Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 10.12.2023, 03:20
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Lahiri Mahasaya


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (571)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Lahiri Mahasaya
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 28.1.2008, 19:15 View PostDownload Post

Viața exemplară a marelui kriya-yoghin Lahiri Mahasaya


„Amintește-ți neîncetat că tu nu aparții nimănui și că nimeni nu iți aparține.
Gândește-te că, într-o zi, va trebui să părăsești totul în această lume;
așa că fă cunoștință cu Dumnezeu acum.” – Lahiri Mahasaya


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Până la vârsta de 33 de ani, marele Kriya yoghin Lahiri Mahasaya a fost un om ca oricare altul. Shiama Charan Lahiri, al cărui nume inițiatic este Mahasaya, în traducere “spirit mare”, s-a născut la 30 septembrie 1828, într-o familie de brahmani, într-un sătuc în apropiere de Bengal. El și-a petrecut copilăria în casa strămoșească, până în anul 1833, când apele râului Jalangi s-au revărsat, iar proprietatea familiei a fost devastată. Atunci familia s-a mutat la Benares, unde a construit un templu închinat lui Shiva.

În 1846, Lahiri s-a căsătorit cu Srimati Kashi Moni, care i-a născut mai târziu doi fii și două fiice. La vârsta de 21 de ani, a devenit contabil în administrația militară engleză. A fost repede remarcat datorită corectitudinii exemplare și a inteligenței de care dădea dovadă.

La 33 de ani, Lahiri Mahasaya și-a întâlnit Ghidul spiritual, nemuritorul Babaji – yoghinul care trăiește de secole în munții Himalaya, păstrându-și aparența unui tânăr de 16 ani. Acesta l-a inițiat în știința KRIYA YOGA. Cuvântul KRIYA derivă din verbul sanscrit kri – a face, a acționa, a reacționa. Astfel, KRIYA YOGA înseamn㠄comuniunea cu Infinitul, Dumnezeu prin intermediul unei anumite acțiuni (sau ritual) specifice.” Un yoghin care urmează această practică se eliberează gradat din lanțul universal al cauzalității. Babaji a oferit lumii știința KRIYA YOGA prin intermediul discipolului său Lahiri Mahasaya, mărturisindu-i că este aceeași știință pe care, cu multe mii de ani în urmă, Krishna i-a oferit-o lui Arjuna și care, mai târziu, a fost cunoscută de Patanjali, Sfântul Ioan și mulți alți înțelepți.

Menirea spirituală i-a fost revelată de Babaji însuși

În celebra lucrare „Autobiografia unui yoghin”, Paramahansa Yogananda redă relatarea lui Lahiri Mahasaya despre inițierea spirituală pe care i-a oferit-o marele Babaji. Acesta i-a revelat, printre altele, care este menirea sa spirituală: aceea de a arăta lumii întregi că practica spirituală poate fi eficientă și dacă aspirantul nu trăiește în solitudine, că spiritualitatea și viața socială și familia nu sunt incompatibile. Iată cuvintele lui Babaji:

„Sfințit încă dinainte de naștere prin nenumărate vieți petrecute în meditație solitară, acum tu trebuie să trăiești printre oameni. Faptul că nu m-ai întâlnit decât după ce te-ai căsătorit și ai devenit un funcționar modest, are un sens profund. Trebuie să abandonezi ideea de a te alătura grupului nostru misterios din Himalaya; viața ta se va derula printre oameni și va constitui exemplul unui yoghin - cap de familie ideal.

Dumnezeu nu a rămas surd la strigătele numeroșilor oameni dezorientați. Tu ai fost ales pentru a aduce consolare multor căutători sinceri prin intermediul științei KRIYA YOGA. Cei care poartă grija unei familii și a unor responsabilități zilnice se vor simți încurajați de exemplul tău, deoarece ai aceleași obligații ca și ei.

Trebuie să-i faci să înțeleagă că țelul suprem al yoghinilor nu este inaccesibil celor care au legături familiale. Chiar în lume fiind, un yoghin care-și îndeplinește conștiincios sarcinile, într-un scop dezinteresat, avansează cu siguranță pe calea iluminării. De acum înainte, nimic nu te obligă să părăsești lumea, pentru ca tu ai rupt deja, în interiorul tău, toate atașamentele KARMA-ice. Chiar daca nu ești al lumii, trebuie să trăiești în ea. Mai ai încă mulți ani în care trebuie să-ți îndeplinești conștiincios obligațiile familiale, civice și spirituale. O dulce speranță divină va reînsufleți, de acum înainte, inimile seci ale oamenilor. Viața ta echilibrată îi va ajuta să înțeleagă că eliberarea depinde de renunțările interioare și nu de cele exterioare.”

La prima inițiere a meditat șapte zile continuu

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Practica spirituală a lui Mahasaya, realizată sub îndrumarea Ghidului său spiritual, a culminat cu atingerea stării de perfecțiune și a comuniunii depline cu Dumnezeu. Despre această sublimă experiență, el însuși povestește: „Ziua inițierii mele am petrecut-o în meditație, reamintindu-mi și retrăind realizările mele spirituale din viețile anterioare. Guru-l divin s-a apropiat de mine, și-a trecut mâna peste creștetul meu și am cunoscut pentru prima dată starea de NIRVIKALPA SAMADHI. Acea meditație a durat șapte zile neîntrerupt. Străpungând învelișurile succesive ale eu-lui meu, am deschis ușa regatului nemuritor al Realității Supreme. Vălurile iluziilor, ale convingerilor trecătoare cădeau unul după altul; Spiritul meu, reinstalat pe piedestalul său etern, era una cu Spiritul Cosmic Divin.”

„Amintește-ți neîncetat că tu nu aparții nimănui și că nimeni nu îți aparține.
Gândește-te că într-o zi va trebui să părăsești totul în această lume;
așa că fă cunoștință cu Dumnezeu de acum.
Meditează neîncetat pentru a te percepe ca Esență Infinită
eliberată de orice formă de suferință.
Încetează să mai fii prizonier al corpului.”

Natura umană și divină a marelui yoghin

În fiecare dimineață Lahiri Mahasaya, însoțit de un aspirant, obișnuia să meargă pe malul Gangelui pentru a se îmbăia în apele râului sfânt. Într-una din zile, în timpul plimbării lor obișnuite, Lahiri Mahasaya îi spuse brusc: „Te rog, rupe o fâșie din haine și pregătește un bandaj!” Aspirantul, uimit, a făcut ceea ce i s-a cerut. Deodată, roata unui car ce tocmai trecea a făcut ca o piatră să sară de la locul ei, lovind piciorul lui Lahiri Mahasaya. Aceasta i-a provocat o rană deschisă și adâncă, ce a început imediat să sângereze. Lahiri i-a cerut atunci aspirantului pansamentul pregătit pentru a-și bandaja piciorul. Uimit din nou, aspirantul l-a întrebat: „Ghidul meu spiritual, de ce nu ai evitat piatra, dacă știai că te va lovi?”

Lahiri i-a răspuns atunci că o anumită KARMA trebuia „ars㔠(consumată), și de aceea era necesar să permită ca acest lucru să se petreacă. Au mers mai departe. În curând, au ajuns la casa lui Lahiri Mahasaya. Soția lui, văzându-l, l-a întrebat ce se petrecuse. Acesta i-a povestit incidentul cu piatra însă spre uimirea aspirantului, soția lui a început să râdă, arătând spre piciorul rănit. Privind în jos, au văzut cu toții că, de fapt, Lahiri își pansase celălalt picior.

Srimati Kashi Moni, soția lui Lahiri Mahasaya, povestește: „Au trecut ani până să înțeleg natura divină a soțului meu. Într-o noapte, am avut un vis. Îngeri planau grațios deasupra capului meu. Spectacolul era atât de real, încât m-am trezit brusc; toată camera era scăldată într-o lumină orbitoare. Soțul meu, asezat în postura lotusului, levita în mijlocul camerei, înconjurat de îngeri care îl adorau, cu mâinile împreunate într-un gest de nobilă invocare. Uluită peste măsură, credeam că încă visez. Femeie, a zis Lahiri Mahasaya, ești foarte trează. Uită pentru totdeauna somnul sufletului tău.”

Yogananda s-a vindecat contemplându-i fotografia

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Ființa care a luminat primii ani ai existenței lui Yogananda a fost Lahiri Mahasaya, al cărui portret așezat la loc de cinste în altarul familiei, era obiectul contemplărilor și devoțiunii lui zilnice. Pentru el, Lahiri Mahasaya era o prezență vie, care îl ajuta întotdeauna în situațiile dificile. În jurul vârstei de opt ani, bolnav fiind de holeră asiatică, medicii declaraseră că nu are nici o șansă să supraviețuiască. În ciuda acestui fapt, el s-a autovindecat în mod miraculos prin contemplarea plină de dăruire a fotografiei lui Lahiri Mahasaya.

„Ducând o viață de familie, Lahiri Mahasaya a adus un mesaj practic potrivit nevoilor lumii de astăzi. Condițiile economice și religioase ale Indiei antice nu mai puteau fi obținute. De aceea marele maestru nu a încurajat idealul vechi al yoghinului ascet rătăcitor. A accentuat mai degrabă avantajele unei vieți în care aspirantul la îndumnezeire își câștigă singur traiul, nefiind dependent de o societate care să-l susțină și astfel să poată practica yoga la el acasă. Acestui sfat, Lahiri Mahasaya i-a adăugat forța întăritoare a propriului său exemplu.”

Nu dormea niciodată

Știința KRIYA YOGA s-a răspândit mult în India modernă datorită lui Lahiri Mahasaya. Inițial, Babaji și-a instruit discipolul să ofere inițierea în această știință doar celor care au calitățile cerute, care sunt gata să sacrifice totul pentru a ajunge la Dumnezeu. Plin de compasiune, Lahiri Mahasaya l-a implorat să-i permită să transmită KRIYA YOGA tuturor celor care o caută sincer, chiar dacă ei nu sunt capabili să facă jurământul renunțării complete, pentru a-i încuraja să urmeze calea eliberării. Răspunsul maestrului său a fost: “Așa să fie. Voința divină a vorbit prin gura ta. Oferă KRIYA YOGA tuturor celor care îți cer umili ajutorul.”

Astfel, în Benares, în 1861, s-au pus bazele unei mari renașteri spirituale. Deși ducea și o viață de familie, Lahiri Mahasaya s-a impus ca un mare înțelept. Treptat au început să sosească aspiranți din toate colțurile Indiei pentru a primi inițierea spirituală pe care o dăruia Lahiri Mahasaya, în calitate de Ghid spiritual.

Spre marea uimire a vizitatorilor, Lahiri Mahasaya manifesta semne supraumane din punct de vedere fiziologic: absența respirației, a somnului, oprirea totală a pulsului și a bătăii inimii. Nu clipea ore întregi, o aură profundă de pace înconjurându-l. Nimeni nu pleca fără ca spiritul său să se înalțe la vederea Ghidului spiritual: fiecare percepea astfel că a primit binecuvântarea unui adevărat sfânt. Mahasaya îi onora pe toți. El iniția în KRIYA YOGA oameni din toate religiile. Printre aspiranții avansați pe care el îi indruma erau nu numai hinduși, ci și creștini și musulmani.

Învățătura lui s-a răspândit în Occident

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Principalul discipol al lui Mahasaya a fost Sri Yukteswar care, la rândul lui, a transmis mai departe știința KRIYA YOGA. El le spunea aspiranților: „KRIYA YOGA este un instrument care permite accelerarea evoluției omului. În antichitate, yoghinii au descoperit că secretul conștiinței cosmice este intim legat de controlul suflului; aceasta este contribuția Indiei la cunoașterea umană și ea este absolut unică și nemuritoare. Forța vitală, absorbită de obicei în cursul respirației, este eliberată prin tehnicile KRIYA YOGA, care permit încetinirea și calmarea ritmului neîncetat al suflurilor.”

Știința KRIYA YOGA a fost răspândită în Occident în special de către discipolul cel mai important al lui Sri Yukteswar, și anume Paramahansa Yogananda. În 1920, acesta a primit o invitație pentru a reprezenta India la Congresul Internațional al Religiilor, care în acel an avea loc la Boston. A plecat în America, având atât binecuvântarea Ghidului său spiritual, cât și pe cea a lui Babaji, care l-a vizitat înainte de plecare, spunându-i: „Tu ești cel pe care l-am ales pentru a răspândi în Occident KRIYA YOGA. Cu mulți ani în urmă l-am întâlnit pe Ghidul tău spiritual și l-am anunțat atunci că te voi conduce la el pentru a te instrui.” La data de 6 octombrie 1920, Paramahansa Yogananda a susținut prima sa conferință în America, la Congres. După încheierea Congresului a rămas în America și a petrecut următorii patru ani la Boston, unde a ținut diverse conferințe și a deschis mai multe cursuri de yoga. Opera fundamentală a lui Yogananda este „Autobiografia unui yoghin”, despre care Ghidul său spiritual, Sri Yukteshwar, i-a mărturisit că fusese prezisă de Lahiri Mahasaya în modul următor: „La cincizeci de ani de la moartea mea, viața mea va fi descrisă într-o carte, datorită interesului profund trezit de YOGA în Occident. Acest mesaj yoghin va face înconjurul globului și va ajuta la stabilirea unei fraternități umane, născută din percepția directă a Tatălui Unic.”

Lahiri Mahasaya a murit în 1895, iar cartea în care este descrisă viața lui, „Autobiografia unui yoghin”, a fost terminată în 1945.

sursa: yogaesoteric
august 2008


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, LAHIRI MAHASAYA
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !