Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 18.4.2024, 06:12
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
View Post  Topic: "Dincolo de prag - Dicteu Divin prin Jakob Lorber" 
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator


PostPosted: 15.6.2019, 02:08    Post subject: Scena 10 - Un om sarman Reply with quote

Scena 10
Un om sărman
(16 octombrie 1848)

Iată o altă scenă scurtă din regatul spiritelor, care prezintă moartea sau tranziția reală de la această viață de probă, pe pământ, către viața eternă și adevărată a spiritului, în cazul unui biet muncitor, care face parte din categoria "gloatelor", a "maselor" sau a "nenorociților" în viziunea notabilităților acestui pământ.

Urmați-Mă așadar în cămăruța lui mică, care seamănă mai degrabă cu o cutie de chibrituri decât cu o cameră demnă de locuința unei ființe umane. În interior, camera abia dacă are doi metri pătrați. Ușa de la intrare este aproape dărâmată, iar deasupra ei se află o ferestruică îngustă, pe unde abia dacă pătrunde o lumină slabă, prin care se vede zidul grajdului unui vecin bogat, și care nu luminează camera decât atât cât să le permită celor șapte locuitori ai ei să se recunoască unul pe celălalt. Camera nu are nici sobă, nici calorifer, ci doar câteva cărămizi într-un colț, pe care, dacă au norocul să obțină ceva alimente ca urmare a muncii lor grele, locuitorii acestei camere gătesc o masă frugală.

Nota bene: pentru această locuință "superbă", familia muncitorului trebuie să plătească proprietarului o chirie lunară de un florin și 30 de coroane, care li se pare suficient de mică pentru a se simți de-a dreptul fericiți. Cel puțin, proprietarul nu-i silește să plătească chiar în prima zi a lunii, ci le permite de multe ori o amânare de cel mult două săptămâni. Mai mult, proprietarul a fost "atât de bun" încât să le permită să ia câteva kilograme de paie pentru tatăl familiei, bolnav și în vârstă de 70 de ani, ba chiar îi așteaptă nu mai puțin de zece zile cu plata celor câțiva gologani! Cu siguranță, un proprietar atât de "bun" și de "răbdător" va avea tot dreptul să îmi ceară Mie, atunci când va veni timpul, grația și compasiunea!

Dar să revenim, în colțul cel mai întunecat al camerei, bietul nostru muncitor zace pe un strat nou de paie, pe care a dat 20 de gologani. Cu câțiva ani în urmă, în timp ce lucra în construcții, el a căzut de pe o schelă prost montată și și-a rupt două coaste și un braț. A fost dus la spitalul pentru săraci, unde medicii l-au terorizat timp de o jumătate de an, după care, deși nu era în întregime refăcut, i-au dat drumul cu un certificat de vindecare.

De atunci era din ce în ce mai bolnav și mai slăbit, așa că nu mai putea face munci grele. De aceea, trebuia să-si întrețină familia alcătuită din soția bolnăvicioasă și cele cinci fete, dintre care cea mai mare avea 14 ani, făcând tot felul de comisioane, sau din donațiile pe care le cerșeau câteodată soția sau fetele sale de la vreun suflet mai caritabil. Bătrânețea, slăbiciunea, frigul și alimentația proastă, la care s-a adăugat infectarea rănilor din jurul coastelor, l-au forțat să zacă pe acest mizerabil "pat" de boală, unde primește vizita noastră.

Mai slab decât o mumie egipteană din timpul faraonilor, plin de dureri la nivelul oaselor și de vânătăi lin cauza stratului prea subțire de paie pe care zace, la care se adaugă golul imens din stomac, el îi spune cu vocea frântă soției sale: "Nu ți-a mai rămas nimic? Nici un colț de pâine? Nici un pic de supă caldă? Nici un cartof copt? O, Doamne, Doamne! Sunt sfâșiat de foame! Nu mai pot face nici o mișcare din cauza durerilor și a foamei! O, Doamne, Doamne, eliberează-mă de această tortură!"

Soția, la fel de slăbită ca și el, îi răspunde: "O, bietul, dragul meu soț! Cele trei fete mai mari ale noastre au plecat la cerșit chiar de la 6.00 dimineața, în speranța că vor obține ceva de la oamenii buni, cu inima plină de compasiune; iată, s-a făcut ora 3.00 după-amiază și nici una dintre ele nu s-a întors încă! Mă gândesc cu groază la ce li s-ar fi putut întâmpla! O, Iisuse și Măria! Oare au alunecat în apa râului, sau au sfârșit în mâinile poliției? Tremur toată! Oricum, fie ca Iisus să te întărească. Cu ajutorul lui Dumnezeu, îmi voi aduna toate puterile și mă voi duce drept la poliție, ca să aflu dacă știu ceva de copiii mei!"

Bolnavul: "Da, da, mamă, du-te, du-te! Și eu sunt foarte îngrijorat! Dar ai grijă să nu stai prea mult și încearcă să aduci ceva de mâncare, căci altminteri voi muri de foame! Îți aduc aminte că sunt două zile încheiate de când nu am pus nimic în gură. Sper ca sărmanele noastre fete să nu fi leșinat de foame pe drum... O, Doamne, Doamne, toate nenorocirile cad numai asupra mea!"

Soția muncitorului pleacă, dar nu face decât câțiva pași și vede un polițist care le ține de ceafă pe cele trei fetițe ale sale. Cutremurată de groază, sărmana mamă își ridică mâinile către cer și strigă: "Doamne, Iisuse! Acestea sunt fetele mele!"

Văzând-o, fetele încep să plângă și îi spun: "Mamă, mamă! Acest om rău ne-a prins la marginea străzii, unde cerșeam câțiva bănuți pentru sărmanul nostru tată, care este atât de bolnav. Apoi ne-a închis într-o cameră întunecoasă, întrucât ne-a văzut cerșind de mai multe ori, ne-a adus un alt bărbat, încă și mai abominabil, deși părea un gentleman. L-am implorat în genunchi să ne lase în pace, dar el i-a pus pe polițiști să ne bată cu cureaua, până când am început să sângerăm. Apoi ne-a întrebat cu asprime care este adresa noastră. După ce ne-a smuls vorbele din gură, i-a poruncit polițistului (care a contribuit din plin la bătaia pe care am încasat-o) să ne ducă acasă. O, mamă, mamă, ce experiență groaznică!"

Incapabilă să mai scoată vreun cuvânt, sărmana mamă s-a limitat să ofteze și Mi s-a adresat: "O, Doamne, care ești însăși justiția divină! De vreme ce ești viu, cum poți privi la asemenea orori fără să lași pedeapsa Ta să-i strivească pe acești nemernici? O, Doamne, Dumnezeul meu, cum poți permite acestor nenorociri să ne copleșească?" După care înghite în sec. Polițistul îi interzice însă să se certe cu el în mijlocul străzii, ca să nu atragă atenția trecătorilor, și îi poruncește să intre în casă.

Mama își cere iertare pentru fetele sale, după care spune, cu noduri în gât: "O, Doamne, cum aș putea să nu plâng? Soțul meu în vârstă de 70 de ani zace bolnav pe câteva paie murdare, înfometat, căci nu a mâncat nimic de două zile. Această toamnă târzie este foarte ploioasă, este deja foarte frig, iar noi nu avem nici măcar un singur lemn de foc pentru a ne încălzi locuința umedă și friguroasă. Eu însămi sunt slăbită și bolnavă. Aceste trei fete erau singura noastră speranță, iar dumneavoastră le-ați bătut până la sânge! O, Doamne! Cum aș putea privi în tăcere? Cum mi-ați putea interzice să plâng? Oare nu sunteți o ființă umană, un creștin?"

Polițistul încearcă să o împingă în spate, dar un om curajos apare de după un colț și strigă la polițist: "Oprește-te prietene! Nici un pas mai departe! Iată 30 de florini pentru tine, sărmană mamă, folosește-i ca să te îngrijești cât poți mai bine. Cât despre tine, ticălosule, dispari chiar acum, dacă nu dorești să trag câteva gloanțe în tigva ta de tigru însetat de sânge!"

Auzind amenințarea, polițistul încearcă să-i aresteze pe străin, dar acesta scoate pe loc un pistol încărcat din buzunar și îl ațintește asupra sa. Văzând că omul nu glumește, torționarul nu mai are altceva de făcut decât să dispară în cel mai scurt timp, ca să nu fie împușcat.

După plecarea polițistului, omul își vede la rândul lui de drum, fără să-și piardă cu nimic calmul. Mama și cele trei fete îi trimit sărutări de recunoștință. Apoi, sprijinită de cele trei fete rănite, dar care și-au uitat durerea de fericire că au cunoscut un om atât de bun și de curajos, femeia se repede la cel mai apropiat han, de unde cumpără pâine, vin și carne. Chelnerului nu-i vine să-și creadă ochilor atunci când primește o bancnotă de 10 florini de la acești sărăntoci, dar își spune că banii sunt bani, indiferent dacă au fost furați sau munciți cinstit, așa că îi schimbă și le aduce produsele cerute.

Grăbindu-se apoi acasă, femeia își găsește soțul plângând de durere și de foame. Ea îi dă imediat niște pâine și niște vin, iar fata mai mare dă imediat fuga la cel mai apropiat depozit pentru a cumpăra câteva lemne de foc, niște chibrituri și câteva lumânări.

Spre oroarea ei, la întoarcere ea găsește doi polițiști la ușa casei sale. Cei doi s-au grăbit să-l prindă pe omul caritabil, și cum nu l-au mai găsit, și-au propus să intre peste femeie pentru a afla informații despre el. Dacă nu era dispusă să vorbească, femeia urma să fie arestată.

Cu această intenție lăudabilă, ordonată chiar de șeful poliției, cei doi au intrat în camera întunecoasă, însoțiți de sărmana fată. Cerând să se facă lumină, ei au amenințat-o pe biata femeie să le spună tot ce știe despre acel bărbat, dacă nu dorește să îi însoțească la secția de poliție. Auzind așa ceva, femeia a leșinat de frică. Îngrozită, fata cea mare face lumină, așa cum i s-a poruncit. Văzându-l pe podea pe bărbatul bolnav, aproape gol, acoperit doar cu câteva zdrențe, cei doi polițiști se sperie inițial, dar apoi își fac curaj și încep să-i pună întrebări femeii îngrozite despre persoana care a ajutat-o. Femeia tremură din toate încheieturile și este incapabilă să scoată vreun cuvânt. Convinși că se preface, cei doi polițiști o trag cu asprime de jos, încercând să o ia cu ei la poliție. Omul bolnav și cele cinci fete le imploră grația și compasiunea, dar cei doi își fac - cu plăcere, am spune - îngrozitoarea datorie.

Chiar în clipa când încearcă să o scoată pe ușă, în fața lor apare din nou omul curajos, de data aceasta însoțit însă de trei asistenți vânjoși. După ce o eliberează pe femeie, care este aproape moartă de frică, cei patru îi iau la bătaie pe polițiști, până când aceștia o iau la fugă, împleticindu-se. Amenințându-i pe ei și secția lor de poliție, cei patru strigă în urma lor: "În numele lui Dumnezeu! Fiare sălbatice! Dacă veți mai îndrăzni vreodată să intrați în acest loc sacru, în care locuiesc îngerii lui Dumnezeu, vă puteți aștepta la o răzbunare cumplită din partea noastră! Noi nu suntem oameni și ființe din această lume, ci ghizii spirituali ai acestor îngeri, aflați aici numai pentru a fi încercați trupește!"

Apoi, cele patru ajutoare dispar. Cuprinși de spaimă, polițiștii pleacă și ei, hotărâți să nu se mai întoarcă vreodată.

Femeia își revine în simțiri, și mulțumindu-Mi pentru ajutorul acordat, începe să se ocupe de bărbatul ei. Îi încălzește supa, pe care acesta o soarbe cu mare poftă, plin de recunoștință față de Mine și față de cei dragi.

Ceva mai întărit, el se adresează soției și copiilor săi: "Draga mea soție și voi, dragele mele fiice, ați suferit foarte mult din cauza mea. Dar ați putut vedea cu ochii voștri că mâna Celui Atotputernic veghează asupra noastră și i-a alungat pe dușmanii noștri ca pe niște spirite rele. De aceea, de acum înainte aveți încredere în Domnul, căci El vă va fi aproape ori de câte ori vă veți afla în nevoie! Iertați-i pe cei care au greșit față de noi toți, și mai ales față de voi. Ei nu reprezintă decât uneltele mecanice ale unui sistem polițienesc tiranic și orb, și acționează fără să investigheze și să știe ce fac. Lăsați-L pe Domnul să-i judece!

Purtați-vă crucea cu răbdare și nu căutați să obțineți fericirea pe care o oferă această lume. Tot ceea ce este măreț în această lume apare ca o oroare în fața lui Dumnezeu! Mai presus de orice, temeți-vă de succesul lumesc, căci el înseamnă o mare capcană pentru spirit.

Vedeți voi, la ce mi-ar fi folosit mie dacă aș fi fost unul dintre cei mai bogați oameni de pe acest pământ? Acum, la sfârșitul carierei mele pământești, nu m-ar aștepta nimic altceva decât moartea eternă. Din fericire, situația mea este alta: moartea nu mai are putere asupra mea, căci eu am fost deja eliberat prin suferințele mele fizice, iar poarta împărăției lui Dumnezeu este larg deschisă în fața mea.

Corpul meu, acest instrument uzat de care sufletul are nevoie pentru a-și purta crucea divină, zace acum rece și aproape mort pe patul cel tare din paie. Dar sufletul și spiritul meu, eul care a locuit în acest corp mort timp de 70 de ani, este acum liber, trăiește viața eternă și nu a cunoscut moartea fizică. Căci într-un moment minunat, de care abia dacă am fost conștient, am fost eliberat de greaua mea povară. Puneți mâna pe trupul meu și convingeți-vă că el este deja mort".

Soția și fetele pun mâna pe corpul bărbatului și descoperă că într-adevăr, acesta este deja rigid și rece.

"Și totuși, după cum vedeți, eu sunt încă viu, și vă vorbesc cu toată luciditatea! Explicația este una singură: eu am crezut întotdeauna în Domnul nostru, Iisus Hristos, cel care a fost crucificat, și am acționat de când mă știu în acord cu învățăturile Sale. El a susținut în Templu că cei care îi vor accepta Cuvântul și vor acționa în conformitate cu el nu vor cunoaște și nu vor simți moartea, iar eu sunt dovada vie a acestui adevăr etern, căci eu mi-am părăsit corpul fără să fi simțit când și cum s-a produs acest lucru.

Nu v-am lăsat nici un fel de avere. Singura voastră moștenire de la mine este sărăcia mea pământească! Nu fiți însă supărate, ci bucurați-vă, căci dacă bogații acestui pământ ar ști ce imensă sărăcie înseamnă pentru spirit bogăția terestră, ei s-ar feri de ea ca de ciumă! În marea lor orbire, ei o consideră însă un mare câștig, care nu le aduce altceva decât moartea eternă. De aceea, lăsați-i să meargă pe calea pierzaniei, iar dacă doriți să fiți la fel de fericite la sfârșitul călătoriei terestre cum sunt eu acum, feriți-vă de fericirea lumească și nu o urmăriți niciodată.

Credeți-mă, căci vă vorbesc acum din lumea de dincolo: cu cât crucea pe care o duce omul este mai mare și mai grea, cu atât mai rapidă și mai ușoară este tranziția lui din această lume către cea a spiritului. Toți cei care îl urmează pe Hristos trebuie să meargă pe calea trupului. Ei trebuie să fie crucificați întru Hristos și trebuie să moară întru El, căci numai așa pot cunoaște trezirea și învierea întru eternitate! Prin sărăcie și prin celelalte încercări ale vieții, trupul este crucificat și moare întru Hristos. De aceea, toți cei care trăiesc așa cum am trăit noi vor fi treziți la sfârșitul vieții, bucurându-se de învierea la viața eternă încă de pe patul de moarte, în timp ce bogații vor muri, iar bogăția lor terestră le va fi luată pentru totdeauna! Căci numai cei săraci, care respectă voința Domnului, mor de sute de ori în timpul vieții, cucerind în cele din urmă moartea însăși, astfel încât nu mai pot muri, ci doar învia întru Hristos. Nu la fel stau însă lucrurile cu cei care au trăit numai pentru satisfacerea poftelor lor. Aceștia mor odată cu trupul lor, și uneori este imposibil chiar și în lumea de dincolo să mai fie treziți.

Păstrați această cunoaștere în inima voastră și bucurați-vă, chiar dacă lumea vă va disprețui, vă va batjocori și vă va persecuta din cauza răutății inimii sale. Căci Domnul veghează asupra celui rău și îi cunoaște toate planurile! Adevăr vă spun: atunci când voi veți învia, el va pieri. De aceea, căutați mai presus de orice împărăția lui Dumnezeu, și tot restul vi se va da cu surplus.

De aceea, nu-i invidiați niciodată pe bogații acestei lumi, ci mai degrabă întristați-vă pentru ei, căci sărăcia lor spirituală este mare. Fiți însă cu atât mai fericite pentru cei care, la fel ca voi, sunt supuși marilor încercări și trebuie să-și ducă crucea. Căci ei mor zilnic întru Hristos, până când cuceresc moartea și câștigă învierea la viața eternă, întru Hristos.

Fie ca aceste ultime cuvinte ale mele să fie moștenirea voastră în această lume. Deși atât de prețioasă, nu vi se vor cere taxe pentru ea! Cât despre corpul meu, scoateți-l cât mai repede afară din cameră, căci este complet mort. Nu acceptați nici un fel de ceremonie funerară, căci toate ceremoniile de acest fel sunt o oroare în fața lui Dumnezeu. Nu plătiți nici o slujbă de înmormântare, căci Dumnezeu respinge rugăciunile plătite, în schimb, fie ca tot ce faceți voi să fie o rugăciune vie în fata Domnului, Cel care mi-a arătat o grație atât de mare. Iubiți-L, cinstiți-L și lăudați-L pe El, acum și de-a pururi. Amin!"

După aceste cuvinte, el a devenit tăcut (în lumea fizică), fiind complet mort din punct de vedere fizic.

Aflat deja în cealaltă lume, el vede trei spirite cu o înfățișare foarte prietenoasă, îmbrăcate în vesminte lungi, de culoare albă, care îl întâmpină cu căldură și îi strâng mâna, la fel ca unui frate întru eternitate. Fericit la culme, uitând cu desăvârșire de suferințele sale pământești, el le întinde brațele încă pe când plutea deasupra corpului fizic, în poziție culcat, și le spune: "O, dragi prieteni ai Domnului Iisus Hristos, deși încă necunoscuți pentru mine, timp de șapte decenii, cât am trăit pe pământ, nu am cunoscut prea multe bucurii; am cunoscut însă foarte multe zile triste, iar ultima dintre ele a fost cu siguranță cea mai rea între toate, căci bietul meu corp păcătos era literalmente sfâșiat de durere. Fie însă ca toate acestea să fie doar un sacrificiu adus la picioarele Domnului, și fie ca iubirea mea pentru El să nu secătuiască niciodată! Deși am suferit mult, nu mi-au lipsit consolările, care mi-au întărit inima și m-au învățat să trec peste cumplitele dureri fizice, în numele Domnului. Și iată, acum am trecut peste toate acestea, prin marea grație a Domnului nostru Iisus Hristos, așa că aștept acum, cu răbdarea care m-a ajutat de atâtea ori să trec peste suferințele mele pământești, să aflu care este voința preasfântă a Domnului în ceea ce mă privește. Fie ca întreaga mea iubire, slăvire și adorație să se îndrepte numai către El, și fie ca voința Lui preasfântă să se împlinească, acum și de-a pururi!"

Unul din cei trei oameni în alb îi răspunde: "Dragă prietene, ce ai zice dacă Domnul - din cauza marii Lui sfințenii și a păcatelor tale - te-ar trimite direct în purgatoriu, conform credinței tale, ca să te purifici acolo printr-o mare suferință? Ai mai lăuda oare și acolo numele Domnului, cu toate marile dureri la care te-ar supune focul? L-ai mai putea oare iubi pe El?"

Sărmanul: "O, dragul meu prieten! Sfințenia perfectă a Domnului impune cu siguranță o purificare la fel de perfectă a sufletului care aspiră să-L cunoască și să-L zărească pe El! Dar marea Lui înțelepciune și bunătate știe la fel de bine câtă durere poate suporta un suflet sărman, și nu cred că va aștepta prea mult de la el! Totuși, dacă justiția Lui solicită acest lucru de la mine, ca urmare a marii Lui sfințenii, facă-se voia Lui preasfântă! Eu văd chiar și în această acțiune iubirea Lui, care solicită această purificare a sufletului numai pentru ca acesta să devină demn să-l vadă pe Dumnezeu.

Domnul a fost dintotdeauna iubirea cea mai pură, și deci bunătatea perfectă, și tot ce face El este bine. De aceea, facă-se voia lui preasfântă, căci dacă eu m-aș ruga Lui pentru iertare și compasiune, cu siguranță acestea nu vor fi la fel de bune pentru mine cât ar fi decizia Lui inițială, luată din marea Lui înțelepciune și iubire. De aceea, spun acum, pentru totdeauna, în întreaga eternitate: Lăudat fie Domnul nostru Iisus Hristos, singurul Domn și Dumnezeu care guvernează alături de Tatăl și de Sfântul Duh, din eternitate în eternitate! Lăudat fie numele Lui preasfânt! Facă-se voia Lui, acum și de-a pururi!"

Omul în alb: "Ceea ce ai spus este adevărat. Dar aduți aminte că ai murit fără să te fi confesat și fără să fi primit împărtășania. Nu crezi că în fața tribunalului lui Hristos vei fi acuzat de un păcat mortal și vei fi condamnat la dizgrație, conform doctrinei bisericii tale, astfel încât vei fi nevoit să ajungi în iad, pentru totdeauna? Oare l-ai mai lăuda și atunci pe Domnul?"

Sărmanul: "Prieteni, ceea ce mi-a stat în puteri am făcut. Nu este vina mea că nu m-am putut confesa la sfârșit. De altfel, acum trei săptămâni m-am confesat oricum, iar părintele confesor m-a asigurat că nu va mai fi nevoie de o confesiune multă vreme de acum înainte. O, prieteni, dacă mai există vreun păcat mortal care apasă asupra mea, dar pe care eu nu-l cunosc, atunci mă rog Domnului să privească cu compasiune către mine, sărmanul păcătos! Cu siguranță, ar fi un lucru oribil să ajung în iad după ce am dus o viață terestră atât de plină de suferințe! O, Doamne, facă-se voia Ta, dar ai milă de bietul meu suflet plin de păcate!"

Omul în alb vorbește din nou: "Dar, dragă prietene, dacă ai comis vreun păcat mortal, este posibil ca această rugăciune să nu mai fie valabilă. Știi foarte bine că, potrivit doctrinei bisericii tale, după moarte Dumnezeu nu își mai arată mila și compasiunea, din cauza justiției Sale perfecte, severe și imuabile. De altfel, atunci când te aflai în lumea fizică nu ai crezut în intervenția sfinților, nu prea te-ai împărtășit, ba chiar erai convins că azima nu contează deloc în fața lui Dumnezeu, făcându-te astfel vinovat în fața bisericii de erezie și de un mare păcat. Noi ne rugăm lui Dumnezeu pentru tine, dar crezi tu că intervenția noastră va avea vreun rost? De ce nu ai cinstit litaniile si recviemurile bisericii - așa cum ai mărturisit chiar tu în ultima ta confesiune - când le-ai spus rudelor tale că rugăciunile plătite sunt o oroare în fața lui Dumnezeu și că nu ar trebui să-ți plătească nici o slujbă de înmormântare? Dacă așa stau lucrurile, cum crezi că am putea interveni noi pentru tine în fața lui Dumnezeu? Ce crezi despre toate acestea? Crezi că te vor ajuta sau nu în fața lui Dumnezeu?"

Fără nici un fel de emoție, cel sărman răspunde: "Prietene, oricine ai fi, nu-mi pasă, căci nu poți fi decât una din ființele create de Dumnezeu. Același lucru sunt și eu - slăvit fie numele Domnului! - așa că pot vorbi cu tine la fel de liber cum vorbești tu cu mine.

În lumea fizică am fost foarte sărac, dar știam să citesc, să scriu și eram destul de bun la aritmetică. Mi-am petrecut multe duminici citind Sfânta Scriptură, și cu cât citeam mai mult, cu atât mai clar îmi devenea faptul că Biserica Romano-Catolică acționează exact invers față de învățăturile lui Hristos și ale apostolilor Săi, redate clar în cele patru Evanghelii și în scrisorile apostolilor. Am găsit chiar în prima scrisoare a apostolului Pavel următoarea frază: "Dar dacă cineva, dacă noi înșine sau un înger din cer, va propovădui o evanghelie diferită de cea pe care v-am predicat-o noi, el va fi alungat și va purta anatema".

Această frază mi-a zdruncinat întregul suflet, ca și cum o mie de trăsnete ar fi trecut prin el, așa că m-am întrebat: ,Dacă aceste cuvinte ale apostolului sunt adevărate, cum rămâne cu doctrina romano-catolică, care nu numai că nu predică Cuvântul lui Dumnezeu, ba chiar le interzice oamenilor să-l citească, predicându-le în schimb o altă doctrină, care seamănă cu păgânismul cel mai întunecat? Pe cine să mai cred?'

Atunci, o voce interioară mi-a vorbit cu claritate: ,Crede numai în Cuvântul lui Dumnezeu!' Și asta este ceea ce am făcut.

Pe zi ce trecea îmi devenea din ce în ce mai clar că am avut dreptate. Căci am înțeles în inima mea și m-am convins în spiritul meu că ceea ce credeam era adevărat, și anume că învățătura lui Hristos este unicul Cuvânt al lui Dumnezeu, singurul în care poate fi găsită mântuirea și viața eternă.

Dumnezeu este imuabil. El a fost și va rămâne întotdeauna Spiritul etern, pur și perfect, al iubirii desăvârșite. Cum ar fi putut fonda El biserica romano-catolică, ce nu predică altceva decât ura și persecuția, pierzania, moartea și iadul? ,Nu, niciodată! a spus o voce din interiorul meu, cel care își judecă și își condamnă frații va fi el însuși judecat și condamnat! De aceea, nu judeca și nu condamna pe nimeni, și nu vei fi judecat la rândul tău!' Acestea sunt cuvintele pe care le-am auzit, și am acționat în consecință. Evident, mi-am dat seama că preoții romano-catolici L-au tratat întru spirit pe Domnul de o mie de ori mai rău decât au făcut-o cei care L-au crucificat fizic. Totuși, nu i-am judecat, ci mi-am repetat de mii de ori în inima mea: ,Doamne, iartă-i, căci sunt orbi și nu știu ce fac!'

Am văzut și am înțeles astfel din ce în ce mai mult iubirea Domnului. Simultan, iubirea mea pentru El a crescut de mii de ori, astfel încât toate suferințele mele fizice nu au putut-o diminua cu nimic, ci dimpotrivă, au amplificat-o din ce în ce mai mult! De aceea, îți pot spune în toată libertatea și cu toată fermitatea: Hristos este iubirea și viața mea, și chiar dacă judecata voastră mă va arunca în iad, nici acolo nu voi pierde această iubire pentru El!

Știu că în fața lui Dumnezeu nu sunt decât un păcătos nevrednic, care nu merită să-și ridice ochii către sălașul Lui, al Celui preasfânt! Dar spuneți-mi, ce ființă umană sau ce înger din creația Lui infinită ar putea spune vreodată, așa cum a făcut-o Domnul: ,Care dintre voi Mă poate acuza pe Mine de vreun păcat?' Adevăr vă spun: sunt mult mai fericit să pot spune: ,Doamne, eu sunt cel mai nevrednic dintre copiii Tăi!', decât: ,Doamne, eu sunt cel mai vrednic de grația Ta!' Tot ce putem spune noi, chiar dacă am îndeplinit toate poruncile Sale, este: ,Doamne, noi suntem slujitorii Tăi cei mai nevrednici și nu merităm deloc grația Ta. O, Doamne, o, Tată, tocmai de aceea, prin bunătatea Ta infinită față de noi, cei nevrednici, ai milă de noi!'

Acesta este singurul nostru drept. Orice altă afirmație din partea noastră, a tuturor, ar fi după părerea mea un păcat mortal, deopotrivă temporal și în eternitate! Sper că ați înțeles acum de ce am avut atât de puțină considerație față de litaniile și de rugăciunile plătite, în schimb, am crezut întotdeauna în intervenția făcută întru adevăr și iubirea inimii pentru un frate, și de aceea v-am rugat să interveniți pentru mine. Pe de altă parte, puteți face așa cum doriți. Dar mai presus de toate, facă-se voia preasfântă a Domnului!"

Omul în alb vorbește din nou, bucurându-se în sinea sa de acest nou frate al său, atât de glorios: "Dragă frate, vedem cu toții curajul, sinceritatea și aspirația ta către Domnul, care sunt într-adevăr precum o stâncă. Dar întreabă-ți inima dacă ai îndrăzni să vorbești la fel și în fața Domnului".

Sărmanul: "Numai imensa mea iubire pentru El mi-a dezlegat limba, așa că nu are nimic de-a face cu curajul. De altfel, nu îți trebuie prea mult curaj să îi mărturisești lui Dumnezeu că nu te consideri un slujitor vrednic, fiind întru totul dependent de grația și de compasiunea Lui. Nu mi-a fost niciodată cu adevărat frică de Hristos, căci L-am iubit prea mult ca să mă tem de El. Mai bine spuneți-mi dacă voi mai rămâne mult timp aici. Doresc să știu sigur încotro voi fi dus!"

Omul în alb: "Ai puțină răbdare, căci mai trebuie să așteptăm pe cineva. Atunci când va sosi el, cu sentința Domnului, ți se va da drumul și vei fi nevoit să faci ceea ce îți poruncește voința lui Dumnezeu. Iată-l, se apropie deja de noi din direcția dimineții; în curând va fi aici. Nu ți-e teamă de el, știind că vine în numele Domnului?"

Sărmanul: "O, nu! De vreme ce îl iubesc pe Domnul mai presus de orice, cum m-aș putea teme de acela pe care mi-l trimite El?"

Omul în alb: "Știi, dragă frate, că până și cel mai virtuos dintre drepți păcătuiește de șapte ori pe zi, fără să știe că păcătuiește? Dacă ar fi să numărăm toate zilele pe care le-ai trăit, începând cu anii în care ai devenit responsabil, și dacă le vom înmulți cu șapte, va rezulta un număr considerabil de păcate, mai ales dacă ținem seama de faptul că - așa cum spunea Ignațiu de Loyola (1*) - patru păcate mici echivalează cu unul mare! Ce te faci dacă mesagerul va veni cu un asemenea rezultat?"

Sărmanul: "Vă repet, dragii mei prieteni: aș fi cel mai fericit dacă voi fi considerat un mare păcătos! Căci păcatul nu mă înalță, ci mă smerește, așa cum este corect să fie. Pe pământ am simțit de multe ori acest lucru, atunci când, pentru o scurtă perioadă de timp, nu eram conștient de păcatele mele, în special după confesiune. Când mă aflam într-o asemenea stare mă simțeam mândru de așa-zisa mea integritate morală, iar dacă mă întâlneam cu vreun om rău, mă grăbeam să îmi spun în sinea mea:

,Slavă cerului că nu sunt la fel ca acest om, care nu îl respectă pe Dumnezeu, și nici pe semenii săi!'

În schimb, atunci când cădeam din nou în păcat, gândeam cu totul altfel văzând un alt păcătos: ,Iată, omul acesta, pe care îl considerai a fi rău, este poate cu mult mai pur decât tine în fața lui Dumnezeu. De aceea, Doamne, ai milă de mine, biet păcătos, căci acum nu mă mai simt demn nici măcar să îmi ridic ochii către cer!' Cu siguranță, dragii mei prieteni, acest fel de a gândi este mult mai sănătos decât atunci când gândești: ,Doamne, eu sunt pur, căci am respectat toate poruncile Tale încă din copilărie, așa că aștept acum răsplata promisă de Tine!'

Prieteni, eu știu foarte bine că sunt un păcătos în fața lui Dumnezeu. De aceea, prefer să mă smeresc și nu aștept nici un fel de răsplată pentru meritele mele, ci numai prin grația și compasiunea Celui Preaînalt.

Sincer, eu nu îmi dau seama ce fel de merite ar putea avea în fața lui Dumnezeu cel Atotputernic ființele create de El, Cel care a creat totul, fără a avea nevoie de ajutorul nostru. Cine L-a ajutat pe Dumnezeu în crearea cerului și a pământului, cine altcineva decât El poate acorda mântuirea? Ce ființă creată îi face un serviciu lui Dumnezeu, unica Ființă Preasfântă, prin simplul fapt că îi respectă poruncile, date de altfel numai în beneficiul său? Chiar și fără noi, Dumnezeu ar fi la fel de perfect cum este acum, căci noi am fost creați numai pentru a primi grația, iubirea și compasiunea Lui, și nu pentru a-i face servicii de care nu are nevoie.

Așa am gândit până acum și la fel voi gândi întotdeauna, în măsura în care voi fi binecuvântat cu existența eternă! De aceea, nu văd nici un motiv să mă tem de mesagerul lui Dumnezeu, căci nu am nici un motiv să mă tem de Domnul Însuși. Evident, cunosc și eu frica de Dumnezeu, dar nu la fel ca un criminal, ci mai degrabă ca un îndrăgostit care se consideră prea păcătos și prea nevrednic de a-L iubi pe Domnul cu inima sa impură și cu puterea sa vitală. Ce spuneți, prieteni, am dreptate sau nu?"

Omul în alb îi răspunde: "Ne este cât se poate de limpede că nu ne vei lăsa niciodată să te convertim. De aceea, nu te vom mai tulbura cu întrebările noastre și vom lăsa totul pe seama noului venit. Iată, a și ajuns!"

Noul mesager se îndreaptă către omul sărman cu o atitudine cât se poate de prietenoasă, îi ia cu blândețe mâna și îi spune: "Dragă frate, ridică-te deasupra rămășițelor tale pământești și învie la viața eternă, în numele Domnului și Dumnezeului tău, pe care L-ai iubit întotdeauna în inima ta sub forma lui Iisus Hristos!"

Omul sărman se ridică pe loc, într-o stare de libertate desăvârșită, și plin de putere și de forță, se adresează mesagerului, a cărui înfățișare este cât se poate de simplă și de nepretențioasă: "Trimis slăvit al lui Dumnezeu cel Atotputernic! Atunci când m-ai prins de mână, întreaga mea ființă a fost străbătută de un sentiment indescriptibil de preafericire. Consider acest lucru cel mai sigur semn că ai fost trimis într-adevăr la mine de către Cel Preaînalt. De aceea, doresc să te întreb, nu din cauza acestor trei frați ai mei, care au încercat să-mi insufle un sentiment de teamă față de tine, ci dintr-o pornire intimă, doresc să te întreb cu smerenie ce a hotărât pentru mine tribunalul atât de sever al lui Dumnezeu. Sunt perfect conștient de faptul că nu am nici un merit, și că nu voi avea vreodată. Știind însă că sunt un mare păcătos în ochii lui Dumnezeu, aș dori să știu dacă pot aspira către grația și compasiunea Lui."

Mesagerul: "Dragă frate, cum poți să-mi pui o asemenea întrebare? Inima ta este plină de iubire pentru Domnul, ceea ce înseamnă că Domnul Iisus Hristos, singurul Dumnezeu al tuturor eternităților, trăiește deja în tine! Cum ar mai putea solicita acela care îl găzduiește pe Dumnezeu în inima sa, grația și compasiunea Acestuia? Adevăr îți spun: tu ai atins deja starea de preafericire și nu vei cunoaște judecata! Haide, vino cu mine în fața lui Dumnezeu, în fața Tatălui tău preaiubitor, ca să primești de la El ceea ce li s-a pregătit de mult timp celor care, la fel ca tine, îl iubesc pe El cu adevărat și mai presus de orice!"

Sărmanul: "O, mesager slăvit al lui Dumnezeu! Iartă-mă, dar nu te pot urma acolo, căci voi fi de-a pururi nedemn de o asemenea grație! Mai bine du-mă undeva unde locuiesc cei lipsiți de merite, ființe inferioare cărora li s-a acordat marea grație a preafericirii, care nu pot spera decât să surprindă de departe o privire a Domnului Iisus, o dată la o sută de ani, și te asigur că voi fi la fel de fericit ca și cel mai pur și mai perfect dintre îngeri! De altfel, nu cred că aș putea suporta dacă Domnul Iisus s-ar apropia prea tare de mine, căci iubirea mea pentru el ar deveni atât de puternică încât m-ar spulbera în mii de fărâme! De aceea, fă ceea ce te-am rugat, cu toată smerenia inimii mele".

Mesagerul: "Dragul meu frate, îmi este imposibil să îți satisfac dorința. Vezi tu, Domnul însuși dorește să vii la El! Dacă eu pot suporta apropierea de El, la fel vei putea și tu. Așadar, vino cu mine și nu mai fi atât de sfios! Te asigur că ne vom simți amândoi foarte bine în prezența Domnului!"

Sărmanul: "Ei bine, fie, în numele lui Dumnezeu, dacă așa stau lucrurile, atunci îmi voi lua inima în dinți! Dar spune-mi, de ce ne privesc acești trei frați ai noștri cu atâta cutremurare, pătrunși parcă de o fericire fără egal? Oare L-au văzut ei deja pe Domnul, pe undeva?"

Mesagerul: "Este posibil. Dar mai presus de toate, ei se bucură în sinea lor pentru tine, la fel cum se bucură pentru toți cei care ajung aici la fel ca tine, adică cu inimile pline de iubire. Privește într-acolo, către dimineață, unde se înalță un munte nu prea înalt, dar iluminat de un soare splendid. Acolo duce cărarea noastră, pe care o vom parcurge cât se poate de repede. Odată aflat pe vârful acelui munte, vei putea percepe noul și sfântul oraș Ierusalim, orașul etern al lui Dumnezeu, al cărui locuitor în eternitate vei fi și tu!"

Sărmanul: "O, frate, cât de infinit de glorioasă, de pură și de divină este lumina acelei dimineți, câtă splendoare există în forma norilor! Ce superbe sunt pajiștile și copăceii pe lângă care trecem! O, lume celestă, cât de mare este frumusețea ta! Pe lângă ea, frumusețea pământului pălește. Dar văd adevărate mulțimi de suflete care se îndreaptă către noi și aud imnuri celeste de o mare frumusețe! O, câtă armonie! Cine ar putea descrie armonia acestor sunete? Și cât de puternic strălucesc cei care ne ies în întâmpinare. Oare cum voi arăta eu printre ei în aceste veșminte, care par încă foarte pământești? O, Doamne, Doamne, abia dacă mai pot suporta! Iată-i, s-au apropiat foarte tare, iar acum... Dar ce fac? Văd că au căzut în genunchi, cu fețele la pământ și cu inimile pline de smerenie! Oare se apropie Domnul însuși de această mulțime, dintr-o altă direcție? O, spune-mi ce înseamnă toate acestea?"

Mesagerul: "Este posibil. Vom vedea imediat despre ce este vorba. Ai puțină răbdare. Mai avem doar câțiva pași de făcut și vom ajunge în vârful colinei, unde vom vedea ce se întâmplă". Sărmanul: "O, slăvite prieten, încep să am un sentiment ciudat! Imaginează-ți ce trebuie să simtă cineva ca mine, care îl vede pentru prima oară pe Domnul cerului și al pământului, pe Domnul vieții și al morții! O, prietene, tremur tot, deopotrivă de teamă și de aspirație, și mă cutremur la gândul lucrurilor care vor urma. Într-adevăr, mai avem câțiva pași și vom ajunge în vârf. O, oare ce voi vedea acolo?

O, prietene, oare tu nu te temi de Dumnezeu, de vreme ce L-ai mai întâlnit? Oare te-ai obișnuit atât de mult cu El încât nu mai acorzi importanța cuvenită acestui eveniment? Și totuși, constat că toate aceste mulțimi, la fel ca și cei trei frați care ne-au urmat, sunt mișcați până la lacrimi. Doar tu pari indiferent și ai pe chip o expresie ca și cum toate acestea nu ar fi foarte relevante. O, spune-mi cum trebuie să înțeleg această atitudine? Trebuie oare să mă comport la fel ca tine, lucru care de altfel mi-ar fi absolut imposibil?"

Mesagerul: "Dragul meu frate, vei înțelege imediat de ce nu mi-e teamă deloc de Dumnezeu, și de ce nu mă comport la fel ca cei trei tovarăși de drum ai noștri. Cel mai bine ar fi să te comporți exact la fel ca mine, și îți vei da seama în curând că teama ta este complet nelalocul ei. Căci eu îți spun: Domnul nu cere o asemenea atitudine din partea nimănui. Pe de altă parte, atunci când copiii Săi se comportă cu iubire și smerenie, nu se poate spune că acționează greșit.

Am înțeles însă că mai devreme nu arătai nici un fel de teamă în fața celor trei care te-au întâmpinat, lucru care mi-a plăcut foarte mult - deși ei au făcut tot ce le-a stat în puteri ca să-ți inoculeze un sentiment de frică. Cum se face că ai devenit acum atât de temător?"

Sărmanul: "Ei bine, pe atunci nu cunoșteam toată această măreție fără seamăn și toată această glorie a lui Dumnezeu și a cerului Său, în timp ce acum am înaintea ochilor ceea ce mai devreme nici nu aș fi îndrăznit să visez. Lucrurile mi se par complet diferite acum. Oare cum trebuie să arate Dumnezeu, dacă toate aceste mulțimi de oameni îi arată un respect atât de mare, cunoscând sfințenia infinită a Celui Unic, a lui Dumnezeu Atotputernicul? Oare vor putea suporta ochii mei, încă atât de orbi și de rigizi, măreția feței lui Dumnezeu?"

Mesagerul: "Bine, bine, dragul meu frate, lucrurile se vor lămuri imediat. Dacă nu ai orbit până acum, nu cred că vei păți așa ceva nici în continuare. Calmează-te. Uite, aproape că am ajuns în vârf, și deja se vede la orizont orașul sfânt în care vei locui de-a pururi de acum înainte, împreună cu Mine, sub soarele lui Dumnezeu, a cărui lumină iluminează toate cerurile și inimile tuturor ființelor umane și ale îngerilor. Haide să ne grăbim, și vom ajunge imediat!"

Omul cel sărman face ochii mari și rămâne practic mut de uimire. Nu înțelege însă de ce mulțimile se ridică cu o emoție atât de mare, unindu-se cu cei trei și cântând împreună cel mai glorios Psalm întru slava lui Dumnezeu.

După ce privește o vreme sublima regiune celestă, în tăcere și cuprins de o fericire fără seamăn, el întreabă: "O, dragul meu prieten și frate! Spune-mi, unde îl văd pe Dumnezeu toți cei care ne urmează, căci văd că își cântă imnul ca și cum El ar fi în mijlocul nostru. M-am uitat în stânga și în dreapta, înainte și înapoi, dar nu am reușit să văd pe nimeni care să semene cu Dumnezeu. Oare sunt ochii mei incapabili să perceapă imensa splendoare a feței lui Dumnezeu? Dacă așa stau lucrurile, probabil că nu îl voi vedea niciodată. De fapt, chiar aș prefera acest lucru, căci sunt convins că nu voi putea suporta atâta sfințenie. Sunt deja suficient de fericit să văd toate aceste splendori, împreună cu tine, și să știu că Dumnezeu mă privește. Evident, aș dori să-L văd măcar o singură dată pe El, pe care îl iubesc atât de mult, mai ales în persoana Domnului Iisus Hristos.

O, dacă L-aș putea vedea măcar o singură dată pe mult iubitul meu Domn Iisus, aș fi cu siguranță cel mai fericit om din ceruri!"

Mesagerul: "Liniștește-ți mintea și îl vei vedea pe Domnul Iisus mai curând decât îți imaginezi. De fapt, îl vezi chiar acum, dar nu îl recunoști! De aceea, îți spun: liniștește-ți mintea!"

Omul sărman privește din nou în toate direcțiile, sperând să îl vadă pe Iisus, dar tot nu vede pe nimeni, întorcându-se din nou către mesager, el îi spune: "Ce ciudat! Spuneai că îl văd deja, dar nu îl recunosc. M-am uitat cu atenție la toți cei care ne urmează, dar nu am recunoscut pe nimeni care ar putea fi El, căci toată lumea este plină de smerenie și de respect, și toți îl laudă la unison pe Iisus, Domnul eternității. Cei trei oameni în alb fac același lucru, astfel încât mi-e greu să cred că Domnul Iisus Iehova se află printre ei într-o formă vizibilă. Și totuși, spuneai că îl văd deja! O, te implor, spune-mi, unde anume trebuie să mă uit ca să-L văd?"

Mesagerul: "Privește orașul lui Dumnezeu, căci ne apropiem de el, și acolo toate lucrurile îți vor deveni clare. Ne apropiem deja de zidurile exterioare, și în curând vom intra chiar în orașul cel sfânt. Abia acolo se vor deschide complet ochii tăi, la fel ca în cazul celor doi discipoli care se îndreptau către Emaus. De aceea, îți repet, liniștește-ți mintea, căci aceasta este singura cale pentru ca omul să nu sufere în timpul mântuirii sale, singura manieră în care el poate descoperi viața și libertatea eternă. Apropo, cum îți place orașul în care tocmai intrăm?"

Sărmanul: "O, prietene, ce cuvinte aș putea folosi ca să descriu infinita splendoare și maiestuozitate a acestui oraș! Ce palate incredibile, și toate par complet locuite! O, Doamne, ce măreție! Frumusețea de aici este indescriptibilă; nici o minte umană nu ar putea-o descrie vreodată! Dar dacă tot am ajuns în oraș, aș dori să întreb: unde este Emaus acum, și unde este Domnul Iisus, care continuă să se ascundă de ochii mei?"

Mesagerul: "Privește marea casă în fața căreia ne aflăm; la ferestrele ei strălucitoare și în galeriile ei exterioare se află nenumărați frați și surori care ne salută. Acesta este eternul Emaus! Aici vei locui și tu de acum înainte! Și dacă tot ne aflăm în fața lui Emaus, pe care îl vezi foarte bine, întoarce-te și privește-Mă, și îl vei recunoaște pe Acela după care inima ta tânjește de atâta timp!"

Omul sărman îl privește cu atenție pe mesager, care nu este altcineva decât Eu însumi, și Mă recunoaște instantaneu în el. El cade imediat în genunchi și spune: "O, Doamne, Dumnezeul meu! Deci chiar Tu erai mesagerul?

O, Iubire Eternă și infinită! Cum ai putut să te cobori atât de mult încât să îți reverși grația asupra mea, sărmanul păcătos?"

După aceste cuvinte, el rămâne tăcut, într-o stare de extaz beatific, fiind condus către locuința sa din marea casă.

Vă puteți imagina cu ușurință fericirea acestui om și activitatea lui viitoare în numele iubirii. De aceea, vom încheia această scenă și vom trece la următoarea. Amin!
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Note:
1 Fondatorul Ordinului Iezuiților
_________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
 

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !