|
|
Fi binevenit calatorule ! |
|
Author |
Message |
Fire Initiator
Joined: 11 Oct 2007
Member: #310 Posts: 501
Style: subSilver (582) Medals: None
Groups:
|
Legislatia din Romania nu pedepseste pe nimeni
Organizatia Mondiala a Sanatatii publica anual un Codex Alimentar - Programul standard de alimentatie, in care sunt inventariati toti aditivii alimentari, care sunt permisi pentru intrebuintare la prepararea alimentelor destinate comercializarii. Sunt enumerati peste 1500 de aditivi (coloranti, conservanti, regulatori de aciditate, stabilizatori, aromatizanti etc), toti codificati incepand de la E 100, pana dupa E 1500, a caror denumire chimica efectiv te ingrozeste. Sunt prezente substante chimice, de uz industrial, extrem de toxice cum ar fi:
- ACIDUL SULFURIC (E 513),
- TETRAZINA (E 102),
- ACETONA si PEROXID (E 929),
- PROPAN si IZOBUTAN (E 943a si E 943b),
- ACID FOSFATIC (E 442),
- ACID BENZOIC (E 210),
Evident ca aceste chimicale sunt aprobate in limite foarte reduse, care - se zice - ar fi nepericuloase daca se respecta doza recomandata, dar intrebarea fireasca care se ridica este de ce trebuie producatorii de alimente sa foloseasca aceste substante nocive? De ce nu le evita?
In Romania, in Monitorul Oficial, din 11 iunie 1999, s-a publicat Ordinul nr 975, al Ministrului Sanatatii, in care sunt stabilite dozele de aditivi alimentari, permise la productie, ordin elaborat nu pe cercetarile proprii ale institutiilor interne, ci dupa materialul de la OMS, aminitit mai sus.
Din pacate insa, nu exista in legislatia interna nici un act normativ care sa-i pedepseasca pe producatorii care folosesc in exces chimicale. Si nici nu sunt bani suficienti pentru ca specialistii care se ocupa de sanatatea publica, sa aiba dotarea necesara pentru a testa calitatea alimentelor de pe piata. Cu alte cuvinte, putem fi otraviti si imbolnaviti de orice aliment, pentru ca nimeni nu raspunde.
Dr. Camelia Parvu, de la Institutul de Sanatate Publica ne-a relatat un caz grav, in care a solicitat Parchetului tragerea la raspundere a unui agent economic, depistat ca a pus in comercializare o mare cantitate de cafea mucegaita. Raspunsul procurorilor a fost ca nu au lege pe baza careia sa-i traga la raspundere pe cei vinovati. "Aratati-mi legea care ii interzice sa vanda cafea mucegaita si atunci il inculp!", a fost raspunsul procurorului.
Ce substante chimice periculoase se ascund sub codurile "E"
Prezentam in continuare lista substantelor declarate periculoase, toxice sau cancerigene de catre un studiu efectuat de Clinica de Oncologie din Dusseldorf - Germania. Specificam ca multi producatori nu mentioneaza pe eticheta denumirea chimica, ci doar codul "E":
1. Substante cu grad mare de toxicitate:
- E 102 - Tetrazina (colorant);
- E 110 - Galben SUNSET (colorant);
- E 124 - Ponceau SX (colorant);
- E 141 - Cupru clorofil (colorant);
- E 150 - Caramel (colorant);
- E 171 - Dioxid de titan (colorant);
- E 172 - Oxid de fier (colorant);
- E 173 - Aluminiu (colorant);
- E 200 - Acid sorbic (conservant);
- E 220 - Dioxid de sulf (conservant);
- E 221 - Sulfat de sodiu (conservant si antioxidant);
- E 222 - Hidrogensulfit de sodiu (conservant si antioxidenat);
- E 223 - Metabisulfit de sodiu (agent de limpezire si conservant);
- E 224 - Metabisulfit de potasiu (conservant si antioxidant);
- E 230 - Difenil (conservant);
- E 231 - Ortofenil fenol (conservant);
- E 232 - Fenilfenolat de sodiu (conservant);
- E 233 - Tiabenzol (conservant);
- E 234 - Nisil (conservant);
- E 240 - Formaldehida (conservant);
- E 241 - Cauciuc "Guaicum" (conservant);
- E 311 - Octilgalat (antioxidant);
- E 312 - Dodecilgalat (antioxidant);
- E 320 - Hidroxianisol (antioxidant);
- E 321 - Hidroxitoluen (antioxidant);
- E 330 - Acid citric (regulator de aciditate si antioxidant);
- E 338 - Acid ortofosforic (regulator de aciditate si antioxidant);
- E 339 - Ortofosfat de sodiu (regulator de aciditate si hidratant);
- E 340 - Ortofosfat de potasiu (regulator de aciditate si hidratant);
- E 341 - Ortofosfat de calciu (regulator de aciditate si hidratant);
- E 407 - Saruri de natriu si potasiu (stabilizator);
- E 450 - Difosfati (stabilizatori si regulatori de aciditate);
- E 461 - Metilceluloza (emulgator si stabilizator);
- E 463 - Hidropropil celuloza (emulgator si stabilizator);
- E 465 - Metil etil celuloza (emulgator si stabilizator);
- E 466 - Carboximetil de sodiu (stabilizator);
- E 477 - Ester propilen glicol de acid gras (emulgator);
2. Substantele cancerigene
- E 123 - Amarant (colorant);
- E 131 - Albastru 5 (colorant);
- E 142 - Verde S (colorant);
- E 211 - Benzonat de sodiu (conservant);
- E 213 - Benzonat de calciu (conservant);
- E 214 - Hidroxibenzonat etilic (conservant);
- E 215 - Hidroxibenzonat de sodiu (conservant);
- E 217 - Hidroxibenzonat propil de sodiu (conservant);
- E 239 - Hexametilena (conservant);
- E 621 - Glutamatul de sodiu (intensificator de arome);
Cu bani grei, acidul sulfuric si tetrazina au ajuns "inofensive"
In prezent, in SUA, Marea Britanie si in alte state avansate, se duce o lupta acerba impotriva chimizarii alimentelor. Se intentioneaza promovarea de legi care sa interzica folosirea chimicalelor. Marii producatori de alimente controleaza insa tot ce misca in domeniu. Daca un doctor emite un studiu in care critica anumite produse, este imediat actionat in judecata, sicanele si hartuiala in Justitie se tin lant, astfel incat medicii de specialtate evita sa nominalizeze produse anume, ci doar fac referiri la E-uri. Expertizele asupra "inofensivitatii" unora dintre aditivi sunt cumparate cu bani grei. Asa au ajuns sa fie aprobati acidul sulfuric, tetrazina si alte produse extrem de toxice.
In SUA in prezent, functioneaza o lege care cat de cat se dovedeste eficienta. Unde se depisteaza ca cineva s-a imbolnavit sau a murit din cauza unor alimente, se platesc despagubiri imense de catre cei gasiti vinovati. Insa, din punct de vedere clinic, se poate face foarte greu legatura intre un caz de cancer si un anumit produs, astfel incat au sansa doar cazurile unde se petrec otraviri accidentale, in care proba este mult mai usor de facut.
In Romania, singura "protectie" a cetatenilor este pretul destul de mare al acestor aditivi alimentari, care sunt importati, fapt ce limiteaza excesul de chimicale din alimente. Insa inventivitatea romanilor in falsificarea alimentelor este de notorietate, mai ales pentru ca nu exista legi, care sa-i pedepseasca pe cei care se joaca cu sanatatea noastra.
Bogdan COMARONI
Razvan SAVALIUC |
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Focul îți dă viață, focul îți întreține viața, dar tot focul te arde când îi stai în cale ! |
|
|
|
|
|
Page 1 of 1 [ 1 Posts ]
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot post attachments in this forum You cannot download attachments in this forum
|
Orice sfârșit e un nou început !Cunoaște Adevărul și acesta te va face liber ! Powered by phpBB © 2001, 2024 phpBB Group All content is copyright © UNIQUE : FORUM - PORTAL spiritual romanesc and its original authors 308 pages loaded in last 5 mins | 794 unique hits in last 24 hours |