Tainele Universului și ale Spiritului sunt dezvăluite doar celui care le caută în mod sincer, cu o inimă curată ! FAZA CURENTA A LUNII
Username:   Password:  Auto Login    
 RegisterRegister 
It is currently 3.12.2022, 21:40
All times are UTC + 3 Hours
Fi binevenit calatorule !
Informații esențiale pentru realizarea meditațiilor cu cele cinci corpuri pitagoreice perfecte


Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests
Registered Users: None


View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic
Author Message
Ganapati
Avansat
Avansat

Ganapati is offline

Joined: 24 Feb 2009
Member: #453
Posts: 266
Country Flag: Romania
Style: subSilver (579)
Medals: None
Groups: None
Topic icon
Informații esențiale pentru realizarea meditațiilor cu cele cinci corpuri pitagoreice perfecte
Reply to topic Reply with quote Go to the bottom
PostPosted: 18.10.2010, 00:43 View PostDownload Post

Informații esențiale pentru realizarea meditațiilor
cu cele cinci corpuri pitagoreice perfecte


profesor yoga Gregorian Bivolaru

Cele cinci Poliedre perfecte sau corpuri pitagoreice: CUBUL, ICOSAEDRUL, TETRAEDRUL, OCTAEDRUL și DODECAEDRUL reprezintă, așa cum afirmă tradiția lăsată de străvechea confrerie spirituală a lui Pitagora, formele arhetipale sau „întrupările“ în spațiul cu trei dimensiuni ale celor cinci Elemente subtile sau TATTVA-e: Pământ (PRITHIVI), Apă (APAS), Foc (TEJAS), Aer (VAYU) și Eter (AKASHA).

În conformitate cu doctrina spirituală YOGA, fiecare dintre cele cinci Elemente subtile sau TATTVA-e corespunde, la rândul său, cu câte un centru secret de forță al ființei (CHAKRA). Astfel, putem stabili o triplă corespondență între corpurile pitagoreice, centrii subtili de forță și Elementele subtile. Din această perspectivă,

- CUBUL corespunde lui MULADHARA CHAKRA și Elementului subtil Pământ (PRITHIVI TATTVA)
- ICOSAEDRUL corespunde lui SWADHISTHANA CHAKRA și Elementului subtil Apă (APAS TATTVA)
- TETRAEDRUL corespunde lui MANIPURA CHAKRA și Elementului subtil Foc (TEJAS TATTVA)
- OCTAEDRUL corespunde lui ANAHATA CHAKRA și Elementului subtil Aer (VAYU TATTVA)
- DODECAEDRUL corespunde lui VISHUDDHA CHAKRA și Elementului subtil Eter (AKASHA TATTVA).


PREZENTAREA SUCCINTĂ A CORPURILOR PITAGOREICE SAU, ALTFEL SPUS, A POLIEDRELOR PERFECTE

Prezentăm în continuare, sintetic, câteva aspecte caracteristice pentru fiecare centru de forță și formă arhetipală corespondentă, care să permită o mai bună înțelegere, integrare și conștientizare a influențelor resimțite pe parcursul procesului de meditație asupra formelor arhetipale ale Elementelor.Cubul
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Are 6 fețe egale (fiecare dintre acestea fiind un pătrat), 12 muchii și 8 vârfuri. Elementul cu care ne pune în legătură este Pământul subtil, cu energiile sale specifice. Culoarea Elementului Pământ este galben-argilos.

CUBUL corespunde centrului de forță de la baza coloanei vertebrale (MULADHARA CHAKRA), care este situat în plan subtil între anus și sex, în zona plexului sacral. Acesta este reprezentat tradițional, simbolic printr-o floare de lotus cu patru petale (patru canale energetice). Centrului subtil de forță MULADHARA îi sunt asociate conștiința obiectivă și priza asupra existenței concrete terestre. Funcția psihică pe care o controlează corespunde voinței de supraviețuire, instinctului de conservare, siguranței lăuntrice, dorinței de acumulări materiale, abilităților profesionale. Funcția fiziologică ce îi este asociată este excreția. MULADHARA CHAKRA are ca zone de proiecție în trup anusul și intestinul gros, sistemul muscular și țesutul adipos, iar influența sa hormonală este realizată prin intermediul hormonilor gonadici.

Centrul subtil de forță MULADHARA corespunde perioadei de viață între 1 și 7 ani și se află în strânsă legătură cu nasul și cu simțul mirosului. Nota muzicală ce îi corespunde este Do. Calitatea sa specifică este coeziunea, iar aspectul divin guvernator este BRAHMA, forța cosmică a Creației. BIJA MANTRA acestui centru de forță este LAM.
Icosaedrul
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Are douăzeci de fețe egale (fiecare dintre acestea fiind un triunghi echilateral), 30 de muchii și 12 vârfuri. Elementul cu care ne pune în legătură este Apa subtilă, cu energiile sale specifice. Culoarea specifică este alb-argintiu.  

ICOSAEDRUL corespunde centrului subtil de forță SWADHISTHANA CHAKRA, situat în plan subtil deasupra zonei sexuale, la două degete deasupra penisului la bărbat și la două degete deasupra clitorisului la femeie, în zona plexului lombar. Acest centru de forță este reprezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 6 petale (6 canale energetice) și este tainic asociat conștiinței senzuale, erotismului, imaginației. Funcția psihică pe care o controlează corespunde dorinței impetuoase, imaginației debordante, halucinațiilor, instinctualității, libidoului, sublimării potențialului sexual, preocupărilor specifice căminului, plăcerilor domestice, familiei. Funcțiile fiziologice asociate sunt asimilarea, procreația, excreția urinei. SWADHISTHANA CHAKRA are ca elemente specifice de proiecție în trup organele genitale, sistemul limfatic, secrețiile menstruale, laptele matern. Influența hormonală este în cazul ei realizată prin intermediul glandei suprarenale. Centrul subtil de forță SWADHISTHANA CHAKRA corespunde perioadei de viață între 8 și 14 ani, și se află în strânsă legătură cu limba și cu simțul gustului. Nota muzicală ce îi este asociată este Re. Calitatea sa specifică este contracția, iar aspectul divin guvernator este VISHNU, ce reprezintă forța cosmică a Menținerii. BIJA MANTRA acestui centru subtil de forță este VAM.
Tetraedrul`
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Are 4 fețe egale (fiecare dintre acestea fiind un triunghi echilateral), 6 muchii și 4 vârfuri. Elementul cu care ne pune în legătură este Focul subtil, cu energiile sale specifice. Culoarea specifică este roșu.

TETRAEDRUL este în corespondență cu centrul subtil de forță MANIPURA CHAKRA, ce este situat în plan subtil în zona plexului solar, la două degete sub ombilic și este reprezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 10 petale (10 canale energetice). Acest centru de forță este asociat trăirilor puternic expansive, voinței de putere. Funcția psihică pe care o controlează corespunde conștiinței pasionale, dinamismului, voinței, egoului, individualității, libertății, expansivității, forței, armoniei, stăpânirii de sine, cristalizării de sine, inteligenței integratoare. Funcția fiziologică asociată este digestia. MANIPURA CHAKRA are ca elemente de proiecție în trup aparatul digestiv și sângele. Influența sa hormonală este realizată prin intermediul pancreasului. Centrul subtil de forță MANIPURA CHAKRA corespunde perioadei de viață ce este cuprinsă între 15 și 21 ani, și se află în strânsă legătură cu ochii și cu simțul văzului. Nota muzicală ce îi este corespunzătoare este Mi. Calitatea sa specifică este căldura, iar aspectul divin guvernator este RUDRA SHIVA, forța cosmică a Distrugerii a tot ceea ce este rău. BIJA MANTRA acestui centru subtil de forță este RAM.Octaedrul
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Are 8 fețe egale (fiecare dintre acestea fiind un triunghi echilateral), 12 muchii și 6 vârfuri. Elementul cu care ne pune în legătură este Aerul subtil, cu energiile sale specifice. Culoarea sa specifică este albastrul.  

OCTAEDRUL corespunde centrului subtil de forță ANAHATA CHAKRA care este situat în plan subtil în zona plexului cardiac, aproximativ la mijlocul sternului și este reprezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 12 petale (12 canale energetice). Acest centru subtil de forță este intim asociat conștiinței manifestării iubirii și trăirilor empatice care apar atunci când trăim la unison stări aproape identice cu alte ființe umane, abnegației și dăruirii. Funcția psihică pe care o controlează corespunde dragostei profunde și nemărginite pentru cei care ne sunt apropiați afectiv, compasiunii, altruismului, fuziunii euforice cu tot ceea ce emană iubire, dăruire de sine și acceptare. Funcția sa fiziologică este asociată cu activitatea sistemului circulator, a sistemului respirator și a sistemului imunitar. Influența hormonală este realizată în cazul său prin intermediul timusului. ANAHATA CHAKRA corespunde perioadei de viață cuprinse între 22 și 28 ani. Nota sa muzicală corespunzătoare este Fa. Calitățile sale specifice sunt empatia profundă și iubirea, iar aspectul divin guvernator este ISHA. BIJA MANTRA acestui centru subtil de forță este YAM.
Dodecaedrul
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.
Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.Are 12 fețe egale (fiecare dintre acestea fiind un pentagon regulat), 30 de muchii și 20 de vârfuri. Elementul subtil cu care ne pune în legătură este Eterul cel subtil și cu energiile sale specifice, care printre altele permit perceperea clișeelor misterioase din AKASHA și contactul cu energiile subtile specifice ale timpului. Culoarea sa specifică este indigo.

DODECAEDRUL se află în corespondență cu centrul subtil de forță VISHUDDHA CHAKRA, ce este situat în plan subtil în zona plexului faringian, ce se află în regiunea mărului lui Adam, și este reprezentat în mod simbolic printr-o floare de lotus cu 16 petale (16 canale energetice). Acest centru subtil de forță este asociat conștiinței intuitive, revelațiilor, creativității superioare, percepției inefabile a arhetipurilor. Funcția psihică pe care o controlează este strâns legată de exprimarea fluentă, conferă inspirația în vorbire, face să apară magnetismul vocal fascinator, elocvența, facilitează trezirea intuiției superioare. Funcția fiziologică ce îi este asociată este în legătură cu activitatea corzilor vocale, a sistemului auditiv, a faringelui și a esofagului, având ca element de proiecție în trup măduva osoasă. Influența sa hormonală este realizată prin intermediul tiroidei și a paratiroidei. VISHUDDHA CHAKRA corespunde perioadei de viață ce este cuprinsă între 29 și 35 ani. Nota sa muzicală corespondentă este Sol. Calitatea sa specifică este puritatea, iar aspectul divin guvernator este ipostaza fundamentală SADA SHIVA. BIJA MANTRA acestui centru subtil de forță este HAM.

Toate aceste corpuri pitagoreice manifestă o tainică energie de formă pregnant benefică, armonică pe care fiecare dintre ele o emană în spațiul înconjurător pe o rază de 2-3 metri.

PREZENTAREA TEHNICII DE MEDITAȚIE CU AJUTORUL CORPURILOR PITAGOREICE

Vom indica în cele ce urmează un procedeu simplu de meditație care permite dinamizarea armonioasă a centrilor subtili de forță prin intermediul concentrării asupra corpurilor pitagoreice. Acesta implică, în esență, realizarea tehnicii TRATAKA, folosind drept obiect al concentrării corpul perfect ce corespunde centrului subtil de forță a cărui dinamizare amplă și armonioasă vrem să o realizăm.

În acest scop, au fost create pentru uzul participanților la acest Simpozion mape conținând câte două seturi identice de modele asamblabile ale corpurilor pitagoreice. Acestea sunt fabricate din carton lucios, sunt gata tăiate și prepliate, trebuie doar lipite în conformitate cu indicațiile anexate. Pentru fiecare din cele cinci meditații prevăzute în Programul Simpozionului, veți avea nevoie de câte două corpuri identice (două CUBURI, două ICOSAEDRE etc.).

Posted image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.1) Pentru realizarea tehnicii, vom adopta o postură de meditație sau vom sta pe un scaun, urmărind să avem coloana vertebrală cât mai dreaptă. Vom poziționa unul dintre cele două poliedre identice folosite în cadrul meditației exemplificatoare pe axa privirii, deasupra sprâncelelor, la o distanță de aproximativ 30-50 cm de frunte, ținându-l în mâna dreaptă (vezi imaginea de mai jos).

2) În același timp, vom ține în mâna stângă al doilea poliedru, identic ca formă cu primul și îl vom poziționa pe cât posibil în dreptul centrului subtil de forță care-i corespunde, ceea ce va induce o dinamizare, prin procese de REZONANȚĂ specifică, a centrului subtil de forță respectiv. (De exemplu, în cadrul meditației pentru dinamizarea lui MULADHARA CHAKRA, vom folosi cele două CUBURI din setul nostru, după ce le-am asamblat în prealabil în mod corespunzător prin lipire. Pe toată durata meditației, vom ține primul CUB cu mâna dreaptă la nivelul frunții, deasupra sprâncenelor, iar cel de-al doilea CUB îl vom plasa la nivelul proiecției în trup a lui MULADHARA CHAKRA, în zona perineală.)

3) În continuare, ne vom îndrepta în mod ferm și continuu privirea asupra poliedrului perfect din mâna dreaptă, pe care-l vom cuprinde în întregime în câmpul privirii, vizând centrul său de greutate; ochii vor fi menținuți larg deschiși și vom urmări la început să nu clipim decât cel mult o dată pe minut, eliminând apoi, pe măsura ce dobândim o mai bună deprindere, chiar și aceste rare clipiri. În același timp, atenția noastră se va orienta atât spre poliedrul perfect pe care-l ținem în mâna dreaptă, cât și spre centrul subtil de forță (CHAKRA) corespunzător acestuia, care este dinamizat prin energia de formă a poliedrului (de exemplu, în cazul meditației pentru armonizarea lui MULADHARA CHAKRA, atenția se va orienta simultan spre CUBUL pe care-l ținem în mâna dreaptă și totodată spre centrul subtil de forță MULADHARA CHAKRA, care va fi atunci dinamizat mai intens prin influența rezonantă a CUBULUI).
Vom urmări perceperea și conștientizarea plenară a dinamizării armonioase a centrului subtil de forță corespunzător poliedrului perfect cu care lucrăm.

RECOMANDĂRI PENTRU REALIZAREA TEHNICII DE TRATAKA ASUPRA UNUI CORP PERFECT

Este bine ca această tehnică să se realizeze zilnic. Timpul de realizare a tehnicii TRATAKA asupra unui poliedru perfect poate fi la început mai scurt, mai ales dacă ochii lăcrimează. Se poate relua apoi tehnica după o scurtă pauză. Se va observa o diminuare în timp a fenomenului de lăcrimare. Perioada optimă de practică la care trebuie să se ajungă este de 30-40 minute zilnic.

În finalul tehnicii de TRATAKA asupra unui poliedru perfect, mai ales dacă a apărut o lăcrimare abundentă, ochii menținuți deschiși vor fi spălați prin stropiri ușoare cu apă rece ce va fi aruncată din palme; dacă suntem foarte sensibili, putem folosi și apă caldă, dar vom încheia aproape întotdeauna cu două stropiri cu apă rece. Această modalitate (stropirea cu apă rece a ochilor) amplifică aportul de sânge la nivelul ochilor și masează în mod armonios globii oculari.

Sunt de asemeni cunoscute efectele generale ale practicării tehnicii de TRATAKA: îmbunătățirea vederii, creșterea capacității de concentrare mentală, amplificarea atenției și eliminarea problemelor legate de slăbirea memoriei. De asemenea se știe că prin practică perseverentă, concentrarea mentală devine mult mai bună și fermă putând fi atinsă în felul acesta starea de clarviziune.

EFECTE SPIRITUALE

În ceea ce privește efectele specifice ale acestor tehnici speciale de meditație asupra poliedrelor perfecte, trebuie să avem în vedere că se va obține o dinamizare armonioasă a centrilor subtili de forță corespondenți: MULADHARA CHAKRA, SWADHISTHANA CHAKRA, MANIPURA CHAKRA, ANAHATA CHAKRA și VISHUDDHA CHAKRA și în felul acesta va rezulta o îmbunătățire a proceselor de rezonanță cu sferele gigantice de forță ale Elementelor subtile: Pământ (PRITHIVI), Apă (APAS), Foc (TEJAS), Aer (VAYU) și Eter (AKASHA).

sursa - yogaesoteric
septembrie 2008
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
मैं गणेश, सुप्रीम शिव का बेटा हूँ!
Back to top See my Info
Display posts from previous:   
   Board Index -> Spiritualitatea Universală, Yoga
   -> Yoga, Generalitati Yoga
View previous topic Tell A FriendPrintable versionDownload TopicPrivate MessagesRefresh page View next topic

Page 1 of 1  [ 1 Posts ]
 


Jump to:   
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post attachments in this forum
You can download attachments in this forum

Style:  
Search:
Fii binevenit călătorule ! Tainele Cerului și ale Universului îți sunt pregătite. Cere și ți se va da ! Bate și ți se va deschide ! Caută și vei găsi !