentală (ahamkara – principiul ego-ului, manas – mintea senzorială, buddhi – intelectul și citta – conștiința profundă). Roata vieții fizice se oprește atunci. Însă jocul divin al vieții (lila) nu se sfârșește.

ANANDA-MAYA-KOSHA este învelișul de fericire. Când suntem în armonie cu noi înșine, aceasta înseamnă fericire. Când ne aflăm în starea de extaz nu mai este necesar să ne mai punem nici una din cele patru întrebări fundamentale și nici nu mai avem nevoie de cele patru necesități primare. Atunci ființa noastră este echilibrată și orice fel de stress este complet îndepărtat. Aici noi putem să experimentăm starea de pură voință, care este voința inspirată de DUMNEZEU. Corpul spiritual sau învelișul beatitudinii este acea formă vibratorie care servește manifestării lui DUMNEZEU prin ființa noastră.

yogaesoteric
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 7 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !