Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 18:35
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
O problema arzatoare: soarele


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
O problema arzatoare: soarele
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 4.10.2007, 17:12 View PostDownload Post

O problema arzatoare: soarele

Tendintele in materie de expunere la soare se modifica de la an la an, in functie de ultimele descoperiri. Afla ce se ?poarta? anul acesta si cat este recomandabil sa facem plaja.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Protectia solara este un subiect dezbatut mai ales in aceasta perioada, iar moderatia este cuvantul care sta pe buzele tuturor medicilor atunci cand fac recomandari legate de protejarea organismului impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete.

E stiut si demonstrat faptul ca o piele foarte expusa, care primeste multa lumina inca din primii ani de viata, va imbatrani mai repede, riscul de aparitie a cancerului cutanat fiind direct proportional cu cantitatea de lumina la care pielea este expusa. Asa ca fii atenta mai ales la cat si cum expui copiii!

Nu trebuie uitate efectele benefice pe care soarele le aduce in viata noastra. Anumite simptome ale unor boli se amelioreaza, iar alte afectiuni se vindeca prin helioterapie. Cercetatori, autoritati si specialisti care se ocupa de acest domeniu iti ofera informatii si sfaturi care te ajuta sa te pregatesti pentru vacanta la malul marii.

UVA produc arsura si imbatranire, iar UVB sunt responsabile de producerea cancerelor cutanate.

Vitamina D se sintetizeaza in zece minute

Pentru a creste armonios, dar si pentru a preveni rahitismul, un copil are nevoie de razele solare. In literatura dermatologica de specialitate se considera ca pentru a sintetiza in corp vitamina D expunerea zilnica la soare timp de zece minute este suficienta. Pentru bebelusi, se recomanda o crema care sa aiba factor de protectie mai mare, de 15, chiar 30, iar pentru copiii ajunsi la pubertate se admite si crema cu factor de protectie 8. La copii, expunerea solara nu se face in nici un caz in momentele caniculare.

Helioterapia - tratamentul din soare

Terapia care se bazeaza pe razele solare se numeste helioterapie. Se foloseste in afectiuni variate, iar rezultatele sunt extrem de bune. Se stie faptul ca soarele ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, creste puterea musculara, rezistenta organismului la infectii, toleranta la stres, nivelul adrenalinei din tesuturi si, nu in ultimul rand, nivelul hormonilor sexuali. In dermatologie, helioterapia este folosita pentru tratamentul acneei, al psoriazisului si al altor afectiuni ale pielii. De asemenea, helioterapia este un tratament care se poate folosi pentru stimulare musculara si relaxare. In plus, este singurul tratament cunoscut pana acum care trateaza afectiunile emotionale sezoniere, manifestate prin schimbari de dispozitie care apar cicilic si sunt cauzate de lipsa luminii soarelui in timpul lunilor de iarna.
Ridurile, marea si camerele de bronzat
Dupa un simplu sejur la mare, ridurile se evidentiaza mai bine pentru ca pielea se umfla, se produce edem cutanat, se descuameaza (accentuat) pielea, se adancesc ridurile. Ca modalitate de prevenire a imbatranirii premature, dermatologii din toata lumea incurajeaza populatia sa reduca expunea atat la soarele natural, dar si la razele artificiale.

Radiatiile de la camera de bronzat sunt la fel de agresive ca cele naturale, contin tot raze ultraviolete A si ultraviolete B.

Batranii, copiii si orele de expunere

Copiii mici sunt mai vulnerabili la insolatie pentru ca organismul lor inca nu stie sa-si regleze temperatura corpului. Batranii sunt in aceeasi situatie, dar asta pentru ca organismul lor este obosit. Copiii trebuie sa stea la soare acoperiti, pana la ora 11.00 si dupa-amiaza dupa 16.00. Daca afara e canicula, batranii n-ar trebui sa iasa din casa intre orele 11.00 si 18.00.

Noutate medicala

Oamenii de stiinta de la Baylor University Medical Center au folosit helioterapia pentru a distruge virusul HIV si alte boli infectioase. Incearca s-o utilizeze pentru decontaminarea sangelui folosit la transfuzii. Nu in ultimul rand, in majoritatea maternitatilor se foloseste aceasta terapie pentru tratamentul hiperbilirubinemiei, o afectiune care apare la peste 60% din copiii care se nasc prematur.

Nu doar soarele marii este periculos, ci si cel de munte. Statisticile arata ca la fiecare 300 m altitudine intensitatea luminii creste cu 4% (si asta chiar daca ziua este noroasa). Asa ca ia crema de protectie cu tine si cand mergi la munte, nu vrei sa te arda soarele, nu?

Sfaturi pentru protectie

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Este bine sa te expui cat mai putin la soare, la anumite ore (pana la zece dimineata si dupa ora patru dupa-amiaza). O crema cu factor de protectie 15, spre exemplu, te poate proteja timp de cinci ore (daca nu intri in apa, nu te stergi, nu transpiri). Pielea este protejata de arsura, insa rezistenta la imbatranire va fi la fel de fragila si de redusa. Asa ca si daca folosesti crema de protectie, daca vrei ca anii sa nu-si puna amprenta prea mult asupra pielii, expune-te cat mai putin timp posibil.

Protejeaza-te cu ochelari de calitate

Ultravioletele pot afecta si ochii. Asa ca este recomandabil sa folosesti ochelari de soare. Nu-i cumpara, insa, de la coltul strazii. Lentilele ar trebui sa fie suficient de intunecate pentru a filtra 75% pana la 90% din ceea ce se cheama lumina vizibila. Pe langa faptul ca poate cauza dureri de cap si riduri, prea multa expunere la aceasta lumina distruge tesutul nervos al ochiului, care este principala cauza a orbirii la persoanele in varsta. Pentru a afla daca ochelarii pe care urmeaza sa-i cumperi sunt buni, fa un test: pune-i la ochi si uita-ta in oglinda. Daca ochii se vad, inseamna ca lentilele nu sunt suficient de intunecate pentru a opri lumina, asa ca alege alta pereche.

Ochelarii cu rame mai groase ofera cea mai buna protectie pentru ca blocheaza lumina din toate directiile.

Cu cat expunerea la soare este mai mare, cu atat imbatranirea pielii este mai rapida, iar riscul de a face cancer de piele crescut!

Stiai ca marea nu iubeste copiii sub doi ani?

Expunerea copiilor la razele solare in timpul verii, atat la mare, cat si la piscina sau in apropierea unei ape, trebuie facuta cu foarte multa precautie. Potrivit specialistilor, copiii sub doi ani trebuie ?vazuti? de soare cu masura, iar atunci cand sunt expusi, trebuie protejati cu palariuta, imbracaminte si crema fotoprotectoare. Asta pentru ca pielea bebelusilor nu poate sa se adapteze schimbarilor de temperatura, iar acestia nu au cum sa se reechilibreze. Sistemul de transpiratie functioneaza diferit de al adultilor, sugarul pierzand lichide pe intreaga suprafata a corpului. In consecinta, rehidratarea permanenta a copilului cu apa sau sucuri este obligatorie. Bine ar fi sa nu-ti duci copilul la mare daca are mai putin de doi ani. Daca, totusi, ajungi cu el pe plaja inainte de aceasta varsta, nu-l lasa la soare sau in caldura. Il poti, insa, lasa sa se bucure de caldura umeda si placuta a brizei marii, la orele potrivite (dimineata devreme, seara dupa ora cinci - sase).

Intrebari pentru Academia Americana de Dermatologie

1. Sunt toate cremele de protectie la fel de eficiente?

Majoritatea sunt destul de bune pentru protectia impotriva razelor ultraviolete B (UVB), insa blocheza intr-o masura mai mica ultravioletele de tip A (UVA). Cele mai eficiente creme sunt cele care contin oxid de zinc si titanium dioxid. Aceste ingrediente stau la suprafata pielii (nu se absorb in piele) si formeaza o bariera invizibila impotriva razelor ultraviolete. Toate cremele de protectie isi pierd eficacitatea dupa o perioada de timp, asa ca e bine sa verifici termenul de garantie inainte de a le folosi.

2. Crema protejeaza impotriva cancerului de piele?

Soarele cauzeaza melanomul, o forma mortala de cancer de piele, iar cremele nu protejeaza impotriva lui. Specialistii romani in dermatologie sustin si ei ideea ca la copiii expusi excesiv la soare de la varsta de unu - doi ani, riscul de cancer cutanat dupa 50 ani este mai mare de 50%. Care este explicatia stiintifica a acestei situatii? Expunerea la soare modifica ADN-ul celular, care se fragmenteaza sub influenta luminii. Pe masura ce ne expunem mai mult, riscul de aparitie a mutatiei raspunzatoare de aparitia cancerului este mai mare.

3. Blonzii si satenii sunt mai expusi la imbatranire?

Pe langa fumul de tigara sau noptile nedormite, soarele te imbatraneste mai mult decat ti-ai imagina, fiind in topul cauzelor de imbatranire prematura. Cea mai mare expunere la soare se realizeaza in copilarie, cand parintii merg cu copiii la mare si cand copilul isi petrece mult timp in aer liber. 80% din radiatia solara ?absorbita? de piele se face in aceasta perioada. Acest capital de soare ajunge sa dea semne mai tarziu, in perioada de maturitate. Sunt expuse in special persoanele care au o piele deschisa la culoare.

Blonzii, satenii, roscatii cu piele alba si ochi albastri au o fragilitate si o vulnerabilitate mai mare a pielii si un risc de imbatranire prematura.

Care este, insa, procesul prin care se realizeaza aceasta imbatranire a pielii? Se produce in special prin fragmentarea colagenului fibrelor din edemul profund, fragmentare care apare de la primele expuneri neprotejate la soare, adunandu-se in timp. La un moment dat, pielea nu va mai fi elastica, ci va ajunge sa fie fragmentata.

4. Exista intr-adevar creme rezistente la apa?

Guvernul SUA a decis sa nu se mai inscriptioneze pe eticheta cremelor de protectie textul ?rezistent la apa?, pentru ca nu exista suficiente dovezi in acest sens. Asa ca este bine ca la fiecare ora sa aplici crema. In cazul in care inoti sau te joci pe plaja, crema trebuie aplicata mai des.

5. Cata crema trebuie sa folosesc?

Pentru o aplicare, ai nevoie de echivalentul a cel putin doua lingurite pentru a acoperi intregul corp. Majoritatea folosesc doar jumatate din aceasta cantitate, ceea ce inseamna ca se protejeaza doar pe jumatate. E bine sa acoperi in special nasul, urechile, gatul, umerii si varfurile picioarelor si, in plus, n-ar fi rau sa folosesti un produs de protectie pentru buze. Nu astepta sa ajungi la plaja pentru a-ti da cu crema. Pielea are nevoie de cel putin 20 de minute pentru a absorbi substantele componente ale emulsiei.

6. Crema protectoare se foloseste zilnic?

Da. Majoritatea cremelor protejeaza atat impotriva razelor ultraviolete A, cat si a celor de tip B. Primele cauzeaza arsura solara, iar cele din a doua categorie penetreaza pielea, distrugand proteinele care mentin pielea ferma (ambele tipuri de ultraviolete contribuie la aparitia cancerului de piele). Razele ultraviolete A sunt cele care cauzeaza riduri si imbatranire prematura.

7. Ce factor de protectie ar trebui sa folosesc?

Acest lucru depinde de coloritul pielii si de timpul pe care-l vei petrece la soare. Cand folosesti o crema cu factor 15, se blocheaza aproximativ 93% din razele ultraviolete, ceea ce inseamna suficienta protectie pentru majoritatea oamenilor. O persoana blonda, ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie mai mare, 25 - 30, care blocheaza 97% din razele ultraviolete.

Consultant dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog
Text: Iulia Marin; Foto: Arhiva Edipresse (fotografii folosite doar in scop ilustrativ)


sursa: http://www.e-sana.ro/index.php?a=451
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Helioterapia
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !