Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 1.5.2024, 02:43
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Cele sapte roti ale destinului


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Cele sapte roti ale destinului
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 04:21 View PostDownload Post

Chakra-e: centri secreți de forță


În microcosmosul lăuntric al ființei umane există 7 sisteme fundamentale complexe de recepție și emisie a energiilor din cele 7 game fundamentale de vibrații al Macrocosmosului. Aceste sisteme, cunoscute sub numele de chakra-e (centri de forță sau focare de putere) au rolul de a pune ființa în rezonanță instantanee, atunci când sunt treziți și conștient controlați, cu o infinitate de energii ale întregii manifestări din întregul Univers.

Iată în continuare o prezentare succintă a celor 7 rezonatori, chakra-e sau centri secreți de forță, caracteristicile lor esențiale și locul în care sunt conștientizați în și în afara corpului fizic, în plan subtil:

1. MULADHARA CHAKRA

Este situată la baza coloanei vertebrale, între anus și sex (în plan subtil, energetic) și este sediul energiei fundamentale a ființei Kundalini Shakti. Atribute: sursă de viață, vitalitate.

2. SWADHISTANA CHAKRA

Este situată deasupra zonei sexului, în plan subtil. Atribute: energie sexuală, sensibilitate, mimetism social.

3. MANIPURA CHAKRA

Este situată imediat sub zona ombilicului, în plan subtil. Atribute: solaritate, expansiune, voință, dinamism.

4. ANAHATA CHAKRA

Este situată în zona plexului cardiac, adică în zona centrală a pieptului, în plan subtil. Atribute: afectivitate, armonie, altruism, iubire.

5. VISHUDDHA CHAKRA

Este situată în zona gâtului, în plan subtil. Atribute: rafinament, intuiție, elevare, trăiri sublime, revelații estetice, inspirație.

6. AJNA CHAKRA

Este situată în zona centrală a frunții, în plan subtil. Atribute: genialitate, putere mentală extraordinară, clarviziune, intuiție superioară.

7. SAHASRARA

Este situată în zona creștetului, în plan subtil. Atribute: detașare, legătura cu Adevărul etern, spiritualitate pură, contactul cu Dumnezeu, înțelepciune.

sursa: yogaesoteric


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Muladhara Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 04:39 View PostDownload Post

Cele sapte roti ale destinului
- Muladhara Chakra -


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Localizare - la baza coloanei vertebrale, in zona dintre anus si sex
Reprezentare simbolica - o floare de lotus cu 4 petale (4 nadi-uri sau canale energetice)
Reprezinta - constiinta obiectiva, priza asupra constiintei concrete terestre, fizice
Functia psihica controlata - vointa de a supravietui, controleaza instinctul de conservare, starea de siguranta launtrica, increderea in sine la nivel fizic, dorinta de acumulari materiale, profesia sau meseria aleasa, sentimentul de stabilitate, apartenenta la grup si identitatea de grup (familiala)
Temeri esentiale - Teama de supravietuirea fizica, abandonarea de catre grup sau pierderea ordinii fizice, teama de a fi atacat sau agresat
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice - fuga sau frica
Elementul cu care ne pune in rezonanta - energiile subtile ale pamantului
Organ de simt - nasul
Simt - mirosul
Culoarea specifica - galben-argilos

Grupul te invata supravietuirea

La nivelul primei chakra invatam ca apartinem unei comunitati, ca suntem intr-o stransa legatura cu aceasta. In plan fizic, se exprima prin sentimente precum: stabilitate, siguranta, supravietuire, conservare. Atunci cand ne nastem, viata noastra depinde de grupul de apartenenta, de familie. A fi parte integranta din grup este, la acest nivel, o necesitate esentiala a noastra, pentru ca nevoile fundamentale de supravietuire (hrana, adapost, imbracaminte) sunt oferite de catre grup. Aici, exista o anumita dificultate de a interpreta intr-un mod simbolic sau de a percepe adevarata semnificatie a evenimentelor vietii noastre.

In general, fiinta umana nu se manifesta de la inceput ca o fiinta constienta, cu vointa proprie. Acest simt al identitatii se dezvolta mai tarziu, in etape, de la copilarie pana la maturitate. Viata incepe prin apartenenta la constiinta unui anumit grup de la care asimilam un sistem de valori, transmis din generatie in generatie, dar de la care preluam, de asemenea, si prejudecatile, temerile si slabiciunile. Interactiunea cu un grup ne invata sa impartasim experientele noastre cu ceilalti.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Animalul simbolic al centrului subtil de forta Muladhara Chakra este elefantul

Toate sunt una

Acest ghid al comportamentului se afla la baza procesului educational al copiilor in primii lor ani de viata, conducand la aparitia sentimentului de apartenenta.

Grupul de apartenenta ne ofera primele lectii de viata. El ne prezinta lumea ca fiind sigura sau periculoasa, bogata sau saraca, educata sau nestiutoare, un loc din care sa iei sau un loc in care sa daruiesti. Si tot grupul este cel care ne ofera primele informatii cu privire la realitatea insasi. Mostenim de la grupul nostru atitudinea sa fata de alte grupuri etnice, rasiale si religioase, precum si un sistem de credinte care sunt o imbinare de adevar si fictiune. Multe dintre aceste credinte au o valoare autentica, dar altele tin mai mult de separarea unui grup de altul, de violarea adevarului fundamental al acestui nivel: “Toate sunt Una”. Procesul dezvoltarii spirituale ne provoaca sa retinem din influentele de grup doar pe cele pozitive, benefice si sa renuntam la cele opuse. Forta noastra spirituala creste atunci cand devenim capabili sa vedem dincolo de contradictiile inerente invataturilor de grup si sa atingem un nivel mai profund al adevarului. De fiecare data cand facem un pas catre constiinta simbolica, aducem o influenta pozitiva sistemelor noastre energetice si biologice. Si de asemenea si sistemelor globale.

Divinitatile corespunzatoare acestui centru de forta sunt Brahma si Dakini.

Ai forta alegerii

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Fiecare dintre credintele de grup directioneaza o anumita cantitate a energiei noastre intr-un act de creatie si are astfel o consecinta directa asupra noastra. Cand impartasim o convingere cu alte grupuri, participam la evenimentele fizice si energetice create de aceste grupuri. Aceasta este expresia simbolica si creatoare a adevarului sacru al acestui nivel: “Toate sunt Una”. Partea negativa este ca individualitatile implicate intr-un grup negativ de actiune rareori accepta responsabilitatea si rolul lor personal in actiune. Legile nescrise ale grupului sustin ca liderii accepta responsabilitatea, nu cei care il urmeaza.

Data fiind aceasta putere a credintelor, fie bune ,fie rele, este dificil sa fim mereu in armonie cu grupul. Suntem invatati sa facem acele alegeri care au asentimentul grupului, sa-i adoptam manierele sale sociale, atitudinile. Simbolic, aceasta adaptare reflecta unirea vointei individuale cu vointa de grup. Este un sentiment puternic de a apartine unei familii sau unui grup in care exista o deplina armonie la nivel fizic, emotional si spiritual. O asemenea unire ne confera putere - atata vreme cat continuam sa facem alegeri consonante cu ale grupului.

In acelasi timp noi avem in interior o profunda dorinta de a explora propriile noastre abilitati creatoare, de a ne dezvolta forta noastra individuala. Aceasta dorinta se afla in spatele tuturor demersurilor noastre pentru a deveni “constienti”. Calatoria umana universala spre desavarsire presupune sa devenim constienti de puterea noastra si sa aflam modul de a folosi aceasta putere. A deveni constient de responsabilitatea ce se ascunde in puterea alegerii reprezinta esenta acestei calatorii.

Privind din acest punct de vedere, evaluarea credintelor noastre personale si separarea acelora care nu ne mai sustin in dezvoltarea noastra spirituala este o provocare extrema, adeseori dureroasa. Transformarea este natura vietii; transformarea exterioara si interioara se mentine constant. Transformarea interioara presupune renuntarea la unele credinte si intarirea altora. Primele convingeri pe care trebuie sa le analizam sunt cele de grup - ele s-au format la inceput si sunt fundamentale; cresterea noastra spirituala urmeaza structura sistemului nostru energetic.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Evolutia spirituala ne provoaca sa retinem din influentele de grup doar pe cele pozitive, benefice si sa renuntam la cele opuse.

Evaluarea convingerilor noastre este o necesitate spirituala si biologica. Momentele de criza ale vietii noastre subliniaza ca avem nevoie sa ne eliberam de acele credinte care nu ne mai sustin in dezvoltarea noastra spirituala. Aceste puncte in care noi trebuie sa alegem intre a evolua si a stagna sunt cele mai mari incercari ale noastre. Fiecare noua rascruce inseamna a intra intr-un nou ciclu al schimbarii, iar schimbarea inseamna inevitabil parasirea a ceea ce este familiar, cunoscut si indreptarea catre o noua etapa a vietii. Majoritatea oamenilor raman blocati intre doua lumi; una de care au nevoie sa se elibereze si alta in care le este teama sa paseasca. Noi vrem sa devenim mai constienti, dar in acelasi timp ne este teama de aceasta pentru ca presupune sa devenim responsabili pentru noi insine - in ceea ce priveste sanatatea, cariera, atitudinile si gandurile noastre. O data ce acceptam aceasta, chiar doar intr-unul dintre aceste domenii - nu vom mai putea evita niciodata consecintele alegerilor noastre personale.

Dincolo de legea junglei

Predominanta energetica dizarmonioasa la acest nivel este semnul unei excesive preocupari de a nu fi raniti de ceilalti. Respectivei fiinte ii este mai mereu teama sa nu fie cumva atacata sau, dimpotriva, are o puternica tendinta de a-i ataca pe ceilalti, in acelasi mod, in functie de polaritatea pe care se manifesta echilibrul. Teama implicata aici este cel mai adesea o teama intensa, irationala, de tipul aceleia asociata rolurilor de vanator si vanat.

Societatile primitive, preocupate mai ales de vanatoare si in care pe primul loc se impune nevoia esentiala de supravietuire in mediul lor natural, in care domneste “legea junglei” sau altfel spus a supravietuirii celui mai apt, reflecta predominanta energizarii unilaterale a lui Muladhara Chakra. De asemenea, aceasta energizare este reflectata de toate situatiile sociale in care legea si ordinea sunt temporar suspendate sau distruse ori, dimpotriva, sunt aplicate intr-un mod excesiv si rigid.

“Cei mai multi pescarusi nu cauta sa invete decat elementele de baza ale zborului - cum sa ajunga de pe mal pana la apa si inapoi. Pentru cei mai multi pescarusi nu zborul conteaza, ci hrana. Dar pentru acest pescarus, zborul era totul, nu hrana. Mai mult decat orice pe lume, pescarusului Jonathan Livingston ii placea sa zboare. (...) - De ce, Jon, de ce? - il intreba mama lui. - De ce-ti vine atat de greu sa fii ca toti ceilalti din stol, Jon? De ce nu lasi pelicanii sau albatrosii sa zboare asa de jos? De ce nu mananci? Fiule, ai ajuns numai pene si os! - Nu-mi pasa ca am ajuns numai pene si os, mami. Vreau sa stiu ce pot realiza in vazduh si ce nu. Atata tot. Vreau sa stiu.”

(din “Iluzii”, de Richard Bach)

“ - ... intr-o zi, Pescarus Jonathan Livingston, vei intelege ca orice nesabuinta e fara rost. Viata este necunoscutul si incognoscibilul; noi am fost adusi pe lume ca sa mancam si sa supravietuim cat mai mult.

Un pescarus nu are dreptul sa replice in fata consiliului, dar vocea lui Jonathan se auzi: - Nesabuinta? Fratilor! - striga el. - Oare un pescarus care descopera si urmeaza un sens in viata, un tel mai inalt este nesabuit? Mii de ani ne-am zbatut sa obtinem peste; acum, ratiunea vietii noastre e alta - sa ne desavarsim, sa exploram, sa fim liberi!”

(din “Iluzii”, de Richard Bach)


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Swadhistana Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 04:43 View PostDownload Post

Cele sapte roti ale destinului (II) - Swadhistana Chakra

de Ionela Voicu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Cel de-al doilea centru de forta, SWADHISTHANA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona situata deasupra organelor sexuale. Reprezinta constiinta senzuala, erotismul, imaginatia, fiind asociat cu potentialul creator. La nivel psihic, acest centru de forta determina in fiinta aspectele: dorinta nestavilita, imaginatie debordanta, senzualitate, nevoia de a avea familie. La nivel fizic controleaza asimi­larea, procreatia, sistemul limfatic si secretiile menstruale. Literatura yoghina precizeaza ca activarea dizarmonios excesiva a lui Swadhisthana Chakra poate avea un efect de "aspirare" a psihicului in jos, provocand stari de agitatie si de confuzie mentala.

Persoanele influentate predominant de Swadhisthana Chakra sunt puternic impresionabile; ele poseda o imaginatie activa si fertila, precum si aptitudinea de verbalizare a perceptilor, ceea ce le face excelente in profesiile de indrumare sl vindecare.


Ideea forta corespunzatoare celei de-a doua chakra este: "respectati-va unii pe altii". Ea se aplica tuturor interactiunilor dintre noi si orice forma de viata. Din punct de vedere spiritual, fiecare relatie pe care o dezvoltam, de la cea mai formala la cea mai intima, are menirea de a ne ajuta sa devenim mai constienti, sa evoluam spiritual.

Energiile specifice celei de a doua chakra simbolizeaza in plan fizic toate relatiile noastre intelese ca fiind in esenta mesageri spirituali. Prin intermediul acestor interactiuni descoperim, ca intr-o oglinda, propriile noastre calitati si defecte si avem astfel sansa de a amplifica in noi ceea ce este bine si a indrepta ceea este rau.

Energia specifica primei chakra, reprezentata de mentalitatea de grup, se divide in polaritati la nivelul celui de-al doilea centru. Apare polarizarea de genul: feminin-masculin, barbat-femeie. A intelege cu adevarat ce presupune aceasta polaritate inseamna a intelege mesajul transmis de acest al doilea nivel. Existenta energiilor duale ne asigura ca suntem atrasi in anumite relatii in ultima instanta pentru a ne cunoaste tot pe noi insine.

Contrariile se atrag - aceasta este o lege binecunoscuta si tocmai aceasta lege face ca noi sa asimilam de la fiintele cu care ne aflam intr-o relatie (de orice fel) calitati specifice lor, dar complementare noua. Provocarea celei de-a doua chakra este aceea de a invata sa interactionam in mod constient cu ceilalti, aceasta interactiune reprezentand pentru noi un mare sprijin in dezvoltarea noastra spirituala. Depasind pragul alegerilor de grup, despre care vorbeam in numarul anterior al revistei ca fiind in legatura cu primul centru de forta, trebuie acum si invatam sa facem alegeri intre modele pozitive si negative. Alegerea in sine este un proces de creatie. La acest nivel, creativitatea este o forma de evolutie. Energia creatoare trebuie lasata sa se manifeste din plin aici, deoarece ea ne scoate cu usurinta din rutina, inchistare, limitare. Una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam este ca alegerea reprezinta un act creator al puterii noastre spirituale, iar responsabilitatea actiunilor noastre ne apartine in intregime.

Cel de langa tine te oglindeste

Puterea noastra interioara nu va creste niciodata daca ne vom lasa sedusi de toate tentatiile legate de bani, moda, erotism necontrolat. Aici, un dezechilibru cunoscut este mimetismul, care este o dovada ca, desi fiinta a depasit primul nivel, al desprinderii de grup, nu are inca forta interioara de a-si manifesta plenar individualitatea sau propriile sale insusiri. De acest nivel tin toate manifestarile legate de moda, manevrarea banilor, afaceri mondene. Daca dorim sa detinem controlul asupra vietii noastre, trebuie sa ne indreptam nu spre exterior, ci spre interior. Suferintele si nemultumirile cu care ne confruntam nu apar datorita unor circumstante exterioare, sociale nefavorabile, ci datorita propriilor noastre ganduri si atitudini. La acest nivel trebuie sa invatam sa descoperim care sunt adevaratele motivatii interioare, profunde, care ne determina sa actionam intr-un fel sau altul. Aici, calatoria noastra spre desavarsire presupune integrarea superioara a relatiilor noastre. Trebuie sa facem alegeri prin care sa urmarim transcennderea dualismului. Atat timp cat ne focalizam in a controla alte persoane, noi continuam sa mentinem conflicte cu noi insine. Vazandu-ne pe noi si pe ceilalti intr-o uniune profunda, aceasta ne va ajuta sa ne formam o cu totul alta idee despre viata.

O alta caracteristica a acestui centru de forta este exprimata in nevoia de a avea o familie. Spre deosebire de primul centru de forta, unde primordiala era lupta pentru supravietuire a individului si a grupului, aici accentul se pune pe perpetuarea speciei. La acest nivel apare dorinta sexuala creatoare. Aici sexualitatea este un mod de exprimare, care arata o usurinta de a relationa cu fiintele din jurul nostru. Cu cat atitudinea noastra fata de aspectele sexualitatii este mai lipsita de prejudecati, mai profunda, mai deschisa, cu atat posibilitatea de a evolua spiritual este mai mare. Controlul energiei sexuale se impune la acest nivel, pentru a putea merge mai departe. Pentru a intelege cat mai bine ce inseamna a controla energia sexuala va oferim alaturat definitiile termenilor de transmutare si sublimare, orgasm si continenta sexuala.

"Cel care se concentreaza intens si mediteaza profund asupra acestei chakra si asupra energiilor sale ascunse corespondente nu se mai teme deloc de apa. El obtine mari puteri psihice, imaginatie creatoare geniala, cunoastere intuitiva si se bucura de o stapanire perfecta a functiei sexuale si a simturilor. De asemenea, el cunoaste cu usurinta lumile sublime astrale. Pasiunea inlantuitoare, mania, atasamentul, orgoliul, gelozia si alte impuritati psihice sunt usor si complet eliminate de el. Fiinta in cauza isi regenereaza corpul fizic, ramane tanar si ajunge sa cucereasca moartea." Swami Shivananda

Transmutatie: transformare sau schimbare insotita de o declansare uriasa de energie, a unui element chimic in altul printr-o noua grupare a elementelor constitutive in atomi, obtinuta prin dezintegrarea radioactiva naturala sau prin reactii nucleare posibile in anumite conditii chiar si in sfera biologicului la temperaturi slabe. Transmutatiile biologice la energie slaba reprezinta o realitate uluitoare. In fiinta umana, procesele de transmutatii atomice la energii slabe se produc in mod continuu, mai mult sau mai putin intens in cadrul metabolismului, al proceselor sexuale, al starilor afective, al activitatii mentale, al experientelor spirituale.

Sublimare: in lumina experientei milenare a Orientului cu privire la eros si sexualitate, prin controlul constient al functiilor sexuale in fiinta umana se declanseaza reactii de transmutatie biologica care fac sa apara gradat o energie launtrica biomagnetica uriasa. Procesul ulterior de deplasare interioara si modificare a acestor energii rezultante, din punctul de vedere al frecventei lor caracteristice, pe masura ce strabat nivelele fiintei umane, provocand la fiecare asemenea nivel efecte specifice pregnant constientizabile si remanente in timp, este definit in yoga drept sublimare. Fiind un proces care se angreneaza ulterior, dupa fenomenul de transmutatie, sublimarea se diferentiaza prin faptul ca permite redirectionarea in sensul unei veritabile reacumulari a energiilor pulsionale in alte planuri launtrice ale microcosmosului fiintei umane. Printre toate celelalte efecte, sublimarea pozitiva, benefica, permite ajustarea sociala si dezvoltarea echilibrata, accelerata a personalitatii.

Orgasm: provine din grecescul "orgao" care inseamna "a fi plin de incantare si pasiune". Satisfacerea erotica si orgasmul presupun fenomene fiziologice in care componenetete sexuale substantiale, atat ale femeii cat si ale barbatului intra intr-o stare inefabila de efervescenta si alimenteaza ca un "combustibil" trezirea si amplificarea starilor resimtite, culminand cu starea maxima care este ORGASMUL. In momentul orgasmului cu descarcare insa fenomenele care se declanseaza conex cu orgasmul fac sa fie expulzata o cantitate uriasa de fluide si componente substantiale care vor produce o stare de somnolenta, senzatie de diminuare si chiar vlaguire, in cazul repetarii acestui proces conducand la scaderea launtrica a starii plenare care era resimtita la inceputul trairii amoroase. Dar daca aceasta descarcare fiziologica este controlata si suspendata nedefinit componentele sexuale vor fi transmutate in energie, si astfel se va produce in universul launtric al fiecarei fiinte o gama vasta de fenomene si procese, gratie sublimarii care se va angrena ulterior (sau chiar in timpul trairii amoroase plenare).

Continenta sexuala: infranare, retinere, control deplin constient al functiei sexuale atat de catre barbat cat si de catre femeie, implicand contactul sexual cu atingerea unui numar nelimitat de orgasme de catre cei doi (la unison sau separat), dar care nu se finalizeaza prin ejaculare la barbat si nici prin descarcarea exploziva la femeie. Acest mod superior de a trai actul sexual fara epuizare, permite transmutarea biologica a potentialului sexual creator, in forme superioare de energie vitala, psihica, mentala, spirituala, datorita unor procese inefabile de sublimare launtrica.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Manipura Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 04:48 View PostDownload Post

Cele sapte roti ale destinului, Manipura Chakra (III)

sinteza realizata de Ionela Voicu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Localizare - Al treilea centru energetic, numit MANIPURA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona plexului solar.
Reprezinta - constiinta expansiva, vointa de putere.
Reprezentare simbolica - constiinta pasionala si dinamismul.
La nivel psihic - controleaza vointa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stapanirea de sine (autocontrolul), inteligenta practica.
La nivel fizic - coordoneaza procesele digestiei si activitatea organelor situate in zona abdominala.
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice - Persoana in care predomina dizarmonios energiile lui Manipura Chakra se va lupta din rasputeri pentru putere personala si recunoasterea drepturilor sale chiar in detrimentul altor oameni.
Elementul cu care ne pune in rezonanta - energiile subtile ale focului
Organ de simt - ochii
Simt - vazul

Cel care se concentreaza intens si mediteaza profund asupra acestei chakra dobandeste capacitatea de a descoperi comori ascunse. Marele yoghin Swami Shivananda afirma ca "aceasta fiinta nu va fi atinsa de nici o boala. Ea nu se va teme absolut deloc de foc. Chiar daca sta in foc, ea nu este afectata si nu moare; niciodata nu are vreo teama de moarte; vointa si puterea sa sunt uluitoare."

Puterea ta de stapanire asupra lumii in care te manifesti este atat de mare pe cat de mare este puterea ta de a te stapani pe tine insuti

Dupa cum am vazut in numerele anterioare, primul centru subtil de forta al flintei umane (Muladhara Chakra) este dominat de activitatea de autoconservare si de prevenire a anihilarii fizice. Al doilea centru de forta (Swadhisthana Chakra) este asociat sferei de traire sexuala; in sens larg, este centrul perpetuarii si mentinerii speciei. Al treilea centru de forta (Manipura Chakra) este asociat comportamentului efectiv si dominator al individului, care ii va permite sa devina expansiv si sa-si rezolve nevoile personale: imbracaminte, adapost, asigurarea si digerarea hranei. Ideea principala corespunzatoare celei de-a treia chakra este „Respecta-te pe tine insuti”. Energiile ce se manifesta la acest nivel sunt orientate catre a ne ajuta sa ne intelegem mai bine propria noastra individualitate si modul nostru specific, armonios de manifestare.

Cea mai mare provocare: tu insuti!

Angrenati pe calea desavarsirii spirituale, suntem nevoiti sa facem fata tuturor problemelor cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, in situatii ce sunt de natura sa ne dezvaluie puterea sau slabiciunea interioara. Lectia principala a evolutiei la nivelul trei este crearea unei individualitati puternice, a unei identitati aparte fata de identitatea de grup.

Acest al treilea centru este miezul magnetic al personalitatii. El este in corelatie cu energia subtila a focului. Atunci cand acest foc subtil intern este armonios, echilibrat, el favorizeaza dezvoltarea unor calitati, cum ar fi: increderea in fortele proprii, sanatate perfecta, dinamism, spirit de aventura, vointa, asimilarea corecta a hranei, un inalt nivel energetic, precum si puterea de a lucra mult, fara a obosi repede. Cand Manipura Chakra este preponderent energizata, fiinta dobandeste capacitatea de a fi spontan, fara efort, extraordinar de dinamica si capabila sa conduca grupuri mari de oameni. In momentul in care acest foc subtil intern este perturbat, apar sentimente de irascibilitate, impulsivitate, iritabilitate, iar conflictele care rezulta de aici conduc catre preocuparea exacerbata de a controla si de a exercita puterea de dominatie asupra altor persoane. In cazul unei predominante receptive, yin a activarii lui Manipura Chakra, fiinta in cauza va fi supusa, versatila si lasa. Dar fie ca este vorba de un dezechilibru de tip yin sau yang (de lasitate sau de dominare), ambele atitudini au la baza teama omului de a fi el insusi.

Adevaratul succes? Lectiile intelese de viata

Intelegerea propriei noastre persoane si acceptarea acesteia, legatura pe care o formam cu noi insine, este una dintre cele mai dificile provocari spirituale ale fiintei umane. In mod obisnuit, noi ne directionam puterea de decizie in mainile cuiva mai puternic, pe care il lasam sa aleaga pentru noi. Ceea ce avem de invatat este sa ne acceptam in intregime asa cum suntem si sa luam deciziile cele mai potrivite. Cu fiecare alegere pe care o facem capatam o mai mare si mai puternica priza de constiinta asupra propriei fiinte, in acest fel, dobandind, amplificand si invatand sa avem incredere in noi insine.

Invata sa alegi, invata sa crezi

In timp ce noi ne masuram succesul in termenii realizarilor materiale, universul ne masoara succesul prin cat de mult am invatat de la viata. A fi matur din punct de vedere spiritual nu inseamna "a sta in banca ta", intr-o atitudine pasiva, ci a actiona, a-ti asuma riscuri, ghidat de o intuitie superioara. In aceasta directie, exista un dicton care afirma: „Navigator ratat nu e cel care se scufunda, ci cel care ramane la tarm”. In momentul in care capatam credinta ferma ca idealurile noastre sunt realizabile, transformarea incepe cu adevarat pentru noi.

Dezvoltarea respectului de sine necesita un act de revolutie interioara, moment in care incepem sa ne separam de mentalitatea grupului si sa ne stabilim propriul sens al sigurantei de sine. Actul de a ne gasi propria voce interioara este semnificativ in plan spiritual. Maturitatea spirituala reprezinta adevarul si curajul necesar pentru a ne exprima si pentru a ne mentine ideile. Invatand sa ne respectam si sa ne sustinem propriile valori, in mod gradat inlocuim influentele mentalitatatii grupului cu ghidarea interioara. O data ce acest proces a inceput, urmatorul pas ce va aparea in mod natural este introspectia adanca a propriei fiinte.

Deseori, o autoanaliza sincera ne poate conduce la dorinta de a ne focaliza mult mai bine asupra relatiei noastre cu Dumnezeu si asupra scopurilor propuse in viata.

Individualitatea reprezinta caracterul global sau ansamblul de caractere si aspecte specifice, prin intermediul carora o anumita fiinta umana se distinge in mod evident de altele. Orice fiinta umana vie este o individualitate ce vibreaza la unison, intr-o maniera caracteristica, cu anumite energii subtile din Macrocosmos. Macrocosmosul fiecarei fiinte umane prezinta o individualitate aparte, deoarece reflecta si manifesta prin rezonanta numai anumite aspecte si energii din Macrocosmos (celelalte existand in stare latenta in microcosmosul acelei fiinte, dar ele putand fi deja active si dinamizate diferit in microcosmosul altor fiinte). Individualitatea este deci caracteristica sau ansamblul de caracteristici ale unui individ uman care difera in mod specific de un altul nu numai in mod numeric, ci mai ales prin caracteristicile si constitutia sa. Individualitatea exprima originalitatea si particularitatile unei anumite fiinte umane. Pentru yoghini, individualitatea unei fiinte umane pune in evidenta anumite procese intense, predominante de rezonanta si combinarea inefabila a energiilor (destul de puternice) vehiculate care fac ca acea fiinta umana sa aiba ceva aparte. Procesul de individualizare in cazul fiintei umane se produce prin angrenarea predominanta a anumitor rezonante cu energii subtile din Univers, rezonanta instantanee ce se produce in cazul comportamentelor, gandurilor si activitatilor sale, prin reactivarea perseverenta a anumitor trairi, prin cristalizarea si mentinerea nemodificata a stilului sau caracteristic in tot ceea ce face. In practica yoga, individualizarea semnifica adaptarea influentelor benefice si a metodelor yoghine traditionale la specificul si cerintele individuale ale fiecarui practicant. In yoga autentica se urmareste inca de la inceput trezirea, sprijinirea si amplificarea insusirilor benefice, pozitive (care vor determina rezonante puternice cu energii subtile, sublime din Univers) in vederea anihilarii gradate si a eliminarii caracteristicilor negative. Procedand astfel cu consecventa se faciliteaza dezvoltarea armonioasa a fiintei umane si se accelereaza evolutia spirituala.

Faimosul medic Henri Durville, in studiul sau consacrat succesului, a indicat o serie de afirmatii sugestive, in directia amplificarii optimismului si a increderii in sine. Pentru a folosi cat mai bine aceste afirmatii, este indicat sa le scrieti pe o foaie de hartie suficient de mare, cu o culoare adecvata. Agata-ti acest afis deasupra biroului sau intr-un loc pe care il priviti des. In fiecare zi, de cel putin doua ori, cititi-l incet, cu atentie, in special dimineata si seara. Urmariti cat mai des sa va imaginati si sa simtiti launtric cum evoluati, pastrand cat mai des in voi insiva atitudinea descrisa:

"Am deplina incredere in mine insumi/insami. Urmez exemplul celor care reusesc. Merit din plin sa obtin succes si sa fiu bucuros/bucuroasa. Vreau sa-mi joc cu curaj rolul corespunzator menirii mele in mod activ. Sunt sigur(a) ca voi ajunge la telul urmarit de mine. Vreau si castig victoria si, pentru a invinge, voi incepe printr-o victorie asupra mea insumi/insami. Pentru a-mi juca cu devotament rolul meu, iau in totalitate atitudinea celui/celei care reuseste. In picioare, constienti(a) de forta gigantica, benefica a Universului, care ma sustine si se manifesta prin mine, sunt gata de actiune. Las sa se manifeste energiile cosmice ca un flux neintrerupt prin mine. Plin(a) de euforie imi ridic capul. imi umplu plamanii cu aer proaspat si asimilez in intreaga mea fiinta energiile cosmice benefice care vor face din mine un alt om mult mai bun, un om superior.

Cred din ce in ce mai mult ca pot si ating succesul in ceea ce imi propun in sens pozitiv. Privirea mea este mai cutezatoare, vorbirea mea este mai calda, plina de dragoste, mai convingatoare. Mersul meu este mai ferm si mai sigur. Vreau si exprim cat mai des prin surasul si prin privirea mea o forta beatifica, ce inspira incredere, dragoste si simpatie."


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


sursa: Yoga Magazin
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Anahata Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 04:56 View PostDownload Post

Sapte roti ale destinului, sapte porti catre Univers, Anahata Chakra


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Iubeste-ti plin de forta, bunatate si transfigurare semenii. Gaseste la fiecare dintre ei acele calitati sau trasaturi frumoase care cu adevarat merita sa fie iubite si admirate. Pune-i macar de 7 ori pe zi pe ceilalti inaintea ta si, procedand astfel, vei simti ca iubirea pe care le-o daruiesti dupa ce o captezi instantaneu de la Dumnezeu se intoarce ulterior catre tine, inmiit.

Localizare - Al patrulea centru energetic, numit ANAHATA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona din mijlocul pieptului, inima.

Reprezinta - compasiunea, linistea sufleteasca, detasarea si iubirea neconditionata.

Reprezentare simbolica - constiinta iubirii si a trairii empatice cu alte fiinte, abnegatie, daruire.

La nivel psihic - dragostea nemarginita pentru aproapele tau, compasiunea, altruismul, recunoasterea echilibrului foarte fin ce exista intre corpul fizic si propriul psihic, intre fiinta proprie si intregul univers, empatia, acceptarea, daruirea.

La nivel fizic - controleaza activitatea sistemului circulator, a sistemului respirator, si a sistemului imunitar.

Reactii specifice in cazul perturbarii energetice - persoana in care predomina dizarmonios energiile lui Anahata Chakra va suferi afectiv in urma unor situatii dramatice sau chiar tragice (divort, deces), fiindu-i perturbata in acelasi timp glanda endocrina ce ii corespunde acestui centru, si anume timusul.

Elementul care ne pune in rezonanta - energiile subtile ale aerului.

Cel care se concentreaza si mediteaza in mod perseverent si profund asupra acestei chakra se poate dedubla cu usurinta, „poate zbura in alte lumi astrale paradisiace sau se poate proiecta fulgerator in corpul altuia, traind in totalitate starile minunate ale celuilalt (starea de empatie perfecta); el devine instrumentul iubirii divine cosmice si obtine toate celelalte calitati divine”, dupa cum afirma Swami Shivananda.

Organ de simt - pielea

Simt - simtul tactil

In plan fizic persoana cu un simt artistic bine dezvoltat stapanind arta, poezia sau proza reprezinta simbolul elevarii datorita activarii puternice a celei de a patra chakra.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Situat in plan subtil in zona plexului cardiac, el corespunde trairilor empatice, afective, elevate ale iubirii si compasiunii universale.

Elementul subtil corespondent in cazul sau este aerul (vayu tattva). Anahata Chakra prezinta 12 directii sau canale energetice de vibratie pentru subtilele energii cosmice. Yoghinul care isi activeaza complet Anahata Chakra devine instrumentul de manifestare al Iubirii Divine. Tot la nivelul lui Anahata Chakra se afla reflexia Sinelui Suprem Esential (Atman), sub forma Sufletului individual.

Aceasta chakra marcheaza punctul de intalnire intre energiile specifice primilor trei centri de forta (legate de supravietuire, de apartenenta la grup, de comunicare si interrelationare, de sexualitate si de procese volitive) si energiile specifice ultimilor trei centri de forta (legate de intuitie, cunoastere).

Traim vieti in graba. Purtam in noi "sinteze" de experiente. Purtam iubiri trecute, victorii si infrangeri. Dar cand ne aducem aminte de dragoste, totul capata o lumina vie, aparte, enigmatica.

Magia simplitatii

E posibil sa nu-ti mai amintesti ce-ai facut acum trei ani, pe 7 ianuarie, dar iti amintesti cu siguranta ziua in care ai intalnit-o sau ziua in care ti-a spus ca vrea sa fiti impreuna... si incep sa ti se perinde prin fata ochilor tot felul de amanunte, care atunci te-au miscat profund, iar acum te fac sa surazi...

Daca ai trait o iubire profunda, fara indoiala ca te-ai simtit frumos si plin de forta, ca ai crezut intr-o anumita misiune incredintata de destin numai tie. Dupa un timp, dupa ce iubirea a trecut prin campul dorintelor tale si a indepartat ultimele ramasite ale egoismului, te-ai regasit mai puternic, desi, aparent, fara vreun punct de sprijin. Si iubirea ta a devenit mai intensa, mai constienta, mai incapatoare.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Iubirea este constructiva si creatoare, ea uneste si inalta. E un principiu regenerator, e o substanta ce alchimizeaza tot ce e blazare, scepticism sau singuratate. Operele de arta, poeziile, muzica inspiratoare au in compozitia lor nevazuta – dragoste. Ca si noi, de altfel.

Iubirea este reala, e la fel de reala ca noi insine. Ea nu e un concept intelectual steril, ci o magie tainica a intregii noastre fiinte. Atata vreme cat nu e o intamplare nici macar cutezanta unui singur fir de iarba, faptul ca undeva, cineva te iubeste este cu atat mai mult un aspect demn de luat in seama. Pentru ca noi suntem pe Paman, mai ales pentru a manifesta din plin dragoste pentru cei care merita aceasta si, inainte de toate, cel mai mult pentru Dumnezeu.

Putini stiu ca este cel mai usor sa te transformi prin iubire; ea ramane singurul etalon cu care trebui masurat totul. Iubirea plenar impartasita, intr-o infinitate de nuante si forme, este menirea fiintei noastre, atunci cand meritam aceasta.

A iubi este cel mai simplu mod de a trai pentru ca este cel mai bun si cel mai firesc. Aproape ca nu trebuie sa faci nimic altceva. Fiecare simte nevoia de a iubi, chiar inainte de a iubi pe cineva sau ceva anume. Acestei iubiri pure si coplesitoare, mai devreme sau mai tarziu i se va raspunde.

Iubirea este cea care ii face pe oameni sa isi indeplineasca visele. Ea naste aspiratia tainica a cunoasterii de sine.

Daca simti ca nu mai iubesti, inseamna ca de fapt nu ai iubit niciodata sau ca nu mai stii sa privesti inauntrul tau, unde iubirea exista inca. Iubirea stie insa ca ceea ce este in minte este supus schimbarii si se poate uita sau pierde. Pe cand ea, iubirea pura, coplesitoare, te face intotdeauna un invingator.

Iubirea exista... pur si simplu. Doar noi o simtim prin fiinta iubita, prin clipele de bucurie; si totusi, ea nu are nevoie de toate acestea. Iubirea nu stapaneste si nu vrea sa fie stapanita. Inainte de toate, iubirea nu cere, iubirea daruieste. E o simplitate divina in actiune si in traire.

Dragostea e o reflectare pe pamant a iubirii ceresti, de aceea ea nu are hotare si nici limite. Daca ar cunoaste timpul, dragostea ar fi o continua clipa. Si daca ar cunoaste spatiul, locul ei ar fi in noi, caci, intr-adevar, suntem o chintesenta a tot ce iubim.

Daca exista dragoste, ea este pretutindeni. Si daca e dragoste, ea poate fi, de acum inainte, pentru totdeauna.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Iubirea este sentimentul inefabil, coplesitor si divin care face cu putinta pentru acela (sau aceea) care o traieste plenar sa resimta o inefabila dilatare euforica a fiintei sale si totodata a campului constiintei de la finit catre infinit. Iubirea este intens simtita de fiintele umane sub forma unui sentiment unificator, profund euforic, coplesitor, nuantat. Iubirea se manifesta mai ales prin aspiratia sublima, dezinteresata, profund transfiguratoare si patrunsa de abnegatie catre obiectul sau: o fiinta umana de sex opus care ne atrage, o anumita persoana asupra careia resimtim spontan imboldul sa ne revarsam in mod detasat afectiunea sau chiar o colectivitate, o idee, o activitate.

Nasterea, persistenta si dezvoltarea acestui sentiment profund unificator, euforic, care in esenta sa este divin si beatific si dezvoltarea acestui sentiment atunci cand el se manifesta divers nuantat, de la o fiinta umana la alta in sfera sa individuala este intim legata de formarea si cristalizarea personalitatii.

Yoghinii au considerat totdeauna sentimentul iubirii ca fiind extraordinar de important si l-au caracterizat adeseori drept un esential criteriu valoric sui-generis al gradului de umanizare si elevare a comportamentului natural al omului, o masura a faptului ca in insasi fiinta sa microcosmica cea mai intim individuala, cel care iubeste poate totodata sa devina, datorita iubirii, o fiinta dilatata in infinit, macrocosmica, unificata si divina. Iubirea adevarata este, prin urmare, o modalitate foarte simpla de depasire sau transcendere a egoismului.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen."Iubirea este cea mai mare dintre fericirile umane, deoarece este efortul suprem pe care omul il incearca pentru a iesi din singuratatea fiintei sale launtrice."

"Iubirea este infinit incantatoare si profund educatoare: ea da sensul existentei in varietatea si valoarea ei reala... in iubire totul se schimba, toate devin insemnate; dintr-un nimic se naste prin transfigurare un divin paradis misterios."

"Increderea si transfigurarea sunt virtutile iubirii."

"Ce este oare dragostea daca nu nevoia irezistibila de a iesi din tine insuti?"

"Iubirea este, chiar si cand nu banuim, suprema lege a universului: o lege misterioasa care guverneaza si oranduieste totul, de la atomul neinsufletit pana la unirea in cuplu a fiintelor rationale: de la ea pleaca si spre ea converg, adeseori ca spre un centru divin de irezistibila atractie, toate gandurile si actiunile noastre." aforisme despre iubire - prof. yoga Gregorian Bivolaru

"Cea mai minunata iubire pe care poate cineva sa o simta este iubirea lui Dumnezeu... El este Eternul nostru Iubit si sufletele noastre sunt iubitele sale, iar cand sufletul Il intalneste pe cel mai mare iubit din Univers, atunci incepe iubirea divina." Paramahamsa Yogananda

"O, Doamne, cand locuiesc in casa constiintei muritoare ma gandesc ca imi iubesc parintii si prietenii; imi imaginez ca iubesc pasarile, animalele si posesiunile. Dar acum, cand am patruns in templul Omniscientei, stiu ca doar pe Tine Te iubesc, manifestat in formele parintilor, prietenilor si tuturor creaturilor si lucrurilor. Iubindu-Te numai pe Tine, inima mea a ajuns sa ii iubeasca pe toti. Fiind loial fata de Tine, sunt loial fata de toti. Si iubesc totul." Paramahamsa Yogananda

ARMONIE – concordanta, acord, potrivire a elementelor componente ale unui intreg; categorie filosofica ce exprima aderenta partilor, coerenta interiorului si a exteriorului, unitatea continutului si a formei, impacarea contrariilor. Armonia este adesea considerata ca temei, atribut sau efect al frumosului.

TRANSFIGURARE - procedeu specific ce face posibila punerea rapida in rezonanta cu energii subtile divine, cu sfere de forta si aspecte elevate sublime din macrocosmos prin intermediul caruia elementele realitatii exterioare, distilate de viziunea innobilatoare, imaginatia si puterea de expresie a celui care transfigureaza se transforma, mai ales pentru acesta, intr-o realitate noua, elevata, minunata, spiritual-afectiva, incarcata ce il face sa traiasca o forma de extaz. Prin exemplul cunoasterii artistice, sublime, transfigurarea constituie dovada rolului activ si profund creator al constiintei in genere, rol subliniat adeseori de yoga. Specificul cunoasterii artistice, sublime, capabila sa recreeze realul in ipostaze aprofundate, idealizate, inaltate, arhetipale, chiar si ca proiect, constructie si model anticipator, prin ridicarea lui pe diferite trepte de transfigurare de la concretul sensibil la abstractul sensibil, in forme de expresie adecvate fiecareia dintre treptele respective, i-au adus artei si denumirea (acceptabila ca metafora) de oglinda magica a realitatii. Transfigurarea joaca un rol esential in continenta amoroasa si in amorul tantric fara sfarsit.

EMPATIE - rezonanta subtila inefabila care se trezeste si se amplifica armonios in practica yoga, permitand o comunicare superioara psihica si afectiva cu ceilalti ori cu o anumita fiinta umana (sau chiar cu o entitate superioara, spirituala, invizibila). In general vorbind, se stie de mult ca o mama cunoaste in mod intuitiv nevoile si sentimentele bebelusului sau cu care ea este si se mentine spontan in comunicare empatica. Aceasta aparent misterioasa capacitate (latenta adeseori in fiinta umana) este in mod verosimil legata de faptul ca initial copilul in cauza nu face decat sa fie una cu fiinta si cu corpul fizic al mamei sale. Empatia este deci o modalitate intuitiva de cunoastere a celorlalti, deoarece ea asigura o forma de comunicare afectiva si de transpunere imediata, sentimentala, facand posibila o identificare cu alte persoane la tensiunea la care ele traiesc o anumita situatie. Prin anumite procedee psihologice si cel mai bine prin tehnici yoga, s-a constatat ca pot fi reglate si armonizate starile si trairile unei fiinte umane. O traire emotionala puternica, benefica, pozitiva incarca subtil, energetic intreaga fiinta (gratie misterioaselor si inefabilelor procese de rezonanta), stimuleaza mintea si "coloreaza" in mod euforic sufletul. Studiul psihosomaticii confirma din plin faptul ca emotiile perturbatoare, negative provoaca felurite boli de inima, de ficat, de creier si totodata afecteaza in mod profund constiinta sistemului fizic.


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Vishuddha Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 05:03 View PostDownload Post

Sapte roti ale destinului, sapte porti catre Univers, Vishuddha Chakra


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Concentrarea intensa si meditatia profunda asupra elementului subtil corespondent acestei chakra este definita in textele Yoga sub numele de expansiunea beatifica, spatiala Akashi Darana. Cel care practica aceasta forma de meditatie nu va dispare sau muri nici la disolutia lumii. El obtine cunoasterea trecutului, prezentului si a viitorului si dobandeste controlul energiilor misterioase ale timpului." Swami Shivananda
Revelatii - Sapte roti ale destinului, sapte porti catre Univers, Vishuddha Chakra

Localizare - Al cincilea centru de forta numit Vishuddha are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic zona gatului.

Reprezinta - constiinta pura, creativitatea.

Reprezentare simbolica - este salasul sunetului, al viselor, simbolul puritatii.

La nivel psihic - guverneaza exprimarea, inspiratia in vorbire, elocventa, sesizarea modelelor arhetipale, trezirea intuitiei. Acest centru subtil este foarte strans legat de sentimentul de acceptare, de receptivitate superioara, de protectie subtila.

La nivel fizic - controleaza activitatea corzilor vocale, a sistemului auditiv, a faringelui si a esofagului, precum si maduva osoasa. Glandele corespondente sunt tiroida si paratiroida. Acest centru de forta este legat de procesul complex de hranire.

Reactii specifice in cazul perturbarii energetice - activarea dizarmonioasa a glandelor corespondente duce la declansarea spasmofiliei. Se considera totusi ca factorii emotionali contribuie intr-o mare masura la declansarea acestei boli. Acestia se traduc simptomatic prin crize de insomnie, anxietate si accese de depresie

Elementul subtil cu care ne pune in rezonanta-energiile subtile ale eterului

Simt-auzul

Toate "posibilitatile" miraculoase, harurile, "puterile" numite de orientali siddhi sunt legate de activarea chakra-ei gatului, mai exact de domeniul celui de al cincilea element subtil, Akasha (eterul subtil).

Efectele meditatiei asupra lui Vishuddha Chakra sunt: calmul, seninatatea, puritatea, o voce melodioasa, trezirea inspiratiei artistice, capacitatea de a interpreta scrierile sacre, scripturile, de a intelege mesajul ascuns al viselor.

Persoana influentata predominant de cea de-a cincea chakra nu mai considera importante distractiile si placerile provocate de simturi si intelect. O astfel de fiinta va cauta cunoasterea reala dincolo de limitele timpului, de conditionarile culturale si ereditare. A intra in campul sau de energie inseamna a ne elibera de vartejurile lumii si a ne putea controla iesirile egotice.

Ideea de constiinta cosmica este legata de acest centru psihic.

Atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, centrul subtil de forta Vishuddha Chakra corespunde procesului complex de hranire. Dezvoltarea armonioasa a primilor trei centri de forta conduce la formarea unei personalitati umane echilibrate si armonioase. Al patrulea centru subtil de forta, Anahata Chakra, constituie o etapa intermediara, un punct central care unifica planurile inferioare ale fiintei cu cele superioare, sfera supravietuirii, convietuirii sociale si a afirmarii personalitatii cu planurile subtile, rafinate, elevate ale manifestarii. Deloc intamplator, Anahata Chakra este centrul inimii, al iubirii, al trezirii la nivel de suflet. Urmatoarea etapa este dobandirea unei stari de receptivitate superioara, a unei deschideri sufletesti fata de inspiratiile divine. In acest sens, Vishuddha Chakra corespunde procesului de hranire, atat fizic, deoarece zona sa de proiectie in planul fizic este zona gatului, cat mai ales subtil, referindu-se la o hranire energetica, la o imbogatire sufleteasca prin accesul in lumile superioare ale universului. La aceasta etapa evolutiva, notiunea de "constiinta superioara launtrica", ce reprezinta un potential fundamental de expresie, ce permite prin intermediul intuitiei sa patrundem misterele insondabile ale manifestarii divine, devine acum pentru fiinta umana accesibila, putand fi amplificata gradat.

Timpul este oglinda eternitatii

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Starea de receptivitate fata de lumile superioare, elevate, sublime din univers face posibila deschiderea unor porti de acces in aceste lumi. Astfel de trairi pot fi atinse atat in meditatii, cat si spontan, prin Gratie Divina. Psihologul Abraham Maslow le-a denumit "experiente de varf". Pentru toti cei care au trait asemenea "experiente de varf" (momente de extaz, intuitii sau trairi transcendente), ele reprezinta cel mai important lucru din viata lor si sunt privite ca cele mai pretioase aspecte care dau cu adevarat valoare vietii. Ele pot fi anumite forme de depasire a individualitatii, in care ego-ul limitator este transcens, apare sentimentul fuziunii cu intregul univers sau cu un aspect subtil al manifestarii, cu alta fiinta iubita sau chiar cu Dumnezeu. Experienta poate consta si numai dintr-o senzatie de iesire din timp: timpul pare ca sta pe loc; apare sentimentul atemporalitatii.

In "Memoriul pentru apararea lui Cagliostro" (din cartea lui Serge Hutin – "Societatile secrete de ieri pana azi"), inteleptul Cagliostro spune: "Eu nu apartin nici unei epoci si nici unui loc; resimt permanent ca ma situez in afara timpului si spatiului, fiinta mea spirituala isi traieste in esenta eterna existenta si, daca uneori ma scufund in gandirea cosmica, reurcand cursul varstelor, daca atunci imi intind spiritul atotputernic spre un mod de existenta superior si departat de cel pe care voi il percepeti, traiesc extazul paradisiac si devin cel ce doresc sa fiu. Particiand plenar si in mod constient la realitatea Fiintei Absolute, imi conduc aproape toate actiunile dupa inspiratia divina care ma sustine si ma inconjoara."

Arta modeleaza artistul, iar artistul modeleaza lumea

Aceasta inspiratie divina apare doar in momentele, mai mult sau mai putin constiente, de receptivitate superioara. Marii compozitori, oamenii de arta, chiar cei de stiinta au avut in astfel de momente "sclipiri" de genialitate. Exista o conceptie conform careia fiecare act de creatie este un dialog tainic cu Dumnezeu. in cazul in care fiinta umana are interior aceasta stare de receptivitate superioara si permite cu adevarat punerea la unison cu realitati elevate de ordin subtil, aceste realitati se vor materializa in forme sublime ideale in sfera constiintei. Orice fel de traire sau realizare artistica nu numai ca creeaza sau recreeaza arta, ci transforma in acelasi timp personalitatea receptorului sau creatorului de arta, deoarece prin simboluri receptate telepatic sau create exterior, creatorul de arta devine fulgerator capabil sa se reintegreze si sa atinga un nou nivel elevat de constiinta. Mai mult decat atat, actul de creatie sau, cu alte cuvinte, de expresie ca si cel de a fi creat sunt parti complementare ale aceluiasi fenomen. Prin contrast, atunci cand arta si inspiratia este considerabil stanjenita de ego, creativitatea stagneaza. Atunci cand se exacerbeaza ego-ul dispare arta, iar atunci cand ego-ul dispare, arta universal valabila infloreste spontan in voie. Cand artistul este innabusit de ego, lasandu-se dominat de calcule meschine, el incepe "sa se imite" stereotipic pe el insusi si nu mai transmite telepatic nimic celorlalti. Aceste inspiratii nu il mai transforma atunci si cresterea sa launtrica, personala, inceteaza.

Geniul se hraneste cu esente

In actul cu adevarat creator in care esti liber, manifestandu-te cu o "nebuneasca" spontaneitate caracteristica mai ales geniului, inainte de toate, tu te hranesti pe tine insuti, cautand sa oferi cat mai mult celorlalti si, daruindu-te atunci cai mai mult, accepti ghidarea si inspiratia constiintei superioare din interiorul tau. Mai ales din acest punct de vedere putem spune ca actul superior de hranire ca si faptul de a fi simultan hranit, atunci cand hranesti pe ceilalti este unul si acelasi lucru. Prin intermediul lui Vishuddha Chakra, artistul de geniu, de exemplu, realizeaza chiar prin intermediul artei sale inefabila sa identitate initiala cu acea infailibila voce interioara care il inspira.

In cazul unei fiinte umane la care constiinta este preponderent focalizata la nivelul acestui centru de forta (Vishuddha Chakra) , rolul sau este, de asemenea, de primitor si simultan de distribuitor al Gratiei Divine. Prin sublima experieta a primirii gratiei, constiinta individuala hranita cu divina ambrozie ascensioneaza in mod spontan la nivelul centrului de forta urmator (Ajna Chakra) realizand tulburatorul mister ca, atat cel care daruieste cat si cel care primeste sunt unul si acelasi, fuzionati intr-o inefabila unitate, intocmai ca picatura unita acum in mod evident cu oceanul fara margini.

Akasha - Element subtil fundamental pe care inteleptii yoghini l-au descoperit de mii de ani ca patrunzand totul. In unele texte secrete, el este considerat eterul spatial care cuprinde si inregistreaza cu fidelitate totul. In Orient, Akasha sau eterul atotcuprinzator este cel mai subtil dintre cele cinci elemente subtile (pamantul, apa, focul, aerul si eterul). Akasha este o substanta fundamentala despre care yoghinii avansati si inteleptii spun ca umple si patrunde tot Macrocosmosul, fiind suportul de baza al vietii si al sunetului. In Akasha se inregistreaza instantaneu tot ceea ce se petrece in Macrocosm, iar imaginile inregistrate pot fi citite de yoghini si se numesc clisee akasha-ice.

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Eternitate - Ceea ce este cu adevarat divin si exista in afara timpului. Starile de deosebita elevare spirituala, care ne inalta pe culmile fericirii extatice a constiintei cosmice sunt tangente cu sentimentul eternitatii. Acest sentiment al eternitatii apare si ca o stare de suprema satisfactie atunci cand traim total in prezent; clipa prezenta este imaginea mobila a eternitatii, iar trairea simultana, cu profunzime si autenticitate a clipei insotita de extragerea semnificatiilor ei esentiale inseamna, de fapt, transcenderea acesteia prin inaltarea in sfera sublima de forta a viziunii si trairii autentic spirituale. Eternitatea este contrapartea din lumea spirituala a timpului din lumea fenomenala. Asa cum spunea Platon, timpul este "o imagine miscatoare a eternitatii."

Intuitie - Reprezinta cunoasterea directa, imediata, prin inefabila rezonanta, a adevarului, fara ajutorul gandirii. C.G.Jung definea intuitia drept una dintre cele patru functii psihologice fundamentale ale omului, celelalte trei fiind gandirea, sentimentele si simturile. El descrie intuitia ca pe o functie de explorare a necunoscutului, care ofera posibilitati si implicatii dificil, in aparenta, de a fi percepute in mod constient. Intuitia nu este un act de vointa, ci o stare de atentie si de receptare inspirata.

Inspiratie - Stare specifica de rezonanta si comuniune interioara ce conduce la o anumita traire sublima, actiune sau idee. Se caracterizeaza prin autorevelarea, in plan subiectiv, a unor trairi subiacente, reprezentand o conditie psihica favorabila actului de creatie, motiv care l-a facut pe Platon sa o conceapa, pe drept cuvant, in termeni mitologici, ca mesaj al divinitatii de care inspiratii se lasa patrunsi in profunzimile fiintei pana la transa extatica. Pentru Schopenhauer, inspiratia era prilejul contactului cu lumea subtila eterna a Ideilor Divine, iar pentru Nietzsche, expresia betiei dionisiace nascatoare a creatiilor geniale.

Timp - Proprietatea universala a tuturor formelor de a fi cuprinse intr-o anumita energie subtila a duratei, situandu-se simultan sau succesiv unele fata de altele. In viziunea spirituala yoga asupra timpului, timpul apare ca un cerc, primind atributul reversibilitatii intr-o devenire ciclica a Universului. Intreaga Creatie este supusa acestei neincetate deveniri deci, cu alte cuvinte, energiei subtile a Timpului, numai Pura Constiinta Divina plasandu-se in eternitatea ce transcende orice devenire si orice durata.

Fiind in esenta energie subtila, dimensiunile timpului sunt modulate specific de structurarile costiintei individuale si ale Constiintei Cosmice. Astfel, informatiile referitoare la evenimentele din trecut, prezent sau viitor sunt inregistrate si inmagazinate intr-un suis generis suport magnetic al Universului, realitate denumita in yoga "inregistrari sau clisee akashai-ce". Aceste "urme" stocate in energiile timpului pot fi ulterior retraite la vointa de yoghinii avansati, ca si de anumite fiinte umane inzestrate nativ cu un anumit nivel de deschidere in planul specific al lui Akasha tattva sau care, spontan, de cele mai multe ori fara sa stie clar cum se procedeaza, intra intr-o anumita stare speciala de constiinta conexa cu nivelul inregistrarilor Akasha-ice.

Prezenta si accesibilitatea unor asemenea iformatii din Akasha tattva este implicita chiar si in actualele teorii ale fizicii moderne, cum ar fi teoria "Ordinii Implicate" a lui David Bohm, care sugereaza ca exista o anumita ordine fenomenala si structurala a Universului si care nu are nimic de-a face cu devenirea si temporalitatea. Oamenii de stiinta de la inceputul secolului nostru au aratat in repetate randuri ca simtul aprecierii noastre asupra timpului este, de fapt, o distorsionare a realitatii.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Ajna Chakra
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 05:17 View PostDownload Post

Sapte roti ale destinului, sapte porti catre Univers, Ajna Chakra

de Ionela Voicu


Ajna Chakra - Ochiul viziunii interioare

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Cel care se concentreaza intens si mediteaza profund asupra acestei chakra, distruge gradat toate efectele negative ale actiunilor anterioare din aceasta viata si din celelalte. Adeptul devine un mare yoghin si ajunge un eliberat in viata (jivanmukta). El obtine cele 8 mari puteri paranormale si cele 32 de puteri minore." Swami Shivananda

Localizare - al saselea centru de forta numit Ajna Chakra are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic spatiul dintre sprancene si este supranumit "al treilea ochi" sau Ochiul lui Shiva.

Reprezinta - constiinta mentala superioara, care mijloceste perceptia directa a lumilor invizibile si sesizarea directa a aspectelor subtile ale manifestarii.

La nivel fizic - coordoneaza activitatea glandei pituitare (hipofiza) si a creierului mic. Hipofiza are un rol vital in sensul ca impreuna cu hipotalamusul alcatuieste sistemul de comanda al tuturor celorlalte glande endocrine.

La nivel psihic - controleaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala.

Reactii specifice in cazul activarii armonioase a acestui centru - confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.

Ajna Chakra armonios activata confera starea de unitate, de comuniune cu legile cosmice, de non-identitate cu corpul fizic si de identificare cu natura sa spirituala.

Centrul mental de comanda, centrul cunoasterii geniale si spirituale intuitive, Ajna Chakra, face parte din triada superioara a centrilor energetici subtili de forta. Asa cum spuneam in articolul anterior, Anahata Chakra, al patrulea centru energetic, corespunzator trairilor empatice, afective ale iubirii si compasiunii universale, marcheaza punctul de intalnire intre energiile specifice primilor trei centri de forta (legate de supravietuire, de apartenenta la grup, de comunicare si inter-relationare, de sexualitate si procese volitive) si energiile specifice ultimilor trei centri de forta (legate de intuitie, cunoastere, discernamant, perfectiune, indumnezeire).

Vishuddha Chakra corespunde, atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, procesului complex de hranire, etapei de dobandire a unei stari de receptivitate superioara, a unei deschideri sufletesti fata de inspiratiile divine. La acest nivel are loc o imbogatire interioara prin accesul in lumile superioare ale universului.

Etapa imediat urmatoare conduce fiinta umana catre cele mai rafinate si elevate perceptii launtrice, prin trezirea, amplificarea si dobandirea controlului asupra energiilor mentale. Ajna Chakra reprezinta pentru noi un "al treilea ochi" orientat atat catre enigmaticul nostru univers launtric, cat si catre aspectele subtile si mentale ale lumii, catre perceperea directa a universurilor paralele; in traditia yoghina, este considerat a fi centrul perceptiei spirituale.

Trezirea gradata si deschiderea viziunii launtrice sublime la acest nivel inseamna, de fapt, accesul fiintei la anumite moduri superioare de constiinta pe care le avem fiecare in stare potentiala latenta, dar pe care in prezent, datorita ignorantei noastre, nici macar nu ni le putem imagina. Accesul sistematic la aceste planuri superioare ultime de constiinta inseamna evadarea din limitele realitatii noastre efemere si dureroase ale existentei de zi cu zi. In plus, aceasta inseamna evadarea din conceptele limitate ale constiintei focalizate preponderent material catre trairi si fenomene extatice in care realizam ca devenim solidari cu infinitul. Toate acestea inseamna, de asemenea, depasirea limitarilor timpului, spatiului si cauzalitatii aparent inexorabile.

In conceptia yoghina traditionala, rolul lui Ajna Chakra in calitatea sa de ochi launtric spiritual se manifesta preponderent in integrarea armonioasa a fiintei in univers.

Ajna Chakra este un focar de emisie si receptie al energiilor gand, al ideilor, al structurarii mentale prin intermediul caruia putem concepe si intelege in mod coerent universul subtil mental exterior fiintei noastre, energiile sale specifice, ajutandu-ne astfel sa guvernam "universul nostru launtric". Asa cum ochii fizici ne ajuta sa stabilim anumite raporturi cu lucrurile si fenomenele exterioare, in mod analogic Ajna Chakra ne faciliteaza si ne ordoneaza raporturile cu lucrurile, entitatile si fenomenele specifice sferelor de manifestare subtila astrala si mentala.

Cel care stie cum sa se concentreze in spatiul din mijlocul fruntii, intre sprancene, la nivelul lui Ajna Chakra, dobandeste prin focalizare preponderenta la acest nivel o noua perspectiva asupra principiilor si conceptelor legate de timp, spatiu si cauzalitate. Focalizarea interioara predominanta a constiintei la nivelul lui Ajna Chakra conduce fiinta umana catre o treapta evolutiva extraordinara in care multiplicitatea aparent disparata a fenomenelor si evenimentelor poate fi simultan perceputa intr-o viziune intercorelata, armonioasa si perfect integrata. Starea superioara ideala care caracterizeaza acest centru de forta este o trezire a constiintei la un nivel de profunda intuitie si intelegere integratoare.

Deschiderea reala a "celui de al treilea ochi" inseamna imbinarea echilibrata a analizei si discriminarii, ce caracterizeaza emisfera cerebrala dreapta, cu deschiderea si accesul direct la lumea intuitiva ce caracterizeaza emisfera cerebrala stanga. Aceasta inseamna a pune capat atat intelectualizarii sterile, seci, cat si superstitiilor sau "presimtirilor" fanteziste; unificarea armonioasa a acestor doua moduri de cunoastere intr-un tot unitar.

Pe calea evolutiei spirituale, aspirantul la desavarsirea suprema traverseaza gradat diferite niveluri mentale, numite de marii yoghini: mental obisnuit, mental superior, mental iluminat, mental intuitiv si supramental. Aceste niveluri diferite corespund unor treziri din ce in ce mai profunde ale constiintei si accesului in planuri din ce in ce mai elevate. De la o viziune fragmentata a realitatii se ajunge gradat la o sublima privire de ansamblu unificatoare si reintegratoare. La acest nivel superior, exista predominant o stare contaminanta de entuziasm si fericire, o trezire brusca la o realitate noua, in care totul se leaga intr-o mare vibratie de bucurie. In general, accesul la aceasta stare de constiinta superioara este insotit de o inflorire spontana a capacitatilor creatoare. In acest sens, este cunoscut faptul ca o trezire si armonizare a centrului subtil de forta Ajna Chakra conduce la dobandirea controlului energiilor sexuale (potentialului creator sexual) corespunzatoare celui de-al doilea nivel, Swadhisthana Chakra.

Viziunea corespunzatoare la nivelul celui de-al saselea centru de forta este globala, unica, divina; fiinta umana focalizata preponderent la acest nivel priveste lucrurile, fenomenele si fiintele nu doar la suprafata lor, ci inglobeaza in acelasi timp si esenta lor, privindu-le din adevaratul lor centru.

Geniu - dar mostenit din alta existenta, insusire, capacitate mentala exceptionala de creatie intr-un domeniu de activitate producatoare de valori. In antichitate, prin geniu se intelegea, dupa cum marturiseste Socrate in fata tribunalului din Atena, acel glas divin, launtric, ce calauzeste traiectoria existentiala a oamenilor deosebiti. Mai tarziu prin geniu s-a inteles vocatia unica pentru realizarea unor opere care sa stea sub semnul perfectiunii, concurand chiar natura. Cu o atare acceptie vom intalni termenul de geniu in textele kantiene. El desemneaza, de obicei, gradul cel mai inalt de inzestrare naturala a cuiva, cu ingeniozitate, fantezie, inteligenta, capacitate de intelegere a profundelor rosturi ale lumii, daruire de sine, sensibilitate, intuitie in vederea realizarii unor opere extraordinar de valoroase.

Inteligenta - termen ce caracterizeaza puterea de patrundere si functia specifica a mintii de a stabili rapid legaturi si de a face conexiuni creatoare intre legaturi de natura sa reveleze adevarul. Este ceea ce sugereaza "inter-legere", reunind doua sensuri, acelea de a discrimina lucid intre si a lega, a culege, a pune laolalta ceea ce in realitate prezinta aceste legaturi. In sistemul yoga, inteligenta apare atat ca fapt real, cat si ca unul potential, atat ca proces, cat si ca aptitudine sau capacitate, atat ca forma si atribut al capacitatii mentale, cat si a celei comportamentale.

Autocontrol - mecanismul si capacitatea mentala de continua urmarire a comportamentului propriu, indeosebi a reactiilor impulsive si de ponderare, modificare sau franare a lor, de revenire la normal. Autocontrolul apare ca o dimensiune fundamentala a stapanirii de sine in yoga.

Autoobservare - latura superioara a constiintei mentalului prin care fiinta umana isi urmareste, mai mult sau mai putin sistematic, dezvoltarea propriei personalitati. Ea trebuie orientata atat asupra ideilor si trairilor spirituale cat si asupra efectelor complexe ce rezulta din acestea. Obiectivitatea, simtul autocritic dezvoltat, exigenta sporita fata de propria persoana constituie conditii necesare pentru ca autoobservarea sa reprezinte un mijloc eficient al autoeducatiei in practica yoga.

Introspectie - vedere sau privire orientata catre interior, spre propriile stari si desfasurari launtrice. Desemneaza inainte de toate un fenomen sau o dimensiune reala a psihicului. In perceptia obiectului este inclusa si perceptia de sine, a observatorului. In cunoasterea lumii se implica si cunoasterea de sine. Constiinta de sine si constiinta despre lume sunt indisociabile. Trairile launtrice reunesc internul si externul. Introspectia este o metoda importanta in yoga cu ajutorul careia se constientizeaza, se examineaza si se descriu fenomenele si starile propriei vieti sufletesti, mentale si spirituale, devenind posibila autoanaliza. Prin introspectie superioara asupra trairilor cu adevarat spirituale, fiinta umana poate ajunge mai usor la revelarea Sinelui nemuritor Atman.

Discernamant (viveka) - Acest termen se refera la recunoasterea sau distinctia care se realizeaza intre ceea ce este real si ceea ce este nereal, intre adevar si neadevar, iar in mod particular acest cuvant se refera la diferenta dintre Sinele Suprem individual (Atman), esenta nemuritoare spirituala a fiintei umane si "non-Sine" (Anatman), adica eu-l limitat, efemer si tranzitoriu. Conform marelui intelept Shankaracharya, discernamantul este una dintre conditiile indispensabile care trebuie indeplinite de cel care aspira sincer la atingerea cunoasterii spirituale. Termenul de "viveka-khyati" inseamna "viziunea clara a discernamantului" sau "intelepciune izvorata din procesul unei corecte discriminari". In Yoga Sutra lui Patanjali, el este mentionat ca fiind modalitatea directa de obtinere a eliberarii spirituale, el nereprezentand doar intelegerea intelectuala, ci mai curand comuniunea cu inalte stari spirituale care ne fac sa traim extazul divin.

Siddhi - Putere fizica, psihica, mentala si spirituala cu totul extraordinara sau asa-zis paranormala, care apare ca un corolar al evolutiei spirituale a yoghinului perseverent pe masura ce in fiinta launtrica a aspirantului se trezesc din starea de potentialitate si se amplifica gradat anumite rezonante inefabile cu forte cosmice, subtile, secrete care realizeaza efectiv conexiunile analogice, subtile si profunde dintre om si univers. In general, maestrul spiritual pune adeseori aspirantul in garda impotriva cautarii egoiste a oricaror siddhi-uri, deoarece, pentru cel vanitos si marginit, ele nu contribuie la realizarea Adevarului Ultim, ci fac parte tot din lumea fenomenala; atasamentul fata de aceste puteri yoghine sau orgoliul pe care il amplifica constituie un puternic obstacol pe calea desavarsirii spirituale si a eliberarii spirituale. Pe de alta parte insa aceste siddhi-uri apar adeseori spontan, ca de la sine, fara a fi urmarite de loc de aspirant, numai in urma unor practici spirituale.

Jivanmukta - "eliberat spiritual si mare intelept in viata", fiinta extrem de evoluata spiritual care, desi a atins culmea desavarsirii, continua sa traiasca in corpul fizic, bucurandu-se total detasat de placerile si bucuriile transfigurate, esentializate ale acestei lumi sau ale celorlalte lumi subtile, desi isi mentine tot timpul constiinta identificata cu Sinele sau Etern Atman, mentinandu-se astfel in starea spirituala de Eliberare completa de lanturile ignorantei.

"De fiecare data cand incerc sa descriu ce fel de stari spirituale traiesc si ce fel de viziuni spirituale experimentez atunci cand trec de acest loc (Vishuddha Chakra), de indata ce ma gandesc la viziunile pe care le am, mintea parca mi se evapora cuprinzand nemarginirea si orice descriere la acest nivel devine imposibila. Totusi, in cazul in care constiinta unei fiinte umane atinge in mod ferm punctul dintre sprancene (Ajna Chakra) fixandu-se acolo, acela are atunci cunoasterea directa a Sinelui Suprem Atman. Pentru el nu mai exista atunci decat un voal transparent ca matasea. Sinele Supremeste atunci atat de aproape incat pare ca esti deja in el, identificat complet cu el. Cu toate acestea, identificarea totala cu Dumnezeu inca nu a aparut si aceasta urmeaza sa apara." Ramakrishna


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.


sursa: Lux Sublima
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Acustic
Milenar
Milenar

Acustic is offline

Joined: 30 May 2007
Member: #229
Posts: 1062
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Sahasrara
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 19.2.2008, 05:19 View PostDownload Post

Sapte roti ale destinului - Sapte porti catre Univers - Sahasrara

sinteza realizata de Daniel Carazianu


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Atunci cand energia Kundalini este intim unita cu Shiva (Dumnezeu) in Sahasrara, yoghinul se bucura de fericirea suprema. El atinge o stare de supraconstiinta si realizeaza cea mai inalta cunoastere." - Swami Shivananda

Localizare - al saptelea si ultimul centru subtil de forta, numit Sahasrara, are ca zona de proiectie la nivel fizic zona de deasupra crestetului capului. In literatura orientala, el mai este numit si "Centrul suprem de contact cu Dumnezeu".

Simbolizeaza - detasarea de iluzie, stare care conduce la obtinerea cunoasterii supramentale, depline a Adevarului Suprem, conform caruia totul este unul si unul este tot.

La nivel psihic - fiinta dobandeste constiinta infinitului, cunoasterea supramentala inefabila. Functia psihica este de "deschidere" spirituala fata de forta creatoare a universului.

Reactii specifice in cazul activarii armonioase a acestui centru - Dinamizarea sistematica a lui Sahasrara (prin concentrare, meditatie si alte tehnici speciale) determina aparitia unor puteri paranormale si, in acelasi timp, ameliorarea unor stari patologice sau vindecari la nivelul fizic.

Fiinta umana in care acest centru a fost complet trezit traieste starea de continuitate a constiintei, de unitate a contrariilor, de transcendere a polaritatilor si fuziunea deplina cu Absolutul sau Dumnezeu.

Sahasrara reprezinta capatul calatoriei interioare a constiintei individuale. Textele yoghine secrete mentioneaza ca, prin activarea plenara a lui Sahasrara, fiinta umana atinge cea mai inalta stare a constiintei. Dar ce este in realitate aceasta stare suprema de constiinta si cum poate fi ea atinsa?

Iisus a numit aceasta stare "Imparatia dumnezeiasca a Cerurilor", Sf.Pavel - "pacea paradisiaca aflata dincolo de intelegere", Richard Bucke- "constiinta cosmica". In invatatura scolii medievale budiste Zen, termenul care o descrie este Satori sau Kensho, in timp ce in Yoga ea se numeste Samadhi sau Moksha. Indiferent insa de numele dat acestui vechi si binecunoscut fenomen uman de culme a culmilor la care se ajunge uneori gradat, prin iluminare, este vorba despre aceeasi stare, eliberarea spirituala ultima. Ea este experienta integrarii noastre launtrice in eternitate, a unitatii nelimitate cu intreaga Creatie.

Fiinta umana la care Sahasrara este plenar activata, care isi mentine constiinta in permanenta la acest nivel, a atins desavirsirea spirituala prin unirea constiintei individuale cu constiinta macrocosmica a lui Dumnezeu.

Unul dintre pionerii psihologiei transpersonale, Abraham Maslow, a studiat cu foarte mare atentie nu omul bolnav din punct de vedere psihic, ci tocmai omul realizat spiritual sau desavarsit prin unirea cu Absolutul. Iata in continuare caracteristicile principale ale omului desavarsit prin unirea cu Dumnezeu:

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Onestitatea - Onestitatea de a-ti exprima liber si spontan sentimentele superioare, benefice, de a avea incredere in propriile sentimente stenice, pozitive, de umor, de bucurie nemarginita, de iubire in toate relatiile interpersonale.

Simtul accentuat al umorului - care de obicei te face atat sa zambesti, cat si sa razi in hohote; umor evident care tine mai degraba de situatie decat de ceva in afara ei, care este mai degraba spontan decat calculat si care declanseaza o veselie contaminanta; acest gen de umor are ceva cu totul specific si, cu foarte rare exceptii, nu poate fi niciodata repetat.

Interes social - Cei desavirsiti sau realizati spiritual au fata de fiintele umane, in general, un sentiment profund de empatie inefabila, de identificare adeseori uluitoare pentru ceilalti, de simpatie si afectiune, in pofida unor rare izbucniri de nemultumire in fata rautatii, a egoismului, a complacerii celorlalti in inertie. Alteori ei dau semne de nerabdare si indiferenta in cazurile evidente de prostie crasa sau inconstienta continua.

Iubirea - Cei insufletiti de iubire sunt capabili de mai multa fuziune si dau dovada de o gigantica putere de a iubi simultan foarte multe fiinte umane; totodata, ei sunt permanent capabili de o participare afectiva, empatica mult mai mare; adeseori ei realizeaza o identificare afectiva empatica aproape perfecta cu ceilalti; ei reusesc cu usurinta sa impulsioneze o stergere mai rapida a limitelor penibile ale ego –ului (aceasta contribuind la revelarea Sinelui Suprem - Atman).

Atentia - Atentia la corectitudinea interioara, la natura, la asa-numitele experiente extatice "de varf" ale vietii care apare ca rezultat al fuziunii beatifice, totale, cu lumea din afara sau cu un anumit aspect al acesteia. Aceasta fuziune ii confera fiintei in cauza o stare de extaz si plenitudine si o face sa traiasca o stare de comuniune cu Absolutul.

Perceptia simultan eficienta - Cei care o au, traiesc mai mult in lumea reala a naturii decat in lumea artificiala, himerica, speculativa, sterila, de conceptii prostesti, credinte si stereotipuri pe care majoritatea oamenilor le confunda cu ceea ce sustine unanim si crede toata lumea, datorita ignorantei, superficilaitatii sau a prejudecatilor.

Prospetimea plina de candoare a aprecierii - Minunata capacitate de a aprecia la nesfarsit, direct, nemijlocit si in mod candid toate bunurile fundamentale ale vietii, fiind vesnic transfigurat de armonia intuita, miscat profund in cele mai, aparent, banale situatii, mereu cuprins de o copilareasca uimire si traind adeseori uluitoare stari de extaz in fata a tot ceea ce exista.

Experienta de varf - Sentimentul bucuriei plenare, oceanice. Sentimente inefabile de dezvaluire a unor misterioase orizonturi nelimitate, care se deschid viziunii, sentimentul de a fi simultan mult mai puternic si mult mai umil ca inainte, sentimentul de mare extaz si mirare plina de recunostinta fata de Dumnezeu, de pierdere a simtului de timp si spatiu si, in cele din urma, convingerea ca s-a petrecut ceva extrem de important si valoros care ne face sa ne simtim nemuritori si atotpu-ternici.

Simtul etic - Avand un puternic simt etic, oamenii cu adevarat desavirsiti spiritual au criterii morale clare, deseori notiunile lor despre bine si rau fiind total diferite de cele conventionale si evident prostesti pe care le au ceilalti oameni. Ei se concentreaza preponderent, mai degraba asupra telurilor decat asupra mijloacelor de a ajunge la ele.

Libertatea - Libertatea totala de a te retrage fara sa tii deloc cont de prejudecatile mediului social in care te afli si care exercita presiuni asupra celorlalti prin asa-zisele "obligatii". Manifestarea puterii bucuriei plenare de a fi detasat, de a fi oricat de creator ori de a fi complet spontan.

Detasarea - Nevoia periodica de singuratate. Acestor fiinte le place efectiv linistea si singuratatea, deoarece ei pot comunica extatic cu Dumnezeu prin suprema Tacere.

Creativitatea - Un fel special de creativitate care seamana mai degraba cu creativitatea geniala, aparent naiva si universala a copiilor inocenti.

Spontaneitate totala - Mai ales la aceste fiinte umane conduita in aproape toate situatiile este marcata prin simplitate si naturalete. Ea este intotdeauna evidenta in special prin lipsa de artificialitate.

Increderea - Cei desavarsiti spiritual au o incredere de nezdruncinat in misiunea divina, cu totul exceptionala, pe care o au in aceasta viata. Ei au o incredere uriasa in propria persoana, in pofida tuturor influentelor ostile din afara. Ei au o incredere foarte mare in altii si in natura.

Misiunea vietii - Oamenii cu adevarat desavirsiti spiritual intuiesc destul de repede ca au o misiune divina in aceasta viata; asedeori ei presimt ca au o sarcina extraordinara pentru intreaga umanitate, de indeplinit.

Autonomia deplina - La cei desavarsiti spiritual se remarca o permanenta independenta de cultura superficiala, neautentica si de mediul ambiant gregar si mediocru. Pentru propria lor dezvoltare si progresul lor continuu, oamenii desavarsiti spiritual depind doar de propriile lor forte si de resursele latente pe care le trezesc in fiinta lor prin rezonanta cu focarele corespondente din Macrocosmos.

Spiritul exemplar de ingaduinta - Acesti oameni exceptionali pot accepta, gratie unei transfigurari uluitoare (pe care o exercita permanent) si a intuirii fulgeratoare in ceilalti a tot ceea ce este bun si divin, toate lipsurile si pacatele, toate slabiciunile si relele naturii umane, fara sa puna intrebari, in acelasi mod in care oamenii obisnuiti (comuni) accepta in mod spontan toate caracteristicile naturii exterioare.

"Ca un val va veti topi in oceanul fericirii care se afla aici si veti deveni una cu el; o neincetata moarte si renastere, o picatura in oceanul de iubire. O, ce extaz! O, ce fericire sublima! Ce desavarsita pace si iubire! In spatiul vast si deosebit al lui Sahasrara veti descoperi stralucirea divina a o mie de sori incandescenti. Frumusetea sa va va umple de incantare. Aceasta pura si divina lumina nu genereaza caldura, in ea nu exista nici luna, nici stele. Aceasta stralucire divina este imaginea perfecta a fericirii supreme."

"In Sahasrara nu exista caldura, foc solar sau raceala lunara. Nici durerea si nici moartea nu pot patrunde aici. Sahasrara este plina de fericire. Ajunsi aici, yoghinii se cufunda in aceasta fericire. Pentru ei, aici este adevaratul ACASA.

Sahasrara mai este numit si centrul intelepciunii si coordoneaza intregul corp; spre el converg toate nadi-urile. In tratatele yoghine este asemanat unui lotus cu o mie de petale. Centrul acestui lotus este salasul lui Dumnezeu. Cand yoghinii isi mentin constiinta aici, ei dobandesc nemuritoarea stare de constiinta a lui Shiva (Dumnezeu)." - Swami Muktananda - Siddha Yoga

Cuvinte - cheie

Samadhi – literal: a afixa, a atasa in extaz divin. In hinduism: stare beatifica de constiinta superioara celei de veghe, de vis si de somn profund care este caracterizata de incetarea completa a oricaror ganduri. In starea de SAMADHI se produce o fuziune totala a celui ce mediteaza si a obiectului de meditatie (Dumnezeu sau Absolutul, daca acesta este obiectul meditatiei). Exista diferite forme sau stadii de SAMADHI. Cel mai elevat se numeste NIRVIKALPA-SAMADHI.

In budismul Zen starea extatica de SAMADHI rezulta prin concentrarea intensa a mintii asupra unei realitati supreme. Aceasta concentrare extraordinara se obtine printr-o diminuare progresiva a activitatii mintii. SAMADHI este starea suprema de constiinta in intregime non-dualista caracterizata, printre altele, prin unirea dintre "subiectul" si "obiectul" experientei: continutul profund extatic al experientei este singurul care exista. Aceasta stare beatifica, divina de constiinta este adesea calificata de yoghini drept "focalizarea unica si extatica a mintii", expresie care, la prima vedere, poate sa ne induca in eroare caci ea ne lasa sa presupunem ca aceasta concetrare ar fi orientata voluntar, egotic, catre un punct precis. Cu toate acestea, starea de SAMADHI nu este numai o concentrare intensa asupra unui punct, iar mintea nu este orientata de la un aici (subiect) catre un acolo (obiect), ca intr-o simplista schema dualista. A fi capabil de a intra spontan, cat mai des, in starea de SAMADHI este o conditie indispensabila oricarei meditatii yoghine (DHYANA) profunde care este cu adevarat perfect realizata.

Intelepciune – stare suprema de echilibru integrata prin intuitie, asupra lumii, asupra omului, asupra pozitiei sale in univers si asupra realitatii existentei lui DUMNEZEU. Ea implica de asemenea o cunoastere a valorilor morale de bine divin, adevar ultim, frumusete perfecta, puritate sufleteasca, dragoste, respect pentru sine si pentru oameni, iubirea neconditionata a lui DUMNEZEU, precum si o credinta de nezdruncinat in acord cu aceste principii si valori. Intelepciunea este o expresie a cunoasterii profunde si dominarii depline de sine, a unei permanente calauziri in viata dupa principiile divine, universal valabile ce nu contrazic bunul simt si inteligenta creatoare. Intelepciunea adevarata reflecta respectul deplin al legilor naturii asa cum acestea au fost create de intelepciunea perfecta a lui DUMNEZEU.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
La început a fost Cuvântul ! Cuvântul sau Sunetul Primordial !
Back to top See my Info Personal Gallery of Acustic
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 8 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !