Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 5.8.2020, 14:28
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
EVANGHELIA DUPĂ TOMA (traducere si adaptare Gregorian Bivolaru)


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (77)
Medals: None
Groups:
Topic icon
EVANGHELIA DUPĂ TOMA (traducere si adaptare Gregorian Bivolaru)
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 30.3.2008, 14:04 View PostDownload Post

EVANGHELIA DUPĂ TOMA


- La prezenta traducere s-a folosit textul standard editat în limbile
latina, germană și engleză în "Synopsis Quattuor Evangheliorum".


Acestea sunt cuvintele tainice pe care Iisus cel Viu le-a rostit și pe care Didim Iuda Toma le-a scris.

           1. Iar El a zis: Cel care descoperă interpretarea acestor cuvinte nu va gusta moartea.

           2. Iisus a zis: Cel ce caută, să nu înceteze a căuta până când nu găsește, iar când găsește, va fi uimit, iar dacă este uimit, se va minuna și va fi stăpân peste tot (universul).

           3. Iisus a zis: Iar dacă vă zic vouă cei ce vă îndrumă: "Iată, împărăția este în cer!" Atunci păsările cerului vor fi înaintea voastră. Dacă vă vor zice: "Este în mare!" Atunci peștii vor fi înaintea voastră. Însă împarăția este în voi și în afara voastră. Când vă veți cunoaște, atunci veți fi cunoscuți și veți știi că sunteți fiii Tatălui Celui Viu. Însă dacă nu vă veți cunoaște pe voi înșivă, atunci sunteți în sărăcie și sunteți sărăcie.

           4. Iisus a zis: Nu va ezita omul bătrân în zile să întrebe pe pruncul de șapte zile despre locul vieții și va trăi. Căci mulți dintre cei dintâi vor fi ultimii, iar ei vor deveni unul singur.

           5. Iisus a zis: Cunoaște ceea ce este înaintea feței tale și ceea ce îți este ascuns ți se va descoperi, căci nimic din ceea ce este ascuns nu va rămâne nevădit.

           6. L-au întrebat ucenicii Săi zicându-I: Dorești să postim? Cum să ne rugăm și cum să facem milostenie? Ce legi să păzim în mâncare? Iisus a zis: Să nu mințiți, iar ceea ce voi urâți, să nu faceți, deoarece totul este vădit înaintea Cerului. Căci nimic din ceea ce este ascuns nu va fi nevădit, și nimic din ceea ce este tăinuit nu va rămâne fără a fi descoperit.

           7. Iisus a zis: Fericit este leul pe care omul îl mănâncă, căci astfel leul devine om, însă blestemat este omul pe care leul îl mănâncă, căci omul devine leu.

           8. Iar El a zis: Omul este aidoma unui pescar înțelept, care și-a aruncat năvodul în mare și l-a scos din mare când era plin de pești mici. Printre ei înțeleptul pescar a găsit și un pește bun, mare și a aruncat toți peștii mici în mare, a ales peștele mare fără greutate. Cel ce are urechi de auzit, să audă!

           9. Iisus a zis: Odată, a ieșit cel ce seamănă, și și-a umplut mâna și a semănat semințele. Unele au căzut pe cărare și au venit păsările și le-au adunat. Altele au căzut pe piatră și nu au prins rădăcini în pământ și nu au înălțat spic spre cer, altele au căzut printre spini, iar ei au sufocat sămânța și viermele a mâncat-o. Însă altele au căzut pe pământ bun și au dat rod bun spre cer, au produs (rod) de șaizeci de ori și de o sută douăzeci de ori.

           10. Iisus a zis: Am aruncat foc asupra lumii și iată, o păzesc până când va arde!

           11. Iisus a zis: Acest cer va trece și cel ce este deasupra lui va trece, iar cei care sunt morți nu vor trăi, iar cei care sunt vii nu vor muri. În zilele în care ați mâncat din ceea ce este mort, l-ați făcut în ceea ce este viu. Când veți fi ieșit la lumină, ce veți face? În ziua în care ați fost unu, ați devenit doi, iar când ați devenit doi ce veți face?

           12. Ucenicii au zis către Iisus: știm că ne vei părăsi. Cine va fi mai mare peste noi? Iisus le-a zis lor: de oriunde veți veni să vă îndreptați către Iacov cel Drept, pentru care cerul și pământul au fost făcute.

           13. Iisus a zis ucenicilor Săi: asemuiți-Mă și spuneți-Mi cu cine sunt asemenea. Simon Petru a zis: Tu ești aidoma unui înger drept. Matei I-a zis: Tu ești aidoma unui om care este filosof înțelept. Toma I-a zis: învățătorule, cu desăvârșire gura mea este neputincioasă a spune cui Te asemeni. Iisus a zis: Nu sunt învățătorul tău, căci tu ai băut și te-ai îmbătat din izvorul curgător căruia îi sunt măsură. Iar El l-a luat, s-au retras și i-a spus trei cuvinte. Iar când Toma a venit la însoțitorii săi, ei l-au întrebat: Ce ți-a zis ție Iisus? Toma le-a spus: dacă vă spun unul din cuvintele pe care El mi le-a spus, veți lua pietre, veți da cu ele în mine și foc va ieși din pietre și vă va arde.

           14. Iisus le-a zis lor: Dacă veți posti, veți săvârși păcat pentru voi înșivă, iar dacă vă rugați, veți fi condamnați, și dacă faceți milostenie, veți face rău sufletelor voastre. Însă dacă veți intra în orice țară și veți călători prin ținuturile ei, dacă vă primesc, mâncați cele puse înaintea voastră. Vindecați pe cei bolnavi dintre ei. Căci ceea ce intră în gura voastră nu vă pângărește, ci ceea ce iese din gura voastră, aceea vă va pângări.

           15. Iisus a zis: Când îl veți vedea pe Cel nenăscut din femeie, plecați-vă fețele la pământ și vă închinați Lui, căci El este Tatăl vostru.

           16. Iisus a zis: Probabil oamenii cred că am venit să aduc pace în lume. Dar ei nu știu că am venit să aduc în lume neînțelegere, foc, sabie, război. Căci de vor fi cinci în casă, trei se vor ridica împotriva celorlalți doi și doi împotriva celor trei, tatăl împotriva fiului și fiul împotriva tatălui. Însă devenind solitari vor fi ridicați.

           17. Iisus a zis: Vă voi da ceea ce ochiul n-a văzut și ceea ce urechea n-a auzit și nici o mână n-a atins și nici în inima omului n-a intrat.

           18. Ucenicii I-au zis lui Iisus: Spune-ne cum va fi sfârșitul nostru. Iisus a zis: Ați descoperit într-adevăr începutul pentru a căuta sfârșitul? Căci acolo unde este începutul, acolo este și sfârșitul. Fericit este cel care stă întru început, căci el va cunoaște sfârșitul și nu va gusta moartea.

           19. Iisus a zis: Fericit este cel care a fost înainte de a veni la viață. Dacă veți deveni ucenicii mei și veți asculta cuvintele mele, aceste pietre vă vor sluji. Căci în Paradis aveți cinci copaci care nu se schimbă iarna sau vara, iar frunzele lor nu cad. Cel care îi cunoaște nu va gusta moartea.

           20. Ucenicii I-au zis lui Iisus: Spune-ne cu ce se aseamănă împărăția Cerului. El le-a zis: Ea este aidoma unui grăunte de sămânță de muștar, mai mic decât orice semințe. Însă atunci când cade în pământ, aruncă ramuri mari și devine adăpost pentru păsările cerului.

           21. Maria (Miriham) a zis lui Iisus: Cu ce se aseamănă ucenicii Tăi? El a spus: Ei sunt asemenea copiilor care au poposit pe un câmp ce nu le aparține. Când vin stăpânii câmpului, ei vor zice: Eliberați câmpul nostru! Ei sunt goi înaintea acestora, în timp ce îl eliberează, le restituie câmpul. Prin urmare Eu zic: Dacă stăpânul casei știe că hoțul vine, el va păzi înainte ca el să vină și nu-l va lăsa să pătrundă în lăcașul împărăției sale pentru a lua bunurile sale. Însă voi trebuie să vă păziți împotriva lumii. Încingeți-vă mijlocul cu putere mare, pentru ca nici un hoț să nu poată pătrunde la voi, căci lucrul pe care îl așteptați va fi găsit. Fie ca între voi să se afle un om cu înțelegere! După ce rodul s-a copt, el a venit degrabă cu secerea în mâna sa (și) l-a recoltat. Cel care are urechi de auzit, să audă!

           22. Iisus a văzut niște copii care erau alăptați. El a zis ucenicilor Săi: Acești copii care sunt alăptați sunt asemenea celor care intră în împărăție. Ei i-au zis: dacă suntem copii vom intra în împărăție? Iisus le-a zis: Atunci când veți face din doi unu și veți face pe cele dinlăuntru aidoma celor din afară, și cele din afară ca cele dinlăuntru și cele de sus aidoma celor de jos și când veți face bărbatul și femeia una, astfel încât bărbatul nu va mai fi bărbat iar femeia nu va mai fi femeie, când veți face ochi în loc de un ochi și o mână în locul altei mâini și un picior în locul altui picior, un chip în locul altui chip, atunci veți intra în (împărăție).

           23. Iisus a zis: voi alege unul din o mie și doi din zece mii, iar ei vor rămâne fiindcă sunt unul singur.

           24. Ucenicii I-au zis: Arată-ne nouă locul unde ești, căci este necesar să-l căutăm. El le-a zis: Cel care are urechi de auzit să audă! În omul luminii se află lumină, iar el luminează întreaga lume, când el nu luminează, acolo este întuneric.

           25. Iisus a zis: Iubește-ți fratele ca pe sufletul tău, păzește-l ca pe lumina ochiului tău!

           26. Iisus a zis: Tu vezi paiul din ochiul fratelui tău însă nu vezi bârna din propriul tău ochi. Când vei scoate bârna din propriul tău ochi, atunci să te îngrijești să scoți paiul din ochiul fratelui tău.

           27. Dacă nu veți posti de lume, nu veți găsi împărăția. Dacă nu veți păzi Sabatul (ca) Sabat, nu-l veți vedea pe Tatăl.

           28. Iisus a zis: Am stat în mijlocul lumii și m-am arătat lor în trup. Pe toți I-am găsit beți, pe nici unul dintre ei nu l-am găsit însetat. Iar sufletul meu s-a mâhnit pentru fii oamenilor, căci sunt orbi în inima lor și nu văd că am venit în lume gol, căutând să ies din nou din lume gol. Însă acum ei sunt beți. Când se vor lepăda de vinul lor, atunci se vor pocăi.

           29. Iisus a zis: Dacă trupul a fost făcut pentru spirit (duh), este o minune, iar dacă duhul (a fost făcut) pentru trup, este o minune a minunilor. Însă, mă minunez cum această mare bogăție s-a sălășluit în această sărăcie.

           30. Iisus a zis: Unde sunt trei zei, ei sunt zei, unde sunt doi sau unu, Eu sunt cu El.

           31. Iisus a zis: Nici un profet nu este primit în satul său, nici un medic nu îi vindecă pe cei care îl cunosc.

           32. Iisus a zis: O cetate care este construită pe un munte înalt (și fortificată) nu poate cădea, nici nu poate rămâne ascunsă.

           33. Iisus a zis: Ceea ce auzi cu o ureche, propovăduiește celeilalte urechi de pe acoperișul caselor! Căci nimeni nu aprinde o lampă și o pune sub un vas, nici nu o pune într-un loc ascuns, ci o pune pe un sfeșnic, astfel încât toți cei care intră și ies să vadă lumina ei.

           34. Dacă un orb conduce un alt orb, amândoi cad în groapă.

           35. Iisus a zis: Este imposibil ca cineva să intre în casa unui om puternic și să-l ia cu forța, numai dacă îi leagă mâinile, atunci îi va jefui casa.

           36. Iisus a zis: Nu vă neliniștiți de dimineața până seara și de seara până dimineața ce veți purta.

           37. Ucenicii Săi I-au zis: Care va fi ziua când te vei arăta nouă și în ce zi te vom vedea? Iisus a zis: Când vă veți dezbrăca fără a vă rușina și vă veți scoate hainele și le veți pune sub picioarele voastre aidoma copiilor și le veți călca, atunci (îl veți vedea) pe Fiul celui Viu și nu vă veți teme.

           38. Iisus a zis: De multe ori ați dorit să ascultați aceste cuvinte pe care vi le spun și nu aveți pe un altul de la care să le auziți. Vor veni zilele când Mă veți căuta (și) nu mă veți găsi.

           39. Iisus a zis: Fariseii și cărturarii au primit cheile cunoașterii (dar) le-au ascuns. Nici ei nu au intrat și pe cei care au dorit să intre nu i-au lăsat. Însă voi să fiți înțelepți ca șerpii și curați ca porumbeii.

           40. Iisus a zis: O viță a fost plantată în afara Tatălui, ea nu se va întări, va fi smulsă și va pieri.

           41. Iisus a zis: Celui ce are în mâna sa, lui i se va mai da, iar celui ce nu are nimic, de la el se va lua și puținul pe care îl are.

           42. Iisus a zis: Fiți aidoma trecătorilor.

           43. Iar ucenicii I-au zis: Cine ești tu, cel care ne spui aceste lucruri? (Iisus le-a zis:) Din cele ce vă spun, nu mă cunoașteți cine sunt. Însă voi ați devenit aidoma iudeilor, căci ei iubesc copacul, (dar) urăsc fructul și iubesc fructul (dar) urăsc copacul.

           44. Iisus a zis: Cel care rostește blasfemii împotriva Tatălui va fi iertat, iar cel care rostește blasfemii împotriva Fiului va fi iertat, însă cel care rostește blasfemii împotriva Sfântului Duh nu va fi iertat, nici pe pământ și nici în cer.

           45. Iisus a zis: Strugurii nu se adună de pe spini, nici smochinele nu se culeg de pe scaieți, căci ei nu dau nici un rod. Omul bun scoate un lucru bun din comoara sa, omul rău scoate un lucru rău din comoara sa cea rea care este în inima sa și vorbește doar cele rele, căci din toată inima el săvârșește numai rele.

           46. Iisus a zis: De la Adam până la Ioan Botezătorul nici unul din cei ce s-au născut din femeie nu este mai mare decât Ioan Botezătorul, astfel încât ochii săi să nu se piardă. Însă, am zis, cel care dintre voi va deveni mai mic, va cunoaște împărăția și va fi mai mare decât Ioan.

           47. Iisus a zis: Nu este posibil ca omul să călărească doi cai și să întindă două arcuri, nu este posibil ca un slujitor să slujească la doi stăpâni, căci sau îl va cinsti pe unul, sau îl va urî pe celălalt. Nici un om nu bea vin vechi și dorește imediat să bea vin nou. Vinul nou nu este pus în burdufuri vechi, ca nu cumva să crape, iar vinul vechi nu este pus în burdufuri noi, ca nu cumva să-l altereze. Nimeni nu coase un petic vechi pe un veșmânt nou, căci o ruptură se va face.

           48. Iisus a zis: Dacă doi încheie pace unul cu altul în aceeași casă, ei vor zice muntelui "mișcă-te" și se va mișca.

           49. Iisus a zis: Fericiți sunt cei solitari (sau călugării) și cei aleși, căci vor găsi împărăția, pentru că sunteți din ea și veți fi din nou în ea.

           50. Iisus a zis: Dacă vă vor zice: De unde ați venit? Ziceți-le: Am venit din Lumină, din locul unde lumina s-a născut prin ea însăși, a dăinuit și s-a descoperit prin chipul lor. Dacă vă vor zice: Voi sunteți (lumină)? Ziceți: Noi suntem fiii lui, suntem aleșii Tatălui celui Viu. Dacă vă întreabă: Care este semnul Tatălui vostru care se află în voi? Spuneți-le: Este mișcare și odihnă.

           51. Ucenicii Săi I-au zis: în ce zi va avea loc odihna celor morți și în ce zi va veni lumea cea nouă? El le-a zis: Ceea ce așteptați a venit, însă nu o cunoașteți.

           52. Ucenicii Săi I-au zis: Douăzeci și patru de profeți au vorbit în Israel și toți au vorbit în Tine. El le-a zis: L-ați părăsit pe Cel Viu care este înaintea voastră și ați vorbit despre cei morți.

           53. Ucenicii Săi I-au zis: Este circumciderea cu profit sau nu? El le-a zis: Dacă ar fi cu profit, tatăl lor i-ar naște circumciși din (pântecele) mamei lor. Însă adevărata circumcidere în Duhul și-a găsit folos deplin.

           54. Iisus a zis: Fericiți sunteți cei săraci, căci a voastră este împărăția Cerurilor.

           55. Iisus a zis: Cel ce nu-și urăște pe tatăl său și pe mama sa nu va putea fi ucenicul meu, iar cel care (nu) își urăște frații și surorile sale și (nu) poartă crucea sa ca mine, nu va fi vrednic de mine.

           56. Iisus a zis: Cel care a cunoscut lumea a găsit un cadavru, iar cel care a găsit un cadavru, nici lumea nu este vrednică de el.

           57. Iisus a zis: Împărăția Tatălui este aidoma unui om care avea sămânță (bună). Dușmanul său a venit noaptea și a semănat buruieni peste sămânța cea bună. Omul nu i-a lăsat să smulgă buruienile. El le-a zis: Nu cumva să mergeți ca să smulgeți buruiana, deoarece veți smulge și grâu împreună cu ea. Căci în ziua secerișului buruienile vor apare, ele vor fi smulse și arse.

           58. Iisus a zis: Fericit este omul care a suferit, căci el a găsit viața.

           59. Iisus a zis: Căutați pe Cel Viu atât timp cât trăiți, pentru ca să nu muriți și căutându-L să-L vedeți, să nu-L puteți vedea.

           60. Un samaritean avea grijă de un miel în timp ce mergea spre Iudeea. El a zis ucenicilor săi: Ce va face cu mielul? Ei i-au zis: (îl îngrijește) pentru a-l ucide și a-l mânca. El le-a zis: Atât timp cât este viu, nu îl va mânca, însă dacă îl ucide, el devine cadavru. Ei au zis: nu o va putea face, în alt mod. El le-a zis: voi înșivă trebuie să căutați un loc pentru odihnă înlăuntrul vostru, ca nu cumva să deveniți cadavru și să fiți mâncați.

           61. Iisus a zis: Doi se vor odihni în pat, unul va muri, iar celălalt va trăi. Salomea a zis: Cine ești tu, omule? Căci din Unu(?) te-ai urcat în culcușul meu și ai mâncat la masa mea. Iisus i-a zis: Eu sunt Cel care își are ființa din cel care îmi este egal, mie mi-au fost date cele ce sunt ale Tatălui. Salomea a zis: Sunt ucenicul tău. Iisus i-a zis: Prin urmare îți zic: Când cineva este părăsit, el va fi umplut de lumină, însă când este despărțit, se va umple de întuneric.

           62. Iisus a zis: Voi spune tainele mele (celui vrednic de) taine. Ceea ce dreapta ta face, stânga să nu știe ce face.

           63. Iisus a zis: Era un om bogat care avea multe bogății. El a zis: voi folosi bogățiile mele pentru a semăna și secera și pentru a planta și umple hambarele cu roade, ca nimic să nu-mi lipsească. Acestea erau gândurile din inima sa. În noaptea aceea el a murit. Cel care are urechi de auzit, să audă!

           64. Iisus a zis: Un om avea oaspeți. După ce a pregătit ospățul și-a trimis slujitorul ca să cheme oaspeții. El s-a dus la primul și i-a zis: Stăpânul meu te cheamă. El a zis: Câțiva negustori îmi datorează bani. În seara aceasta voi veni la mine și le voi da porunci. Rog să fiu iertat de la cină. El s-a dus la altul și i-a zis: Stăpânul v-a invitat. El i-a zis acestuia: Am cumpărat o casă și este nevoie de mine pentru o zi, nu voi avea timp. A venit la un altul și i-a zis: Stăpânul meu te invită. El i-a zis: Prietenul meu se căsătorește, iar eu dau un banchet. Nu voi putea veni. Rog să fiu scuzat de la ospăț. S-a dus la altul și i-a zis: Stăpânul te invită. El i-a zis: Am cumpărat un sat, merg să adun venitul. Nu pot veni . Rog să fiu scuzat. Slujitorul a venit, i-a spus stăpânului: Cei pe care i-ai invitat la ospăț s-au scuzat. Stăpânul i-a zis slujitorului: Ieși în ulițe, adu pe cei pe care îi vei găsi pentru ca ei să se ospăteze. Cumpărătorii și negustorii nu vor intra în locașurile Tatălui meu.

           65. El a zis: Un om bun avea o vie pe care a dat-o lucrătorilor pentru a o cultiva și să primească de la ei roadele ei. El și-a trimis slujitorul pentru ca lucrătorii să-i dea rodul viței. Ei l-au prins pe servitor și l-au bătut, cu puțin și l-ar fi omorât. Slujitorul a venit, i-a spus stăpânului. Stăpânul a zis: probabil el nu i-a cunoscut. A trimis un alt slujitor, lucrătorii l-au bătut, deasemenea. Atunci proprietarul și-a trimis fiul. El a zis: probabil îmi vor respecta fiul. Întrucât acei lucrători au știut că el era moștenitorul viței de vie, l-au prins și l-au ucis. Cel care are urechi de auzit, să audă!

           66. Iisus a zis: Arătați-mi piatra pe care constructorii au respins-o. Este piatra din capul unghiului.

           67. Iisus a zis: Cel care cunoaște totul, dar nu a izbutit (să se cunoască) pe sine, a pierdut totul.

           68. Iisus a zis: Fericiți sunteți când vă urăsc și vă prigonesc și nu va fi loc unde nu veți fi prigoniți.

           69. Iisus a zis: Fericiți sunt cei persecutați în inimile lor, ei sunt cei care l-au cunoscut pe Tatăl întru adevăr. Fericiți sunt cei înfometați, căci pântecul celui care are nevoie va fi îndestulat.

           70. Iisus a zis: Când zămisliți în voi pe cel pe care îl aveți, El vă va mântui. Dacă nu-L aveți în voi, cel pe care nu-L aveți în voi vă va ucide.

           71. Iisus a zis: Voi distruge casa (aceasta) și nimeni nu o va putea reclădi.

           72. Un om i-a zis: Spune fraților mei ca să împartă cu mine averile Tatălui meu. El i-a zis: O, omule! Cine m-a făcut pe mine împărțitor? S-a întors către ucenicii Săi (și) le-a zis: Nu sunt unul care împarte, nu-i așa?

           73. Iisus a zis: Secerișul este cu adevărat mare, însă secerătorii sunt puțini. Rugați-vă însă Domnului să trimită secerători la seceriș !

           74. El a zis: Doamne, mulți sunt în jurul izvorului (?), însă nici unul nu este în izvor.

           75. Iisus a zis: Mulți stau la ușă, însă numai solitarii sunt cei care vor intra în camera nupțială.

           76. Iisus a zis: Împărăția Tatălui Meu este ca un negustor care avea marfă și a găsit o perlă. Acest negustor era înțelept. El a vândut marfa și a cumpărat perla pentru sine. Voi trebuie să căutați comoara cea nepieritoare care se află acolo unde molia nu se poate apropia să o mănânce și nici viermele să o distrugă.

           77. Iisus a zis: Eu sunt lumina cea de pretutindeni. Eu sunt Totul, Totul a purces din mine și Totul a ajuns la mine. Crăpați lemnul: acolo sunt Eu. Ridicați piatra și mă veți găsi acolo.

           78. Iisus a zis: De ce ați ieșit la câmp? Să vedeți trestia bătută de vânt? Să vedeți omul înveșmântat în veșminte ușoare? (Iată), regii și cei mari ai voștri sunt cei înveșmântați cu veșminte ușoare, iar ei nu vor putea cunoaște adevărul.

           79. O femeie din mulțime I-a zis: Fericit este pântecele care te-a purtat și sânii care te-au hrănit! El i-a zis: Fericiți sunt cei care au auzit Cuvântul Tatălui și au păstrat adevărul. Căci vor veni zilele când veți zice: Fericit este pântecele care nu a conceput și sânii care nu au dat lapte!

           80. Iisus a zis: Cel care a cunoscut lumea a găsit trupul, însă cel care a găsit trupul, de el nici lumea nu este vrednică.

           81. Iisus a zis: Cel care a devenit bogat să fie rege, iar cel care are putere să renunțe la ea.

           82. Iisus a zis: Cel care este aproape de mine, este aproape de foc, iar cel care este departe de mine, este departe de împărăție.

           83. Iisus a zis: Chipurile sunt vizibile omului. Însă lumina care este ascunsă în ele este ascunsă în chipul luminii Tatălui. El se va descoperi, dar chipul său va fi ascuns de lumina Sa.

           84. Iisus a zis: în ziua în care veți vedea asemănarea voastră vă veți bucura. Însă când veți vedea chipurile care au venit la viață înainte de voi, care nici nu mor, nici nu se arată, cum veți putea suporta?

           85. Iisus a zis: Adam s-a născut dintr-o putere mare și o bogăție mare și totuși nu a fost vrednic de voi. Căci dacă ar fi fost vrednic, nu (ar fi gustat) moartea.

           86. Iisus a zis: (Vulpile își au vizuinile lor) iar păsările cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde să-și plece capul să se odihnească.

           87. Iisus a zis: Nefericit este trupul care depinde de trup și nefericit este sufletul care depinde de amândouă.

           88. Iisus a zis: îngerii vor veni la voi și profeții, iar ei vă vor da cele ce vă aparțin. La fel și voi le veți da ceea ce aveți în mâinile voastre și veți zice: în ce zi vor veni să primească ceea ce este al lor?

           89. Iisus a zis: De ce spălați exteriorul potirului? Nu știți că cel ce a făcut cele dinlăuntru le-a făcut și pe cele din afară?

           90. Iisus a zis: Veniți la mine, căci jugul meu este ușor iar domnia mea este blândă și veți găsi odihnă pentru voi.

           91. Ei I-au zis: Spune-ne nouă cine ești, pentru ca să putem crede în Tine. El le-a zis: Voi cercetați fața cerului și a pământului și nu cunoașteți ceea ce este înaintea voastră, și nu știți nici să cercetați aceste timpuri.

           92. Iisus a zis: Căutați și veți găsi. Însă despre acele lucruri despre care m-ați întrebat în zilele acelea nu v-am vorbit în ziua aceea. Acum voiesc a vi le spune, însă voi nu mă mai întrebați despre ele.

           93. Nu dați cele sfinte câinilor, ca nu cumva să le arunce la gunoi. Nu aruncați perle porcilor, ca să nu le transforme în gunoi.

           94. Iisus (a zis): Cel ce caută, găsește (și celui care bate) i se va deschide.

           95. (Iisus a zis): Dacă aveți bani, să nu-i împrumutați cu camătă, ci dați unuia de la cine nu îi mai primiți (înapoi).

           96. Iisus (a zis): împărăția Tatălui este ca o femeie, ea a luat puțină dospeală și a (pus-o) în aluat și a făcut pâini mari. Cel care are urechi de auzit, să audă!

           97. Iisus a zis: împărăția (Tatălui) este asemenea unei femei care duce un vas plin cu făină. În timp ce mergea pe drum, toarta vasului s-a rupt și făina s-a împrăștiat în urma ei pe drum. Ea nu a știut, nu a observat nenorocirea. După ce a ajuns la casa ei, a pus vasul jos și l-a găsit gol.

           98. Iisus a zis: împărăția Tatălui este asemenea bărbatului care a dorit să ucidă un bărbat puternic. El a scos sabia în casa sa, a străpuns pântecele pentru ca să știe dacă mâna îi este puternică. Atunci a ucis pe cel puternic.

           99. Ucenicii I-au zis: Frații tăi și mama ta stau afară. El le-a zis: Cei de aici, care fac voia Tatălui, sunt frații mei și mama mea, aceștia sunt cei care vor intra în împărăția Tatălui Meu.

           100. Ei I-au arătat lui Iisus o (monedă) de aur și I-au zis: Trimișii Cezarului cer taxe de la noi. El le-a zis: Dați cezarului cele ce aparțin Cezarului, dați lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu, dați-Mi Mie ceea ce este al Meu.

           101. Iisus a zis: Cel care nu urăște pe tatăl său și pe mama sa ca mine, nu va putea fi ucenicul meu. Iar cel care (nu) își iubește pe (tatăl său) și pe mama sa ca pe mine, nu va putea fi ucenicul meu, căci (mama mea...) însă întru adevăr ea mi-a dat viață.

           102. Iisus a zis: Vai, Fariseilor! Căci ei sunt asemenea câinelui care stă în grajdul boilor, căci nici el nu mănâncă, nici nu lasă boii să mănânce.

           103. Iisus a zis: Fericit este omul care știe în (care) parte (a nopții) vor veni hoții, căci el se va scula și va aduna oamenii săi și își va încinge mijlocul înainte ca hoșii să intre.

           104. Ei I-au zis: Vino, să ne rugăm și să postim. Iisus a zis: Oare ce păcat am săvârșit, sau în ce privință am fost învins? Însă când mirele iese din camera nupțială, atunci să postească și să se roage.

           105. Iisus a zis: Cel care cunoaște pe tată și pe mamă se va numi fiul unei desfrânate.

           106. Iisus a zis: Cănd veți face doi unu, veți fi Fiii Omului și când veți zice "Munte, mișcă-te!" se va mișca.

           107. Iisus a zis: împărăția este asemenea păstorului care are o sută de oi. Una din ele s-a rătăcit, era cea mai mare. El a lăsat pe cele nouăzeci și nouă, a căutat-o pe cea una până când a găsit-o. După ce s-a necăjit, el a zis către oaie: te iubesc mai mult decât pe cele nouăzeci și nouă.

           108. Iisus a zis: Cel ce bea din gura mea va deveni ca mine, iar eu voi deveni ca el, iar cele ascunse îi vor fi descoperite.

           109. Iisus a zis: Împărăția este asemenea omului care avea o comoară (ascunsă) în țarina sa fără ca el să știe. După ce a murit, a lăsat-o fiului său. Fiul nu știa nimic (de ea). El a primit acea țarină și a vândut-o. Cel care a cumpărat-o, în timp ce o ara, (a descoperit) comoara. El a început să împrumute bani cu dobândă (oricui) a dorit.

           110. Iisus a zis: Cel care a găsit lumea și s-a îmbogățit, să renunțe la lume.

           111. Iisus a zis: Cerurile și pământul vor fi adunate înaintea feței voastre, iar cel care trăiește din Cel Viu nu va vedea moartea, nici teama, deoarece Iisus a zis: Cel care se găsește pe sine, de el lumea nu este vrednică.

           112. Iisus a zis: Vai, cărnii care depinde de suflet! Vai sufletului care depinde de carne!

           113. Ucenicii Săi I-au zis: în ce zi va veni împărăția? Iisus a zis: Nu va veni atunci când este așteptată. Ei nu vor zice: Iată, aici! sau: Iată, acolo! Căci împărăția Tatălui este răspândită peste tot pământul, însă oamenii nu o văd.

           114. Simon Petru le-a zis: Să plece Maria dintre noi, căci femeile nu sunt vrednice de viață. Iisus a zis: Iată, eu o voi îndruma, pentru a o face bărbat, ca și ea să devină duh viu, asemănându-se vouă, bărbaților. Căci fiecare femeie care devine bărbat, va intra în împărăția Cerurilor.SFÂRȘIT
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, Biblioteca Unique - tematică specifică -> Biblioteca - Din seria Spiritual, Spiritual Crestinism
   -> Biblioteca - Creștinism, Scrieri apocrife
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !