Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 16:24
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Helioterapia sau Soarele ca agent terapeutic


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Helioterapia sau Soarele ca agent terapeutic
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 4.10.2007, 17:45 View PostDownload Post

HELIOTERAPIA SAU SOARELE CA AGENT TERAPEUTIC

MOTTO: "Tot ce merge, respiră si trăieste pe binecuvântata noastră planetă
este un copil al Soarelui."
CAMILLE FLAMARION


Soarele, aerul si apa reprezintă nu numai niste foarte importanti factori naturali de cură, ci si adevăratii stâlpi de rezistentă ai terapiei naturiste, în toate timpurile si pe toate meridianele. Soarele este sursa luminii, a căldurii si a vietii. De altfel, notiunea de soare aproapte că se suprapune peste aceea de sănătate.
Cultul soarelui a dominat practic toate marile si vechile civilizatii. Căile cele mai importante prin care soarele actionează asupra sănătătii umane sunt reprezentate de lumină, radiatii infrarosii sau calorice si radiatii ultraviolete. Asa a apărut helioterapia, respectiv terapia cu lumina solară si fototerapia sau actinoterapia, reprezentând în special terapia prin ultraviolete.
După cum se stie, pe suprafata pământului ajunge doar 60% din energia solară înregistrată la limita superioară a atmosferei si numai 1% din această energie este reprezentată de razele ultraviolete. Aceste radiatii se absorb în cea mai mare parte în stratul epidermic al pielii, dincolo de această barieră netrecînd decât 20-30%. Dar, si în asemenea conditii, ultraviloetele exercită actiuni sanogenetice nu numai complexe, ci si foarte importante. Ultravioletele activează biosterolii, mai precis ergosteronul, care este astfel transformat în vitamina D, care are rol important în metabolismul calciului si fosforului, în profilaxia si tratamentul rahitismului. Ultravioletele mai stimulează glanda tiroidă, ele influentează respiratia, digestia, circulatia, functionalitatea sistemului nervos ca si glandele cu secretie internă. Influente dintre cele mai binefăcătoare sunt semnalate în tratamentul rahitismului, mai ales la copii.
Intensitatea ultravioletelor variază în functie de mai multi factori si anume:
1. În functie de anotimp, fiind mai mare vara decât iarna.
2. În functie de latitudine, motiv pentru care luna iunie este cea mai bogată în ultraviolete.
3. În functie de perioada diurnă, fiind mai puternice în cursul după amiezii.
4. În functie de altitudine, fiind mai bogate la munte decât la mare.
5. În functie de fenomenele de reflexie si refractie, fiind mai bogate pe suprafetele lucii (apa, gheata), sau pe cele albe (nisip, zăpadă).
6. În functie de puritatea aerului.
Sensibilitatea organismului fată de ultraviolete depinde de următorii factori:
1. Bătrânii si copiii sunt mai putin sensibili decât adultii.
2. Femeile sunt cu 20% mai sensibile decât bărbatii.
3. Vara sensibilitatea este mai redusă decât primăvara si iarna.
4. Aceeasi sensibilitate este mai crescută la femei în perioada premenstruală si mai scăzută după aceea.
5. Eczemosii, hipertensivii si basedovienii prezintă o sensibilitate foarte mare fată de ultraviolete.
6. Negrii nu au decât 10% din sensibilitatea albilor.
Radiatiile infrarosii constituie unul din factorii pozitivi ai mediului, având multiple influente favorabile asupra organismului, prin asigurarea energiei calorice necesare dezvoltării proceselor vitale, prin favorizarea functiilor metabolice, a schimburilor celulare, prin conditionarea circulatiei ca si a altor functii vitale. Radiatiile luminoase au actiuni complexe asupra vietii si sănătătii. Insuficienta în radiatii luminoase influentează negativ functionalitatea sistemului nervos central, cu repercusiuni asupra comportamentului si structurii psihice a celui în cauză. Lumina solară conditionează bioritmurile, fiind cel mai puternic sincronizator al acestora.
Numele de citadelă solară sau de cetate a soarelui, ca si de Heliopolis, denumiri care apar în multe scrieri antice, se identifică în esentă cu un centru spiritual primordial. După Plutarh, căldura si lumina sunt puse în miscare de soare, în aceeasi măsură în care sângele si respiratia, respectiv principiul vital si cel intelectual, sunt puse în miscare de inimă.
Câteva recomandări practice în legătură cu helioterapia:
- Trebuie acordată cu vârsta, starea generală a organismului, ca si cu propria sa sensibilitate.
- Nu trebuie făcută la întâmplare, ci numai la indicatiile medicului.
- Orele cele mai potrivite sunt între 8-11 dimineata, neuitînd faptul că în jurul orei 12 se înregistrează maximul si imediat după aceea sporeste radiatia calorică.
- Prezenta pe cer a norilor mici si albiciosi accentuează radiatia solară prin reflexie.
- Helioterapia este indicată a se face progresiv, tinând cont de sensibilitatea fiecăruia, de eventualele expuneri la soare din anii precedenti, ca si starea generală a organismului. În cazul unui adult sănătos, helioterapia se începe cu expuneri de 5-10 minute pe fată si pe spate, această durată sporind cu câte 5 minute în următoarele zile. Este recomandbil ca în prima zi de plajă să se practice trei asemenea sedinte, separate între ele prin pauze de câteva minute, când se va sta la umbră. Acesta pauze vor creste si ele progresiv, ajungându-se la 10 minute în cea de a opta până la cea de a noua sedintă.
- După baia de soare este indicat să se facă o baie de mare sau cel putin un dus, pentru răcorirea organismului.
- Pentru cei cu pielea mai sensibilă, este recomandabil să fie sters corpul cu un prosop la iesirea din apă, deoarece fiecare picătură de apă de pe corp reflectă razele solare si le intensifică.
- Este recomandabil ca băile de soare să fie executate la 1 oră după micul dejun sau la 1 oră după o masă abundentă. După masa de prânz se recomandă a se sta 2 ore până se expune corpul la soare, dar nu mai devreme de orele 15-17.
- Expunerea la soare se va întrerupe dacă apar semne de stare febrilă sau subfebrilă, senzatie de greată sau vărsături. Aceste simptome însotite de lipsa poftei de mâncare, de insomnie, oboseală, prefigurează insolatia, ceea ce impune întreruperea definitivă a helioterapiei.
- Capul se va proteja împotriva razelor solare directe, mai ales la persoanele sensibile, debile, cu un sistem nervos sensibil, fie cu ajutorul umbrelei, fie cu o pălărie din paie sau pânză. Nu se va proteja capul cu prospape, deoarece împiedică transpiratia si pierderea căldurii.
- Se vor proteja ochii cu ochelari de soare.
- Deoarece oamenii nu se aseamănă între ei, nici cura helioterapică nu se poate indica la fel tuturor, ea va trebui individualizată si supravegheată de medic.


sursa: http://www.romshop.go.ro/helio.htm
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Helioterapia
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !