Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 17:25
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Nostradamus


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Oracol
Aspirant
Aspirant

Oracol is offline

Joined: 10 Aug 2007
Member: #278
Posts: 12
Country Flag: Sweden
Style: Unique4 (6)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Nostradamus
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 16.11.2008, 00:41 View PostDownload Post

Nostradamus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Michel de Nostredame

Data nașterii 14 decembrie 1503 sau 21 decembrie 1503[1]
Locul nașterii Saint-Rémy-de Provence
Data decesului 2 iulie 1566 (62 ani)
Ocupație medic, farmacist, translator, profet, astrolog




Nostradamus: portret realizat de fiul său Cesar


Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, Nostradamus creând în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrenee, care au fost de-a lungul timpului intrepretate greșit sau traduse greșit.

Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei cât și a altor lucrări despre profeții.

Cuprins
1 Biografie
1.1 Tinerețea
1.2 Anii de studiu
1.3 Viața familială
2 Profeția
2.1 Începerea revelațiilor
2.2 Curtea Franței
2.3 Consilier regal
3 Catrenele
4 O celebritate controversată
5 Note
6 Legături externe
7 Bibliografie

Biografie
Tinerețea

Data nașterii sale (14decembrie 1503) este discutabilă. S-a născut în Saint-Rémy-de Provence (sudul Franței). Se pare că a fost cel mai mare din cei 18 (după alții cel puțin 9) copii ai familiei. Tatăl său se numea Jaume de Nostredame, comerciant de cereale și apoi notar regal. Mama sa era Reneé de Saint-Rémy.

Numele de Nostradamus provine de la bunicul său, Crescas de Carcassone, evreu convertit la catolicism.[2]

Anii de studiu

Michel de Nostredame, născut la 14 decembrie 1503, la Saint-Remy în Provence, cel mai controversat profet din istorie, se pregătea să devină medic. Dar studiile sale au fost întrerupte brusc, când ciuma bubonică s-a abătut asupra sudului Franței, în 1525. În timp ce mulți medici au părăsit speriați regiunea, Michel călătorea curajos dintr-un loc în altul pentru a îngriji victimele bolii extrem de contagioase. Totuși, aproape că i s-a refuzat acordarea titlului, la absolvire, patru ani mai târziu, poate din cauza acuzațiilor aduse de colegii invidioși. Dar a fost pus în drepturi datorită recunoștinței țăranilor și respectului celorlalți studenți.

Viața familială

În 1533 și-a deschis un cabinet în Agen, localitate pe fluviul Garonne și s-a căsătorit cu o tânără cunoscută ca fiind bogată, foarte frumoasă și apreciată. Aveau deja o fiică și un fiu, când Inchiziția, instituție a Bisericii menită să suprime erezia, a intervenit în viața lor. Nostradamus (cum își spunea la acea dată) a fost chemat în fața unei instanțe ecleziastice, pentru că ar fi făcut o afirmație ireverențioasă despre o statuie a Fecioarei Maria. Când s-a întors acasă, a aflat că atât soția, cât și cei doi copii muriseră de ciumă. În următorii zece ani, medicul inimos și-a reluat activitatea de curant itinerant câștigându-și faima de făcător de minuni. După ce i s-a acordat o pensie viageră, s-a stabilit la Salon, o localitate între Marsilia și Avignon, a înființat un laborator de produse cosmetice și s-a căsătorit cu o văduvă bogată, cu care a avut șase copii

Profeția

Începerea revelațiilor

Cum noua sa situație financiară îi permitea să nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre științele oculte. Și-a transformat podul casei în observator astronomic, unde urcat pe trepied, urmărea bolta înstelată și susținea că află secretele viitorului de la lumina interioară, vocea.

La început, și-a făcut cunoscute prezicerile printr-o serie de cărțulii modeste pe care a început să le publice din 1550. Dar treptat și-a pierdut total interesul pentru urmărirea condițiilor meteorologice și a fazelor lunii.

Curtea Franței

Individul scund și vioi, cu barba lungă și deasă, este considerat o ciudățenie la somptuasa Curte renascentistă a regelui Henric al II-lea al Franței. Cunoscut ca fiul unor evrei convertiți, pasionat de astrologie și de alte științe oculte, Nostradamus a fost invitat la Paris în 1556 mai mult pentru amuzament. Dar profețiile sale despre rege îi vor aduce faima internațională. Una dintre acestea părea adevărată, dar fără de îndoială ridicolă, sugerând că un bărbat chior va deveni curând rege. O alta, în mod caracteristic criptică, interpretabilă: Leul tânăr îl va înfrânge pe cel mai bătrân pe câmpul de luptă, într-o singură luptă. Îi va străpunge ochii în cușca aurită; două răni într-unul, apoi va pieri de o moarte năprasnică.

La 1 iulie 1559, pe când regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului său, care îi era adversar în competiție, a străpuns coiful regal de aur și a pătruns în ochi. Făptașul îngrozit, contele de Montgomery, era mai tânăr decât suveranul; o așchie din arma ruptă i-a provocat acestuia o a doua rană, iar regele a îndurat dureri cumplite timp de zece zile, după care a murit. În tot acel timp el avea să fie și să rămână singurul suveran al Franței cu un singur ochi.

Consilier regal

Pe fontul tulburărilor interne, în Franța mulți, asemenea reginei Caterina, nu simțeau nevoia ca istoria să confirme spusele medicului. Prezicerea acestuia despre moartea soțului ei a fost suficientă. Fără îndoială, ei i se datorează numirea lui ca medic curant al fiului acesteia, Carol al IX-lea.

Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus a chemat odată un înger, numit Anael, și i-a cerut să îi dezvăluie într-o oglindă magică soarta copiilor reginei. Oglinda i-a arătat pe cei trei fii domnind pentru scurtă vreme, în timp ce ginerele ei aflat în disgrație, Henric de Navarra, ar fi urmat să domnească 23 de ani. Speriată, regina a cerut să fie oprit acel spectacol neplăcut. De fapt, probabil că Nostradamus a vizitat-o la Curte doar pentru a face horoscopul atât pentru ea, cât și pentru copii ei. Este foarte probabil ca Nostradamus să fi fost suficient de abil să își dezvăluie viziunile neplăcute în expresii ambigue, având în vedere că monarhii absoluți indiferent cât de amabili se arătau la început față de clarvăzători erau renumiți pentru pedepsirea mesagerilor din cauza mesajului lor. Cuvintele lui Nostradamus au fost amintite cu admirație. Opunându-se impecabil magicenilor și vrăjitorilor, conducătorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut să-l ardă pe rug pe acest profet periculos de exact. Țăranii, crezând că prezicerea a fost de fapt un blestem, l-au ars în efigie. Numai datorită protecției reginei văduve, Caterina de Medici, a scăpat de execuție.

Catrenele

Aflată în pragul unui război civil, Franța a oferit un teren propice profețiilor sumbre și criptice ale lui Nostradamus, publicate în 1555 primele 100 din cele aproape 2000 pe care le va publica până în 1557. Aceste Centuri s-au bucurat imediat de succes și l-au introdus pe autor la Curte.

Recunoscând că în mod conștient a ales o exprimare criptică, Nostradamus scria într-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporană lui, dar presărată cu expresii și cuvinte din italiană, greacă, spaniolă, ebraică și latină.

Fiecare prezicere constă din patru versuri, un catren, dar niciunul nu aduce a poezie. Vizionarul susținea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântați de ceea ce le prezicea. Dar alți observatori mai sceptici sunt de părere că stilul vag este adoptat în mod conștient pentru a lăsa scrierile deschise interpretărilor. În consecință, există probabil aproape 400 de interpretări diferite ale Centuriilor, fiecare încercând să dezvăluie secretele profeților, care continuă până în anul 3797. Scrierile mele vor fi mai bine înțelese de cei ce vor veni după moartea mea, scria clarvăzătorul.

Timp de 3 ani, Nostradamus a scris peste 900 de catrene și centurii despre prezicerea viitorului. În aceste lucrări, Nostradamus prevestește despre viitorul lumii, 70% din ele fiind împlinite până în prezent.Prevestește despre domnia lui Napoleon, despre Al doilea război mondial, despre ascesiunea lui Hitler, despre asasinarea Președintelui american John F. Kennedy, despre aselenizare. Într-un catren Nostradamus ne vorbește despre “cerul în flăcări”, “new city”, “trăznet uriaș” și “doi frați răpuși”. Mulți care au analizat acest catren au concluzionat că ar fi vorba chiar despre atentatele din 11 septembrie 2001.

El mai relatează că va fi și cel de-al Treilea Război Mondial, care va dura 27 de ani, menționând și venirea Antichristului din Orientul Mijlociu. Se crede că al 3-lea Război Mondial va începe după moartea ultimului Papă (cel ce va urma după moartea Papei Benedict al XVI-lea), care va fi asasinat de anticrist.

O celebritate controversată

Pierre de Ronsard scria despre contemporanul său: Asemenea unui oracol antic, el a prezis timp de mulți ani o mare parte a destinului nostru. Evident, profetul s-a bucurat de respectul familiei regale și de o faimă tot mai mare, până la moartea sa, în 1566. Inevitabil, mulți au rămas extrem de sceptici în privința lucrării sale sau, chiar mai rău, l-au considerat un simplu șarlatan inteligent care profita de cei creduli.

După unii cercetători, Nostradamus și-a prezis chiar propia moarte: Lângă bancă și pat voi fi găsit mort. După ce într-o seară a anunțat că nu va supraviețui nopții următoare, s-a stins într-un acces de gută și a fost găsit mort a doua dimineață în dormitor, lângă masa de lucru.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nu tot ceea ce se vede este tot ce se arata si nu tot ce se arata este ceea ce se poate vedea.
Mereu exista ceva dincolo de ceea ce se vede la suprafata.
Cine trece dincolo de aceasta suprafata si merge la esenta se poate numi cu adevarat VAZATOR.
Back to top See my Info
Oracol
Aspirant
Aspirant

Oracol is offline

Joined: 10 Aug 2007
Member: #278
Posts: 12
Country Flag: Sweden
Style: Unique4 (6)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Nostradamus, cel mai controversat profet
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 16.11.2008, 00:47 View PostDownload Post

Nostradamus, cel mai controversat profet


Medic fascinat de ocultism, Nostradamus a riscat sa provoace mania Bisericii Catolice cand a prezis viitorul pentru urmatoarele douazeci de secole. A fost cu adevarat un vizionar sau legendara sa precizie este doar un mit perpetuat in timp?

Individul scund si vioi, cu barba lunga si deasa, este considerat o ciudatenie la somptuasa Curte renascentista a regelui Henric al II-lea al Frantei. Cunoscut ca fiul unor evrei convertiti, pasionat de astrologie si de alte stiinte oculte, Nostradamus a fost invitat la Paris in 1556 mai mult pentru amuzament.

Dar profetiile sale despre rege ii vor aduce faima internationala. Una dintre acestea parea adevarata, dar fara de indoiala ridicola, sugerand ca un "barbat chior" va deveni curand rege. O alta, in mod caracteristic criptica, interpretabila: "Leul tanar il va infrange pe cel mai batran pe campul de lupta, intr-o singura lupta. Ii va strapunge ochii in cusca aurita; doua rani intr-unul, apoi va pieri de o moarte naprasnica."

La 1 iulie 1559, pe cand regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului sau, care ii era adversar in competitie, a strapuns coiful regal de aur si a patruns in ochi. Faptasul ingrozit, contele de Montgomery, era mai tanar decat suveranul; o aschie din arma rupta i-a provocat acestuia o a doua rana, iar regele a indurat dureri cumplite timp de zece zile, dupa care a murit. In tot acel timp el avea sa fie "si sa ramana " singurul suveran al Frantei cu un singur ochi.

Cuvintele lui Nostradamus au fost amintite cu admiratie. Opunandu-se impecabil magicenilor si vrajitorilor, conducatorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut sa-l arda pe rug pe acest profet periculos de exact. Taranii, crezand ca prezicerea a fost de fapt un blestem, l-au ars in efigie. Numai datorita protectiei reginei vaduve, Caterina de Medici, a scapat de executie.

Eroul ciumei

Michel de Nostredame, nascut la 14 decembrie 1503, la Saint-Remy in Provence, cel mai conversat profet din istorie, se pregatea sa devina medic. Dar studiile sale au fost intrerupte brusc, cand ciuma bubonica s-a abatut asupra sudului Frantei, in 1525. In timp ce multi medici au parasit speriati regiunea, Michel calatorea curajos dintr-un loc in altul pentru a ingriji victimile bolii extrem de contagioase. Totusi, aproape ca i s-a refuzat acordarea titlului, la absolvire, patru ani mai tarziu, poate din cauza acuzatiilor aduse de colegii invidiosi. Dar a fost dus in drepturi datorita recunostintei taranilor si respectului celorlalti studenti.

In 1533 si-a deschis un cabinet in Agen, localitate pe fluviul Garonne si s-a casatorit cu o tanara cunoscuta ca fiind "bogata, foarte frumoasa si apreciata". Aveau deja o fiica si un fiu, cand Inchizitia, institutie a Bisericii menita sa suprime erezia, a intervenit in viata lor. Nostradamus (cum isi spunea la acea data) a fost chemat in fata unei instante ecleziastice, pentru ca ar fi facut o afirmatie ireverentioasa despre o statuie a Fecioarei Maria. Cand s-a intors acasa, a aflat ca atat sotia, cat si cei doi copii murisera de ciuma. In urmatorii zece ani, medicul inimos si-a reluat activitatea de curant itinerant castigandu-si faima de facator de minuni. Dupa ce i s-a acordat o pensie viagera, s-a stabilit la Salon, o localitate intre Marsilia si Avignon, a infiintat un laborator de produse cosmetice si s-a casatorit cu o vaduva bogata, cu care a avut sase copii.

Revelatii in pod

Cu noua sa situatie financiara ii permitea sa nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre stiintele oculte. "Barbarii" din orasel, cum isi numea el vecinii, priveau cu suspiciune interesul lui pentru magie si astrologie. Si-a transformat podul casei in observator astronomic unde, urcat pe trepied, urmarea bolta instelata si sustinea ca afla secretele viitorului de la "lumina interioara, vocea". La inceput, si-a facut cunoscute prezicerile printr-o serie de cartulii modeste pe care a inceput sa le publice din 1550. Dar treptat si-a pierdut total interesul pentru urmarirea conditiilor meteorologice si a fazelor lunii.

Retras in umbra

Aflata in pragul unui razboi civil, Franta a oferit un teren propice profetiilor sumbre si criptice ale lui Nostradamus publicate in 1555 - primele 100 din cele aproape 2000 pe care le va publica pana in 1557. Aceste Centuri s-au bucurat imediat de succes si l-au introdus pe autor la Curte. Recunoscand ca in mod constient a ales "o exprimare criptica", Nostradamus scria intr-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporana lui, dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana, greaca, spaniola, ebraica si latina.

Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren, dar nici unul nu aduce a poezie. Vizionarul sustinea ca acest stil il proteja de pedeapsa celor puternici, care nu pareau sa fie intotdeauna incantati de ceea ce le prezicea. Dar alti observatori mai sceptici sunt de parere ca stilul vag este adoptat in mod constient pentru a lasa scrierile deschise interpretarilor. In consecinta, exista probabil aproape 400 de interpretari diferite ale Centuriilor, fiecare incercand sa dezvaluie secretele profetilor care continua pana in anul 3797. "Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei ce vor veni dupa moartea mea", scria clarvazatorul.

Consilier regal

Pe fontul tulburarilor interne, in Franta multi, asemenea reginei Caterina, nu simteau nevoia ca istoria sa confirme spusele medicului. Prezicerea acestuia despre moartea sotului ei a fost suficienta. Fara indoiala, ei i se datoreaza numirea ei ca medic curant al fiului sau, Carol al IX-lea. Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus a chemat odata un inger, numit Anael, si i-a cerut sa ii dezvaluie intr-o oglinda magica soarta copiilor reginei. Oglinda i-a aratat pe cei trei fii domnind pentru scurta vreme, in timp ce ginerele ei aflat in dizgratie, Henric de Navarra, ar fi urmat sa domneasca 23 de ani.

Speriata, regina a cerut sa fie oprit acel spectacol neplacut. De fapt, probabil ca Nostradamus a vizitat-o la Curte doar pentru a face horoscopul atat pentru ea cat si pentru copii ei. Este foarte probabil ca Nostradamus sa fi fost suficient de abil sa isi dezvaluie viziunile neplacute in expresii ambigue, avand in vedere ca monarhii absoluti - indiferent cat de amabili se aratau la inceput fata de clarvazatori - erau renumiti pentru pedepsirea mesagerilor din cauza mesajului lor.

O celebritate controversata

Unul dintre cei mai mari profeti ai Frantei, Pierre de Ronsard, scria despre contemporanul sau: "Asemenea unui oracol antic, el a prezis timp de multi ani o mare parte a destinului nostru." Evident, profetul s-a bucurat de respectul familiei regale si de o faima tot mai mare, pana la moartea sa, in 1566. Inevitabil, multi au ramas extrem de sceptici in privinta lucrarii sale sau, chiar mai rau, l-au considerat un simplu sarlatan inteligent care profita de cei creduli.

Dupa unii cercetatori, Nostradamus si-a prezis chiar propia moarte: "Langa banca si pat voi fi gasit mort." Dupa ce intr-o seara a anuntat ca nu va supravietui noptii urmatoare, s-a stins intr-un acces de guta si a fost gasit mort a doua dimineata in dormitor, langa masa de lucru.

Sursa: studentie.ro
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nu tot ceea ce se vede este tot ce se arata si nu tot ce se arata este ceea ce se poate vedea.
Mereu exista ceva dincolo de ceea ce se vede la suprafata.
Cine trece dincolo de aceasta suprafata si merge la esenta se poate numi cu adevarat VAZATOR.
Back to top See my Info
Oracol
Aspirant
Aspirant

Oracol is offline

Joined: 10 Aug 2007
Member: #278
Posts: 12
Country Flag: Sweden
Style: Unique4 (6)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Nostradamus - profet, vizionar sau sarlatan ?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 16.11.2008, 01:10 View PostDownload Post

Nostradamus - profet, vizionar sau sarlatan ?


Astrologie, astronomie, vrajitorie, divinatie, chiromantie sau…inselaciune? Vreme de secole, istorici, oameni de stiinta sau oameni simpli s-au intrebat care dintre aceste cuvinte ar descrie mai bine creatia celebrului si inca controvesatului Michel de Nostradame. A fost acesta un vizionar, un om inzestrat de divinitate sau un om de stiinta erudit? Sau poate omul potrivit la locul potrivit…

Istoria pastreaza in memoria sa biografii ale unor oameni celebri, insa a caror sursa a creatiei si existenta au ramas inca un mister. In cazul lui Nostradamus nu este inca foarte clar daca omul a supravietuit operei sau opera a supravietuit omului, insa este cert ca interesul starnit in jurul acestui subiect are o natura duala: atat omul Nostradamus, cat si opera sa au fascinat generatii intregi de cercetatori, dintre care unii si-au inchinat intreaga viata aprofundarii si dezlegarii aurei de mister pe care un medic care a trait cu aproape 500 de ani in urma a reusit sa o creeze in jurul sau.

Formatia unui vizionar

Michel se naste in anul 1503 in sanul unei familii evreiesti, proaspat convertita la catolicism. Desi copiii familiei Nostradame sunt crescuti in spiritul religiei catolice, exista dovezi ale unei cunoasteri temeinice ale Cabalei in cazul lui Nostradamus si chiar influente ale dogmei cabalistice in randul Profetiilor. Michel a fost educat in spiritul umanist, cu un accent deosebit asupra limbilor straine. Desi intr-un anumit moment al vietii sale biografii pierd firul educatiei tanarului Michel, opera sa oglindeste intru totul preceptele Renasterii. Exista o dovada, totusi, a inscrierii acestuia la cursurile de medicina ale facultatii din Montpellier, care dateaza din 23 octombrie 1529. Nu se stie cat au durat studiile sale de medicina, insa exista marturii ale trecerii sale prin diverse zone ale Frantei, in care practica profesia de medic. Pentru acesta, practica era cu mult mai elocventa in cadrul unei meserii decat studiul teoretic. Primii ani ai carierei de medic ambulant i-au prilejuit legarea unor prietenii cu alti medici sau oameni de cultura. Inainte de a se stabili in Salon-de-Provence in anul 1547, intreprinde si o calatorie in Italia, prilej pentru a acumula mai multe cunostinte medicale, dar si gastronomice. Nostradamus nu este nici pe departe un rebel al epocii sale, ci doar unul dintre multii savanti ratacitori care umblau din oras in oras in cautarea unui protector si a unor ocazii de a-si exersa meseria. Din fericire pentru el, in acea vreme, cei care aveau cunostinte medicale nu prea aveau timp sa se plictiseasca si nici sa moara de foame.

La mare “moda” erau ciuma si epidemiile de orice fel, astfel incat oricine putea oferi un pic de alinare bolnavilor era binevenit. Intr-un astfel de episod avea sa-si piarda Nostradamus sotia si copilul, care nu au putut rezista flagelului ciumei ce bantuia asezarile europene in acea perioada. O pierdere dureroasa pentru tanarul medic, insa de neexplicat pentru cei care il cunosteau, intrucat acesta sustinea ca poseda reteta unui amestec special de plante care continea rumegus, irisi de Florenta, cuisoare, trestie, aloe si trandafiri, care aveau proprietatea de a vindeca ciuma. El insusi declara in ceea ce priveste leacul: “Nu s-a gasit nici un medicament care sa apere mai bine de ciuma ca acesta compozitie. Toti cei care o ingurgitau erau aparati de boala.” Paradoxul face ca tocmai pentru oamenii dragi din jurul sau reteta sa nu functioneze.
Desi medicina moderna nu are prea multe in comun cu astrologia sau stiintele oculte, secolul XVI pastreaza o alta pespectiva asupra interdisciplinaritatii. In acele vremuri, oamenii nu gaseau nimc ciudat in faptul ca un medic se ocupa in acelasi timp si de astrologie si de gastronomie, deoarece oamenii de stiinta buni la toate erau la mare moda. Ca multi invatati contemporani, Nostradamus a dovedit o aplecare speciala pentru stiintele oculte si pentru astronomie. Cunostintele de baza le-a deprins chiar in timpul facultatii, deoarece acestea erau considerate discipline necesare in profesiunea de medic, de vreme ce anumite tratamente erau realizate sau recomandate in functie de conjunctia planetelor. Nostradamus merge mai departe cu aceasta pasiune, care va deveni in scurt timp chiar meseria pe care o va practica pentru a-si castiga painea.

In 1550, dupa ce se stabileste in Salon-de-Provence, incepe editarea unui almanah, publicatie comerciala pentru mase aflata in mare voga la mijloc de secol XVI. Este vorba despre un calendar de predictii bazat in mod special pe “citirea in stele”. Acest gen cunoaste un succes neasteptat la public, prin urmare Nostradamus face primele previzuni mai mult din amuzament, insa le scrie intr-un stil enigmatic, asemanator cu cel abordat de oracole. Pentru deja cunoscutul medic, aceasta munca a reprezentat, cel putin la inceput, o imbinare a utilului cu placutul. Publicarea lor i-a adus un oarecare succes care se va transforma mai tarziu intr-o reputatie solida din momentul in care decide sa isi reuneasca toate predictiile intr-o lucrare mai ambitioasa, pe care o imprima la Lyon. Acest exemplar, o carte scumpa si rara in zilele moderne, avea sa fie prima carte a faimoaselor sale Centurii (ansamblu format din 100 de versuri). Prin aceasta lucrare ingrijita si dominata de referinte savante, Nostradamus se adreseaza unui public cultivat, format din umanisti, oameni de litere sau oameni instariti, un public care avea mijloacele intelectuale pentru a aprecia jongleriile mintale, dar si mijloacele financiare care ii puteau asigura autorului lor un loc de munca si protectie. Nu se stie inca sigur daca tiparirea Centuriilor a facut posibila chemarea la curtea regala a lui Nostradamus de catre Caterina de Medicis. Se pare ca regina, care manifesta o inclinatie catre stiintele oculte, divinatie si astrologie, i-a inmanat acestuia o suma mare de bani pentru a se bucura de serviciile lui. Cativa ani mai tarziu, Nostradamus primea chiar titlul de medic al regelui, insa acesta nu avut ocazia sa profite de pe urma acestei numiri, deoarece moare la doar 63 de ani, in casa sa din Provence-de-Salon, care mai exista si astazi.

Centuriile

Contestate de multi, imbratisate de majoritatea, succesul Centuriilor a dus la formarea unei adevarate scoli de interpretare, dupa moartea autorului acestora. Numeroase studii care au avut in vedere dezlegarea profetiilor au aparut imediat si de atunci pana in prezent, ele inca se mai tiparesc in diverse variante si acceptiuni, facand ca acestea sa para, cel putin la nivel inspirational, un sac fara fund. Unii dintre autorii care au incercat sa il prezinte pe Nostradamus lumii intregi au incercat abordari savante ale textului, in vreme ce altii s-au multumit sa sondeze doar la suprafata acestora. Rezultatul acestei isterii au fost o serie de studii care au aprofundat atat biografia omului, cat si opera savantului ca produs de inalta clasa, nicidecum o carte pentru distractia maselor. Unul dintre cele mai aprofundate studii, axat pe studierea stilului si limbajului profetiilor a fost publicat in 1710 si ii apartine preotului Jean Le Roux. In cartea sa, acesta a trecut in revista atat procedeele gramaticale si stilistice din text, cat si originea biblica, mitologica sau istorica care a stat la baza acestuia.

Faptul ca acesta a ales sa isi versifice si sa isi codeze lucrarea este unul dintre argumentele pe care exegetii sai il folosesc pentru a sustine eruditia lui Nostradamus.
Pe de alta parte, detractorii se folosesc de acelasi argument pentru a demonstra un fapt contrar: oricum ai citi sau interpreta Centuriile le poti suprapune peste aproape orice fapt istoric, deoarece acestea sunt destul de vagi si generale. Prin urmare, nu Centuriile prevestesc istoria, ci istoria se muleaza pe filonul narativ al acestora. Si nu sunt putine faptele istorice care isi gasesc locul in scrierile lui Nostradamus. Intreaga istorie a Frantei ar putea fi cuprinsa si interpretata prin intermediul profetiilor sale.

Unele dintre cele mai cunoscute catrene sunt cele referitoare la fuga regelui la Varennes si la moarea regelui Henric al II-lea in 1559. In fapt, foarte multi dintre biogafii lui leaga faima acestuia de interesul pe care cuplul regal Henric al II-lea si Caterina de Medicis l-a manifestat pentru aptitudinile sale astrologice si astronomice. Una dintre primele confirmari care nu a intarziat sa apara este previzunea mortii unui mare conducator, care avea in scurt timp sa se materializeze, dupa moartea regelui in timpul unui turnir. Catrenul I 35 a devenit imediat celebru, ramanand pana in ziua de azi un exemplu perfect care ilustreaza arta lui Nostradamus. Acesta a aparut in prima centurie, publicata in 1555:

”Leul galben pe cel batran il va invinge
Pe camp de lupta, doar dintr-o infruntare
In cusca-i de aur ochiu-i va strapunge:
La scurt timp de-o moarte cruda moare.”


O interpretare destul de facila in comparatie cu alte catrene, cu atat mai mult cu cat nici faptele istorice nu au ingreunat aceasta munca. Cusca de aur face referire la coiful regelui, iar leul galben nu poate fi altul decat Gabriel de Montgomery, cel care s-a transformat fara voia sa in ucigasul regelui. Dupa cum consemneaza istoria, in cadrul unui turneu, sulita lui Gabriel de Montgomery a patruns din greseala prin casca regelui, strapungandu-i ochiul. Regele avea sa moara in doar cateva zile, lasand Franta in doliu.
Darul lui Nostradamus nu s-a oprit numai la Centurii. Bucurandu-se de o pozitie privilegiata la curtea regala, acesta a avut numerose ocazii de a-si dovedi inzestrarea si arta citirii in stele. Unul dintre aceste episoade se refera la momentul in care medicul vizionar l-a analizat pe Henric al IV-lea, prezicandu-i ca dupa ceva depasi multe piedici va deveni regele Frantei si va avea o domnie lunga. Stiinta si cunostintele lui Nostradamus in materie de astronomie si astrologie au venit pe un fundal istoric potrivit. Multi regi se foloseau de astrologie pentru a se ghida in luarea decizilor in vremurile tulburi, unde prudenta era cuvantul de ordine. Toate curtile regale europene erau cuprinse in acea perioada de febra astrologiei, convinsi fiind de puterea astrelor si mai ales de ceea ce puteau ele sa faca pentru ei. Astrologii erau un soi de consilieri moderni, iar cuvantul lor, care il “traducea” pe cel al astrelor, atarna greu in luarea deciziilor regale.

O mare parte dintre cei care au studiat viata si opera lui Michel de Nostradamus era formata din oamenii de vaza ai vremurilor, de formatie literara sau stiintifica. Pentru a-si motiva studiul profetiilor, prin urmare a unor scrieri considerate populare, care intr-o anumita perioada cazusera in desuetudine, exegetii au sarit in apararea autorului lor, prezentandu-l in lumina favorabila a unui om de stiinta. Jocurile de cuvinte si artificiile narative nu sunt un produs al intamplarii, deoarece chiar educatia aleasa de care a beneficiat i-a permis autorului profetiilor sa foloseasca versificarea, incriptarea sau anumite cuvinte-cheie pentru a masca mesajul scrierii sale. Urmarea? Chiar si in zilele prezente, cand masina Enigma a fost inventata de mai bine de 50 de ani, admiratorii lui Nostradamus inca incearca sa patrunda secretele unui text scris in urma cu aproape 500 de ani.


sursa: http://www.descopera.ro/maratonul-misterelor/3381778-nostradamus-profet-vizionar-sau-sarlat%20an
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Nu tot ceea ce se vede este tot ce se arata si nu tot ce se arata este ceea ce se poate vedea.
Mereu exista ceva dincolo de ceea ce se vede la suprafata.
Cine trece dincolo de aceasta suprafata si merge la esenta se poate numi cu adevarat VAZATOR.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Texte profetice, profeti, prooroci, channeling, clarvazatori, scribi ai lui Dumnezeu
   -> Profețiile și profeții lumii, Profetii (proroocii) planetei
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 3 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You cannot download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !