Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 29.3.2024, 12:05
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Elemente de aromoterapie


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
AliceInWonderland
Discipol
Discipol

AliceInWonderland is offline

Joined: 21 Mar 2006
Member: #65
Posts: 79
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Elemente de aromoterapie
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.4.2007, 06:09 View PostDownload Post

Care sunt diferitele tipuri de aromoterapie?


Uleiurile eterice sunt folosite în cosmetica, masaj si aromoterapie olfactiva. În aromoterapia cosmetica, esentele sunt combinate cu produsele de îngrijire a tenului, a corpului si a parului, toate continând doar ingrediente naturale. Masajul aromoterapeutic combina tehnicile de masaj terapeutic cu proprietatile benefice ale uleiurilor eterice. În aromoterapie olfactiva, esentele sunt pulverizate în mediul înconjurator pentru a fi asmilate apoi în organism, prin respiratie sau difuzie. Pentru a fi asimilate prin respiratie, se pun 2-5 picaturi dintr-un ulei esenta într-o batista sau se pulverizeaza un amestec de esente volatile si apa distilata direct în aerul încaperii. Difuzia reprezinta evaporarea componentelor aromatice ale unui ulei esenta în atmosfera cu ajutorul lampilor de difuzie, electrice sau din lut nesmaltuit. Indiferent de metoda de aromoterapie folosita, întotdeauna uleiul esenta trebuie diluat într-un agent uleios sau în apa, într-un procent de 2-3%. De exemplu, putem amesteca 10-15 picaturi de ulei esenta într-un sfert de cana de lichid (50-60ml). Deoarece uleiul si apa nu sunt omogene, înainte de a folosi un amestec pe baza de apa, acesta trebuie agitat foarte bine.

Care este diferenta dintre esentele uleioase si "produsele de aromoterapie"?


Esentele uleioase sunt extrase din plante, iar aromele lor au numeroase efecte benefice asupra fiintei umane. Ele pot fi folosite ca atare sau în combinatii, în scopuri bine determinate. Uleiurile esentiale sunt folosite pentru crearea produselor aromoterapeutice care includ uleiuri de masaj, sapunuri de baie, parfumuri, produse de îngrijire a tenului, a pielii si a parului, candele de împrospatare a aerului .

Care este durata de viata a unui ulei esenta?


Unele uleiuri, precum cele de citrice, au o durata de viata mai mica decât altele, precum paciuli sau lemn de santal, care par sa fie mai bune pe masura trecerii timpului. Este adevarat?
Media duratei de viata a uleiurilor esenta difera datorita procesului de fabricatie si pastrarii lor. Uleiurile ar trebui pastrate în recipiente ermetice si rezistente din sticla, la temperaturi între 15-20 grade C. Daca sunt îndeplinite conditiile optime, majoritatea uleiurilor pot fi pastrate cel putin 3 ani. Uleiurile de citrice (lamâie, portocal etc.) au o durata de viata mai mica pentru ca sunt extrase din coaja fructului, iar componentele instabile din aceasta, precum cerurile si acizii grasi, sunt prezente, de asemenea, si în uleiul esenta. Majoritatea uleiurilor esenta sunt extrase folosind metoda distilarii prin vapori, iar caldura produsa în timpul acestui proces modifica si stabilizeaza componentele naturale ale plantei. Dupa distilare, uleiurile extrase trec printr-un proces de maturizare, iar în aceasta etapa au loc schimbari chimice suplimentare, înainte ca mirosul sa se stabilizeze. Aceasta stabilizare poate dura si câteva saptamâni, ca în cazul uleiului de menta. Uleiurile mai grele, mai tari, cum ar fi cel de paciuli sau de lemn de santal au nevoie de mai mult timp pentru a-si manifesta întregul potential.

Care este diferenta între uleiurile eterice si parfumuri?


Uleiurile eterice sunt esente foarte concentrate, volatile si parfumate, 100% naturale, fiind extrase din plante fie prin distilare cu ajutorul vaporilor, fie prin presare la rece. În timp ce uleiurile esenta sunt parfumate de la sine, termenul de "parfum" este folosit pentru a desemna uleiuri sintetice, produse prin combinarea unor componente chimice aromatice de baza derivate din gudron de carbune, care difera semnificativ de uleiurile esenta pure. Aceste uleiuri au un miros destul de apropiat de mirosul uleiurilor naturale, dar sunt lipsite de efectele terapeutice ale acestora. Uleiurile artificiale nu sunt recomandate pentru aromoterapie si sunt folosite în mod obisnuit pentru produse cosmetice.

Ce sunt agentii purtatori (de baza) ai uleiurilor esentiale si cum sunt ei utilizati în aromoterapie?

Agentii purtatori (de baza) sunt uleiuri vegetale extrase din nuci si seminte oleaginoase. Aceste uleiuri au fost de-a lungul timpului surse de energie si factori nutritivi în hrana oamenilor. Ele formeaza o baza excelenta în care pot fi diluate uleiuri esenta, în scopul obtinerii produselor de întretinere a corpului. Deoarece sunt mult mai putin volatile decât uleiurile esenta, ele au o durata de viata mai mare. Exemple: uleiul de migdal dulce, de sâmburi de cais, de jojoba si de seminte de struguri. Agentii purtatori, la fel ca majoritatea produselor de aromoterapie, pot fi gasiti în magazinele si farmaciile cu produse naturiste.

Cum putem sa stim daca un produs are cu adevarat beneficii aromoterapeutice?

Este întotdeauna bine sa alegem un produs aromoterapeutic pentru continutul si beneficiile sale si nu pentru numele de marca sau mirosul pe care îl are. Este absolut necesar sa citim eticheta, pentru a fi siguri ca esentele respective sunt naturale si nu sintetice. Uleiurile esenta contin sute de constituenti organici, incluzând hormoni, vitamine si alte elemente naturale extrase din plante. Din acest motiv, parfumurile sintetice nu pot egala miresmele si beneficiile plantelor aromatice. Un alt element cheie este pretul. Pentru a produce câteva grame de ulei eteric natural este nevoie de o mare cantitate de planta. Conteaza ce parte a plantei produce uleiul eteric, cum este extras acesta si care este concentratia de ulei din planta. De exemplu, este nevoie de 2,5 kg de lavanda pentru a obtine 30 g de ulei eteric. Esenta uleioasa de trandafiri este mult mai scumpa decât cea de lavanda.

La ce se refera aromoterapeutii când vorbesc despre "sinergie"?

Fenomenul de sinergie apare atunci când doua sau mai multe lucruri actioneaza împreuna pentru a produce un efect mai amplu decât efectele fiecaruia luate separat. În aromoterapie, acest termen descrie fenomenul care se petrece atunci când doua sau mai multe uleiuri esenta sunt combinate pentru a produce un efect superior efectului produs de fiecare ulei în parte. Aromoterapeutii folosesc acest fenomen pentru a mari eficacitatea unui parfum (prin combinarea unor uleiuri care îsi amplifica reciproc efectele) sau pentru a crea parfumuri care sunt benefice simultan atât în plan fizic, cât si în cel al sentimentelor. Cu cât se combina mai multe uleiuri, cu atât se obtin efecte sinergice mai numeroase si mai complexe. În general, se recomanda folosirea a doar doua sau trei uleiuri când ne cream propriile parfumuri.

Aromoterapie si masaj


Simturile

Te-ai intrebat vreo data cum ar fi viata daca nu ai avea simtul mirosului? Desigur, nu pare atat de dificil acest exercitiu, nu mai dificil decat a merge printr-o camera legat la ochi sau sa-ti indeplinesti sarcinile zilnice fara a te folosi de degete. Chiar daca nu ti se pare o tragedie pierderea mirosului, trebuie sa ai in vedere ca ai pierde in acelasi timp si simtul gustului! Pe de alta parte, creierul este conectat cu simtul olfactiv de unde primeste informatii despre pericolele sau lucrurile placute ce ne inconjoara. In concluzie, se poate spune ca multe din lucrurile pe care le stii despre lumea inconjuratoare si relatiile pe care le stabilesti cu aceasta, depind, in mare masura de simtul mirosului.

Fiziologia mirosului

Simtul olfactiv este singurul dezvoltat deplin la nastere, si joaca un rol important in abilitatea copilului de a recunoaste si de a crea o legatura cu mama sa. Chiar atractia dintre doua persoane adulte se poate fi declansata de miros. Oamenii de stiinta au identificat substante, numite fermoni, care functioneaza ca mesageri chimici asupra creierului in sensul ca stimuleaza, printre alte raspunsuri si comportamente, si atractia sexuala fata de un potential partener. Cu cel puti cinci milioane de celule care percep mirosuri de-a lungul canalului nazal, nasul pare a fi foarte bine echipat pentru perceperea mirosurilor. Dar unii specialisti speculeaza faptul ca oamenii mai au un sistem de senzori care pot percepe moleculele subtile ale aromelor.

Exista o oarecare indoiala ca unele miresme pot avea un impact direct asupra modului in care gandim sau simtim. De exemplu mirosul de paine calda tocmai scoasa din cuptor, ne poate duce instantaneu cu gandul la casa parinteasca. Alte arome precum cele florale, sau cele condimentate, pot induce o stare romantica. Multe institutii europene si asiatice investesc in asa numita metoda "parfumarea indirecta" pentru a intensifica productivitatea la locul de munca si pentru a grabi vindecarea bolnavilor din spitale.

Definind "adevarata" aromotarapie

Aromoterapia nu inseamna doar folosirea de arome. Trebuie sa se faca o diferenta intre folosirea produselor parfumate (precum lumanarile) si folosirea proprietatilor binefacatoare a le uleiurilor esentiale extrase din plante.

Termenul de aromoterapie si principiile ei de baza sunt legate de numele chimmistului Rene Maurice Gattefosse (la inceputul secolului XX). In timp ce lucra la elaborarea unei noi note de parfum, Gattefosse a suferit o arsura la mana si a turnat peste rana cel mai la indemana lichid - un recipient cu ulei de lavanda. A observat cu uimire ca s-a redus rapid intensitatea durerii, iar vindecarea s-a facut fara sa ramana cicatrice. Gattefosse a ajuns astfel la concluzia ca uleiurile esentiale sunt utile nu numai in parfumerie ci si ca agenti de vindecare, si s-a referit la noul domeniu cu termenul de "aromoterapie".

Uleiurile volatile sunt substante complexe, volatile ce contin hormoni din plante, substante nutritive, si alte mii de substante biochimice pe care stiinta nu le-a definit inca. In momentul in care aceste uleiuri aromatice sunt sunt inhalate sau aplicate pe piele, ele se absorb si sunt purtate prin sistemul circulator acolo unde este nevoie.
Aromoterapia are un efect de echilibrare asupra organismului. Uleiurile esentiale pure au un spectru larg de proprietati terapeutice si pot fi folosite in tratarea multor afectiuni, nu doar fizice ci si psihice. Medicina naturista derivata din aromoterpie ofera o alternativa blanda a medicamentelor sintetice care prezinta o multime de efecte secundare.

Masajul cu uleiuri aromatice

Aromoterapia are un efect sinergic deosebit can este combinata cu alte terapii, dar mai ales cu masajul. In culturile antice (Grecia, Egiptul, Arabia sau China) se foloseau pentru masaj uleiuri aromatice pe baza de extracte de plante pentru a intensifica efectul. Hippocarates, parintele medicinei spunea ca cea mai buna modalitate de a-ti mentine sanatatea este sa iti acorzi timp in fiecare zi pentru o baie aromatica si un masaj. In medicina traditionala indiana (ayurveda), masajul cu uleiuri aromatice reprezinta o componenta importanta a unui sistem terapeutic vechi de peste 3000 de ani.

Masajul, ca terapie unitara, este relaxant si ajuta la intensificarea circulatiei sanguine si la eliminarea impuritatilor. Insa masajul profund, combinat cu proprietatile relaxante si terapeutce ale uleiurilor esentiale, poate avea o profunda influenta asupra sanatatii fizice si a aspectului exterior, in general.

Nu toate uleiurile sunt create in mod egal


In ceea ce priveste alegerea uleiului, prima regula este sa ne asiguram ca uleiul pe care dorim sa-l folosim este pur, realizat din extracte de plante si nu doar un ulei parfumat. Preturile uleiurilor esentiale variaza foarte mult, si sunt in corelatie cu tipul de planta din care sunt extrase, dar si cu producatorul lor. Daca pretul uleiului pe care doriti sa-l cumparati este surprinzator de scazut, atunci puteti deduce ca si calitatea este asemenea; acesta fie este mult prea diluat, fie are in compozitie o cantitate mare de ingrediente cosmetice. Unele uleiuri esentiale sunt iritante, de aceea este nevoie sa se combine cu uleiuri ca: uleiul de jojoba, de migdale dulci, de samburi de struguri, de caise sau piersici.

Esenta trebuie aleasa in functie de propriile preferinte. Daca vrei sa te relaxezi, alegerile cele mai potrivite sunt lavanda sau menta. Daca ai nevoie de energie ar trebui sa-ti indrepti atentia catre uleiul de lamaie sau rozmarin. Insa intotdeauna aromele trebuie sa fie in stransa corelatie cu preferintele personale.

Vindecarea prin aromoterapie


Ce sint esentele florale

Esentele florale sint cel mai simplu si mai natural mod de a vindeca trupul bolnav. Ele se prezinta sub forma unor extracte lichide din flori, preparate homeopatic. Esentele florale sint considerate adevarate medicamente in tratarea cu precadere a problemelor de natura emotionala, mentala si spirituala.

Cum se obtin esentele florale

Punem putina apa intr-un vas de sticla. Apoi asezam citeva flori frumoase, ale unei plante sau ale unui copac. Florile trebuie culese inca din zori, cind mai sint pline de roua. Intepam petalele florilor. Mutam vasul undeva la lumina. Datorita actiunii luminii solare si a combinarii celor patru elemente fundamentale, esenta vindecatoarea a florilor se va transfera in apa. Indepartam florile. Conservam esenta materna cu putin coniac diluat ce are proprietatea de a pastra caracteristicile initiale ale substantei. Diluarea se face in functie de cit de eficienta din punct de vedere medical vrem sa fie esenta respectiva.

Istoria esentelor florale


Se crede ca interesul pentru esentele florale a existat din vechi timpuri, probabil de pe vremea Chinei antice. Prima dovada scrisa a folosirii lor in scop terapeutic dateaza din secolul al XVI-lea. Insemnarea in limba latina descoperita intr-un manuscris din biblioteca unui ceasornicar elvetian, colectionar de carti vechi, povesteste despre vindecatorul si magul Paracelsus, care cu ajutorul picaturilor scurse din petalele florilor tamaduia pe cei ce sufereau socuri emotionale.

Dr. Bach – pionier al aromoterapiei

In ultima vreme importanta esentelor florale a fost redescoperita de medicul englez Edward Bach, cunoscut pentru studiile sale in domeniul bacteriologiei, imunologiei, homeopatiei si al medicinei naturiste. La inceputul anilor ’30 doctorul a abandonat medicina clasica, preferind sa se intoarca la natura si sa creeze din plante un medicament mai sanatos.
Pe parcursul a zeci de ani de practica medicala Edward Bach a intilnit pacienti dintre cei mai diversi. Ca medic cu experienta el a observat ca indiferent de durerea fizica de care se plingea pacientul, de fiecare data exista si o cauza emotionala. Din punctul lui de vedere fizicul si psihicul nu se pot disocia.

Cei 12 vindecatori


Dupa o indelungata perioada de observatii si cercetari, doctorul Bach a stabilit 12 tipuri de personalitati. Explorind modalitatile de tratament pentru fiecare dintre aceste tipuri comportamentale, medicul a ajuns la concluzia ca cel mai bun remediu este oferit de esentele plantelor, denumite cei 12 vindecatori. El a remarcat ca roua culeasa la rasaritul soarelui de pe petalele florilor are proprietati curative exceptionale. Astfel a aparut si s-a dezvoltat metoda solara a extractiei esentelor din flori. Edward Bach a progresat in cercetarile sale, ajungind la descoperirea a inca 26 de flori cu efect terapeutic si a 36 de preparate din plante extrem de eficiente in combaterea diferitelor stari psihice nedorite. De asemenea, a creat Remediul Salvator, o extraordinara combinatie din esentele a cinci flori. Studiile doctorului Bach servesc si astazi drept ghid specialistilor in domeniu.

Studierea plantelor continua


Secolul XXI a deschis noi perspective in studierea aromoterapiei. Au aparut numeroase societati care publica ultimele studii in acesta privinta, informind publicul cu privire la stadiul in care se afla cercetarile oamenilor de stiinta. De exemplu Californian Flower Essence Society a publicat de curind o carte in care se subliniaza importanta esentelor florale in vindecarea organismului uman. In multe tari din intreaga lume flora autohtona a fost redescoperita. Acum putem vorbi despre esente florale din Australia, Noua Zeelenda, Alaska, Himalaya etc.

Explicatia dr. despre natura bolii

Doctorul Bach este de parere ca boala reprezinta de fapt reflectarea fizica a lipsei linistii sufletesti. Ea este consecinta directa a disarmoniei dintre eul nostru interior (spiritual) si emotiile si atitudinile pe care le resimtim de-a lungul vietii (expresia personalitatii). Edward Bach considera ca cea mai raspindita cauza a aparitiei bolilor sint sentimentele negative, precum frica, depresia, anxietatea, complexul de inferioritate, egoismul, incapacitatea de a ne exprima adevarata identitate si de a ne stabili un scop in viata. De aceea Bach recomanda inainte de toate tratarea deficientelor de caracter ale pacientului. In istoria medicinei au ramas intiparite celebra sa fraza Sa tratam pacientul, nu boala; sa tratam cauza, nu efectul.

Modul de actiune a esentelor florale


Esentele florale actioneaza cu delicatete asupra nivelurilor psihice in scopul restabilirii echilibrului mental. Esentele neutralizeaza influenta emotiilor negative asupra psihicului, inducindu-ne o stare de buna dispozitie si linistire sufleteasca. Infuziile de esente florale ne ajuta sa depasim mai usor blocajele mentale ce apar in situatii de stres, dindu-ne posibilitatea sa invatam mai mult despre noi insine. Pentru ca e mult mai bine sa ne adaptam ritmului accelerat al vietii, decit sa luptam de fiecare data impotriva ei.

Florile si sanatatea


Efectele tratamentelor cu esente florale sint strins legate de notiunea de sanatate. Rezultatele difera de la o persoana la alta. Citeodata remarcam o schimbare imediata in bine a comportamentului si infatisarii noastre. Asta nu inseamna ca am scapat intr-o clipita de probleme, ci ca influenta lor negativa e mult mai atenuata. In anumite cazuri tensiune razbeste la suprafata. Ne dam seama de ceva sau avem un sentiment de usurare pentru ca nu mai sintem in intuneric. Uneori nu simtim o schimbare majora, dar cind privim inapoi dupa mai multe luni de zile observam modificarile petrecute, chiar daca ele s-au produs treptat. In acel moment realizam faptul ca problemele ce ne apasau s-au rezolvat daca nu in totalitate, macar pe jumatate.
Pastrarea sanatatii prin remedii naturiste
Esentele florale sint benefice in prevenirea bolilor. Cu ajutorul lor disarmonia si psihicul labil sint reechilibrate. Prin folosirea remediilor pe baza de esente florale ne putem vindeca intregul organism.

Procedeul de diagnosticare

Exista o gama larga de tehnici de diagnosticare ce pot determina aplicarea cu succes a tratamentelor naturiste. Cea mai uzitata metoda este cea bazata pe interactiunea, observatia si analiza cazurilor similare aparute de-a lungul anilor. Pentru ca rezultatul sa fie cit mai precis trebuie sa se respecte conditia ca medicul sa perceapa cit mai limpede comportamenul psihologic al pacientului.
Autoanaliza este de cele mai multe ori subiectiva
Autodiagnosticarea e adeseori dificila, pentru ca ne este greu sa ne acceptam defectele, slabiciunile. De aceea e bine sa ne intrebam din cind in cind Care e urmatorul meu pas in viata? Ce am realizat pina acum si ce nu? Care e scopul existentei mele? Un astfel de procedeu ne ajuta sa ne cunoastem mai bine sinele, sa intram in contact direct cu propriile nostre trairi interioare.

Selectarea esentelor florale potrivite

Procesul de selectare a esentelor florale ne face constienti de problemele emotionale pe care le avem. Daca cineva ne va da o lista din care sa alegem ceea ce ne place, nu stim daca vor gasi solutia cea mai potrivita din punct de vedere medical. Putem alege o floare pentru ca ne-a placut dintotdeauna parfumul ei sau doar pentru ca are un colorit deosebit. Dar rareori ne gindim la rolul terapeutic pe care il are. Asa ca decit sa optam pentru un anumit tratament in functie de gustul estetic, mai bine ne incredem in recomandarea unui specialist.

Cum se prepara un remediu

Luati o sticluta de chihlimbar de 25 de ml, pe care trebuie sa o sterilizati inainte de folosire cu apa fiarta. Dupa ce ati terminat aceasta prima operatiune, puneti in recipient putina apa plata naturala sau apa de ploaie. Cantitatea de apa depinde de gradul de concentratie pe care doriti sa-l aiba preparatul. Adaugati mai intii o lingurita de coniac sau de otet de cidru (in cazul persoanelor sensibile la alcool), apoi cite doua picaturi din fiecare esenta. Puneti capacul sticlutei si amestecati usor timp de citeva minute pentru a potenta si a activa proprietatile terapeutice ale esentelor.

Instructiuni de dozaj

Remediul e acum gata de utilizare. Luati de patru ori pe zi cite patru picaturi. In cazul in care stadiul bolii este mai avansat puteti lua si de cinci-sase ori pe zi. Pentru a avea un efect optim, primele picaturi trebuie luate dimineata, imediat ce v-ati trezit, iar ultima doza seara, inainte de culcare. Dupa prima luna de tratament micsorati doza de picaturi la 8 pe zi. Puteti dizolva cite 2 picaturi intr-un pahar de apa sau de suc natural pe care sa-l beti in cursul zilei, cind doriti. Esentele florale sunt absorbite si prin piele. Asa ca atunci cind faceti baie turnati citeva picaturi si in apa fierbinte.

Un mod sigur de insanatosire

Spre deosebire de preparatele din ierburi, esentele florale nu contin substante chimice. Oamenii de stiinta nu au descoperit pina acum nimic material (nenatural) in extractele din flori. Din contra, ei au observat ca esentele florale contin un anumit tip de energie vibrationala asemanatoare fortei de viata a florii insesi. Din aceasta cauza esentele florale nu sint considerate toxice.

Preparatul nu prezinta nici un risc pentru copii

In cazul celor mici administrarea unui preparat pe baza de esente florale se poate face fie pe cale orala, prin amestecarea laptelui cu citeva picaturi din remediul naturist, fie prin absortia medicamentului prin piele, in timp ce copilul este imbaiat cu apa fierbinte in care s-au dizolvat esentele.
Atit animalele, cit si plantele pot beneficia de aceasta forma de tratament. De exemplu, o planta bolnava trebuie udata cu apa ce contine esente florale dizolvate.

Esentele florale nu sint toxice

Deoarece nu sint considerate ca fiind toxice, in cadrul unui tratament de durata pe linga preparatele pe baza de esente florale se pot administra si alte medicamente. Insa modul combinat de tratare nu poate fi decit prescris de medicul specialist

Ajutati-va sa fiti sanatosi


Este bine sa acordam atentie efectelor pe care le au asupra unui organism bolnav esentele florale. In timpul folosirii remediului respectiv va puteti da seama de starea dumneavoastra emotionala. Si daca a trecut ceva vreme de la inceperea tratamentului si nu a aparut nici o ameliorare, trebuie sa consultati medicul specialist.
De obicei, atunci cind sintem bolnavi luam o pastila si asteptam sa-si faca efectul. Totusi ar trebui sa fim mai interesati de propria noastra persoana. Daca incepem o cura naturista de esente florale, e bine sa ne gindim pozitiv. Ne grabim vindecarea si marim eficienta preparatelor administrate prin convingerea ca ele ne ajuta cu adevarat sa ne rezolvam problemele.

http://www.abc-cosmetics.ro/news.php?id=5
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> Medicini naturiste - medicini alternative, Aromoterapia
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !