Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 12:46
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Stii ce inseamna stampila de pe ou?


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Dr Unique
Colaborator
Colaborator

Dr Unique is offline

Joined: 21 Dec 2008
Member: #420
Posts: 54
Country Flag: France
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Stii ce inseamna stampila de pe ou?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 28.2.2010, 01:20 View PostDownload Post

Stii ce inseamna stampila de pe ou?

de Ioana Marosan, 09 februarie 2010


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Esti sigur/a de calitatea oului pe care l-ai consumat la micul dejun? Stii in ce conditii au crescut gainile si care este identitatea producatorului? Acesta este rolul stampilei. Iata cum o poti interpreta!

Dupa cum ai observat, fiecare ou are pe el o stampila. Descifrarea acestui cod este esentiala daca vrei sa te asiguri ca ai ales un produs cu o valoare nutritionala echilibrata. Fara acel cod noi nu am cunoaste conditiile in care au crescut gainile, lucru extrem de important daca tinem la sanatatea noastra. Stampila de pe ou a devenit obligatorie in Romania prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si indica metoda de crestere a gainilor ouatoare, urmata de codul tarii unde a fost produs oul si un numar de identificare al unitatii.

Astfel pe ou vei gasi o stampila de genul: 0 - RO - 1234567. Prima cifra este cea mai importanta, deoarece ne spune despre modul de crestere al gainilor, iar aceasta poate sa fie: 0, 1, 2 si 3. Urmatoarele litere "RO" se refera la codul tarii noastre, iar la final apare identitatea producatorului.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cifra 0 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in aer liber cu hrana ecologica. Acestea sunt cele mai sanatoase oua pentru ca ele certifica faptul ca gainile au trait in aer liber si sunt hranite doar cu hrana ecologica, furajele modificate genetic fiind interzise cu desavarsire. Nici iarba pe care gainile o mananca nu este tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.





Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cifra 1 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in aer liber. Spre deosebire de prima categorie, aceste gaini sunt crescute in aer liber, insa hrana lor nu este certificata ecologic. Gainile crescute in acest sistem pot petrece ziua in aer liber unde au fiecare un spatiu de cel putin 4 metri patrati, iar noaptea se pot retrage in hale. De asemenea au la indemana cuibare presarate cu fan pentru depunerea oualor, locuri de odihna si zona de scormonit in pamant. Acest tip de oua lipsesc cu desavarsire din supermarketurile din Romania si pot fi gasite doar in pietele agro-alimentare, dar fara a fi stampilate.




Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cifra 2 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in hale la sol. Conform regulamentelor UE, in acest sistem de crestere, intre 9 - 18 gaini sunt crescute pe fiecare metru patrat in hale fara sa vada lumina zilei. Adesea cresc pana la 6000 de gaini intr-o astfel de hala si se intampla ca gainile sa-si smulga penele una alteia, ajungandu-se chiar la canibalism. Aceste oua nu sunt neaparat rele, insa nu sunt nici recomandate de specialisti.




Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Cifra 3 de la inceputul codului = oua de gaini crescute in baterii. Sunt cele mai cumplite oua, deoarece gainile traiesc in custi foarte mici numite baterii. In acestea, fiecare gaina are un spatiu vital de numai 550 cm patrati, adica mai putin decat suprafata unei coli de hartie A4. In multe cazuri aceeasi baterie poate fi impartita chiar si de 6 gaini in acelasi timp, ele stand inghesuite, pe o plasa de sarma si fara sa vada lumina naturala. Sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar hrana lor contine adesea coloranti si furaje modificate genetic. O interdictie la nivelul UE a acestor baterii este planificata pentru 2012, dar producatorii de oua au venit deja cu o noua inventie, custile "imbunatatite", la fel de nocive. Singurele tari in care au fost interzise bateriile sunt: Austria si Elvetia.


Atentie la cifra 3! Oua de gaini crescute in baterii

Daca faci o mica investigatie, vei constata ca majoritatea oualor pe care le gasesti in comert au inscriptionata cifra 3 la inceputul codului. Iar acest lucru e posibil pentru ca "doua treimi din ouale produse in Romania sunt de la gaini crescute in baterii, noi avand in prezent 4 producatori de oua ecologice", ne spune Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten care trage un semnal de alarma pentru interzicerea bateriilor. Dar asta nu inseamna ca suntem obligati sa le cumparam, fara sa cautam alternative citind cu atentie stampila de pe ou.

De asemenea, incearca sa nu cumperi produsele care contin oua fara sa contina informatii despre originea oualor. Altfel, poti sa mananci biscuiti, prajituri sau paste cu oua de la gaini crescute in baterii, deoarece in prezent legislatia romana si cea europeana nu le impune producatorilor de semi-preparate sa precizeze informatii despre originea oualor.

Nu cumpara oua de la gaini crescute in baterii, marcate pe stampila cu cifra 3. Alege-le pe cele ecologice sau de la gainile crescute in aer liber, marcate cu cifra 0 sau 1;
Fii atent la ouale din produsele procesate sau semi-preparate. Daca eticheta nu specifica originea oualor, mai bine nu le cumpara;
Cand mergi la restaurant si alegi o mancare cu oua, poti intreba ce fel de oua se folosesc.

Unde gasim oua ecologice si care e diferenta de pret?

In urma unei investigatii in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania, organizatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten a descoperit ca 17 dintre aceste magazine comercializeaza si oua de gaini chinuite in baterii, iar 13 comercializeaza si oua cu probleme de etichetare. Ouale ecologice se gasesc in 8 dintre aceste magazine alimentare: Biogood, Carrefour, Cora, Gmarket, Leacul, Nic, Pukka si Selgros.

Diferenta de pret intre ouale de la gaini crescute in baterii si cele ecologice este nesemnificativa. Astfel, gasim 10 oua de gaini crescute in baterii la preturi care variaza de la 7 la 10 lei. Iar, 10 oua ecologice le gasim la pretul de 9,5 lei.

De ce este important sa consumam oua?

Pentru ca oul natural este unul dintre cele mai valoroase alimente indicate pentru consum si care trebuie sa fara neaparat parte din regimul nostru alimentar, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "Oul are proteina de cea mai inalta calitate ecologica - ovalbumina - care nu este depasita de nicio alta proteina si care a fost luata drept etalon de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este cea mai echilibrata in aminoacizi esentiali si biodisponibilitate", explica specialistul.

O persoana sanatoasa poate sa consume saptamanal intre 2 si 5 oua, provenite de la gaini crescute in aer liber si hranite ecologic. De asemenea, specialistul a demontat mitul potrivit caruia oul este considerat un aliment aterogen, precizand ca "galbenusul are cantitati mari de colesterol, insa se afla in compania altei grasimi care-l impiedica sa se depuna pe artere. Este important sa stim ca un om nu poate sa traiasca mai mult de 3 ore fara colesterol, care este esential pentru membranele celulare".

Cum trebuie sa preparam ouale?

Niciodata prajite, este recomandarea specialistului care ne spune ca este indicat sa-l consumam fiert moale. "Daca oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenti care devin toxici", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Sfatul specialistului
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare

"Cand un animal este stresat, acei hormoni ai stresului se acumuleaza in carne, lapte si oua. Ei nu se distrug, de aceea ajung in organismul nostru odata ce consumam produsele respective, fara sa constientizam ca stresul gainii devine stresul nostru. Stampila de pe ou este un instrument la indemana consumatorilor de a detine controlul asupra a ceea ce mananca. Un ou a carui stampila incepe cu cifra 0 sau 1 prezinta siguranta ca mancam sanatos. Cele care incep cu cifra 2 sau 3 sunt produse de cosmar. Sistemul de crestere intensiv care in multe cazuri implica indoparea gainilor cu medicamente si furaje produse industrial se adauga hormonilor de stres produsi de pasari ca urmare a spatiului restrans in care isi duc viata.

Daca vom consuma aceste oua, efectele nu se vad imediat, ci in timp deoarece ele sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional. In final ajung sa reactioneze cu alti factori, determinand aparitia bolilor civilizatiei moderne: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip 2, afectiuni cardiovasculare si cerebrovasculare".




sursa
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mens sana in corpore sano !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea în diferite contexte, Alimentația și Spiritualitatea
   -> Alimentația și Spiritualitatea, Generalități Alimentația și Spiritualitatea
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !