Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 16.4.2024, 23:50
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Aromoterapia vs. stiinta


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
AliceInWonderland
Discipol
Discipol

AliceInWonderland is offline

Joined: 21 Mar 2006
Member: #65
Posts: 79
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Aromoterapia vs. stiinta
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.4.2007, 05:44 View PostDownload Post

Aromoterapia este un termen folosit de chimistul francez Rene Maurice Gattefosse în anii ’20 pentru a descrie folosirea de uleiuri obținute din plante, flori, rădăcini, semințe pentru a vindeca boli. Termenul este puțin înșelător deoarece aromele uleiurilor, fie naturale sau sintetice, nu sunt ele însele de obicei folosite ca tratament. Aromele sunt folosite pentru a identifica uleiurile, a determina contrafacerea și a revitaliza memoria, dar nu și pentru a duce la vindecare în mod direct. Esența uleiului, proprietățile sale chimice, este cea care îi dă proprietățile terapeutice deținute. Mai mult, vaporii sunt folosiți în unele dar nu toate cazurile de aromoterapie. În cele mai multe cazuri, uleiul este frecat pe piele sau ingerat în ceai sau alt lichid. Unii aromoterapeuți consideră chiar și gătitul cu plante medicinale ca fiind tot un tip de aromoterapie.

Puterea vindecătoare a esențelor de uleiuri este marea atracție a aromoterapiei. Aceasta este de asemenea marea îndoială a scepticilor. Există puține dovezi pentru afirmațiile făcute de aromoterapeuți legate de variatele proprietăți curative ale uleiurilor. Majoritatea sprijinului acordat puterii vindecătoare a acestor substanțe cum ar fi uleiul din copacul de ceai se bazează pe mărturii ale unor persoane neinițiate. Mult mai convingătoare ar fi niște studii de control realizate de specialiști.

În afara experienței personale, singurul tip de cercetare de care sunt interesați aromoterapeuții pare să fie cititul a ceea ce alți aromoterapeuți au spus sau cred despre plante sau uleiuri. Practicienii și comercianții de produse de aromoterapie par să fie singuri neinteresați de testarea științifică a afirmațiilor lor, multe dintre care sunt empirice și ar putea fi ușor testate. Desigur, există mulți aromoterapeuți care fac afirmații imposibil de testat, cum ar fi modul în care uleiurile afectează corpul interior, echilibrează chakrele, armonizează fluxul energetic, readuc pe cineva în centrul lor, sau contribuie la dezvoltarea spirituală. Aromoterapia se presupune că reface sau îmbunătățește sănătatea mintală, emoțională, fizică sau spirituală. Astfel de afirmații nu sunt în esență testabile. Ele aparțin mitologiei New Age și nu pot sta la baza nici unei discuții sau dezbateri folositoare.

Când aromoterapeuții se angajează în dezbateri profesionale asupra subiectelor empirice acestea se axează în general pe contradicția dintre superioritatea uleiurilor naturale asupra celor sintetice deși chiar și aici referințe la studii științifice asupra problemei sunt considerate a fi inutile. Felul în care aromoterapeuta Daniele Ryman, o apărătoare a uleiurilor naturale, tratează subiectul lavandei este un caz tipic. În cartea acesteia, Aromoterapie, sunt furnizate niște informații botanice și istorice despre plantă, inclusiv o afirmație făcută de Matthiole, un botanist din secolul al XVI-lea, conform căreia lavanda este un panaceu care poate vindeca epilepsia, apoplexia și problemele mintale. Ea spune că principalii constituenți ai lavandei sunt alcooli cum ar fi borneol, geraniol și linalol și esteri ca geranil și linalil. Lavanda de asemenea conține o concentrație mare de fenol, un antiseptic și antibiotic puternic. Ea subliniază faptul că deși multe esențe de uleiuri sunt foarte toxice, lavanda este unul dintre cele mai puțin toxice uleiuri. Apoi susține că lavanda este uleiul cel mai adesea asociat cu arsuri și tratamentele dermatologice. Ea spune că lavanda este foarte eficientă la tratarea cistitei și vaginitei. Mai mult, ca iarbă de ceai, lavanda este bună ca tonic de dimineață pentru convalescenți, ca digestiv după mese, pentru boli reumatice și la prima apariție a răcelii sau gripei. Pentru a prevenii apariția varicelor Ryman propune masarea picioarelor cu un ulei conținând lavandă, lămâie și soia.

Însă nu spune nicăieri că cineva ar fi realizat un studiu asupra lavandei pentru a testa oricare dintre aceste afirmații. Este adevărat că expresii ca ‘foarte eficient’ și ‘este bun’ nu sunt foarte precise, dar nu sunt total evazive ca ‘ajut㒠(ceea ce se presupune că face lavanda adăugată în baie pentru celulită). Iar ‘cel mai adesea asociat㒠cu arsurile nu înseamnă neapărat că le și vindecă. Totuși, aceste afirmații pot fi făcute suficient de precise pentru a fi testate deși este îndoielnic faptul că Ryman și majoritatea celorlalți terapeuți au vreun interes să se realizeze astfel de teste.

Din motive necunoscute Ryman nu menționează uzul lavandei pentru reducerea stresului în capitolul dedicat acesteia. În secțiunea despre ,,Insomnie” însă spune că lavanda este un narcotic slab recomandat pentru oboseală fizică și psihică. Un studiu a fost realizat dar nemenționat de Ryman, care compară efectele aromoterapiei asupra pacienților aflați la reanimare folosind lavandă, masaj și odihnă, iar concluzia acestuia a fost că odihna este cea mai bună.

Nu trebuie însă se renunțăm cu totul la aromoterapie. Când avem o răceală și nasul înfundat toți folosim un amestec de camfor, mentol și ulei de eucalipt. Strict vorbind, suntem aromoterapeuți practicanți. Totuși, când vedem ce susțin oamenii care se consideră aromoterapeuți, trebuie să concludem că aromoterapia este mai mult o terapie medicală alternativă pseudoștiințifică. Este un amestec de folclor, încercare și eroare, anecdotă, mărturie, spiritualitate New Age și fantezie. Ceea ce îi lipsește aromoterapiei este capacitatea de a mirosi non-sensul.


http://www.intrebare.ro/Aromoterapia.html
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Aromoterapia
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !