Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 02:57
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Lista neagră a substantelor chimice care otrăvesc alimentele


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Fire
Initiator
Initiator

Fire is offline

Joined: 11 Oct 2007
Member: #310
Posts: 501
Country Flag: Egypt
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Lista neagră a substantelor chimice care otrăvesc alimentele
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 11.4.2008, 01:24 View PostDownload Post

Lista neagră a substantelor chimice care otrăvesc alimentele


In România nu toate produsele alimentare au înscris pe etichetă continutul complet .  Exceptând cazul în care ai fermă si culegi zarzavaturile din grădină sau tai puiul crescut în propria ogradă, nu prea  avem acces la o hrană de calitate, fără substante toxice.

Pentru că suntem săraci. Ne zgârcim la fondurile care ar trebui alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparatură  performantă care să detecteze toti aditivii periculosi.

Dar cheltuim din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Si de faptul că românii au putere de cumpărare mică se profită din plin. Multe produse alimentare de import  încărcate de E-uri ucigase, respinse la ele acasă, se comercializează fără probleme pe piata noastră. Pentru că  României îi lipseste un cadru legislativ coerent care să  pună capăt transformării pietelor din tara noastră într-un debuseu pentru producătorii străini. În tara noastră, regimul aditivilor alimentari e reglementat  printr-un ordin al Ministerului Sănătătii si al Familiei. El cuprinde E-urile acceptate si cantitătile admise. Si totusi galantarele sunt invadate de produse care ne bagă în spital.

În România, E-urile cancerigene fac ravagii

Pentru că nu avem aparatură sensibilă pentru detectarea tuturor aditivilor  Majoritatea produselor alimentare contin aditivi, în special  cei numiti emulgatori, cunoscuti în mod curent sub denumirea de E-uri. Multe dintre aceste E-uri s-au dovedit a fi  periculoase pentru om. Astfel, s-au întocmit liste pozitive si negative cu E-urile continute în produsele alimentare. Se  spune că suntem ceea ce mâncăm. E un adevăr dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt  provocate de alimente si modul de hrănire.

Alimentele ucigase

Aditivii alimentari sunt substante care în mod normal sunt  utilizati ca ingrediente. Sarea, zahărul si otetul sunt  substante nelipsite din mâncarea noastră. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar în ultimii 30 de ani, în continutul multor produse alimentare au apărut substante chimice, de sinteză, uzitate mai cu seamă în industria alimentară. Această categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive, care induc  multe boli grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, e convins că, cresterea alarmantă a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legată de avalansa produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de răspândirea  bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.

"Una e să mănânci un măr si cu totul alt ceva e să bei un compot de mere conservat cu aditivi" - semnalează prof. dr.  Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodată, asupra mezelurilor - în special asupra parizerului si crenvurstilor -, băuturilor asa-zis răcoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice - mai cu seamă supele la plic - sau afumate.

Cumpărăm la grămadă

În momentul de fată, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. Cele fără etichetă, în mod firesc, n-ar trebui comercializate. Producătorii au început să metioneze pe etichetă ce E-uri contine alimentul respectiv. Conservantii, aromele, colorantii de sinteză sunt indicate pe ambalaj cu litera E, urmată de un număr din trei sau patru cifre. Dar, din păcate, cumpărătorul încă nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi. Si cel mai adesea,  cumpărăm la grămadă. Mai grav e că în în România nu există aparatură performantă pentru detectarea tuturor E-urilor.

Prof. dr. Mencinicopschi spune că putem lua un produs pe eticheta căruia sunt specificate o serie de E-uri, dar aparatele din dotarea laboratoarelor nu reusesc să le evidentieze. În România, Institutul de Cercetări Alimentare  e compatibil, în plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasă mult de dorit. De regulă, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive.  Ele zac în stocuri si pentru a scăpa de ele, producătorii  externi le "împing" pe pietele tărilor cu putere de cumpărare mică, din care face parte si România. Asa se  explică de ce cheltuim enorm pentru rezolvarea problemelor de sănătate publică. Prof. dr. Mencinicopschi e de părere că e foarte necesară o legislatie care să-i protejeze pe producătorii autohtoni. Pentru că ei sunt scosi de pe piată de concurentă. Producătorul extern vinde la noi cu 40.000 de lei kilogramul un salam plin de E-uri rele si, astfel, îl  falimentează pe producătorul român care aduce pe piată un  salam la 300.000 de lei kilogramul, ce-i drept mult mai sănătos pentru cumpărător.

Desi prof. dr. Mencinicopschi a subliniat cât de necesară e o "lege cadru a alimentului" - asa cum e în lumea  civilizată, totusi legislatia noastră schioapătă.

Dieta personalizată

După ce îi asculti pe specialisti ai impresia că vor să bage frica în noi si că cel mai bun lucru e să mori de foame. Nu-i chiar asa. Ei vor să ne avertizeze că suntem bombardati de alimente toxice. Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviste,  directorul Institutului de Boli de Nutritie, e adeptul dietei personalizate, în functie de vârstă, stare de  sănătate, profesie si alti factori specifici fiecărui om în  parte. La prima vedere o asemenea dietă pare costisitoare.

Prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Boli Endocrinologice, ne contrazice. "Mai ales vara, avem din belsug legume si fructe". Si pentru a nu cădea din picioare să luăm aminte si la ce ne recomandă prof. dr. Mencinicopschi: carne de pui, de curcă, curcan, peste oceanic gras (macrou, hering, ton) crap, caras, păstrăv,  somon, brânzeturi - mai putin cele "topite" sau "afumate" -, lactate - cu exceptia iaurturilor cu termene de valabilitate  peste o lună sau cu arome si coloranti chimici.

E-urile considerate de oncologi drept "criminale"

Suspecte:

   * E 125, E 141,
   * E 150, E 171,
   * E 172, E 173,
   * E 240, E 241,
   * E 477;

Periculoase:

   *  E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidă);

Toxice:

   *  E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
   *  E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
   * E 466 (afectează tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimă vitamina B12); E 320,
   * E 321 - antioxidanti din margarină (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacă sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lămâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)

Cancerigene:

   *  E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeană si  tările din fosta URSS.

E-urile bune:

   * vitamina E naturală E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouă, peste, soia);
   *  vitamina C naturală - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
   * clorofila E 140 - colorant natural
   * lecitina E 322 - antioxidant natural
   * pectina E 440 - gelifiant natural
   * caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algă marină.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Focul îți dă viață, focul îți întreține viața, dar tot focul te arde când îi stai în cale !
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea în diferite contexte, Alimentația și Spiritualitatea
   -> Alimentația și Spiritualitatea, Alimente, substante si actiuni nesanatoase si daunatoare in domeniul alimentar
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !