Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 13:31
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Sri Ramakrishna - Omul zeu al Indiei


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Hoper
Initiator
Initiator

Hoper is offline

Joined: 31 May 2007
Member: #232
Posts: 642
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
Sri Ramakrishna - Omul zeu al Indiei
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 20.2.2009, 10:29 View PostDownload Post

Sri Ramakrishna - Omul zeu al Indiei


Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
"Omul a carui imagine o evoc aici a fost incarnarea a doua mii de ani de viata spirituala, a trei sute de milioane de oameni. Desi a parasit aceasta lume, sufletul lui anima inca India moderna. El nu a fost un erou activ precum Gandhi si nici un geniu poetic precum Tagore. El a fost doar un brahman dintr-un sat micut din Bengal a carui existenta fizica s-a derulat intr-un spatiu limitat, in afara vietii sociale si politice. Insa viata lui interioara a cuprins intreaga varietate a oamenilor si zeilor. El s-a identificat cu suprema energie a lui Dumnezeu, Shakti, pe care Vidyapati, stravechiul poet din Mithila si Ramprasad o canta."
(Romain Roland)

In dimineata zilei de 18 februarie 1836, intr-o familie de brahmani saraci din districtul Kamarpukur, regiunea Bengal, s-a nascut un baietel pe care lumea, mai tarziu, avea sa-l cunoasca sub numele de Sri Ramakrishna. Faptul ca se nascuse un mare spirit a fost prezis nu doar de catre astrologi, dar si de anumite semne divine pe care le-au primit parintii acestuia. Astfel, tatal lui Ramakrishna povesteste o viziune in care, aflandu-se in templul lui Vishnu, intreaga atmosfera a fost umpluta de o beatifica lumina celesta si toate spiritele care se aflau atunci in templu au cazut in genunchi pentru a omagia aparitia unei Prezente Divine asezata pe un tron. Acest personaj stralucitor i-a cerut sa se apropie. Tatal lui Ramakrishna s-a apropiat, s-a prosternat si a auzit urmatoarele cuvinte: "Imi place deosebit de mult sincera ta devotiune. Ma voi naste in satul vostru si te voi accepta drept tata." Mai tarziu, mama acestui copil divin, aflandu-se in templul lui Shiva a vazut o raza de lumina stralucitoare tasnind din imaginea lui Shiva si intrand in inima ei. Coplesita de senzatia resimtita, ea a cazut fara cunostinta. Povestindu-i apoi sotului ei acest eveniment, care avusese deja viziunea premonitorie, a inteles ca vor fi binecuvantati de un copil divin.

A trait prima stare extatica la sase ani

Copil fiind, Ramakrishna raspandea o deosebita fascinatie, nu doar asupra parintilor si rudelor, ci si asupra vecinilor care faceau tot posibilul sa treaca macar o data pe zi sa-l vada. Copilul nu a manifestat un interes deosebit pentru scoala, il fascinau insa vietile si caracterele sfintilor si eroilor spirituali. Baiatul avea o deosebita atractie catre orice subiect spiritual, intrand adesea in meditatii adanci si chiar in stari extatice. Prima stare extatica pe care ne-o relateaza insusi Sri Ramakrishna s-a produs la o varsta foarte frageda: "Intr-o zi, pe cand aveam doar sase sau sapte ani, ma plimbam pe o poteca ingusta ce separa campurile de orez, mestecand absent cateva boabe din orezul pe care-l aveam in cos. Privind catre cer, am vazut nori vinetii, nori de furtuna, care-l acopereau cu repeziciune; in acelasi timp, ca o salba de margaritare, un sir de cocori in zbor, de o albeata sclipitoare, tiveau parca acesti nori intr-o imagine neasemuit de frumoasa. Contrastul acestei viziuni m-a impresionat atat de mult, incat mintea mea s-a dilatat in nemarginire, facandu-ma sa cad in lan, lipsit de cunostinta. Mai tarziu, m-au gasit cativa oameni care m-au dus pe brate acasa". Baiatul a mai experimentat si alte stari de extaz: una in timp ce insotea mai multe femei care mergeau sa realizeze un ritual de adorare, iar alta cand juca rolul lui Shiva intr-un spectacol realizat cu ocazia sarbatoririi Noptii lui Shiva. In urma acestor trairi extatice ii era foarte greu sa revina in planul constiintei normale.

Prezenta Mamei Divine Kali a fost continua in viata lui

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Mai tarziu, aspiratia sa catre Dumnezeu, pe care el il adora in special, acum, sub aspectul Divinei Mame Kali, simbolica reprezentare tantrica a Timpului Necrutator era atat de intensa, incat adesea el plangea, dansa, tipa, lucru care i-a determinat uneori pe cei din jur sa-l suspecteze de nebunie. Sri Ramakrishna ne povesteste: "Intr-o zi, eram prada unei dureri de nesuportat, incat mi se parea ca mi se rasuceste inima ca o rufa uda. Ma sfasia ideea ca nu avusesem inca niciodata in viata viziunea realitatii spirituale pe care o intuiam cand, o emotie teribila m-a cuprins. Percepeam acum un ocean de spirit, fara limite, orbitor. In orice directie imi indreptam privirea si oricat de departe priveam, nu vedeam decat enormele valuri in miscare ale acestui ocean stralucitor de lumina. Ele se precipitau tumultuoase asupra mea, cu un freamat melodios divin, ca pentru a ma inghiti. Intr-o clipa ele m-au cuprins inundandu-ma. Coplesit de ele, m-am sufocat. Mi-am pierdut apoi cunostinta si am cazut. Cum a trecut acea zi si urmatoarea, nu mai stiu deloc. Ma simteam ca si cum in interiorul meu se legana un ocean de beatitudine inefabila si pana in cele mai adanci cute ale fiintei mele eram constient de prezenta continua a ETERNEI MAME COSMICE".

Astfel, prin practica, studiu si trairi profunde, Sri Ramakrishna a inteles ca de fapt nenumaratii zei ai hinduismului nu reprezentau decat manifestari limitate ale Constiintei Cosmice Absolute si Infinite, care numai sub aceste forme putea fi inteleasa de inteligenta marginita si rigida a omului. A inteles atunci de ce Tantra Yoga cere adeptilor sa-l adore pe Dumnezeu ca pe un Tata Cosmic ideal sau ca pe o Mama Cosmica ideala, inainte de a aspira sa-l realizeze ca spirit pur transcendent. Caci numele conduce la ceea ce este fara nume, forma la ceea ce este fara forma, cuvantul la tacere, extazul la calma si profunda realizare a pacii in Absolut.

Speriati de ardenta lui aspiratie care nu-i permitea sa acorde atentie necesitatilor lui fizice, familia s-a hotarat sa-l casatoreasca. S-a petrecut atunci un alt fenomen inedit: toate incercarile disperate ale familiei de a-i gasi o sotie potrivita au fost zadarnice. Atunci, Ramakrishna insusi, pentru a o linisti pe mama sa, pe care o iubea imens, i-a indicat locul si familia in care vor gasi fiinta potrivita si harazita lui intr-un mod providential. Desi fetita nu avea decat cinci ani si cateva luni, familia a acceptat aceasta unire, in intregime spirituala. Mult mai tarziu, dupa ce fetita a atins varsta majoratului, s-a mutat cu sotul ei, fiind o sotie devotata, dar mai ales un discipol model al Maestrului, o adevarata mama pentru toti discipolii sai si care a atins ea insasi realizarea ultima. Ea s-a numit Sri Sarada Devi.

Maestrii sai au apartinut mai multor cai spiritual

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Sri Ramakrishna a avut doi ghizi spirituali care l-au ajutat sa-si canalizeze eforturile. Primul a fost o femeie, Bhairavi Brahmani, adepta a tehnicilor tantrice. Ramakrishna i-a marturisit cu sinceritate mersul sau de orb, intretaiat de strafulgerari divine, neintelese. Ei au refacut impreuna, cu repeziciune, calea tantrica, Sri Ramakrishna realizand cu o usurinta uluitoare toate ritualurile si tapasurile impuse de gurul sau. A obtinut astfel, viziunea lui Dumnezeu sub forma infinitei energii divine, Shakti, experimentand-o sub forma lui Kundalini, imensa forta potentiala aflata in fiinta umana. A trebuit apoi ca Sri Ramakrishna sa depaseasca planul experientei relative, al Dumnezeului personalizat, inaltandu-se in domeniul insondabil al Absolutului fara forma, etern si nediferentiat, cu ajutorul celui de-al doilea ghid al sau, Totapuri, un "yoghin slab, sec si dur ca o piatra", adept al filozofiei non-dualiste, Vedanta.

Spre totala uimire a maestrului sau, intr-un efort extraordinar de concentrare, Sri Ramakrishna a realizat dintr-un singur salt ultima etapa: NIRVIKALPA SAMADHI. Iata o marturie a lui Sri Ramakrishna despre acea traire: "Universul se stinge. Spatiul insusi nu mai exista. Mai intai umbrele estompate ale ideilor continua sa mai pluteasca pe fundalul obscur al mintii. Singura, slaba constiinta a Eu-lui se repeta, monotona. Apoi si aceasta se pierde in Realitatea Sinelui Suprem. Orice dualism se sterge. Spatiul finit si spatiul infinit nu mai sunt decat unul. Dincolo de cuvinte, dincolo de gandire, am realizat Absolutul."

Apoi, Sri Ramakrishna avea sa depaseasca chiar si nivelul de realizare al maestrului sau, atingand starea de Bhava-Mukta - pragul transformarii - in care prezenta constiintei divine este continua si permanenta, el fiind in acelasi timp si in manifestare si in Supremul Absolut.

A iertat totul, a iubit totul, a inteles totul cu luciditate si pace

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Daca Rama a incarnat modelul divin de morala si Krishna modelul de iubire divina, Sri Ramakrishna este, fara nici o indoiala, modelul divin de aspiratie catre Dumnezeu. El reprezinta insasi inima tuturor realizarilor spirituale ale vizionarilor si inteleptilor Indiei. Literalmente, intreaga lui viata a fost o continua contemplare a lui Dumnezeu.

Cautatorii spirituali de pretutindeni, indiferent de religia lor, se simt irezistibil atrasi de fascinanta lui viata. Precum o forta tacuta, Sri Ramakrishna influenteaza inca gandirea spirituala a vremurilor noastre.

Puternica lui personalitate apartine istoriei recente iar invataturile sale nu au fost inca umbrite de legende si mituri indoielnice. Viata sa, permanent patrunsa de prezenta divina este o dovada a faptului ca revelarea lui Dumnezeu se poate petrece oricand, si ca realizarea divina nu este nicicum monopolul unei epoci anume, a unei tari sau al unui popor.

Omul-zeu al Indiei secolului al XIX-lea nu a pus bazele vreunui cult si nici nu a revelat o noua cale catre eliberare. Mesajul sau a fost insasi constiinta sa divina. Cand aceasta constiinta divina lipseste, traditiile devin dogmatice si capata un caracter agresiv iar invataturile religioase isi pierd puterea de tranformare a oamenilor. Intr-o perioada in care insasi bazele credintei in Dumnezeu se pierd intr-un materialism lipsit de scrupule si plin de scepticism, Sri Ramakrishna, prin realizarile sale spirituale ardente, demonstreaza, dincolo de orice indoiala, validitatea existentei lui Dumnezeu si a tuturor invataturilor profetilor si sfintilor din trecut, recladind astfel edificiul care statea sa se prabuseasca. El nu s-a nascut doar pentru a salva hinduismul de la o reala decadere ci, de asemenea, pentru a revigora si a da un nou avant tuturor credintelor.

In prezenta lui, pacatosii se transformau gradat in fiinte divine

Atrasi de magnetismul personalitatii divine a lui Sri Ramakrishna, oamenii veneau la el de pretutindeni, barbati si femei, tineri si batrani, filozofi si teologi, filantropi si umanisti, crestini si musulmani, cautatori ai adevarului apartinand tuturor raselor, crezurilor si castelor. Camera sa micuta din gradina templului de la Dakshineswar, aflat la periferia orasului Calcutta a devenit un veritabil parlament al religiilor. Toti cei care veneau la el se simteau inaltati de profunda lui spiritualitate, de iubirea netarmurita si de perspectiva lui universala. Fiecare cautator vedea in el cea mai inalta manifestare a propriului sau ideal. In prezenta lui Sri Ramakrishna tot ceea ce era impur devenea pur, ceea ce era pur devenea si mai pur, iar pacatosii se transformau gradat in fiinte divine. El echilibra polii energetici interiori ai fiintelor, incuraja stapanirea de sine si controlul perfect al simturilor spunand: "Voi cautati Esenta Suprema? Atunci cautati-o in om. Ea este manifestata in om mai mult decat in orice altceva." El pretindea ca, inainte de toate, fiecare sa ajunga sa se cunoasca pe sine insusi: "Nu acceptati doar pentru ca v-am spus eu. Verificati totul prin voi insiva. Caci cine a atins cunoasterea este pretutindeni liber." Totul era la el daruire de sine: "Nu mai vorbiti atata despre iubirea aproapelui caci mult mai bine este sa actionati pentru a va justifica cuvintele". Aceasta fiinta extraordinara metamorfoza tot ceea ce atingea. Desi foarte bolnav, intr-o pornire de o compasiune extraordinara, la o manifestare de devotiune mai intensa a discipolilor sai, el a spus: "Va binecuvantez pe toti. Lumina divina sa coboare asupra voastra!" La aceste cuvinte, Maestrul i-a atins pe toti cei prezenti in jurul sau, acestia fiind apoi antrenati, printr-o profunda rezonanta, intr-o stare de extaz identica cu cea a Maestrului, care le-a schimbat complet viziunea lor obisnuita despre lume, traind cu totii o extrem de inalta experienta spirituala.

Armonia religiilor nu inseamna uniformitate ci unitate in diversitate

Cea mai mare contributie pe care a adus-o Sri Ramakrishna lumii moderne este mesajul sau legat de armonia religiilor. Pentru Sri Ramakrishna toate religiile constituie revelarea lui Dumnezeu in aspectele sale diverse, pentru a satisface cererile multiple ale mintilor umane. Asemenea unor fotografii ale aceleiasi cladiri luate din diverse unghiuri, diversitatea religiilor ne ofera imaginile aceluiasi adevar privit din diverse puncte de vedere. Acestea nu sunt contradictorii, ci complementare. Sri Ramakrishna a practicat cu credinta disciplinele spirituale a mai multor religii si a ajuns la intelegerea ca toate conduc la acelasi scop. Armonia religiilor nu inseamna uniformitate. Ea constituie unitate in diversitate. Nu este vorba despre o fuziune a religiilor, ci de o prietenie a religiilor bazata pe scopul lor unic: comuniunea cu Dumnezeu.

Aceasta armonie trebuie realizata cufundandu-ne in noi insine. In lumea actuala, amenintata de razboiul nuclear si sfasiata de intolerantele religioase, mesajul lui Sri Ramakrishna ne confera speranta si ne arata calea care trebuie urmata. In aceasta directie, Sri Ramakrishna obisnuia sa le spuna discipolilor sai: "Am practicat toate religiile: hinduismul, islamismul, crestinismul si, de asemenea, am urmat si caile diferitelor secte hinduse. In final, am descoperit ca este vorba despre acelasi Dumnezeu spre care fiecare isi indreapta pasii, desi pe cai diferite."

Astazi, Sri Ramakrishna este venerat de milioane de oameni apartinand tuturor credintelor lumii: unii il privesc ca pe un mare invatator, altii ca pe un sfant, iar altii ca pe o incarnare divina. Mari ganditori ai lumii descopera in invataturile sale dangatul adevarului universal, aducandu-i omagiul.

Aforismele marelui intelept

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Patruns de o iubire cosmic si o compasiune infinita, Sri Ramakrishna spunea:

"Sa fiu condamnat sa renasc mereu si mereu, chiar sub forma unui caine, daca pot sa fiu de oarecare folos macar si unui singur suflet!"

"Realizati mai intai cunoasterea suprema a lui Dumnezeu si apoi vor apare toate bogatiile lumilor, dar nu incercati sa faceti invers. Daca nu urmariti o viata mondena inaintea dobandirii spiritualitatii voastre, atunci nu va veti pierde pacea sufletului vostru."

"Acum ma aflu intr-un stadiu de realizare a constiintei divine in care il vad pe Dumnezeu in orice forma umana, manifestandu-se ca un sfant si ca un pacatos, virtuos sau vicios. Atunci cand intalnesc diferite persoane imi spun mie insumi: Dumnezeu se afla in forma unui sfant, Dumnezeu se afla sub forma unui pacatos, Dumnezeu se afla sub forma celor drepti si a celor nedrepti".

"Singura, iubirea pentru Dumnezeu este esentiala. Orice altceva este lipsit de importanta."

"Tot astfel, cum o lampa nu poate arde fara ulei, nici omul nu poate exista fara Dumnezeu."

"Soarele isi revarsa lumina si caldura asupra intregii lumi, dar nu poate sa imprastie un nor care ii acopera stralucirea. Atat timp cat egoismul invaluie inima voastra, lumina lui Dumnezeu nu poate sa straluceasca aici."

Ce a spus cel mai important discipol al lui Ramakrishna

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Venise timpul pentru a se incarna un spirit care sa adune intr-o singura fiinta intelectul sclipitor al lui Shankara si inima atat de minunat expansiva si iubitoare a lui Chaitanya; o fiinta care sa poata vedea in fiecare grupare religioasa acelasi spirit, acelasi Dumnezeu, o fiinta care sa-l vada pe Dumnezeu pretutindeni, o fiinta a carei inima sa planga pentru cei slabi, pentru saraci, pentru proscrisi, pentru cei calcati in picioare, pentru fiecare fiinta in aceasta lume sau din afara ei. O fiinta al carui intelect sclipitor sa armonizeze toate conflictele gruparilor religioase nu doar din India ci si din afara ei realizand astfel o armonie extraordinara, o religie universala a inimii in minte si a mintii in inima. Un astfel de om s-a nascut, iar eu am avut imensa sansa si fericire sa stau la picioarele sale ani de zile. Acesta este marele

Sri Ramakrishna, incununarea tuturor inteleptilor indieni. Pentru prima data am intalnit un om care indraznea sa spuna ca el este Dumnezeu, ca religia este o realitate care poate fi simtita, care trebuie simtita intr-un mod infinit mai intens decat putem simti lumea din jurul nostru. Am inceput sa merg la acest om zi dupa zi si am vazut astfel cum credinta poate fi transferata: o atingere, o privire, pot schimba o viata intreaga. Am invatat de la maestrul meu ca religiile lumii nu sunt contradictorii sau antagoniste, ci doar faze diferite ale unei religii eterne. Maestrul si-a petrecut prima parte a vietii pentru a realiza Adevarul, iar anii care au urmat pentru a-l face cunoscut. Viata sa a fost o continua cautare a puterii luminii infinite pe care a proiectat-o asupra intregii gandiri religioase indiene. El reprezinta comentariul incarnat al Vedelor si al scopului lor; el a trait intr-o singura existenta intregul ciclu al vietii religioase a Indiei."
Swami Vivekananda

Mari personalitati ale lumii despre Ramakrishna

"Ramakrishna a fost o incarnare a lui Dumnezeu pe pamant. Invataturile sale nu sunt cele ale unui om invatat ci sunt pagini luate din cartea vietii. Ele sunt revelatii ale propriilor sale experiente. De aceea, aceste invataturi provoaca cititorului o impresie irezistibila. In aceste vremuri pline de scepticism, Sri Ramakrishna ne ofera un exemplu de credinta vie si puternica care aduce alinare miilor de barbati si femei care altfel ar fi fost lipsiti de lumina spirituala. Sri Ramakrishna a fost o lectie de ahimsa (non-violenta). Iubirea sa nu a cunoscut limite; nici geografice, nici de vreun alt fel. Fie ca iubirea sa divina sa constituie o sursa de inspiratie pentru noi toti."

Mahatma Gandhi

"In meditatia ta (Ramakrishna) s-au intrepatruns cursul diverselor izvoare catre realizarea lui Dumnezeu. Revelatia multipla a bucuriei infinitului a dat forma, in viata ta, unui monument sfant al unitatii unde, de departe si de aproape, sosesc omagii carora ma alatur si eu."

Rabindranath Tagore

"Iubirea frenetica, sentimentul contopirii depline cu Dumnezeu, nu a gasit nicaieri o expresie mai puternica si mai elocventa decat in rostirile lui Sri Ramakrishna. Aceste cuvinte dovedesc natura exaltata a credintei sale, cat de profund a putut el patrunde in misterele cunoasterii si iubirii lui Dumnezeu. Aceste rostiri nu transmit doar gandurile lui Sri Ramakrishna ci credinta si speranta a milioane de fiinte umane. Acest simtamant constant al prezentei lui Dumnezeu este intr-adevar taramul comun pe care putem spera ca, intr-un timp nu foarte indepartat, va fi ridicat marele templu al viitorului, un templu in care hindusi si nehindusi se vor prinde de maini si isi vor uni inimile in adorarea aceluiasi Spirit Suprem - care nu este departe de nici unul dintre noi, pentru ca in el fiintam."

Max Muller

sursa: http://www.luxsublima.ro/yoga_magazin_revista.php?id=38&rub=570
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Maeștrii și învățătorii spirituali ai planetei, RAMA KRISHNA
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !