Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 19:23
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Reflexoterepie


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
calator
Colaborator
Colaborator

calator is offline

Joined: 21 Jun 2005
Member: #39
Posts: 94
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Reflexoterepie
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 7.10.2007, 01:26 View PostDownload Post

Reflexoterepie


Motto:
4. (Iisus) S-a sculat de la Cina, S-a dezbracat de haine si, luând un stergar, S-a încins cu el.
5. Dupa aceea a turnat apa în vasul de spalat si a început sa spele picioarele ucenicilor si sa le stearga cu stergarul cu care era încins.
6. A venit deci la Simon Petru. Acesta I-a zis: Doamne, oare Tu sa-mi speli mie picioarele?
7. A raspuns Iisus si i-a zis: Ceea ce fac Eu, tu nu stii acum, dar vei întelege dupa aceasta.
8. Petru I-a zis: Nu-mi vei spala picioarele în veac. Iisus i-a raspuns: Daca nu te voi spala, nu ai parte de Mine.
(Ioan 13)


Din experienta noastra si a mentorilor nostri, suntem convinsi ca reflexologia este una dintre cele mai eficiente, cost-efective si blande mijloace de vindecare si de evaluare a starii de sanatate.

Ca ramura a medicinei orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului, in general cu efect distal (la distanta fata de organele pe care le reprezinta). Organele sunt componente inseparabile in ansamblul organismului uman, avand legatura vasculara, nervoasa si energetica directa cu zonele corespunzatoare reflexogene. Asfel, se cunosc zonele de proiectie la nivelul picioarelor, mainilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros, etc.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Din punctul de vedere al mediciniii alopate, reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul caruia se regleaza relatiile dintre organe si se stabilesc relatiile dintre organism si mediul inconjurator.

Componentele principale ale reflexologiei sunt:

a) reflexoevaluarea
b) reflexoterapia

a) Reflexoevaluarea - consta in reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. Prin reflexoevaluare se poate descoperi o suferinta morfo-functionala sau dezechilibru al organului corespondent, palpand zona lui reflexogena, zona foarte bogata in terminatii nervoase si vasculare. Prin palpare apare o durere care este direct proportionala cu magnitudinea afectiunii organului corespondent. Pentru evaluarea starii de sanatate se folosesc proiectiile din talpi si din palme. Evaluarea in palme este greoaie si mai putin precisa, deoarece activitatea zilnica la care sunt supuse palmele duce la scaderea sensibilizarii pe care o urmarim in cadrul unei evaluari a starii de sanatate.

Reflexo-evaluarea cere atat un studiu amanuntit , experienta si diversitate in cazuistica, precum si solide cunostinte de anatomie, fiziologie si patologie privind organismul uman cat si folosirea altor mijloace de evaluare spre a stabil un asa numit “diagnostic diferential”.

b) Reflexoterapia - este componenta reflexologiei care se ocupa cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Masajul se practica cu varful degetului mare de la mana (policele) sau cu articulatiile interfalangiene, intr-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecarui organ reprezentat.

Reflexoterapia este un masaj digital (sau folosind instrumente simple pentru marirea si grabirea efectului) executat pe extremitatile corpului (picior, mana; cel executat pe cutie craniana, ureche poarta numele de presopunctura), in scopul:

• relaxarii
• reechilibrarii circulatiei sangvine si limfatice
• imbunatatirii activitatilor organelor interne si a metabolismului
• precum si cresterea capacitatii imunitare a organismului.

Zonele reflexogene sunt puncte sau zone (in talpa sau pe gamba) care sunt in stransa legatura cu organele interne ale corpului.

Istorie

Cele mai concrete evidente ale practicarii reflexolterapiei in antichitate a fost descoperirea picturii reprezentata alaturat, reprezentand o scena de practica a reflexoterapiei mainilor si picioarelor in mormantul lui Ankhmahor (cea mai inalta functie a suitei faraonilor) la Saqqara, Egipt care este de asemenea cunoscut ca si “mormantul doctorului”.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Acesta pictura murala este datata ca fiind pictata in timpul celei de-a VI-a dinastii, aproximativa 2330 BC. Inainte de acesta descoperire s-a crezut ca originile refelexoterapiei sunt indubitatbil legate de practica straveche a Tuina (masaj traditional chinez parintele, masajului japonez Shiatsu ) parte componenta a Medicinei Traditionale Chineze (TCM ). Similar, Medicina Traditionala Nord Americana (a indienilor nativi) este recunoscuta a manipula si stimula talpile picioarelor ca parte a practicii de vindecare.

Oricum, TCM a studiat vreme de milenii beneficiile de stimulare a punctelor reflexe pe care se bazeaza teoria reflexologiei picioarelor. In dinastia Shang, (1700-1200) BC inscriptii pe oase arata ca Tuina a fost o metoda imprtanta in a trata afectiunile digestive ale copiilor si adultilor prin ceea ce numim astazi reflexologie.

Multe descoperiri atesta faptul ca reflexologia era folosita, cu mici diferente de tehnica si dispunere a zonelor reflexogene, ca metoda de vindecare de catre majoritatea culturilor stravechi.

Era Moderna

In cultura Occidentala prima carte scrisa care face referire la reflexologie a fost publicata in 1582 de catre doi eminenti medici ai vremii: Dr. Adamus si Dr. A'tatis. O a doua carte a fost publicata in aceeasi perioada la Leipzig de un anume Dr.Bell.

A fost insa meritul medicului american Dr. William H. Fitzgerald care a dezvoltat si folosit in Occident aceasta populara stiinta a practicarii refelexologiei in perioada contemporana. Dr. Fitzgerald a studiat la Universitatea din Vermont si a absolvit in 1895. Pentru o perioada practica medicina la Boston, dupa care se muta la Londra unde practica la Spitalul de Nas, Gat si Urechi (ORL) apoi la Viena.

Intors in Statele Unite Dr Fitzgerald se dedica dezvoltarii un nou sistem de reflexologie bazat pe zece zone distincte de impartire a corpului de la crestet la talpi in baza carora erau identificate punctele reflexe de pe maini si piciare. Dr. Edwin Bowers, scriitor si critic de literatura medicala depaseste limitele propriului scepticism si publica alaturi de Dr. Fitzgerald cartea “Zone Therapy” (Terapia pe Zone) nume sub care a fost cunoscuta de altfel reflexologia pana la inceputul anilor 1960.

Eunice Ingham, care initial a lucrat cu Dr. Fitzgerald ca terapist incepe sa lucreze cu Dr. Joe S. Riley, unul dintre numerosii doctori care practicau Terapia Zonala, apoi lucreaza independent fiind considerata promotoarea reflexologiei moderne americane.

A calatorit in marile orase americane oferind seminarii, publicand si cele doua carti: “Povestiri pe care picioarele le pot spune”(1938) si “Povestiri pe care le-au spus picioarele”. Si infiinteaza in Florida (Petersburg) Institutul International de Reflexologie. Multi autori de carti si profesori au preluat conceptele de baza ale reflexologiei promovate de Eunice Ingham. Institutul infiintat de Eunice fiinteaza si astazi fiind condus de catre Dwight Byers, nepotul acesteia. Eunice se sfarseste din viata in 1974.

In zilele noastre, in Nord America, Barbara and Kevin Kunz sunt aceia care aduc o mare contributie la recunoastrerea reflexologiei ca valoroasa terapie, prin practica lor, programul educational , cercetare stiintifica pe taramul acestei minunate metode de vindecare.

Cum lucreaza Reflexologia? (Harta Zonelor de Reflexologie (reflexe))

Cand punctele reflexe sunt stimulate, energia electrica naturala proprie sistemului nervos lucreaza spre a elimina blocajele ce au aparut in anumite zone ale corpului. O sesiune de reflexologie inlatura cristalele (identificate ca depozite de toxine) si care pot interfera cu fluxul de energie din sistemul nervos. Prin manipularea unor anumite puncte reflexe, activand raspunsul parasimpatic al sistemului nervos, blocajele pot fi inlaturate prin schimbari fiziologice ale diferitelor sisteme ale organismului. Prin inlaturarea stresului si imbunatatirea circulatiei permitem corpului sa se reintoarca la starea de homeosatazie (proprietate a organismului de a mentine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern) care reprezinta mecanismul nostru de autovindecare.

In mod traditional (TCM) se crede ca energia (Qi) circula prin intermediul meridianelor corpului. Cand energia este blocata intr-o anumita parte a corpului acea parte a corpului nu mai este alimentata optim cu energie si se imbolnaveste.

O teorie mai moderana spune ca in talpa exista peste 70000 de terminatii nervoase conectate prin maduva sirei spinarii cu toate partile corpului (dupa cum stiti, cand stati cu picioarele in pa rece sau va e frig, stranutati sau va curge nasul). Lucrand pe aceste terminatiile nervoase reflexoterapia stimuleaza sistemul nervos spre a calauzi corpul spre o functionarea normala.

Alte teorii mentioneaza interactiunea dintre campul electromagnetic al mainilor terapeutului (bioenergia…a carui prezenta este de altfel confirmata stiintific) cu corpul celui care este tratat. Terapeutul lucreaza astfel cu sistemul bioenergetic propriu si cu abilitatile de a vindeca deblocand toxinele acumulate in talpile picioarelor ca urmare a stresului, bolii sau lipsa de exercitiu.

Cand si cum se poate aplica reflexoterapia?

1) Cand trebuie utilizate zonele reflexe

Atunci cand apare o durere acuta, masajul zonelor reflexe face minuni; acest efect se instaleaza probabil si datorita eliberarii endorfinelor, care au un rol de anestezic. Fara indoiala ca bolile cronice presupun mai mult de 10 sedinte, dar dupa cateva saptamani, uneori luni, veti putea constata o ameliorare evidenta, terminatiile nervoase devenind mai putin dureroase.

Pentru a restabili echilibrul glandelor endocrine, reflexologia este un instrument de foarte buna calitate care imbunatateste productia de hormoni la nivelul dorit.

2) Cum trebuie masate zonele reflexe

Cand se maseaza zonele intinse, sensul de lucru este dinspre degete spre calcai si nu invers, pentru a nu frana curentul limfatic care, de cele mai multe ori, este deja perturbat, iar in cazul intestinului gros se va masa in sensul de evacuare. Totusi, din experienta nostra am observa ca sensul nu prezinta asa de mare importanta, deoarece timpul de reactie a sistemului limfatic este sufient de mare comparativ, cu miscarea du-te / vino a degetelor pe talpa piciorului pacientului. Masati cum puteti.

Nu este indicat sa dislocam mai multe toxine decat poate elimina rinichiul si detoxifia ficatul, splina, sitemul limfatic, fortand astfel posibilitatile reale ale organismului.

O sedinta de reflexoterapie dureaza aproximativ 50-60 de minute. Pentru reflexologia generala a piciorului, 5-10 secunde sunt suficiente pentru o prima presare a unui punct, se face o scurta pauza, dupa care masajul se reia. Aceasta presiune intermitenta este indicata in special pentru punctele foarte dureroase.

Care sunt contraindicatiile Reflexoterapiei?

- Insuficienta renala acuta
- litiaza renala (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturala)
- litiaza biliara
- in stare de infarct
- varice deschise
- hemoragii
- sarcina
- infectii cutanate, rani la talpa piciorului
- nu se practica decat la 2 ore dupa luarea unei mese. Dupa terapie timp de doua ore nu se va servi masa, deoarece pentru digestie este necesara o cantitate mare de energie, iar masajul foloseste energia pentru refacerea unei functii organice.

Pe perioada de administrare a sedintelor de reflexoterapiei (reflexologiei):
- nu alcool, tutun, cafea
- dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale.


sursa: http://www.soothe.ca
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Reflexoterapia si masajul
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !