Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 15.4.2024, 22:43
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Heruvimii


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Ingeras
Practicant
Practicant

Ingeras is offline

Joined: 31 Oct 2007
Member: #320
Posts: 119
Country Flag: Andorra
Style: Unique4 (6)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Heruvimii
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.2.2011, 17:02 View PostDownload Post

Heruvimii

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Numele de heruvimi, ce dezvăluie revărsarea de înțelepciune, arată calitatea lor de a cunoaște și de a intui pe Dumnezeu. Aceste ființe au fost create pentru a transmite înțelepciunea și frumusețea divină a cunoștințelor.

O altă calitate a heruvimilor pe care ne-o dezvăluie numele lor este cea de păzitori ai tainelor dumnezeiești. Astfel, în momentul construirii chivotului legii, Dumnezeu îi spune lui Moise: “Să faci doi heruvimi de aur, să-i faci de aur bătut, ca dintr-o bucată; să faceți heruvimii aceștia ieșind din capac la cele 2 capete ale lui. Heruvimii să fie cu aripile întinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispășirii, și cu fețele întoarse una spre alta; să aibă fața întoarsă spre capac. Să pui capacul pe chivot și în chivot să pui mărturia pe care ți-o voi da.” (Exod 25, 18-21)

Protectori divini ai întregii manifestări, heruvimii își întind aripile asupra oamenilor, învățându-i calea spre adevăr, spre Dumnezeu, prin intermediul ierarhiilor de mai jos. Deși ei sunt orientați spre manifestare, urmărind să-i aducă la nivelul lor pe cei deschiși spre cunoașterea se sine, rareori se revelează în fața acestora. Astfel, în reprezentările iconografice ale bisericii ei sunt arătați a avea patru aripi: cu două își ocultează chipul, cu celelalte două zboară. Găsim și la ei, ca și la serafimi, capacitatea de a fi omniprezenți în manifestare, prin transcenderea timpului și a spațiului.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.În Iezechiel, heruvimii sunt cei care trag carul Domnului, ceea ce simbolizează supunerea, umilința și dăruirea totală față de Dumnezeu, dar și îndemnul pe care ei îl nasc în inimile celor de mai jos, spre a se înălța.

În Psalmul 17 se spune: ”Și s-a suit (Dumnezeu) pe heruvimi și a zburat; zburat-a pe aripile vântului.” Iată că heruvimii sunt un vehicul divin. Ei și-au abandonat pe deplin voința proprie în fața voinței divine și ridică cele inferioare la înălțarea de sine, iar cele superioare le comunica celor de jos, spre a se îngriji de ele.

În alte pasaje din Biblie sunt arătați a avea față de aramă lustruită. Aceasta ne spune despre strălucirea lor netrecătoare, ce nu se micșorează și nu se tulbură. Sunt ființe luminoase, ce posedă o stare perfectă de detașare, dar și de compasiune nesfârșită. Pacea dumnezeiască se revarsă din inimile lor. Ei posedă starea de desăvârșire. De altfel, chiar din semnificația numelui lor răzbate capacitatea de a-L cunoaște și de a-L contempla pe Dumnezeu, clipă de clipă, de a primi cele mai mari haruri de la El, iar aceasta spre a umple mai mult cu lumină și înțelepciune pe cei de jos.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Rudolf Steiner, studiind Vechile Mistere, afirmă că heruvimii, ca și serafimii, de altfel, nu acționează ca izvor al unei substanțe planetare, așa cum fac celelalte ordine angelice. Ei s-au înălțat până în preajma divinității, dincolo de orice sferă planetară. Prin ei Dumnezeu împarte raze de lumină, iubire și cunoaștere în mod impersonal, universal.

Heruvimii pun de acord între ele mișcările planetelor pentru a uni într-un sistem perfect armonizat impulsurile planetare.

Ei sunt spirite ale armoniei, impresionând prin mulțimea cunoștințelor și prin revărsarea de înțelepciune.

Din punct de vedere al creației, această ierarhie este poarta dintre nemanifestare și manifestare. Dacă serafimii aparțin pe deplin nemanifestării, stăpânind asupra oricărui act de creație, în gând, cuvânt și faptă, iar tronurile sunt cele cu care manifestarea ia ființă, ordinul heruvimilor se interpune între cele două, având rol de transformator, asemeni unui loc de pornire și întoarcere, de început și sfârșit.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dumnezeu este Domnul și Stăpânul meu !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Îngerii lui Dumnezeu, Ierarhiile angelice
   -> Heruvimii, Heruvimii - Descriere, prezentări, funcția divină
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !