Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 28.3.2024, 11:35
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
O definitie a empatiei ?


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Unique
Gazda
Gazda

Unique is offline

Joined: 13 Feb 2005
Member: #2
Posts: 359
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Topic icon
O definitie a empatiei ?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 8.2.2010, 13:34 View PostDownload Post

Définition du mot empathie

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dumnezeu este UNIC !
Back to top See my Info
elena
Aspirant
Aspirant

elena is offline

Joined: 02 Apr 2010
Member: #561
Posts: 3
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Re: O definitie a empatiei ?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 4.4.2010, 13:06 View PostDownload Post

empatia e capacitatea de a citi emotiile celorlalti; a nu simti nevoia sau suferinta celuilalt nu inseamna decat lipsa de afectiune..... astfel, radacina altruismului se gaseste in empatie
daca exista doua atitudini morale de care timpurile noastre ar avea nevoie, cred ca ele sunt autoinfranarea (controlarea impulsurilor) si emaptia
Back to top See my Info
Unique
Gazda
Gazda

Unique is offline

Joined: 13 Feb 2005
Member: #2
Posts: 359
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups:
Re: O definitie a empatiei ?
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 4.4.2010, 14:19 View PostDownload Post

Indirect iti multumesc ca ai postat in acest topic, caci am mai vizionat odata aceste imagini ce-ti umplu sufletul de "hrana", dar te fac sa vezi si in ce hal a ajuns umanitatea in aceste momente. Pana si animalele ne dau niste exemple cutremuratoare. Nu-ti vine sa crezi ca niste animale sunt capabile sa exprime acele "sentimente". Pana la urma stai si te intrebi, cine are (mai mult) suflet, omul sau animalul ?

Vis a vis de titlul topicului am dorit sa pastrez titlul original, dar am pus si semnul intrebarii caci intradevar, empatia e mult mai mult decat ceea ce vedem in acel video clip. Autorul fiind francez are o alta viziune asupra notiunii si termenului de "empatie". Daca doreste cineva sa dezvolte subiectul si chiar definitia si descrierea cat mai completa a empatiei il rog s-o faca si va multumim cu ocazia aceasta pentru acest frumos gest.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dumnezeu este UNIC !
Back to top See my Info
calator
Colaborator
Colaborator

calator is offline

Joined: 21 Jun 2005
Member: #39
Posts: 94
Country Flag: Romania
Style: subSilver (582)
Medals: None
Groups: None
Definitie diferite surse
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 4.4.2010, 15:20 View PostDownload Post

1. conform DEX (online)

EMPATÍE s.f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. – Din fr. empathie, engl. empathy.

EMPATÍE s.f. (Fil.) Formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social sau a ceva, apropiată de intuiție; interpretare a eului altora după propriul nostru eu. ♦ Transpunerea noastră simpatetică în obiectele exterioare. V. intropatie. [< fr. empathie].

EMPATÍE s. f. (psih.) identificare, prin trăire, cu alte persoane, cu eroii cărților etc.; interpretare a eului altora după propriul eu. ♢ transpunere simpatetică în obiectele exterioare. (< fr. empathie, engl. empathy)

2. conform psychologies.ro

Empatia

Empatia este o modalitate de cunoastere intuitiva. Este un mod de comunicare (mai ales, de receptare) afectiva. Este acel fel in care „stim ce e in sufletul celuilalt”.

Empatia este o modalitate de cunoastere intuitiva. Este un mod de comunicare (mai ales, de receptare) afectiva. Este acel fel in care „stim ce e in sufletul celuilalt”.

In mod evident, empatia intervine in receptarea artei. Daca depasim faza de decodificare, de identificare a simbolurilor, ceea ce ramane este stare si este o cunoastere empatica.

Conceptul de empatie a fost lansat de filozoful german Robert Vischer (1847-1933), care a denumit fenomenul in limba sa materna Einfühlung, echivalent cu a spune simaptia estetica, de unde si traducerea in termenul englezesc empathy.

Un alt filozof si estetician german, Theodor Lipps (1851-1914), precursor al psihologiei si continuator al conceptului de Einfühlung, a definit patru feluri empatie:
a) empatia generala sau aperceptiva;
b) empatia naturala sau empirica – se atribuie obiectelor forta si miscare, adica o atiudine proprie, de tip uman;
c) empatia dispozitiei – reactii senzoriale de tipul definirii culorilor ca fiind calde sau reci, vesele sau triste;
d) empatia de transpunere – o multiplicare a eu-lui, o transpunere in starea probabila celuilalt.

Intr-o alta clasificare, se identifica empatia practica si empatia estetica. Empatia practica este mai limitata, conditionata de experienta subiectului si de perceptia directa, senzoriala. Empatia estetica este o manifestare la un nivel superior, mai puternic spiritualizat, mai abstracta si mai contiua.

Ceea ce intereseaza in relatiile interpersonale este mai ales empatia de transpunere. Aceasta se dezvolta inca din primele luni de viata, mai intai pe baza contagiunii afective. Copilul mic tinde sa preia starea emotionala a celor din jur: daca in jur se rade, rade si el; daca un copil plange, probabil ca toti copiii mici din preajma vor incepe sa planga.

Mai tarziu, intervin in joc alti factori: experientele afective proprii ale subiectului, capacitatea de a cunoaste pe cel de alaturi, disponibilitatea sau indisponibilitatea (indiferenta). Strict legata de intuitie si de disponibilitate, empatia este mai evidenta la femei decat la barbati.

Intr-o maniera mai clara si mai simpla de a spune lucrurilor pe nume, Mihail Ralea (1896 - 1964) defineste empatia ca fiind capacitatea oamenilor de a intelege trairile altora. Vasile Pavelcu (1900-1991) completeaza definitia, adaugand ca o consecinta capacitatea de a anticipa comportamentul altora in situatii date.

EMPATIE (EINFÜHLUNG)

Iintuitie simpatetica (H. Bergson), identificare afectiva (Th. Lipps, M. Scheler), transpunere.

Fenomen semnalat de reprezentantii romantismului german (Kovalis, Jean Paul) si interpretat teoretic de Th. Lipps care considera cunoasterea ca o imitatie interna a obiectelor (indeosebi a persoanelor) si o proiectare a starilor interne asupra acestora, subiectul astfel traind in sine viata altuia, tinzind sa fuzioneze, sa intre in consonanta afectiva cu altul.

Se deosebeste de simpatie, aceasta fiind o stare emotionala constienta, constind in „a simti cu", pe cind empatia inseamna „a simti in", a tinde spre, a trai viata afectiva a altuia.

In monografia sa despre empatie, S. Marcus opineaza impotriva tratarilor unilaterale „considerind fenomenul empatic ca pe o interactiune intre cognitiv, afectiv si organic.

Abilitatea empatica („de a identifica si prezice dispozitiile si actele psihice aie unei alte persoane” - J.P. Guilford) este un factor diferential.

Abilitatea empatica constituie cea mai importanta componenta a talentului artistic, indeosebi actoricesc („Intruparea rolului” - Stanislavski). S. Marcus demonstreaza ca „in transpunerea scenica o mare pondere are imaginatia dirijata”.

In procesul empatic intra perceperea gesturilor si expresiilor altuia de la care se porneste in intuirea starilor lui subiective, imaginatia substitutiva (G. Aliport) ce constituie o baza pentru declansarea aproximativa a acelorasi trairi si prin proiectarea lor asupra acestui alter ego, a intelegerii lui (A. Kocstler).

3. conform facultate.regielive.ro

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand:
“Empatia este eul proiectat in obiecatul perceput, realizata prin imitatie kinestezica interioara.” E. Titchener
“Empatia inteleasa ca asumare de rol si ca un constituent al esentei inteligentei sociale.” G. H. Mead
“Empatia este mecanismul ce face posibil ca un individ sa preia unele atitudini in toate directiile, cu privire la viata mintala a altuia.” S.Freud
“Empatia este transpunerea imaginativa a unui individ in gandirea, trairea, modul de a actiona al altuia si prin aceasta strucurarea lumii conform celuilalt.” R.F.Dymond
“Empatia este abilitatea de a se pune pe sine in pozitia altei persoane, stabilind raporturi si anticipand alte reactii, stari si comportamente “ W.A. Kerr si B.J.Speroff
“Aptitudinea empatica este capacitatea variabila a unui individ de a-si asuma rolul altuia” J.M. Lemaine
“Abilitatea empatica ca o abilitate de prezicere, de recunoastere a dispozitiilor psihologice ale unei alte persoane, perceptiile sale, gandurile , sentimentele si atitudinile, de asemenea , ca trasaturi proprii.” J.P.Guilford
“ A fi empatic inseamna a percepe cu acuratete cadrul intern de referinta al altuia, cu toate componentele sale emotionale si semnificatiile care-i apartin ca si cum ai fi cealalta persoana, dar fara a pierde conditia de “ca si cum”.” C.Rogers
“Empatia este abiliatatea de a intelege si, intr-o oarecare masura, de a participa la sentimentele altei persoane- depinde in mare masura de abilitatea de a interpreta comportamentul expresiv al altuia” F.L.Ruch
“Empatia- un fenomen de intrare in specia simbiozelor mentale cu alte eu-ri, fiind astfel socotita ca sursa a intelegerii noastre asupra modului in care altii simt si gandesc “.A. Koestler.
Trecerea in revista a numeroaselor definitii oferite de prestigiosi specialisti in domeniul empatiei a avut ca scop o subliniere a unor reale dificultati in abordarea acestui complex fenomen psihic.
Marcus Stroe , avand la baza aceste raspunsuri a selectat pentru definitia propusa doar elementele strict diferentiatoare, restul apreciindu-le ca fiind implicite si deci, derivand din primele..Ca urmare , empatia este acel fenomen psihic de retraire a starilor , gandurilor si actiunilor celuilalt, dobandit prin transpunerepsihologica de transpunere psihologica a eului intr-un model obiecativ de comportament uman, permitand intelegerea modului in care celalalt interpreteaza lumea.
Asa cum s-a putut constata, unele definitii asupra empatiei incearca sa surprinda nu doar esenta fenomenului, nu doar mecanismul de producere, ci si functionalitatea acestuia. Este intr-un fel o reactie justificata atata vreme cat dintr-o ambiguitate terminological su din interpretari diverse s-ar pierde din vedere fondul problemei, respective la ce foloseste conduita empatica.
Dintr-o atenta analiza a implicatiilor ce decurg din desfasurarea comportamentului empatic si a efectelor sale am putut desprinde cateva functii de baza cu consecinte benefice in adaptarea psihologica a personalitatii umane. Aceste functii sunt : 1.Functia cognitiva; 2.Functia anticipativa; 3.Functia de comunicare; 4. Functia de contagiune afectiva; 5. Functia perormantiala.
1. FUNCTIA COGNITIVA rezulta din faptul ca prin transpunerea psihologica in sistemul de referinta al altuia se realizeaza un act de cunostere empirica a partenerului, act utilizat cu sau fara intentie de orice persoana in relatia interpersonala .Asa cum observa J.Janis si colab.(1969) “principala informatie ce o ofera empatia este starea emotionala “. Noi nu aflam sau aflam mult mai putin prin empatie despre inteligenta, istoria persoanei sau calea de organizare a gandirii acesteia, in schimb “aflam cat de prietenos sau de ostil , tensionat sau relaxat, interesat sau plictisit, optimist sau pesimist, cat de mult ii place viata sau e descurajat”. Asa cum am notat deja, autorii considera empatia ca fiind procesul simtirii a ceea ce simte o alta persoana, “este intuitie sau, mai exact, un process de cunoastere tacita”.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Călător printre aștrii către Infinit
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index
   -> UNIQUE - La răscruce de drumuri, De la suflet la suflet
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 4 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !