Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 19:54
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Acupunctura


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Acupunctura
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.4.2005, 04:31 View PostDownload Post

ACUPUNCTURA

Origini

Acupunctura este una din ramurile medicinii traditionale chineze (MTC) alaturi de fitoterapie (tratamente pe baza de plante), masaj si gimnastica energetica (Qi gong).
Toate aceste metode terapeutice au o baza teoretica comuna: Teoria Yin - Yang, Legea celor 5 Elemente, Teoria punctelor si meridianelor energetice, Legile corespondentei între organele interne si tesuturi, organe de simt etc.
 
O alta abordare
La medicul acupunctor veti auzi vorbindu-se de Frig, Caldura, Foc, Vânt, Flegma Umezeala, Emotii negative etc. Cele mai multe sunt notiuni noi în spatiul cultural românesc, dar în curând ne vom familiariza cu ele.
Nu va impacientati daca veti auzi medicul acupunctor spunând ca aveti o afectare a Ficatului când va supara ochii, sau ca aveti o afectare a Rinichilor daca va supara urechile. E vorba în acest caz de afectari energetice, care nu presupun neaparat o boala organica.
 
Cum se procedeaza

Adresarea la medicul acupunctor presupune 2 etape:
1. Consultul initial , pe baza caruia medicul stabileste diagnosticul si conduita terapeutica. Acest consult are durata variabila, în functie de complexitatea cazului fiecarui pacient. Consultul consta în:
•  dialogul între medic si pacient prin care se urmareste aflarea datelor semnificative cu privire la boala.
•  palparea pulsului pacientului
•  inspectia limbii pacientului
•  palparea unor zone si puncte speciale care pot fi dureroase
2. Tratamentul, care consta în înteparea a diverse puncte cu ace speciale, de grosime mica si lungimi diferite. În functie de necesitati, numarul de ace folosite în cursul unei sedinte variaza între 10 - 20. La fiecare sedinta, medicul reevalueaza starea pacientului prin dialog si prin palparea pulsului si inspectia limbii. Dupa caz, tratamentul poate presupune si aplicarea de ventuze, masaj, electroacupunctura, sau diverse metode de sângerare, printre care si cea a venelor sublinguale.

Durata
În principiu, o sedinta de acupunctura dureaza între 20-30 minute. O cura consta în 10 sedinte efectuate zilnic sau la 2 zile. Durata efectiva a tratamentului se va stabili de la caz la caz. De obicei, bolile recente si usoare, la pacienti tineri, se pot rezolva în mai putin de 10 sedinte. Bolile vechi, mai avansate si la pacienti vârstnici, pot necesita mai mult de 10 sedinte si uneori tratament periodic de întretinere.
   
Ce trateaza
 »  Tulburari ale starii generale: oboseala cronica, astenie.
 »  Boli neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresii, iritabilitate, nervozitate.
 »  Boli neurologice: nevralgii (faciale, trigeminale, dentare, intercostale, zona Zoster), vertij, ameteli, rau de miscare, pareze, paralizii, lombosciatice, discopatii.
 »  Boli osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformarea coloanei, artroze, spondiloza, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare.
 »  Tulburari circulatorii: arterita, varice, furnicaturi, amorteli, sindrom Reynaud (mâini si picioare reci).
 »  Boli respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, astm bronsic, bronsite, rinite alergice.
 »  Boli cardiace: tratament adjuvant al crizelor de angina pectorala, prevenirea infarctului miocardic, tulburari functionale (palpitatii, tahicardii), hipertensiune.
 »  Boli digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastroduodenale, colite, flatulenta, hemoroizi, patologie biliara si hepatica (tratament de întretinere în hepatite cronice, ciroze hepatice, colecistite).
 »  Boli urogenitale: cistite, infectii cronice, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de prostata, fibromatoza uterina.
 »  Boli endocrine: hipotiroidie, hipertiroidie, noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburari menstruale.
 »  Boli O.R.L.: otite, faringite, laringite.
 »  Boli oftalmologice: infectii, ptoze palpebrale, strabism, miopie etc.
 »  Altele: migrene, alergii, unele forme de eczeme cutanate, tratament adjuvant în terapia obezitatii si împotriva fumatului.

Cum actioneaza
Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea functionarii organismului. Se urmareste eliminarea urmarilor factorilor ce produc boala, cresterea rezistentei proprii a organismului la îmbolnavire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe etc.
Back to top See my Info
Light
SuperModerator
SuperModerator

Light is offline

Joined: 03 Mar 2005
Member: #11
Posts: 105
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Acupunctura - alte detalii
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.4.2005, 05:05 View PostDownload Post

Prezentare generală  

Acupunctura este o metodă terapeutică care urmărește vindecarea prin înfigerea unor ace speciale în anumite puncte ale corpului, pe baza informațiilor diagnostice specifice.

Cu o vechime care se pierde în timp, acupunctura are un important caracter practic, însoțit de o filozofie deopotrivă fascinantă și coerentă. Întâmpinată inițial cu reținere în mediile medicale și academice occidentale, câștigă teren datorită rezultatelor imposibil de contestat. A doua jumătate a secolului trecut aduce date noi în legătură cu evidențierea punctelor de acupunctură și a meridianelor, prin metode moderne electrice, termografice și radioizotopice, care confirmă ipotezele ce stau la temelia acestei practici multimilenare. Toate acestea au dus la recunoașterea valabilității acupuncturii de către Organizația Mondială a Sănătății, care o recomandă în multiple afecțiuni.

Având asociat un sistem filosofic și de gândire puțin familiar culturii occidentale, acupunctura și specialitățile conexe pot întâmpina dificultăți de înțelegere, iar pentru aprofundare este necesar un efort susținut și îndelungat. Dominantele acestei filosofii sunt principiile complementare Yin și Yang, care întrețin continua curgere și transformare a Qi-ului ("energie"), cu origine genetică, mentală, alimentară sau cosmică și rol de hrănire și apărare.

Energiile organismului (Qi)
 
Energiile organismului sunt, în viziunea tradițională chineză, cele care determină tipul individului și relaționarea sa cu mediul înconjurător. Ele sunt:

energiile endogene fundamentale:

- energia ancestrală ce determină crearea, tipul constituțional, marile etape al vieții (pubertate, menopauză, andropauza) și modelarea continuă a individului;

- energia psiho-informațională care determină tipul temperamental și de comportament al individului.

energiile de întreținere:

- energia nutritivă rezultată în principal din alimentație și respirație;

- energia de apărare care protejează organismul în fața factorilor patogeni;

- energia ciclică exogenă, reprezentată în principal de radiațiile cosmice sau terestre.

sângele și lichidele organice care reprezintă tipul cel mai Yin de energie.

Cele cinci elemente
 
Cele cinci elemente la care se face referință în medicina tradițională chineză sunt focul, pământul, metalul, apa și lemnul.

Conform acesteia, fiecare element guvernează un organ cavitar, unul parenchimatos și o serie de funcții.

Legea celor cinci elemente simbolizează cinci categorii de fenomene legate între ele printr-un ciclu de stimulare și unul de inhibiție.

Focul:
intestin subțire și cord,
sistemul cardiovascular și nervos,
căldură,
bucurie,
energie psihică,
logică,
amar.

Pământul:

stomac și splină-pancreas,
țesut conjunctiv, articulații,
umiditate,
îngrijorare,
energie nutritivă alimentară,
memorie,
dulce.

Metalul:

intestin gros și plămân,
țesut epitelial,
uscăciune,
supărare,
energie nutritivă respiratorie și cosmică,
intuiție,
picant.

Apa:

vezică urinară și rinichi,
țesut osos, metabolismul hidroelectrolitic,
frig,
frică,
energia genetica,
voință,
sărat.

Lemnul:

vezică biliară și ficat,
țesut muscular,
vânt,
furie,
energie de apărare,
imaginație,
acru.

Factorii patogeni
 
Conform teoriei medicale chineze, factorii patogeni (sau "energiile dăunătoare" care agresează organismul la diferite niveluri și determină apariția bolilor) se clasifică astfel:

cauze climatice (vântul, focul, umiditatea, uscăciunea, frigul);

cauze latente; acestea au un rol în apariția bolilor atunci când agentul patogen are intensitate scăzută, care nu ar afecta organismul în condiții normale;

cauze alimentare;

cauze respiratorii;

cauze psihice, sentimentele (mânia, bucuria, îngrijorarea, tristețea, frica);

cauze ereditare;

cauze curioase (în principal bolile infecțioase);

traumatisme;

otrăviri;

epuizare fizică, psihică, sexuală.

Diagnosticul
 
Diagnosticul în acupunctură are la bază anamneza, inspecția, auscultația, palparea și aprecierea mirosului, rol determinant având cele 8 principii de diagnostic:

interior-exterior,

frig-căldură,

Yin-Yang,

deficiență-exces.

Meridianele energetice și punctele de acupunctură
 
Meridianele energetice

Meridianele energetice reprezintă o rețea complexă, organizată după reguli precise, atât în privința conexiunilor cât și a orarului.

Meridianele principale sunt în număr de 12 și realizează conexiunea cu cele 5 organe Zang (Yin) și cele 5 viscere Fu (Yang) și armătura energetică externă a corpului. Exprimă o funcție, care poate fi legată de organul respectiv.

Plămân (Yin) coboară pe fața anterioară, externă, a brațului și antebrațului și se termină la unghiul unghial extern al policelui. Are rol de asimilare energetică și propulsare a energiei în circulația generală. Controlează funcțiile pielii, fanerelor și apărarea organismului. Domină tulburările respiratorii.

Intestinul gros (Yang) începe la unghiul unghial extern al indexului, urcă pe fața posterioară a antebrațului și brațului și umărului, trece antero-lateral în zona gâtului și se termină latero-nazal, de partea opusă. Funcția principală este legată de asimilarea energetică.

Stomac (Yang) pornește din regiunea capului, coboară pe fața antero-laterală a toracelui, abdomenului, coapsei, genunchiului, gambei și se termină la nivelul unghiului unghial extern al degetului II. Este implicat în asimilarea energetică și influențează viața psihică.

Splină-Pancreas (Yin) începe la unghiul unghial intern al policelui, urcă pe fața antero-internă a piciorului, genunchiului, coapsei, abdomenului și sfârșește la nivelul toracelui. Participă la reglarea funcției de apărare a organismului, asimilare energetică, controlul troficității pielii, țesutului conjunctiv, articulațiilor, funcțiilor endocrine legate de sfera genitală.

Cord (Yin) coboară pe fața antero-internă a brațului, cotului, antebrațului și se termină la unghiul unghial extern al auricularului. Influențează viața psihică și circulația sângelui.

Intestin subțire (Yin) urcă, de la nivelul unghiului unghial intern al auricularului, pe fața postero-interna a mâinii, antebrațului, brațului, umăr, latero-cervical și se termină anterior de pavilionul urechii. Intervine in funcțiile digestive.

Vezică (Yang) începe la nivelul capului, se bifurca la nivel occipital, iar ramurile merg lateral de coloana vertebrală până în regiunea fesieră și apoi pe fața posterioară a coapsei, genunchiului, gambei. Se termină în afara unghiului unghial extern al degetului mic de la picior. Are relații cu afecțiunile sistemului nervos și ale aparatului genito-urinar. Influențează psihicul și toate organele interne.

Rinichi (Yin) urcă din talpă pe fața internă a gambei si coapsei, apoi la 0,5 cun de linia mediană pe abdomen și torace. Controlează funcția de eliminare și sistemul reproducător, caracterul individului și voința.

Vase-Sex (Yin) coboară, din axilă, pe fața anterioară a brațului, antebrațului și mâinii, se termina la unghiul unghial extern al mediusului. Domină sexualitatea și ritmicitatea ciclului menstrual la femei, acționează asupra sistemului cardiovascular.

Trei Focare (Yang) începe la unghiul unghial intern al inelarului și urcă pe fața posterioară a mâinii, antebrațului, brațului și umărului, trece latero-cervical, ocolește urechea și se termina latero-orbital. Influențează termoreglarea, funcțiile cardiovasculare, respiratorii, digestive, metabolice și uro-genitale.

Vezicula Biliară (Yang) pornește de la nivelul capului cu un traiect mai complicat, coboară la nivelul gâtului, partea laterală a toracelui, abdomenului, coapsei, gambei, piciorului și se termină la unghiul unghial extern al degetului IV. Guvernează îndrăzneala și curajul, precum și digestia.

Ficat (Yin) urcă, de la nivelul unghiului unghial extern al halucelui, în primul spațiu interdigital, antero-medial gambă, postero-medial genunchi, de unde merge în zona inghinală și fața anterioară a abdomenului. Influențează funcțiile digestive și metabolice, mirosul corpului, funcția sexuală și emotivitatea.

Meridianele secundare:

tendino-musculare deasupra meridianelor principale, prin care circulă energia de apărare.

distincte cuplează meridianele în cadrul aceleiași loje energetice, prin care circulă energia psiho-informațională.

Lo longitudinale se împrăștie în țesutul corespunzător meridianului.

Lo transversale fac legătura între meridianele principale.

extraordinare sunt în număr de opt, dintre care cele mai importante sunt Vas concepție, pe linia mediană anterioară a trunchiului și Vas Guvernor, pe linia mediană posterioară a corpului.

Punctele de acupunctură

Punctele de acupunctură se caracterizează prin rezistență electrică scăzută, asociată potențialului electric crescut și reprezintă locurile de unde meridianul poate fi influențat în relația cu un organ energetic sau cu alt meridian. Pot fi în echilibru energetic, în vid (acul intră mai ușor) sau în plenitudine (acul intră mai greu), în funcție de care se manevrează.

Indicații terapeutice
 
Indicațiile acupunturii sunt numeroase și se pot adresa unor boli sau unor simptome. Efectul este cu atât mai rapid cu cât afecțiunea s-a instalat mai brusc.


Aparat respirator:

dispnee, tuse;

astm bronșic,

traheobronșite,

faringita,

laringită.

Aparat cardiovascular:

varice,

hemoroizi,

hipertensiune arterială,

hipotensiune arterială,

palpitații,

cardiopatie ischemică,

Sidrom Raynaud,

arteriopatii periferice.



Sistem digestiv:

gastrita,

ulcer gastric sau duodenal,

colecistita,

dischinezia biliara,

litiaza biliară,

hepatita,

rectocolita ulcero-hemoragică,

prolapsul rectal,

constipația,

diareea,

apendicita.



Aparat urinar:

enurezis,

incontinență urinară,

retenție de urină,

oligo-anurie,

hipertrofie de prostată,

prostatită cronică,

urolitiză,

colică renală.



Aparat genital feminin:

sterilitate,

dismenoree,

amenoree,

sindrom premenstrual,

leucoree,

prurit vulvar,

amenințarea de avort,

eclamsia,

prolapsul uterin,

fibromul uterin,

mastoza fibrochistică,

mastita,

retenția placentei,

frigiditate,

vaginism,

disgravidie,

hipogalactie,

scăderea libidoului.



Aparat genital masculin:

impotență,

sterilitate,

spermatoree nocturnă,

varicocel.



Aparat locomotor:

algii cu diferite localizări,

lombo-sciatica,

miastenia,

leziuni posttraumatice,

leziuni degenerative,

poliartrita reumatoidă,

spondilita anchilopoietică.



Boli neurologice:

cefalee,

migrenă,

nevralgia de trigemen,

neuropatii periferice,

paralizia facială periferică,

nevralgia intercostală,

Sindrom Parkinson,

epilepsie,

tulburări de vorbire,

hemiplegie,

paraplegie.



Boli psihice:

nevroze astenice și anxioase,

tulburări afective,

delirul,

isteria,

anorexia nervoasă,

insomnia,

confuzia,

vomele psihogene.



Oftalmologie:

miopia,

cataracta,

glaucomul,

nevrita optică,

atrofia optică,

dezlipirea de retină,

retinopatia angiospastică,

fotofobia,

conjunctivita,

strabismul,

ptoza palpebrală,

diplopie.



ORL:

rinita,

sinuzita,

laringo-faringita,

tinitus,

aftoză bucală,

afonie,

sialoree,

otită medie,

prurit auricular,

gingivita,

hipoacuzia,

anosmia,

epistaxisul recidivant.



Boli endocrino-metabolice:

diabet zaharat,

obezitate,

dislipidemie,

cașexie,

tulburări de menopauză,

hiper sau hipofuncții endocrine diverse.



Boli infecțioase:

dizenterie,

hepatită virală acută,

parotidită epidemică,

viroza căilor aeriene superioare,

erizipel,

furunculoză,

limfadenită,

zona zoster,

malarie,

poliomielită.



Boli de piele:

neurodermite,

eczeme,

acneea vulgaris,

vitiligo,

psoriazis,

urticaria și angioedemul,

alopecia,

hipersecreții seboreice,

erupții cutanate,

verucile,

furunculoza.



Urgențe medicale:

lipotimie, comă,

șoc, colaps,

insolație,

tetanos,

comoție cerebrală.



Altele:

anemie,

leucopenie,

sângerări diverse,

terapia durerii.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Acupunctura si Presupunctura
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 2 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !